Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

    Akum..nak tanye pasal refinace kete...aku ni kabur...tak sure tindakan ni mendatangkan keuntugan or kerugian....aku nampak biasa refinance kete first sebab ialah nak :


    1.dapat duit cash
    2.nak kecik bayaran..tang ni aku confius..kalau dah banyak bayar sebelum ni..then buat refinance..em...seolah cam hangus gitu je la payment seblum ni...pastu tambah lak pinjaman baru..


    so kepada sesapa dah pernah buat refinance ni..minta pendapat perlu ke aku refinance kete aku..huhuhu....

  • #2
    Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

    hmm aku pon nk tau gak pasal refinance ni.....
    nk tahu utk pe n CARA2 nye sekalik....
    hehehe....



    **tq topic starter ek

    Comment


    • #3
      Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

      secara logiknya akan rugi, sebab interest makin naik.. sebab macam kita jual pastu beli balik.

      nak kecikkan bayaran nih pun sama, tp bebedan hujung bulan kurang, sebab bayar makin kurang, tapi jangka waktu bayar makin panjang.

      Comment


      • #4
        Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

        Originally posted by ekzos_pipe
        secara logiknya akan rugi, sebab interest makin naik.. sebab macam kita jual pastu beli balik.

        nak kecikkan bayaran nih pun sama, tp bebedan hujung bulan kurang, sebab bayar makin kurang, tapi jangka waktu bayar makin panjang.

        errr....ekjos leh cite detail lg x cmne proses nye tu....?
        cm best je...
        membe aku ada gak wat tp diorg cite aku x paham....
        yg aku nmpk kete mcm 'dipajak' ke bank lain lak.....
        konpius den....

        Comment


        • #5
          Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

          skang ni tak boleh refinance atas nama sendiri.... mesti tukar nama lain.... umpama macam kita jual kereta.... nak nak refinace tukar le nama bini kita ke, adik beradik kita....

          biasanya kalau nak pakai duit sangat buat macam tu.

          Comment


          • #6
            Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

            dia sebenarnya yg ekzos tahu le.. refinance nak kurangkan bayar pastu kena panjangkan tahun nama owner asal gak takde dah... bank takmo kasi dah, tapi ape yg ade ialah, tuko name - senang ceta jual keta tuh balik le samade kat isteri ke, anak2 ke, adik beradik ke janji kita ble pakai dan bayar cuma nama org lain.... mcm contoh keta ayah ekzos dulu jual balik dgn nama ekzos(anaknya), tp owner lama still pakai le cuma nama je tuko... tp tahun ni try le tanya balik kat bank maybe dah ade balik ke.

            prosedur buat, pegi bank jumpa pegawai bank, tgk nilai keta tuh berapa, isi borang, amik gambar keta, pastu bawak owner baru + pay slip 3 bulan + ic + EA form, pastu isi borang pastu tunggu - kira mcm apply loan baru. Lulus je, owner lama dapat duit, owner baru kena sain pastu bayar bebulan le.

            ini apa yg ekzos tahu le, tp yg pasti, nilai keta tuh mmg turun le sebab dah kira keta seken, pastu interest plak naik le..

            cuma maybe ada yg pengalaman geng lain atau info terkini, ni ekzos buat masa awal 2005 mcm tuh la ni tak tau lak..

            Comment


            • #7
              Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

              1.untung sebab ko tak perlu utang along bile terdesak nak pakai duit...

              2.rugi sebab ko tambah lagi bilangan tahun utang dan...semestinya ko akan bayar lebih...contohnya....katakan ko utang kete tu 10k...then ko dah bayar 6k..dan ko refinance...sepatutnya..ko hanya bayar 4k aje lah kan..tapi sebab refinance..ko perlu bayar 5k...tetapi...dengan kadar yang lebih rendah....(kira..sebelum ni bayar rm 100 sebulan..lepas refinance..ko bayar rm 70 sebulan)

              ada gak orang refinance kete sebab nak rendahkan bayaran bulanan ...ye la..masa mula beli kete..tadak anak..lepas 3 tahun...ada anak..nak pusing tak lepas..so...refinance...rendahkan bayaran bulanan dan tambahkan bulanan

              refinance ni ikut bank..ada setengah yang perlu tukar nama..ada setengah yang tak perlu...

              Comment


              • #8
                Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                Kalau ada cara lain toksah la refinance keta tu, lebih banyak ruginya... Kalau sesak duit cuba personal loan dulu kat bank rakyat ke, bank islam atau koperasi...
                Kita sebagai orang melayu islam patut hindarkan diri daripada bebanyak hutang ... cewah macam ustaz pulak....

                Comment


                • #9
                  Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                  Originally posted by alba
                  Kalau ada cara lain toksah la refinance keta tu, lebih banyak ruginya... Kalau sesak duit cuba personal loan dulu kat bank rakyat ke, bank islam atau koperasi...
                  Kita sebagai orang melayu islam patut hindarkan diri daripada bebanyak hutang ... cewah macam ustaz pulak....

                  personal loan tu utang gak beb....
                  baik wat refinance je sbb 1 utang je....
                  kalo wat personal loan dh kene bayo 2 utang bank.....





                  just my dua kupang.......

                  Comment


                  • #10
                    Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                    thank you alot atas explanation....aku setuju refiance ni cam merugikan..coz sekarang kete aku dah abis bayar dalam 30k...so....masih ade 4 year to go...so...kalau nak jual pun tak bebaloi ..(proton jatuh harga agak cepat) dan refiance pun .....cuma menambah utang ...walaupun bayar bulan rendah.....tak la jauh sangat beza gan apa aku bayar sekarang (dalam 200 jek beza)..but in long term...aku semakin tambah utang..so my plan..stick bayar jek every month.then 4 taun nanti abis bayar(pejam celik..sekejap kot..hehe)...abis jek bayar...baru beli rumah..huhu....or kete honda(besar gile selera...).kalau aku stick at this plan..em...apa lagi..aku kene la hentak kat autosurf..cover mana patut..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                      aha..dah paham pun

                      Comment


                      • #12
                        Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                        sebenarnya tak de untung pun refinance nie...yg untung adalah bank...jadi kalau boleh tak payah la nak refinance...kecuali dah terdesak....nak buat camner...terpaksalah...sebab nak kurangkan bayaran bulanan...pastu dapat sikit duit..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                          adoi baru jek nak refinance kete.. cam rugi plak nye..
                          guano ni..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                            Originally posted by Artz
                            adoi baru jek nak refinance kete.. cam rugi plak nye..
                            guano ni..

                            kalau terdesak..nak buat camne..terpaksa la.kalau tak..bayar jek..bulan bulan..

                            Comment


                            • #15
                              Re: Refinance Kereta..mendatangkan keuntungan atau kerugian?

                              Originally posted by nura
                              kalau terdesak..nak buat camne..terpaksa la.kalau tak..bayar jek..bulan bulan..
                              terdesak tu idok lee.. tapi biasa la.. gatal... leh tukar nama ke ma'am..
                              pastu beli yg baru..

                              Comment

                              Working...
                              X