Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Cara mudah nak bunuh lipas

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cara mudah nak bunuh lipas

    Selalunya saya tak gunakan spray racun serangga tapi saya gunakan syampu atau pun sabun cecair. Caranya, bancuhkan syampu dalam 1 sudu makan dengan air satu gayung. Kacau sampai buih banyak giler. Lepas tu kat mana ada lipas just jirus je air buih tadi. Make sure kene keseluruhan atas lipas tu. Bila dia mengedik nak lari jiruskan lagi sampai buih tu tutup lipas tu. Kejap je lepas tu lipas akan mati. Selamat mencoba......

  • #2
    Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

    pakai racun lipas je boleh tak?

    Comment


    • #3
      Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

      aku pijak je..pastu pandai2 basuh kaki

      Comment


      • #4
        Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

        ni bagi kes emergency takde racun lipas pastu kegelian melampau nak pijak lipas. Hehehe.

        Comment


        • #5
          Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

          Originally posted by ibnusina8791 View Post
          Selalunya saya tak gunakan spray racun serangga tapi saya gunakan syampu atau pun sabun cecair. Caranya, bancuhkan syampu dalam 1 sudu makan dengan air satu gayung. Kacau sampai buih banyak giler. Lepas tu kat mana ada lipas just jirus je air buih tadi. Make sure kene keseluruhan atas lipas tu. Bila dia mengedik nak lari jiruskan lagi sampai buih tu tutup lipas tu. Kejap je lepas tu lipas akan mati. Selamat mencoba......
          Maknanya air sabun pun boleh bunuh lipas, tak pun lipas tu mati sebab tak dapat nak bernafas sebab buih tu tutup aliran udara.

          Comment


          • #6
            Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

            ^
            sabun tu kan ph alkali dia tinggi.
            Kalu pekat lagi la lipas tu cepat mati.
            Dah penah cuba. Tapi lipas tu mesti laju je larik.

            Eihhh...lipas ni..
            Geli.
            Kadang2 tu nampak mesti 1 badan rasa geli.
            kaedah paling mudah & pantas pijak sampai hancur.
            Eewww...

            Comment


            • #7
              Dulu aku selalu beli produk cni..namanya CO-GO. Dia mcm aerosol biasa tapi hanya sesuai utk serangga yg merayap mcm lipas dan semut..cara guna just sembur dekat laluan dia contohnya sepanjang line pintu..so bila dia lalu nanti dia mati..sekali sembur tahan sebulan dengan syarat jgn mop tempat kita dh sembur tu..memang berkesan cuma masalahnya aku dh keputusan stok sebab member yg jual cni dh pindah tempat lain..xtau la kot2 ada org2 cni kt sini boleh la aku nk order

              Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

              Comment


              • #8
                Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

                Binatang apa yang makan lipas? Lipas ni takde pemangsakah? Ke cicak?

                Comment


                • #9
                  Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

                  Originally posted by Penakluk View Post
                  Binatang apa yang makan lipas? Lipas ni takde pemangsakah? Ke cicak?
                  Banyak pemangsa tak suka agaknya sebab rasa dia tak sedap kot. HEhe. Sabun ni dia cepat merebak. So bila kene lipas cepat je dia masuk dalam saluran pernafasan dia (saluran pernafasan lipas sepanjang badan dia). Kiranya dia menyekat pernafasan lipas dan mengakibatkan lipas tu lemas. Tapi kena bagi betul2 kena lipas tu. Lipas susah nak lari bila licin akibat sabun, masa tu curah le buih sabun tu atas dia sampai lipas tu hilang dari pandangan akibat diseliputi buih sabun. (sabun di bilik mandi, sabbuunnnn di bilik mandi, sabuunnnn di bilik mandi.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

                    boleh la bilik ni kot..ada gak kaitan dgn rumah kan..

                    tips utk hapus lipas tu baru dengar la, biasa guna spray khas utk lipas/serangga merayap ni je,

                    tak pun pijak/ketuk dgn benda apa2 sbb saya tak geli lipas tapi cicakkk.

                    cara2 guna bau2an spt lilin serai atau pati citronella pun dikatakan berkesan terutama halau nyamuk.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

                      Cuba otai Atmi_Raniya pegang je cicak tu, rasanya lepas tu hilang perasaan geli dekat cicak..sebab kita nampak macam geli tapi cicak ni macam kita pegang getah gitu badannya..saya pernah pegang cicak, siap kena gigit dekat ibu jari, terkejut jugak tengok tindak balas cicak yang sungguh bijak itu

                      Comment


                      • #12
                        Re: Cara mudah nak bunuh lipas

                        keyboard aku ada lipass weiii..cmne aku nk buat ni..nak taip ni pon agak2 geli..
                        dia xmo kuar....duk dlm ni..kecik2 je..adala aku nampak dia berjalan2 bersiar2...

                        aku ridset kan aje kang..xpon buh air sabun dlm ni?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Cara mudah nak bunuh lipas

                          Originally posted by MaszMelati View Post
                          keyboard aku ada lipass weiii..cmne aku nk buat ni..nak taip ni pon agak2 geli..
                          dia xmo kuar....duk dlm ni..kecik2 je..adala aku nampak dia berjalan2 bersiar2...

                          aku ridset kan aje kang..xpon buh air sabun dlm ni?
                          Keyboard kalau buh air sabun alamatnya beli baru laa. Ce try sedut ngan vakum cleaner tapi make sure jgan sampai tercabut key key tu. Heheheh. Ridsect kang berbau je keyboard tu. Kalau ada keyboard lain, tukar dulu sementara.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Cara mudah nak bunuh lipas (sesuai ke topik ni kat sini haa?)

                            Originally posted by pzul View Post
                            aku pijak je..pastu pandai2 basuh kaki
                            ko basuh kaki ko je ke
                            cebisan lipas yg bersepah tu bole bertelur lagi banyak

                            Comment


                            • #15
                              Re: Cara mudah nak bunuh lipas

                              bunyiknya mcm :-

                              lebih baik beli je yang baru....

                              hehe..malas aku nak beli sebenarnya..sb ni harta opis..
                              tapi kalo dh beranak pinak lipas ni nanti aku kene belila jugak..

                              Comment

                              Working...
                              X