Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

bincang˛ Satria GTi.......

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • bincang˛ Satria GTi.......

    kalau leh korang citer aaaa pasal keta nih kat sini...nak komen ker apa ker pasal keta jenis ni...smart siot keta ni!

  • #2
    memang smart....yelah semua dah lengkap......sport rim dah ada...cc pun tinggi....ranggi pun ranggi.....accessories ok.....cuma aku belum mampu untuk memilikinya......yelah....kalau dah bulanan 1000 lebih....pernah bawak....memang best.....buat masa ni tu ajelah aku tahu.....lebih wa pu ce tau...

    Comment


    • #3
      ok cumer takder b*ntot jer... tu yang tak besh tuhs...

      Comment


      • #4
        memang best..bukan sajer nak kata best..tapi memang best...dalam adik beradik dia (coupe 1.8), memang dia antara yg terbaik..top 3 kalau ikut majalah motorworld 2002..bulan berape punyer issue aku tak ingat pulak...aku pun dah pakai keter ni dah dekat setahun...minyak dia tak sebanyak yang kiter sangkakan..(yelahh..1.8 kan)...fuel cosumption dia memang bagus compare dengan model2 wira dan satria sebelum ini..(waja tak tau la pulak)...Masa standard dulu..lebih kuwang 2 bulan lepas beli, aku rembat kat federal highway dari tol batu 3...0-100kmh dia ialah 7.8 sec (berdasarkan rev/speed meter ApeXi)...second gear top boleh generate sampai 59 hp pada 4550 rpm (ini pun pakai meter Apexi aku)...so bagi aku..saper nak beli keter ni..memang aku galak kan...bukan sebab aku pakai..tapi memang bagus..aku dah pakai 4 biji keter dah..dan bagi aku ini yang terbaik...kalau ader duit lebih..boleh la buat ape yang patut kan owang kater...sebab factory spec dia..kuasa bagi engine Gti ni (4G93) ialah 139hp..kalau nak tambah lagi boleh la....heheheh

        Comment


        • #5
          berapa harga dia sekarang?
          auto ade tak??
          susah la pakai manual kat kl ni..asyik jam je..
          tgh survey kete yg best nie...

          Comment


          • #6
            tak berani nak komen.... tak mampu nak beli.....

            Comment


            • #7
              linuxlah tak suka kat keta nie. Pasal indah kabar dari performance. Ingatkan keta nie laju gila la pasal linuxlah pernah dengar yang Satria Gti lagi power dari Puegot GTI . Tapi bila bawak macam tak leh nak lawan vtec kecik ajer... linuxlah tengok engine macam engine putra aje....memang pun.

              Comment


              • #8
                Posting asal oleh RaZeEF
                memang best..bukan sajer nak kata best..tapi memang best...dalam adik beradik dia (coupe 1.8), memang dia antara yg terbaik..top 3 kalau ikut majalah motorworld 2002..bulan berape punyer issue aku tak ingat pulak...aku pun dah pakai keter ni dah dekat setahun...minyak dia tak sebanyak yang kiter sangkakan..(yelahh..1.8 kan)...fuel cosumption dia memang bagus compare dengan model2 wira dan satria sebelum ini..(waja tak tau la pulak)...Masa standard dulu..lebih kuwang 2 bulan lepas beli, aku rembat kat federal highway dari tol batu 3...0-100kmh dia ialah 7.8 sec (berdasarkan rev/speed meter ApeXi)...second gear top boleh generate sampai 59 hp pada 4550 rpm (ini pun pakai meter Apexi aku)...so bagi aku..saper nak beli keter ni..memang aku galak kan...bukan sebab aku pakai..tapi memang bagus..aku dah pakai 4 biji keter dah..dan bagi aku ini yang terbaik...kalau ader duit lebih..boleh la buat ape yang patut kan owang kater...sebab factory spec dia..kuasa bagi engine Gti ni (4G93) ialah 139hp..kalau nak tambah lagi boleh la....heheheh
                RaZeEF...
                harga pasaran keta ni baper ek? kalau second hand ada tak?...agak˛ la kan,baik beli baru ker 2nd hand...kalau ada duit baik beli baru kan,kalau setakat cukup nak pakai,camner...

                Comment


                • #9
                  komen aku pada keter ni.....komen peribadi aku bagi satria gti yang baru keluar kedai

                  aku suka sebab :

                  keter kontot? bagi aku no problem. aku suka sebab bagi mata aku ia nampak cute dan seksi..........seimbas pandang macam b**tot orang pompuan. sorry yek orang pompuan sebab aku mata keranjang tapi biji mata tak macam bola keranjang......

                  dua pintu.......bagi aku tak menjadi masalah walau pun orang kata kereta orang kedekut. aku suka sebab pintu dua ni 'piece 'nya panjang. pintu empat biasanya pintu depan pendek berlakang panjang....betul tak? tapi kalau macam perdana ke subaru wrx sti ke bmw ke ok la, pintu depan panjang sket dari belakang. lagi satu biasanya tingkap kat pintu belakang nampak berserabut dengan frame terutama macam keter iswara. kurang berkenan aku.

