Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Eterna Turbo VS EVO 3

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Eterna Turbo VS EVO 3

    hmm...pg td aku ade lepak ngan sorang brother kerja kat proton edar nie...
    dia pakai perdana V6, dia cakap...

    1) Eterna tak power walaupun setelah dimasukkan 4WD original Eterna (just bolt-on rear axle, tp kena tukar tangki minyak eterna juga...)
    2) Pastu 2nd project car, Perdana masuk EVO3, dia cakap lg best EVO3 nye henjin...masuk 4 wheel gak...

    soalannye,mengapa henjin EVO3 (4silinder) lebih power dr Eterna V6 Turbo...???

  • #2
    Re: Eterna Turbo VS EVO 3

    haaaaa yg ni structure enjin nyer cite ............
    aku x tau sgt nk cite cmne.........
    tp aku tau sapo yg power cite pasal nih........
    heheheheeh.........
    doctor @ dr..........

    Comment


    • #3
      Re: Eterna Turbo VS EVO 3

      Hmm subjectif gakle aku rasa. Power V6 ngan 4-silinder ni aku rasa ada lebih & kureng memasing gakle, Bergantung pada kondisi pemenduan gak. Yg aku baca ler, V6 ni utk power middle & top.. Evo-3 ni utk power starting to middle, top kurang sket kot. Hehe..

      Comment


      • #4
        Re: Eterna Turbo VS EVO 3

        but dyno untuk memasing lain la... sesetengah orang lagik suka v6tt yg mungkin akan lebih suka evo... rasa bont*t memasing la camner...

        Comment


        • #5
          Re: Eterna Turbo VS EVO 3

          eterna nya enjin ni utk cruising....evo3 utk perfomance.....tu memang dah termaktub dalam kitab...hehehe.....saya amat setuju ngan kawan chinozie

          Comment


          • #6
            Re: Eterna Turbo VS EVO 3

            haa baru ekzos nak cakap, dah gar bagi tahu dah... BTW standerd menderd eterna t/tb - 210bhp, evo3 standerd menderd - 270bhp.

            evo3
            http://english.auto.vl.ru/catalog/19243/

            eterna
            http://english.auto.vl.ru/catalog/15945/

            Comment


            • #7
              Re: Eterna Turbo VS EVO 3

              v6 vs i4 ni kompleks sikit.

              Kalau nak banding power to weight, v6 tak berapa bagus sangat bagi enjin <3.0 litre. Smooth memang smooth, bunyi pun tak macam inline 4, tapi tang tu la, power to weight ratio tak berapa best.

              Tengoklah, tiburon gt v6 pun review tak berapa memberansangkan, sama gak ngan eterna v6.

              Maintainance takyah kira la... more pistons more expensive lor...

              Comment


              • #8
                Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                tapi tuh la nak kalau kira dari segi bunyi... bunyi 6 pisten lagi syoooh... garau2 macam suara ramli sarip woo..

                Comment


                • #9
                  Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                  tapi 6 pesten sebaris ada berani ke? hehehehe......first trip akan bermula esok...ye haaaaaaaaaaaaa


                  Last edited by gar; 28-01-05, 09:00 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                    tada....


                    Comment


                    • #11
                      Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                      huyppppp ni keta hang ke gar.... aik kaler itam ke merah? tgk engine bay merah, gambo atas hitam.. se lagi nak interview baper kos aa nak bangunkan sebuah cefiro terubuk ikan masin 6 pisten nih?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                        uih tu yang kat depan tu intercooler ke ?.. besar tuh..... ganeh ganeh.. mengancam....... notherners car (especially SP) memang mengancam.. cuma kureng tang airbrush aje...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                          sep kos la....hehehe.....bak rm 300 aku cat le itam..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                            sbb... E3 ada 4 pist0n dan single turb0, Eterna ada 6 pist0n dan twin turb0...
                            4 pist0n lg kuat dr. 6 pist0n.... single turb0 kureng lag dr twin turb0... melainkan kalu Eterna tue pakai V8/10 mmg lg belah ler dr E3.....
                            E3 dah di design utk racing spec (rally etc...) Eterna lebih kpd family/pegi meeting jerk...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Eterna Turbo VS EVO 3

                              dgr tu cakap sifu r2d2.....

                              Comment

                              Working...
                              X