Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

flywheel dan clutchplate

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • flywheel dan clutchplate



    1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?

    2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??

    2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?

    3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..

  • #2
    Re: flywheel dan clutchplate

    Originally posted by wufi


    1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?
    flywheel transmit power dari enjin ke clutch. Clutch pulak disambung ke driveshaft, driveshaft transmit ke cv joint, dari cv joint pergi ke tayar pulak.

    Originally posted by wufi
    2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??
    rpm memanglah akan turun bila upshift..... adeeeiii...

    tanda clutch plate kong ialah bila rpm naik tapi km/h tak naik....

    Originally posted by wufi
    2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?
    tengoklah, tapi kalau kereta stended boleh rasanya... tak dijamin takkan ada clutch slip, sebab ko nak masukkan clutch plate yg asalnya utk enjin yg 'kurang kuat' kepada enjin yg 'lebih kuat'.


    Originally posted by wufi
    3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..
    ni tatau... hua hua... bengkel yg aku pergi pun bengkel stended, takde power mower punya... tak reti nak rekemen.

    tapi dimaklumkan bahawa jika anda menggunakan flywheel yg lebih ringan dari yg asal, kesannya sebegini :

    1) pecutan ber+ best
    2) idle tak berapa ngam (kalau cam timing (atau valve timing la kata lainnya) tak di edjas.. biasanya adjustment ialah meng-advance-kan exhaust valve outlet beberapa darjah. senang-senang buat sumer sekali terus sumbat aftermarket "performance" camshaft)
    Last edited by FunctionX; 21-03-05, 09:33 PM.

    Comment


    • #3
      Re: flywheel dan clutchplate

      flywheel dari keter yang cc besar biase nye lagi berat... cube la skim flywheel stended... bagi ringan... tapi ingat... bile flywheel dah ringan, top speed akan di ragut sikit...

      Comment


      • #4
        Re: flywheel dan clutchplate

        Originally posted by xpthrone
        flywheel dari keter yang cc besar biase nye lagi berat... cube la skim flywheel stended... bagi ringan... tapi ingat... bile flywheel dah ringan, top speed akan di ragut sikit...
        Iyepp.. lightened flywheel dapat lebih "pickup" tp akan mengorbankan "top speed". Kalau layan traffic light leh try, tp kalau layan highway .. pikir2 dulu sebelum menipiskan flywheel anda ..

        Comment


        • #5
          Re: flywheel dan clutchplate

          Originally posted by wufi


          1. apa tue flywheel dan clutchplate?? utk hape sebenonyee?

          2. kalu masuk gear 1 atau 2, RPM meter akan turun mendadak dengan lajunye, adakah ini disebabkan clutchplate dah kong??

          2. boleh ke masuk clutchplate dari 1.3 ke 1.5 atau 1.6?

          3. flywheel, aku bese laa pakai semua yang standard, jika nak tuko performance flywheel utk kete wira 1.3, flywheel maanakah yang sesuai?? harga yang sedang2 dah laaa... hehe..

          1.flywhell adalah mende yang cam gigi gigi tuh....clutch plate adalah mende yang diletak diantara flywhell dan presure plate....bila tekan clutch...presure plate akan tekan clutch..seterusnya clutch akan tekan flywheel...baru gear bleh masuk

          2.kalau rpm turun mendadak tu..ko masuk gear lembab ar....guna short shifter kalau tanak rpm jatuh banyak..tanda clutch dah kong...rpm naik..keto tak jalan..

          3.boleh aje..kawan saya masuk set flywheel siri 1.8..clutch 1.8...tapi flywheel keno skim siket la..kasi ringan....itu presure plate...pi custom buat double presure....


          *itu aje komen tipu dari saye

          Comment


          • #6
            Re: flywheel dan clutchplate

            hahahah jawapan anda sudah pun terjawap dgn baik skali...
            kalau tak paham angkat tangan...

            Comment


            • #7
              Re: flywheel dan clutchplate

              aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....

              Comment


              • #8
                Re: flywheel dan clutchplate

                Originally posted by comat
                aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....

                apsal skim skit ajerk???
                kasi skim tgglkan dlm 4.x kg jerk...
                baru rasa skit naik naik genting cam berjalan jerk....

                Comment


                • #9
                  Re: flywheel dan clutchplate

                  Originally posted by r2d2
                  apsal skim skit ajerk???
                  kasi skim tgglkan dlm 4.x kg jerk...
                  baru rasa skit naik naik genting cam berjalan jerk....
                  bukan ape..... pomen tu kate tak payah bebanyak... nanti top ilang....

                  Comment


                  • #10
                    Re: flywheel dan clutchplate

                    Originally posted by comat
                    aku pun buat macam tu jugak..... beli satu flywheel supertouring pastu kawinkan dengan clutch plate 1.6..... kos flywheel dalam rm80-rm120. clutch plate pulak dalam harga rm190-rm230.... tapi flywheel tu kena skem sikit. aku buang dalam 1 kg.... lupa lak.... labour to charge dari rm80-rm120... tengok susah la.... yang flywheel ko tu pegi la skem sendri.. kalau bengkel antor pegi skemkan, jawabnyer makap lebeh lagi....
                    haah same le kat keta saga yg ekzos pakai lani, asalnya clucth plate out, tapi dah alang tuko.. so up grade le sket... tapi berapa berat buang skim flywheel tak tau la pulak(owner buang berapa ntah), tapi banding 1.5 standerd punya set ngan yg upgrade punya seriesss lagi syokk le pikap dia... terasa kelainan...

                    Comment


                    • #11
                      Re: flywheel dan clutchplate

                      Originally posted by ekzos_pipe
                      haah same le kat keta saga yg ekzos pakai lani, asalnya clucth plate out, tapi dah alang tuko.. so up grade le sket... tapi berapa berat buang skim flywheel tak tau la pulak(owner buang berapa ntah), tapi banding 1.5 standerd punya set ngan yg upgrade punya seriesss lagi syokk le pikap dia... terasa kelainan...
                      memang best........ memang pokai....... bile dah laju jangan lupa upgrade brake pulak.... karang tak boleh berenti susah la pulak.....

                      Comment


                      • #12
                        Re: flywheel dan clutchplate

                        Originally posted by comat
                        memang best........ memang pokai....... bile dah laju jangan lupa upgrade brake pulak.... karang tak boleh berenti susah la pulak.....
                        alhamdulillah keta tuh dah memang dah ade disk brek belakang pastu servo upgrade pakai keta nissan hape ntah beso semacam je.. ekzos tau pake je spec2 dia nih tak tau sangat daaaa.. tp ok aa brek dia cuma keta tuh top dia tak le mana sngt pikap je ok le sket.. tapi la ni malas dah tekan kuat2 pedal minyak.. nak sep minyak aaaa...

                        Comment


                        • #13
                          Re: flywheel dan clutchplate

                          tul tu..... skang nie minyak mahal.... mungkin tak lama lagi aku kombet enjin pakai enjin 4g93T berasaskan air........ so tak yah pakai minyak... tak pun pakai kabait aje...

                          Comment


                          • #14
                            Re: flywheel dan clutchplate

                            dah off topic....nih.....hehehe...

                            Comment


                            • #15
                              Re: flywheel dan clutchplate

                              koo nie biarlaaa...dah jumpa proton same proton...jd syok aaa jd nye...at least cita diaorg bersambungan...
                              cam aku gak kekadang...
                              cam koo takde jeee...heeee...

                              Comment

                              Working...
                              X