Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Course Repair Kereta

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Course Repair Kereta

    Kawan2,

    Pakcik berminat nak belajar repair2 kereta secara part time kat kl ni..

    Ada sapa2 tahu mana2 institute yg ada offer short term course utk repair kereta ni..Maklumle pakcik ni minat pakai kereta2 lama..Selalu lak rosak2..So kalau ada basic sikit2 leh pakcik repair and maintain sendiri..

  • #2
    Re: Course Repair Kereta

    kalau ade member yang bukak bengkel lagi senang... belajor dari member je...

    Comment


    • #3
      Re: Course Repair Kereta

      Xp,

      MMg le boleh..tapi kalau dia busy camne nak belajar betul..Itu one of the option..

      Kalau boleh saya suka belajar secar formal..Dapat cert/diploma n then practical kat bengkel kawan2 or repair2 kereta sendiri

      Comment


      • #4
        Re: Course Repair Kereta

        first kena DIY dulu, pastu mase repair keta dapatkan knowledge, pae itu ape ini...pastu lepak bengkel tolong pomen ape yg patut laaaa

        Comment


        • #5
          Re: Course Repair Kereta

          Chinozie,

          Aku ni bab DIY lembab sikit..kdg2 bini aku lagi terror dari aku..he he..Kang dari kereta aku rosak sikit2 terus rosak banyak..

          Thats why I beleive in formal education as it is more structured n more comprehensive..Kawan pun x der kerja bengkel or own a bengkel..Kalau idak leh jugak aku menempek2 kat situ..

          Sikit2 pasal engine ni aku tahule jugak..Itupun sebab bila kerete aku rosak aku suka tanya2 mekanik..

          So kalau ada institut yg offer sijil ke,diploma ke even better..So in future kalau aku nak kerja kat bengkel or bukak bengkel ada le prove akunya skill...

          Comment


          • #6
            Re: Course Repair Kereta

            Kalu nk best kan baik ko dpt kan dulu pe2 bahan bacaan berkaitan dgn enjin dari majalah ke internet ke then ko study.....
            kalu ko x paham ko simpan dulu kumpul dulu sume2 soklan yg ko x paham then gi aaa tanya pomen ke membe2 ko yg otai enjin.....

            cm aku ada nyer stail dok wat skrg ada gak le aku dok email2 kat mamat powerzone, radzone, majalah kereta dll dok tanya pasal enjin skit2, modify n part2 yg aku kureng...

            itu je...

            Comment


            • #7
              Re: Course Repair Kereta

              kat giat mara pun boleh belajar........ tak lama sangat.......

              satu lagi kadang2 kat bengkel ada buat kursus MLVK.......

              Comment


              • #8
                Re: Course Repair Kereta

                Mito,

                Giat Mara tu bukan ke course full time..Aku nak buat secara part time je..Mana mampu nak buat full time..

                Kalau ada info2 lain pls update aku..tq

                Comment


                • #9
                  Re: Course Repair Kereta

                  Originally posted by Abang_Sopi
                  Kawan2,

                  Pakcik berminat nak belajar repair2 kereta secara part time kat kl ni..

                  Ada sapa2 tahu mana2 institute yg ada offer short term course utk repair kereta ni..Maklumle pakcik ni minat pakai kereta2 lama..Selalu lak rosak2..So kalau ada basic sikit2 leh pakcik repair and maintain sendiri..

                  TAKE A LOOK AT THISSS........



                  Kedah Industrial Skills Management development Centre atau lebih
                  dikenali sebagai KISMEC menawarkan pelbagai kursus2 percuma pada 2005 berikut
                  adalah kursus2 tersebut:

                  Bawah Tajaan INSEP (Industrial Skills Enhancement Programme)

                  1. Industrial Automation - 7 Bulan
                  2. Electrical Maintenance & Management - 6 Bulan

                  Kelayakan :
                  1. Warganegara Malaysia
                  2. Memiliki Diploma atau ijazah dalam bidang kejuruteraan.

                  Yuran : Percuma
                  Elaun Bulanan : RM500

                  Bawah Tajaan WTTP (Workforce Technical Transformation Programe)

                  1. Elektronik Industri - 12 Bulan (Sijil Kemahiran Malaysia)
                  2. Teknologi Plastik - 12 Bulan (Sijil Kemahiran Malaysia)
                  3. Juruelektrik - 18 Bulan (Sijil Kemahiran Malaysia)
                  4. Pelukis Pelan Senibina - 12 Bulan (Sijil Kemahiran Malaysia)

                  Kelayakan :
                  1. Wargenegara Malaysia
                  2. Lulus SPM
                  3. Berumur di antara 18 hingga 25 tahun.

                  Yuran: Percuma
                  Elaun Bulanan : RM290

                  Jadi jika anda mempunyai saudara mara atau sahabat handai sila silalah
                  hebahkan kepada mereka kerana kami ingin membantu anda.

                  Tempat adalah TERHAD ~!!!!!

                  Jika anda berminat cepat-cepatlah terus datang ke KISMEC di alamat :
                  351-352, Jalan Bandar Baru 4, Taman Bandar Baru, 08000 Sungai Petani
                  Kedah.

                  Jika mempunyai persoalan bolehlah email ke norzaidi@kismec.org.my atau
                  telefon 04-4414619 / 04-4414621


                  Comment


                  • #10
                    Re: Course Repair Kereta

                    Rex,

                    Mmg menarik bangat..Tapi aku kat Kl le..huhu..Kalau idak pasti aku join..

                    Anyway tq for the info..mana tahu kot2 Gar nak join ke..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Course Repair Kereta

                      ilmu boleh dicari dimana2...
                      muhehehehe...
                      yg penting minat koo kena mendalam jgn separuh jln jee...kang koo gak yg susah...

                      cuba koo cari kat internet giat mara nye page keee, sek vokaysional kee...mane tau dia org ade link...

                      pastu paling last skali koo selambe jeee call no atas tutanya dia ade lubang tak utk mengajar benda2 camtu kat area koo tak...buat selambe jee...tak salah bertanya kan...

                      selamat berjaya...
                      Last edited by Chinozie; 07-01-05, 10:00 AM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Course Repair Kereta

                        giat mara memang full time.... kalau nak buat part time, kena le cari kawan yg ada bengkel.......

                        cakap nak belajar, tak payah bayar gaji...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Course Repair Kereta

                          Pusat Elektronik Wilayah ada offer kursus Automotif ni part time.. cuba refer iklan dia kat Harian Metro

                          Comment


                          • #14
                            Re: Course Repair Kereta

                            nih ada lg satu lg peluang.....

                            Selain itu, akademi berkenaan menyediakan pinjaman pengajian menerusi Tabung Pinjaman Kemahiran (TPK) dan bank. Untuk setiap sesi pengajian seramai 120 pelajar dipilih untuk mengikuti kursus.

                            Pelatih cemerlang diserapkan bekerja di cawangan Top Speed atau cawangan baru di luar Lembah Klang yang akan dibuka tidak lama lagi.

                            Pelajar yang berminat menimba kemahiran di Akademi Top Speed boleh menghubungi talian 03-55695195 atau melawat laman web www.topspeed.net.my atau email academy@topspeed.net.my.



                            try aaa :tipon:

                            Comment

                            Working...
                            X