Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Pam tayar...

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pam tayar...

    Kereta perlukan tayar untuk bergerak..
    dan tayar perlukan udara untuk berfungsi..

    macammanakah cara mengepam tayar dengan betul??
    bagaimanakah cara kita nak tahu tayar perlukan angin???
    kalau terlebih angin bagaimana??

    saya guna kancil...
    camner nak pam guna meter tue?? mcm kat pam minyak tue???

  • #2
    Re: Pam tayar...

    Originally posted by amyerik
    Kereta perlukan tayar untuk bergerak..
    dan tayar perlukan udara untuk berfungsi..

    macammanakah cara mengepam tayar dengan betul??
    bagaimanakah cara kita nak tahu tayar perlukan angin???
    kalau terlebih angin bagaimana??

    saya guna kancil...
    camner nak pam guna meter tue?? mcm kat pam minyak tue???
    Ni aku try jawab la... kalau salah, harap kekawan2 lain dapat betulkan.

    Cara nak pam tayar yg betul....
    1- Pastikan tayar dipam sebelum 2km perjalanan. Kira masa tayar masih sejuklah sbb kalau dah panas, tekanan dlm tayar dah tak tepat.
    2- Tayar kalau kurang angin akan menyebabkan kereta rasa bergoyang pada speed 20-35km/j. Dan kalau terlebih angin, rasa cam keras semacam bila dijalan yg tak rata.
    3- Kancil biasa pakai angin 28/200 sahaja. Set meter kat pam minyak tu pada 28 ataupun 200 dan pamlah angin secukupnya. Tanda cukup angin plak, kalau pam yg lama tu dia akan stop berbunyi, tapi kalau pam yg digital tu dia akan berbunyila pulak.

    Comment


    • #3
      Re: Pam tayar...

      assalamualaikum...

      klu kancil pam 28/200...abih klu rim 13 standard pam brapa plak....aku biasa pam 200 gak....ok ker....
      aku penah pam 215 rasa melantun2 lah plak....so brapa yg sepatutnyer....

      Comment


      • #4
        Re: Pam tayar...

        biasa nye...road spec...
        tayar depan standard factory - 29psi
        tayar belakang standard factory - 30psi

        Comment


        • #5
          Re: Pam tayar...

          uihh.. 200 aje ke..kekadang saya pam sampai 300..sebab kalau 200 tuh macam leper aje tayar saya tuh..patutla melambung2 keta saya nie..hehe

          Comment


          • #6
            Re: Pam tayar...

            alaa kat tepi pintu driver tuh kan ke ada tulis !!.. err.. btw taya 205/17/40 mau isi berapa haa.. isi 200 - 215 kang lembik takut rim retak... isi keras˛ bising and melantun... camne ?

            Comment


            • #7
              Re: Pam tayar...

              perghhh...
              205/17/40...low profile tu...

              ambil purata dia aaaa...tak pung isi nitrogen...senang...
              tp susah lak...kaloo pancit...nk kena cari kedai dia laa plak...
              Last edited by Chinozie; 14-11-05, 03:57 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Pam tayar...

                low profile laa.. kereta tak power... utk jalan seselow aje.. btw bitrogen tu menatang hape ? mana mau cari ?

                Comment


                • #9
                  Re: Pam tayar...

                  heee...silap...
                  nitrogen bkn bitrogen...silap...


                  pastu skrang dah ade satu barang...
                  yg leh bg petunjuk...senang...
                  tak salah benda nie dah masuk malaysia...
                  kat majalah hypertune kot...2 edisi sblm nie ade masuk...tak ingat aaa...

                  http://www.thetyrepressuremonitor.com/aircheckers.asp
                  Last edited by Chinozie; 14-11-05, 04:22 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Pam tayar...

                    dah 2 minggu lebih aku pakai keta baru nie..
                    meter dah sampai 800 lebih ....

                    tapi masih belum pam tayar lagi.. ,
                    ok ker???? aku risau gak...

                    semalam aku nak pam, aku terkebil2 sorang kat pam angin tue..
                    tak tau nak set camner..
                    pas tu salah satu lubang tayar kat belakang rim la..
                    nak bukak ker rim tue?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Pam tayar...

                      belakang rim ?... ko biar betik..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Pam tayar...

                        hmm nitrogen ke hidrogen?
                        atau vitagen?

                        lubang tayar kat blkg rim??
                        tayar ko berlubang? tak pancit ker? atau lubang masuk angin?
                        baik ko check betul2 .. apakejadahnyer nak bukak rim setiap kali pam tayar??

                        Comment


                        • #13
                          Re: Pam tayar...

                          [..aku rasa amyerik cuba mengepam rim ni.. bukan pam tayar.. kompuis gak aku..]

                          Comment


                          • #14
                            Re: Pam tayar...

                            Originally posted by amyerik
                            dah 2 minggu lebih aku pakai keta baru nie..
                            meter dah sampai 800 lebih ....

                            tapi masih belum pam tayar lagi.. ,
                            ok ker???? aku risau gak...

                            semalam aku nak pam, aku terkebil2 sorang kat pam angin tue..
                            tak tau nak set camner..
                            pas tu salah satu lubang tayar kat belakang rim la..
                            nak bukak ker rim tue?
                            heee...tgk secara fizikal...
                            camnie...jgn bg dia kempis...bg tayar tu kembang secukup2 nye...
                            tgk gaumber tu...



                            kaloo kurang angin kasi tambah laaa...

                            aku rase kooo mesti pakai cover rim...
                            tu yg ko kata blkg rim...

                            pusing/tekan jee sampai 28-30psi (ikut kesedapan)...
                            pam sampai 30psi...pastu jln...rase2 mcm keras semacam jeee...
                            next time gi balik stesen minyak atau kedai tayar...pancit kan skit letak lak 28 atau 29psi...

                            tak pun kaloo nk senang suruh kedai tayar tolong pam kan...
                            takde nye kena bayaran...kaloo dia mintak bayaran...
                            kooo tanya dia balik..."laaa kena bayar keee"...
                            pastu koo cakap..."mintak resit, yg ade name company u..."
                            mesti dia tak mintak nye bayaran...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Pam tayar...

                              thanks kawan2..

                              aku rasa dah tau dah camner..

                              semalam aku pam kat mobil..
                              pakai pam digital..

                              dah terer dah.. terima kasih yer.

                              Comment

                              Working...
                              X