Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

paip bocor

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • paip bocor

    saya ada buat extension porch kete. tiba2 bulan ni bil air naik. meter bila check gerak laju giler sehari sampai 5m3. saya suspect kontraktor saya ni dah terbantai paip air. pastu tadi dia tunjuk kat saya, dia korek tempat paling jauh kawasan porch yang dia buat. pastu dia disconnect saluran paip PVC tu. pastu on meter dia tunjuk meter x gerak laju or x gerak. pastu dia cakap meter tu gerak laju sbb bocor tu berlaku selepas tempat dia buat keje x de kaitan dgn dia. kalau x de bocor masa bila sebenarnya meter tu gerak. masa kita guna air dalam rumah ke; mcm mana

  • #2
    Re: paip bocor

    kurang paham sikit soklan awak ni...

    rasanya kalau disconnect, meter still laju --> maknanya ada bocor di bhg lain(bhg lama)

    kalau disconnect tp meter tak laju /biasa --> makna bocor kat tpt pemasangan baru

    satu cara nak cek ...tengah2 mlm bila dah sunyi, cuba awak cek di kawasan paip sekitar porch, biasa akan dengar bunyi hiss..air keluar (bunyi kuat ikut kelajuan)...satu lg semasa keadaan betul2 kering, cuba lihat kaw.tanah di sekitar paip ...jika ada kawasan yg basah makna mungkin ada kebocoran kat situ..

    btw, apa maksud disconnect? dia tutup valve ke atau putuskan paip? harap dpt membantu..

    E.T

    Comment


    • #3
      Re: paip bocor

      ^ Eric Tiong, sepupu-sepapat Eric Leong ke? anyway, good tips

      Comment


      • #4
        Re: paip bocor

        Originally posted by farcruise View Post
        ^ Eric Tiong, sepupu-sepapat Eric Leong ke? anyway, good tips
        kenyataan di atas adalah tidak benar, harap maklum

        Comment


        • #5
          Re: paip bocor

          saje nak berkongsi wpun ko mungkin dah setel citer paip bocor noi.

          last year, dekat setahun aku mhadapi masalah paip bocor ni. kantoi gak rm5k lebih. repair dalam 3 kali(3 kontraktor)

          masalh yg sama, bil air pernah mencecah RM700 untuk satu bulan. mana tak naik minyak aku.

          last option, aku tel SYABAS, minta nasihat terbaik n nak identify pe masalah aku.

          aku panggil plumber berdaftar (macam list SYABAS, senang nak ambil tindakan if fail mcm plumber yg lepas)

          bila panggil plumber, nasihat yg terbaik dia bagi, buat je sistem piping luar tanah (piping aku waktu tu tanam

          dalam tanah). coz kalau luar tanah, senang nak nampak bocor katne. if betul bocor, senang nampak.

          dan alhamdulillah sekarang, dah 3 bulan masalah tu menghilang. cuma baru2 ni aku tengok atas siling, tempat

          tangki tu macam ada garisan air.

          takkan masalah tangki bocor plak?huhu

          sekarang aku tengah tunggu bil air, yang tak sampai lagi ni.huhu

          Comment


          • #6
            Re: paip bocor

            dah settle, kontraktor repair sebenarnya tapi buat drama tu sebab tak nak bayar bil air. last2 saya potong gak upah dia....dekat RM500

            Comment

            Working...
            X