Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

beli kereta : bayar cash / buat loan???

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • beli kereta : bayar cash / buat loan???

    a'kum

    aku ade persoalan skit... tolong jawap sesape ade pengalaman.

    1. kalau nak beli kereta mane bagus, bayar cash / buat loan. ( cthnya kite duit banyak laa... kononnyaa laa)

    ade org kata kalau bayar cash kita terdedah kpd kereta˛ yg lari cukai atau kereta potong yang disambung˛ atau ape saja masalah.

    tolong bagi feedback.. sekian

    wsalam

  • #2
    jarang orang beli keter cash ni..walaupun duit banyak dan mampu bayar lump sum terus..antara sebab nyer ialah takut owang incime tax carik...So biasanyer orang buat (owang yg ader duit banyak)..dia akan bayar down payment tinggi..katakan keter harga 80k..dia bayar la dalam 60-70k..then dia buat loan ngan bank dalam 10k..bila keter dah kuar dan dah bayar instalment dlm 2-3 bulan....lepaih tu dia terus bayar lump sum kat bank,settle kan keter..so owang income tax susah sket la nak trace.Sama ade beli cash atau loan..takder kena mengena dengan keter lari cukai atau keter potong atau keter panas..yang penting bersiap sedia ketika membeli-belah/shopping keter. Customer is always right!!..cari keter yang terbaik dengan tawaran yang paling bagus untuk keter anda..jangan takut untuk membetah salesman keter, kerana dia takder ape2 kuasa selagi kiter tak sain agrement ape2 dengan dia..Itu saje..sekian

    Comment


    • #3
      yea betul tuh.... tapi kena gak berhati-hati kalau keta tuh terlalu murah.. tentu ada sebab neyr kenapa ia murah gegila... so sebelum nak beli keta tahu dulu market value utk kereta tuh...

      Comment


      • #4
        chinese banyak duit pun taknak beli kete cash... kalo bole depa nak baya hutang sebulan... tapi bank tak bole buat camtu, paling kurang pun 3 tahun kalo tak silap aku...

        Comment


        • #5
          Kalo bayar cash banyak sangat nanti 'income tax' carikkk..kan susah...diorang tak beli cash pun sebab nak lari cukai

          Comment

          Working...
          X