Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

bidai (blind)

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • bidai (blind)

    askum...aku ada idea nak letak bidai untuk 2 tujuan

    1) menggantikan langsir...aku igt hall aja yg letak langsir yg grand2 yg lain2 kai bidai ok ke tak? umah aku ada 21 tingkap

    2) ruang belakang umah, dah buat awning..tapi igt tak cun kalau terbogel gitu...dengan mesin basuh la, barang2 tukang dsb..menyomak..nak wat stor, lum mampu lagi....so aku wat bidai untuk buat dindingnya ok tak?.....kalau hujan ke, aku turun kan blind tu...tapi tiup angin ganggu x ?

  • #2
    Re: bidai (blind)

    seyh dah appy pon... g jer ikea.. mau yg besi? mau yg kayu.. mau yg melintang, mau yg menegak?? pilihan di telapak tgn u...

    Comment


    • #3
      Re: bidai (blind)

      kalo blind yg beli biasa tu.. (kat nilai.) jenis buluh ker apa tah tu... malam kalu, nampak dalam...
      so tak sesuai kot..
      dulu letak bilik anak aku..
      aku kena beli pelekat cermin utk elakkan malam nampak dalam...

      Comment


      • #4
        Re: bidai (blind)

        Originally posted by kala_lepek View Post
        askum...aku ada idea nak letak bidai untuk 2 tujuan

        1) menggantikan langsir...aku igt hall aja yg letak langsir yg grand2 yg lain2 kai bidai ok ke tak? umah aku ada 21 tingkap

        2) ruang belakang umah, dah buat awning..tapi igt tak cun kalau terbogel gitu...dengan mesin basuh la, barang2 tukang dsb..menyomak..nak wat stor, lum mampu lagi....so aku wat bidai untuk buat dindingnya ok tak?.....kalau hujan ke, aku turun kan blind tu...tapi tiup angin ganggu x ?
        1. bidai sesuai bagi mrk yg suka nampak simple dan kemas. macam2 jenis bidai moden boleh dpt dipasaran sekarang.

        cumanya kalau nk nampak tingkap tu ada effect lembut, tambahla sikit valance dr fabric (kepala langsir).

        tak payah la kot nk beli kt Ikea (mahal sangat). boleh buat custom made di kedai2 hardware atau curtain shop, lebih murah dan banyak pilihan.
        saya suka sangat tengok bidai2 ni, antara bidai2 moden spt dibawah;


        616697c569e2dafee71e7a3572961a4b.jpg

        5de2d0d9562ce457befe43aa501de7aa.jpg

        449771c7f47d271b389408d03e72272e.jpg

        0accc8efb0263c1a96c6afe5d7da89c1.jpg
        ^^ ni cth blind dgn tambahan fabric utk kesan 'lembut'



        2. bidai utk kegunaan luar rumah biasanya guna bamboo blind krn lebih tahan lasak dari ujan dan panas dan nampak natural.

        pasal ditiup angin tu, cari jenis blind yg agak labuh supaya boleh digulung dan tk bergoyang jika angin kuat.


        cth2 bamboo blind.
        9e1c03f8c7576a616938cd9a23b49ca1.jpg



        a05715e4475020cd0d34118f82aa645e.jpg
        ni pulak cth rumah yg guna blind buluh utk hadang panas

        Comment


        • #5
          Re: bidai (blind)

          makasih puan atmi raniya...teman nak carik yg buluh lah..
          ni kat jb tadak ikea, kalau tak teman buleh gak tgk2...tapih sana mahai ikea..
          teman beli yg simpel2..janji kuat n cantik udahla...
          kalau compare dr segi harga bidai dgn lgsir mcmmana?
          umah teman manyak tingkap la.

          Comment


          • #6
            Re: bidai (blind)

            masalah jgk pakai blind ni.. dia boleh perangkap habuk.

            Comment


            • #7
              Re: bidai (blind)

              Originally posted by cannondale View Post
              masalah jgk pakai blind ni.. dia boleh perangkap habuk.
              langsir fabric pun boleh perangkap habuk terutama kalau design yg beropol2, berkedut2 tu dan kena tanggalkan dan basuh, agak leceh.

              tapi blind ni ada jenis2 yg senang nk bersihkan terutama jenis bidai gulung (roll blind). hanya guna vakum cleaner atau feather duster dan

              kalau habuk agak tebal, lap dgn kain.

              jenis vertical blind yg berlipat2 dan boleh diadjust bukaannya tu, kena lebih kerap di vakum supaya habuk tk menjadi tebal dan

              lebih susah nk bersihkan. saya tk la pandai bab2 blind ni tapi pengalaman masa duduk rumah lama,

              memang tingkap guna vinil blind, jadi tk payah susah2 nk basuh, hanya lap dgn kain atau vakum saja. .

              Harga: ikut kualiti blind kalau pn kala lepek nk guna bamboo blind ni, macam2 kualiti ada.itu bajet masing2. kadang2 langsir fabric pun boleh cecah ribuan

              kosnya ikut kualiti fabric digunakan (kalau tingkap banyak lah).

              Comment

              Working...
              X