Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bearing tayar?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bearing tayar?

    Kekawan,
    Camner nak tahu bearing tayar dah rosak dan patut kena tukar? Pakcik ada antar kat bengkel dan dapat macam2 pendapat. Masalah kete pakcik ialah bila bawak ramai penumpang (banyak muatan), tayar berbunyi cam bunyi kipas terutama bila lalu selekoh. Satu pomen tu siap suruh tukar empat2 tayar. Dia gerenti hilang sumer problem. Ada member kata mungkin sebab bearing? Ada pendapat? Thanks.

  • #2
    Re: Bearing tayar?

    bearing...
    i) bunyi berdegung...
    ii) cuba tukar tayar n tgk camne effect dia...

    jeck keta koo...
    pastu goyangkan tayar kiri kanan...kalau goyang...bearing laa tuu...
    pastu pusing tayar...dgr ade bunyi yg kurang menyenangkan tak...

    Comment


    • #3
      Re: Bearing tayar?

      betul cakap chinozie tuh...bearing tak mahal mana aih...bergantung kepada jenis bearing ko nak guna

      Comment


      • #4
        Re: Bearing tayar?

        Kalau bearing tu harga sekitar berapa? Ni kes kete waja ni. Bahaya tak kalau problem camtu sebab ingat next weekend nak balik terengganu ni. Ingat petang ni nak jumpa pomen balik.

        Originally posted by gar
        betul cakap chinozie tuh...bearing tak mahal mana aih...bergantung kepada jenis bearing ko nak guna

        Comment


        • #5
          Re: Bearing tayar?

          hmm...nak ikutkan kena tukar...
          sebab takut bearing tu mkn shaft...kalau makan shaft kau akan nampak tayar koo jalan dulu...heeee...(tayar tercabut pastu jln lg laju dari keta kooo)

          Comment


          • #6
            Re: Bearing tayar?

            Originally posted by Chinozie
            hmm...nak ikutkan kena tukar...
            sebab takut bearing tu mkn shaft...kalau makan shaft kau akan nampak tayar koo jalan dulu...heeee...(tayar tercabut pastu jln lg laju dari keta kooo)
            Biar betul Chinozie. Tu cam citer kartun je ataupun cam citer rombongan cik kiah. Maaf kalau bertanya. Shaft tu bukan ke utk tayar depan je. Drive shaft rasanya. Org kata kalau rosak, bila pusing steering ke kanan or ke kini, dia menjerit cam kaldai. Ada betul ke?

            Comment


            • #7
              Re: Bearing tayar?

              Originally posted by solje
              Biar betul Chinozie. Tu cam citer kartun je ataupun cam citer rombongan cik kiah. Maaf kalau bertanya. Shaft tu bukan ke utk tayar depan je. Drive shaft rasanya. Org kata kalau rosak, bila pusing steering ke kanan or ke kini, dia menjerit cam kaldai. Ada betul ke?
              shaft yg pegang bearing tu lee...tu drive shaft lain...

              Comment


              • #8
                Re: Bearing tayar?

                Originally posted by Chinozie
                shaft yg pegang bearing tu lee...tu drive shaft lain...
                Ada possible tak tayar bising sebab tayar tak rata. Ni pomen baru je cakap.

                Comment


                • #9
                  Re: Bearing tayar?

                  cuba pinjam rim member koo...tgk ade beza ke tak...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Bearing tayar?

                    Method paling berkesan, ikut cam Chinozie bgtau awal2 tu. Cabut rim, pusingkan "hub" yg kita kunci rim tu... dgr ada bunyik "shrek..shrek" or takde. Goyang hub tu kiri kanan kalau ada rasa "gap", sepatutnya dia fix elok. Kalau konfem x de tanda2 td, baru cek pada sport rim or tayar.

                    Bunyik taya x rata mmg ada,taya jenis lembut pun ada develop bunyik bising, tp lain dr bunyik bearing haus, kalau dah biasa ngan masalah camtu bleh kenal, yg blum penah kena mungkin susah nak determine bunyik tu.

                    Nak drive jauh kalau bearing x teruk lg maybe ok, tp kalau dah teruk.. tayar bleh jem. kalau x jem pun kereta akan guna minyak lebih sebab pusingan roda ketat pun bleh terjadi. Saya bgtau ni atas pengalaman sendiri, dedua bearing blakang keta dah penah tukar, dan bebaru blah kiri blakang dah kong plak...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Bearing tayar?

                      aku tukar bearing belakang(wira 1.3gli)..rm75...aku beli terus bearing dgn set dia skali....mean just cabut center nut...then tukar terus..so takyah hogeh hogeh ketuk bearing....pastu sumbat smula bearing...leceh...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Bearing tayar?

                        aku tuko bearing belakang (kelisa) - dua side RM120. (mahai ka? - satu side rm60 la)

                        sebelom tuko, da g tanya 4 bengkel, semua kata bearing (bunyi dengung cam chinozie ckp) ..... lepas tuko ... mmg da takde itu bunyi ....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Bearing tayar?

                          Originally posted by solje
                          Kekawan,
                          Camner nak tahu bearing tayar dah rosak dan patut kena tukar? Pakcik ada antar kat bengkel dan dapat macam2 pendapat. Masalah kete pakcik ialah bila bawak ramai penumpang (banyak muatan), tayar berbunyi cam bunyi kipas terutama bila lalu selekoh. Satu pomen tu siap suruh tukar empat2 tayar. Dia gerenti hilang sumer problem. Ada member kata mungkin sebab bearing? Ada pendapat? Thanks.
                          tu antara tanda2nya...........

                          dah kena tukar tu.......

                          Comment


                          • #14
                            Re: Bearing tayar?

                            nak tumpang sat. aku dah tuko tayar aku dua bijik.
                            huh terbang RM300 - tayar YOKOHAMA. ok la kut.
                            ------------------

                            bearing ni aku tak pasti lagik. nak kene chek gak nie.
                            aku tak reti nak define bunyik2 yg korang cakap tu laaa.
                            kang aku bunyikkan ikot style lain plak.
                            demo tape takde ke?

                            Comment


                            • #15
                              Re: Bearing tayar?

                              Originally posted by achique
                              nak tumpang sat. aku dah tuko tayar aku dua bijik.
                              huh terbang RM300 - tayar YOKOHAMA. ok la kut.
                              ------------------

                              bearing ni aku tak pasti lagik. nak kene chek gak nie.
                              aku tak reti nak define bunyik2 yg korang cakap tu laaa.
                              kang aku bunyikkan ikot style lain plak.
                              demo tape takde ke?

                              rm300? mahai gak tayar kenari ni erk...rm150 sebijik...
                              tak pun mesti bagus punya tayar ni...brand pun yokohama...

                              demo tape takde..skrg kiter pakai cd..hehe

                              Comment

                              Working...
                              X