Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tambah jarak perjalanan dengan hidrogen?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tambah jarak perjalanan dengan hidrogen?

    Tak sure sama ada korang pernah baca artikel ni kat Slashdot, tapi artikel tu kata ada orang pernah buat, dia menambahkan jarak perjalanan kereta petrol dengan bantuan hidrogen.

    Maksud menambahkan jarak perjalanan tu ialah, kalau sebelum ni katakan RM 10 petrol untuk 50 km, tapi dengan bantuan hidrogen tu, RM 10 petrol boleh jadi 60 km.

    Secara fiziknya, apa yang orang tu buat tak logik, sebab dia menggunakan bateri kereta untuk hidrolisis air menjadi hidrogen, kemudian hidrogen tu dibakar bersama petrol.

    Kalau nak kira, total energy sama jer, sebab sebahagian tenaga dari bateri tu diguna untuk hidrolisis, lepas tu pembakaran hidrogen tu takkan menghasilkan tenaga yang sama dengan tenaga yang diguna dari bateri

    Tapi, kalau ubahsuai sikit, guna bateri lain ker, yang dicharge kat rumah, atau guna solar untuk charge bateri tu, mungkin idea dia tu boleh pakai.

    anyway, boleh baca kat sini.

    http://ask.slashdot.org/article.pl?s...thread&tid=134
Working...
X