Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

    Sekadar bertanya dan berkongsi pendapat serta best practise.

    dalam korang membuat kerja2 renovation rumah.. biasanya bilik air ni jatuh last skali kan?

    yelah.. apa penting sangat.. utk mandi dan berri saja kan?

    tapi pada aku, design bilik air yg praktikal sangat penting. (well lain orang lain cara dan citarasa. )

    Mungkin sebab selalu bekerja di negara2 yg tandas dan bilik airnya bersih dan mungkin juga terlalu banyak tinggal di hotel.. , aku sangat menyukai design bilik air stail hotel yg mengasingkan kawasan mandi *(basah) dgn kawasan kering.

    Contoh design bilik air moden yg mementingkan ruang kering.





    perhatikan penggunaan ruangnya yg minimalist. dan bilik mandinya yg cukup muat utk sorang.. aje. Di negara2 eropah mmg kawasan mandinya mesti bertutup.. dan kecil.. tak muat laa nk mandi 2 orang.

    bagusnya - ia menjimatkan air. lagi satu - kawasan luar bilik air tu tak basah.

    ~~~~~~~~~~

    Jadi setelah membaca artikel ini, adakah anda akan mula memberi sedikit perhatian kepada bilik air rumah anda?

    Harus di ingat - ruang ni ruang yg sangat peribadi.. bukan utk menunjuk2 atau show-off pun.. tapi, ruang ini lah yg membuat kita rasa sangat suka dgn rumah kita.

    ~~~~~~~~

    Antara contoh design modern lagi.. (yg pastinya menjadi anganan kita lah. tapi tak salah juga utk menjadi sumber inspirasi kita, mana tau ada rezeki kan?)

    Foster Design.











    ~~~

    bagaimana bilik air rumah anda?

    adakah anda mempunyai 2 ruang berbeza? i.e. - 1 ruang mandi yg bertutup.. dan satu lagi ruang utk sinki dan gosok gigi serta bermanja2 dgn muka di sinki..

    ?

  • #2
    Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

    Pergh cam best letak gambar limau tue dalam bilik air...

    Comment


    • #3
      Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

      suke bilik air camtu..
      tapi ape daya..
      umah kecik...
      tu pun kira nasib la ade bilik air...
      heheheh

      Comment


      • #4
        Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

        bilik air kecik jer... bleh aa 2 orang mandi.. erk.. {imaginasi lebih}

        jubin dinding, ayah aku suruh buat sampai atas siling.... senang dinding x kotor kemudian hari....

        Comment


        • #5
          Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

          aku dah agak gamba2 tu amek kat blog freshome
          bagi aku blog tu idea2 yg dia paparkan mmg impressive
          boring2 je aku salu g blog tu

          aku suka bathroom yg mcm ni
          tunggu aku jadik jotawan la kot


          i am inclined towards minimalist + functional design
          with some futuristic yet organic touch

          Comment


          • #6
            Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

            wahh sgtt2 teruja..memg kita feeling2 nak wat bilik ayor camtu..utk master bedroom jer lah kot..wpun penggunaan ruangnyer minimalis tapi bilik ayir tu sendiri kena besor..baru best nak asingkan wet n dry portion...hih tapi still dlm kekangan bajet...ntah biler lar dpat wat camtu..

            Comment


            • #7
              Re: [Bulan Renovasi] Design bilik air anda - konvensional atau moden?

              balik2 tunjuk idea utk bilik air beso jer...bg la idea utk blk air yg kck2...mcm kbnykan blk air kt rmh2 baru yg xmahal sgt tuu....huhuu

              Comment

              Working...
              X