Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kereta tempatan jatuh harga??

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kereta tempatan jatuh harga??

    nak tanyer sikit..
    aku cadang nak beli kereta baru..
    bleh jadi kereta proton waja...
    tapi masalah nyer aku ader dengar harga kereta nak turun..
    awal tahun depan ....utk kereta local cam proton ..perodua...
    betul ke tak....

    apa cadangan ko orang ...
    harus kah aku tunggu hingga tahun depan ke
    atau dah bleh beli sekarang....


  • #2
    bg aku itu depend on ko nyer keperluan ler...kalu mmg nak kene pkai so beli le skrg.....tp kalu xde kepentingan baik ko hold je dulu niat ko tu....sabo2 beb....tp cm aku ckp td...itu depend atas ko laaaa.....kalu mmg xde mslh dr segi financial, purpose etc. so pe lg....kasi angkat la satu bijik maaa.....

    Comment


    • #3
      Jangan belii lagi..tungguu!!!

      Comment


      • #4
        kalo takder kepentingan baik tunggu..
        kalo rege turun 2-3 ribu pon still duit jugak tu bai..

        Comment


        • #5
          skang ni persaingan harga antara kereta-kereta.

          Comment


          • #6
            Kiriman asal oleh mito7
            skang ni persaingan harga antara kereta-kereta.
            tunggu 3 4 bulan lg.......

            Comment


            • #7
              dan juga persaingan model baru ...tunggu la dulu sampai tahun depan, tgk kot kot boleh angkat model baru ka

              Comment


              • #8
                yea betul tuh... kalu tak de kepentingan sgt keta buat masa nih baik ler tunggu dulu....

                Comment


                • #9
                  ari ni beli baru, besok nak jual balik jatuh 3-4k.......

                  protonnnnnnnnnnnnnnnnnnn............

                  Comment


                  • #10
                    mmm ..kalu cam tu...kereta produa pun sama gak la ..
                    ari ni beli besok dah jatuh harga...betul tak

                    Comment


                    • #11
                      Jangan beliiii..naik motor 150cc...road tax free weiii

                      Comment


                      • #12
                        tungguuuu aku pun nak beli gak.. tunggu arr tahun depan sementara duit aku cukup, kite beli same 2 erkkk...

                        aku rase betul tahun depan rege kete jatuh sbb emm malas ler aku nak citer sbb tuh sbb akupun tak pasti betul ker tak. Aku dapat maklumat dari adik dan kawan aku yg keje kat produa. tunggu je lah tawon depan tak lamer dah...

                        Comment


                        • #13
                          tul ke keta tmptn jatuh harga dier ?? yg aku dengor just keta import je yg lebih murah. keta tmptn still samer....tp tak taula sbb dengo dr sumber yg tak diiktiraf...

                          Comment


                          • #14
                            kete import tu sbb cukai duti naik sket kan... that y rege kete tuh down sket.... watever..belil ah barangan buatan malaysia...

                            Comment


                            • #15
                              Aku ada dpt satu mail pasal rega kereta sekarang nih... bacalah...

