Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kereta ku gegar...

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kereta ku gegar...

    aper lagik aku nak buat nih?...

    kereta:
    wira 1.3 a/b
    rim 15"

    masalah:
    kete gegar bila cecah 100-120 km/h

    yg sudah di cek dan baiki:
    alingment
    balancing
    camber
    arm sumer suda tengok tada papa still ok

    aku ingat dah nak tuka absorber complete ngan spring sekali kot2 tuh yg buat hal tak pon tuka tayar lain.
    aper masalah nih?

  • #2
    absober ngan spring kot.... ... .... ...

    Comment


    • #3
      cuba ko try check plak die nyer driveshaft n gearbox......cuma aku nak tanya skit...kete ko gegar pd satu takat kelajuan or lps satu limit laju tu dia gegar direct? maksud aku cth cm kete ko tu dia gegar time 100kmh sj ke or lps atas 100kmh tu dia gegar terus walaupun speed ko lebih dr 100kmh?

      Comment


      • #4
        [ baru terjadik kat aku.. bila timing belt lari balance dlm 2-3 gigi.. knocking sensor nyala.. pening pomen carik punca.. siap tukar sensor.. bukak head.. check valve bengkok ke tak.. rupanya.. mamat yg pasang timing belt tak perfek pasang.. seb baik la salah dia.. kalo tak nangis gua.. ]

        Comment


        • #5
          rexprimo... memula duluh masuk 90 gegar dah stereng goyang kuat... aku buat balancing + alignment tup tup tengok chamber depan out tuka chamber screw... ok sket tapi cecah 100 - 120 plak gegar gila babas lenguh tangan aku pegang... luar biasa gegar dia... tak macam gegar enjin...

          Comment


          • #6
            hmmm....bkn pe coz once kete membe aku gegar time cecah 100kmh n kalu atas 100kmh kete dah x gegar....yg tu bila kami check rupanya masalah gearbox....plat dlm gearbox dah longgar......selain dr itu cuba ko check driveshaft....manetau still prob lg ke.....coz bila driveshaft x ok....kete akan gegar pd satu takat kelajuan dan seterusnya coz itu limit max......

            Comment


            • #7
              Re: kereta ku gegar...

              Kiriman asal oleh badakcipan
              aper lagik aku nak buat nih?...

              kereta:
              wira 1.3 a/b
              rim 15"

              masalah:
              kete gegar bila cecah 100-120 km/h

              yg sudah di cek dan baiki:
              alingment
              balancing
              camber
              arm sumer suda tengok tada papa still ok
              Aku dah kena dua kali problem yg sama mcm nih. Dulu kancil aku, pakai tak sampai 6 bulan, tetiba kereta rasa gegar bodi. Sebab yg gegar tu bodi, aku suspect problem kat tayar belakang. So aku berulang kali buat balancing, depan sekali aku buat tapi problem sama jerk. Last2 aku tukar tayar depan, then problem solved. Rupa2nya tayar kereta, kalau balancing tak okey dia akan gegar stering. Tapi kalau tayar yg problem, dia gegar bodi.

              Kedua, semalam. Lepas aku tukar tayar baru, bawak lebih 80km/j rasa gegar bodi. Aku pegi buat on wheel balancing, tp problem sama jerk. Masa tu baru apek tu tunjuk kat aku, bila pusing slow kita tak nampak dia punya "bonjol" tayar, tapi bila spin laju sikit, then permukaan tayar jadi mcm "lonjong". Itulah problemnya. Tapi esok tokey tu suruh pi tukar tayar lain.

              So cuba kau tukar tayar lain dulu.

              Nak check senang jerk, tukarkan satu dgn tayar spare dan try bawak. Aku rasa mesti satu dr tayar kau tu ada problem.

              Comment


              • #8
                salam....

                rim 15........

                kamu pakai spacer?

                kamu pakai spring sukan?

                bole jawab dulu soklan aku tak?

                Comment


                • #9
                  Kiriman asal oleh 710res
                  salam....

                  rim 15........

                  kamu pakai spacer?

                  kamu pakai spring sukan?

                  bole jawab dulu soklan aku tak?
                  tak de spacer
                  spring stended + absorber stended

                  Comment


                  • #10
                    body gegar ...........mmmmmmm semua org dah bagitau kemungkinan yg wujud ..........ko punya stering ada byk freeplay tak ....kadang2 bila stering box ko rosak pun blh jadigak ..cuba check tgk ....

                    Comment


                    • #11
                      aku pon pernah kena cam Matlie, siap tukar eksober tp still stereng gegar. So aku try tukar tayar kebetulan ndak jalan jauh.
                      Then problem solve. Pening kepala aku pikir apa masalh dia.
                      Rupanya tayar jer. Tayar tu dah makan tak sama.

                      Comment


                      • #12
                        tak pe aku cek tayar yg berusia tak sampe sebulan tuh...

                        stereng tak de la free gila2 stended pnyer freeplay

                        Comment


                        • #13
                          Kiriman asal oleh badakcipan
                          tak pe aku cek tayar yg berusia tak sampe sebulan tuh...

                          stereng tak de la free gila2 stended pnyer freeplay
                          Sedikit info utk dikongsi bersama.

                          Aku baru beli tayar bridgestone premio 60 14" utk wira aku. Seperti yg aku cakap, bila bawak lebih 80km/j kereta aku gegar satu bodi. Aku dah gantikan dgn tayar baru then problem tu aku kira dah solved walaupun sebenarnya kadang2 aku masih dpt merasakan gegarannya, tapi jauh lebih baik dari sebelumnya. Utk pengatahuan semua, aku pernah menggunakan tayar ini dua tahun lepas dan prestasinya tidak mengecewakan.

                          Bila aku check balik, production week utk tayar aku yg rosak dan tayar yg aku gantikan itu adalah sama iaitu week 24, year 2003. Jadi kepada sesiapa yg bercadang utk menukar tayar baru dgn menggunakan jenama ini, sila elak dari menggunakan tayar yg production week nya seperti diatas.

                          Comment


                          • #14
                            Kiriman asal oleh badakcipan
                            tak de spacer
                            spring stended + absorber stended
                            assalamualaikum budak cipan...

                            hmm... susah nak trace problem ni... tapi mungkin jugak masalah tayar... tayar 1 bulan tu ape brand...

                            aku nak tanye lagi, dah berape lame tuka rim 15" tu?

                            kalo dah lame, aku tak tahu la, mungkin jugak sebab rim tu dah terlalu berat sampaikan tak mampu nak bawak... sebab configuration kereta dah berubah dari segi ketinggian dan handling di mana rim dah besau, taya pun dah lebau, tinggi sikit dr stended... ini mungkin jugak menjadi simptom penyakit yg di alami kini...

                            walaubagaicamne pun, tu cume pendapan aku yg cetek ilmu pengetahuan ni... maaf la kalo aku silap ek...

                            nasihat aku cume satu, tuka rim 14" atau stended balik, kalo nak pakai 15 jugak, mungkin kene beli abs atau spring utk rendahkan sikit utk kempali pd ketinggian asal (bukan lowered) tapi aku tak pasti boleh ke tak...

                            Comment


                            • #15
                              Re: kereta ku gegar...

                              salam...saya pun ada masalah gegar juga bila 100kmj tpi below 100 ok...n bawa lebih 110kmj ok.....kt 100kmj gegar...rexprimo kalu masalah driveshaft dia sampai limit n keatas gegar kn?100 keatas........isau plak gbox ni...

                              Comment

                              Working...
                              X