                  enjin....? okay la sebab 1.8 pun boleh produce 139 hp tanpa turbo.

                  acc.......? okay jugak tapi tak ade ape yang nak dibanggakan sangat. macam bisa je. lebih sikit dari wira je......

                  suspension......? depa claim bagus......tapitak tau le pulak pasai ape kawan aku beria-ia nak tukar ngan yang lain.

                  aku tak suka sebab :

                  rekabentuk sama je ngan satria biasa........(mungkin pasal nama pun satria gti kot) tapi lagi menarik kalau tukar 50% ruapa bentuk luaranya supaya tak nampak sangat ke'satria'annya. bagi aku la.....

                  lobang ekzos yang dua tu, ntah kenapa rimas je biji mata aku tengok. mungkin sebab cover luarnye petak kot.

                  sebab paling utama........boleh katakan kalau kat atas highway, sepuloh biji yang aku jumpa 6-7 biji mesti suka 'perangat' aku. (yang ni termasuk yang dah memakeup macam bulldozer....tak tau le gti ori atau klon). sesiapa yang biasa kena 'perangat' tau le betapa panasnye hati

                  nak beli?.......teringin jugak....tapi alang alang beli gti lebih baik pakai perdana v6.

                  Comment


                  • #10
                    Emmet :..harga GTi OTR sekarang 72,000 ++..tapi finance nyer interest murah sekarang..so takder hal..minimum down payment aku tanyer member aku kat proton ari tu RM 6000++....

                    linuxlah:memang lah tak sepower vtec..ko ni pun..agak2 la nak compare..keter aku maser standard pun asyik kena tapau ngan EK4 dekat 86x..hehehhe..tapi kalau betul convertionnyer..tak payah masuk turbo ke aper..setakat tukar camshaft performance ngan extractor bagus punyer...confirm Vtec tu pulak kena tapau ngan ko..Ini fact..aku tak tipu!!..heheh

                    Textri:Betul la suspension dia memang lebih sedap dari model2 proton yang lain..satu lagi point aku lupa nak mention!

                    Comment


                    • #11
                      dulu satria gti nih kete idaman aku....
                      aku suke bawak sebab rase stabil..nampak sporty...pastu aku suke bunyik dia biler tekan minyak tuh..apsal tah......

                      Comment


                      • #12
                        hehehe.. sgti .. hmm.. sporty.. nice looking... sexy .. boleh la..
                        perfomance ? ok la.. 1.8cc .. biasa la .. sure la power dari keta jenama protonyg lain termasuk putra dan perdana .. power to weight ratio .. remember ?? and stability ?? ok la .. compare ngan putera le kan.. since the engine is lowered ... and "tuned" by lotus le katakan.. apa yg lotus tune tu ekk ?? tune dgn pasang monroe and 16" JRD ?? hehehe... letak le satu macam nyer ranggi 2pcs 16" .. baru sempoi sket .. the tyre .. michelin .. ok la tu .. a good rubber babe ...
                        apa apa pun .. aku suka la sgti ni dari segi luaran dan dalaman .. kemas le nampak kecuali exhaust tu .. hampeh .. side skirt cantik.. bumper cantik .. ok la ...
                        tapi yg aku tak tahan ngan most sgti ni driver dia .. isk.. belagak jek.. cam diri dia rasa hebat jek.. boring aku tengok .. ke aku yg jeles ekk.. hmm.. tak jeles pun actually .. since driving a powerful car doesn't mean u r a good driver .. kat highway leh le kitai .. kalau jalan corner kat area genting ke .. cameron ke .. teluk bahang ke .. hehehe...
                        anyway .. bagi aku .. sgti tak berbaloi le ngan harga ..

                        Comment


                        • #13
                          Kalau nak bandingkan ngan kereta proton lain memang tak boleh ler.. tapi ada baik buruknyer....

                          apa yang kita boleh bezakan dengan GTi, Wira 1.8 & Putra.

                          Handling GTi Lagi bagus... powerfull dapat kat Putra... overall dapat kat Wira 1.8.

                          kalau kat Trek... biasanyer orangselalu main ngan GTi sebab handling dia... Offset masa connering kurang.. tayar belakang tak membuang. boleh guna tebing ( gutter ) untuk connering...

                          tapi aku try Civic EK lagi bagus handling dia... connering bagus... boleh maintain Red Line masa connering....

                          Comment


                          • #14
                            ni apa punya jenis la ni .. handling kat gti aku setuju le.. tapi powerful kat putra aku kurengg sket .. putera generation lama mmg le .. tapi yg generation baru sbl dihentikan production tu .. tak le power sgt kot Mafia oi ..
                            anyway .. wira 1.8 ok .. sesuai utk semua golongan .. muda or tua ... kaki lenjan or kaki slow n steady ..

                            Comment


                            • #15
                              kete idaman me...suka sangat...tgh kumpul duit ni..hahahaha..

                              Comment

                              Working...
                              X