                              > > RM160,000->RM145,000->RM128,000->....
                              > > ..and finally jadi RM98,000.
                              > >
                              > >
                              > > Dalam masa kurang setahun, harga Kia Carnival turun
                              > > dari RM160,00
                              > > menjadi RM98,000. Sekarang Kia Carnival dah jadi
                              > > Naza Ria. Model
                              > > bertaraf nasional ke-3 selepas Proton dan Perodua.
                              > >
                              > >
                              > > Apa perasaan mereka yang membeli Kia Carnival kurang
                              > > dari setahun dulu,
                              > > apabila nilainya hilang RM62,000 dlm masa kurang
                              > > setahun? Mcmana kalau
                              > > tetiba tak mampu nak bayar installment dan dlm masa
                              > > yg sama nak jual tak
                              > > boleh sebab harga market jauh kurang dari hutang
                              > > dengan bank?
                              > >
                              > >
                              > > PM kata dulu harga tak turun selepas AFTA. AFTA lagi
                              > > 2 tahun kereta dah
                              > > turun mendadak. Apahal?
                              > >
                              > >
                              > > Bila Kia Carnival/Nazaria jadi RM98,000, Kia Carens
                              > > (adik pada Carnival)
                              > > tidak boleh lagi dijual pada harga RM98,000. Kabar
                              > > angin terbaru - Kia
                              > > Carens akan jadi RM77,000 selepas ini. Maknanya
                              > > lebih murah dari Toyota
                              > > Unser atau Hyundai Matrix. Hyundai Matrix yg dijual
                              > > pada RM77,000
                              > > sekarang mungkin terpaksa diturunkan kepada
                              > > RM60,000. Kia Carens jauh
                              > > lebih cun dan spacious dari Hyundai Matrix. Unser
                              > > mungkin juga turun
                              > > dari RM83,000 kepada bawah RM80,000. Vios, City,
                              > > Waja dll juga akan
                              > > terasa apabila MPV/midi MPV sudah 'menceroboh'
                              > > kawasan mereka. Nak beli
                              > > kereta sedan atau nak beli MPV atau midi MPV? Kalau
                              > > keluarga besar,
                              > > lebih baik angkat MPV. Begitu jugak dengan Perdana
                              > > V6. Pada harga
                              > > RM97,000, V6 atau Nazaria!?? Bagi keluarga kecil,
                              > > mungkin V6 tp yg dah
                              > > ada anak 3 ke atas, Nazaria is the smartest choice.
                              > > Era sedan menjadi
                              > > pilihan utama family man kini nampaknya sudah
                              > > berakhir.
                              > >
                              > >
                              > > ..and the list goes on and on.
                              > >
                              > >
                              > > Juga rumor terbaru - Proton akan menurunkan price
                              > > tag Waja sebanyak
                              > > RM10-15,000 november ini. Dan harga Wira juga akan
                              > > diturunkan dengan
                              > > banyaknya kerana tahun hadapan model baru wira yang
                              > > berenjin campro
                              > > which has been very much hyped akan dtg mengantikan
                              > > Wira lama. Jadi
                              > > proton kena clearkan model wira lama sebelum hujung
                              > > tahun ini. So
                              > > lelong!!! lelong!!! Cuba tengok kilang proton di
                              > > Hicom Shah Alam dari
                              > > Kesas Highway. Mak datuk!! banyaknya kereta proton
                              > > kat situ. Sampai tak
                              > > muat. Dekat Glemarie pun sama. ( Memang
                              > > betoi...semalam aku tengok
                              > > sendiri) Mungkin ada yg dah
                              > > berbulan-bulan ditimpa hujan dan dibakar terik
                              > > matahari. Nasib la siapa
                              > > yang beli tu. Proton masih menafikan 50,000 stock
                              > > overhang spt yg
                              > > dinyatakan oleh Yamin Vong 3-4 minggu lepas.
                              > > Alaa...siapa nak mengaku.
                              > > Kalau dah sampai jual kereta depan masjid hari
                              > > jumaat, aku rasa kuat
                              > > logiknya, selain dari aku tgk sendiri dekat kawasan
                              > > parking kilang
                              > > proton. Lagi satu - itu proton Juara dan Arena apa
                              > > cerita? So far aku
                              > > rasa kurang dari 5 kali aku tgk Arena di jalan,
                              > > walapun di Australia
                              > > Arena dijual 250 bijik sebulan. Tengku Mahalel dah
                              > > silap dlm percaturan
                              > > ni. Logiknya kalau peniaga pasar mlm beli Arena utk
                              > > tujuan berniaga,
                              > > diorg kena jugak beli kereta utk bawak family. So
                              > > van is the better
                              > > choice. Ramai yang prefer proton wujudkan Wira Wagon
                              > > instead of Arena.
                              > > Boleh bawak niaga dan bawak family sekali. Juara
                              > > toksah sebut lah. Kang
                              > > Tengku Mahalel terbatuk kokol tengah mlm...Kalau
                              > > jual RM30,000 kira ok
                              > > la. Tapi at RM51,000...haiyooooo!!!
                              > >
                              > >
                              > > Ok laa. Cukuplah dulu setakat nie. Nasihat aku -
                              > > takyah beli kereta
                              > > sampai AFTA kalau kereta sedia ada masih elok.
                              > > Sebabnya harga akan turun
                              > > lagi dan lagi dan lagi. Unless la kalau belum ada
                              > > kereta atau kereta
                              > > sedia ada dah start meragam. Cuma the irony is kalau
                              > > nanti harga turun
                              > > mendadak masa Afta, value second hand pun akan
                              > > turun. Kalau hutang
                              > > kereta lama belum habis bila Afta sampai, payah
                              > > jugak la nak beli
                              > > kenderaan baru...

                              Comment

                              Working...
                              X