Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

    alahai...pelik la aku ngan org2 sekrg ni
    dah beli rumah mahal2, dah cantik...dpt kunci mesti
    nakkkk jugak renovate
    bukan sikit2, ade yg habi sampai RM100 K renovate ni
    habis semue nak buat lain
    perlu ke? kenape??? x membazir ke?
    mak aku dulu ade gak beli rmh xde pun camni
    korang2 camne?

  • #2
    Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

    sebab tak nak nampak same dgn rumah di sekeliling ahahhahahaha

    Comment


    • #3
      Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

      perlulah.....klau rumah tu dah lama giler....klau baru iitu aku tak tau...

      Comment


      • #4
        Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

        ni yang aku pernah persoalkan dalam BDN suatu masa dulu...

        kalau beli rumah 200k, pastu renovate 100k, apsal tak beli rumah 300k terus?

        atau beli tanah 100k, pas tu buat rumah 200k ikut citarasa sendiri?

        Comment


        • #5
          Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

          kalau diorang ada duit...
          x kesah lar diorang nak wat apa pon...
          tapi kalau aku bek aku setuju en sharuzzaman...

          manusia ni berbeza...
          seribu org manusia seribu sifat yang x sama~

          Comment


          • #6
            Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

            sbb pemaju perumahan tu tak bajet nak buat rumah sebijik yg kita sorang nak...
            dia kena buat rumah rumah yg sama dgn org lain.... dgn peruntukkan yg dia ada
            so.. kalo nak rumah tu jadi sebijik ape yg kita idamkan
            tu lah kena renovate sini renovate sana
            supaya impian betul2 jadi kenyataan..

            Comment


            • #7
              Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

              Originally posted by sharuzzaman View Post
              ni yang aku pernah persoalkan dalam BDN suatu masa dulu...

              kalau beli rumah 200k, pastu renovate 100k, apsal tak beli rumah 300k terus?

              atau beli tanah 100k, pas tu buat rumah 200k ikut citarasa sendiri?
              saya sangat bersetuju dengan pendapat ini...

              Comment


              • #8
                Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                Originally posted by izzati View Post
                saya sangat bersetuju dengan pendapat ini...
                saya sgt setuju pendapat ini yang setujut dengan pendapat yang dipersetujuinya...

                Comment


                • #9
                  Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                  masa nak apply loan, duit tak berapa nak ader lagi....bila dah dapat kunci umahm ader plak rezki lebey, tu yang renovate sakan tuu....

                  Comment


                  • #10
                    Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                    Originally posted by nadiyot View Post
                    sebab tak nak nampak same dgn rumah di sekeliling ahahhahahaha
                    NI MEMANG ADE YG BUAT SEBAB NI LA
                    TAPI TOUCHUP YG EXTERIOR LA KOT KAN
                    paling common tukar cat, kan dah lain ngan rmh sebelah2

                    tapi yg masalah aku tak berape clear ni , yg over2 interior tu

                    Originally posted by sharuzzaman View Post
                    ni yang aku pernah persoalkan dalam BDN suatu masa dulu...

                    kalau beli rumah 200k, pastu renovate 100k, apsal tak beli rumah 300k terus?

                    atau beli tanah 100k, pas tu buat rumah 200k ikut citarasa sendiri?
                    aku mmg setuju dgn ni

                    ni..bukan ape, masalah kat aku ni
                    dah beli rmh 8 thn dulu..lama dah tu
                    murah lagi time tu RM360 K
                    tapi renovatenya ade la dlm RM 80K( time tu aku rase sgt byk dah tu), x masuk cabinet dapur
                    reno giler2 la , ingat tu..la rmh selamanya...ikut selera + kehendak +napsu punya pasal
                    habis satu rmh reno atas bwh, dpn blkg
                    pastu..tup2 dah nak pindah rmh lain lak
                    ee....membazzirnyaa
                    Last edited by ain07ik; 09-08-09, 09:41 PM. Reason: merge posts

                    Comment


                    • #11
                      Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                      Tengok jugak pada pemilik. Mungkin dia dah rancang awal2 nak pinda atas beberapa sebab......nak tambah bilik contohnya......atau nak tambah bilik air.

                      Rumah perumahan memang tak dpt memuaskan hati semua pemiliknya. Kalo pemilik tu mampu demi keselesaan diri dan keluarganya itu tak membazir namanya. Rumah 1 keperluan yg amat penting dlm hidup. Nak tinggal di dlmnya biarlah rasa selesa. Di situ jugak tempat membesarkan anak2 sampai ke hari tua.

                      Mungkin jugak faktor lokasi pemilik tu pinda itu ini. Ada rumah yg agak2 memuaskan hatinya tapi tak dpt dia beli atas sebab lokasi dgn tempat kerja dah jugak sebab2 lain. Yg tak jadi pilihan pulak yg sesuai dgn cara hidup dia. Jadi dia pindalah apa yg patut.

                      Pengalaman aku pulak.....
                      Aku buat rumah di atas tanah lot. Memang rekabentuk rumah tu mengikut kesesuaian dan citarasa keluarga aku. Tapi bila dah duduk, ada jugak bahagian yg kena aku pinda. Bukan nak membazir. Kdg2 keperluan tu tiba setelah kita duduk dlm rumah tu. Bab rumah ni ramai yg sanggup keluarkan belanja sebab rumah tu le hotelnya,
                      home sweet home omputih kata.......

                      Comment


                      • #12
                        Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                        Kena r renovate... baru ada keunikannya.. tapi kalo renovate sampai ilang btk asal rumah.. baik pegi beli tanah lot, wat rumah banglo..ikut selera sendiri.. tapikan.. ada ke duit nak beli tanah lot? bkn senang nk wat loan.. epf?? kalo memang dah ada pakej tanah+rumah dari kontrakter bertauliah.. boleh ar.. itupun ader syarat2 nya.. then persekitaran lagi.. sistem kubahan, perparitan.. pendawaian elektrik, piping air..weii.. byk mau bikin wo..

                        Aku, memang akan renovate rumah aku.. x kan keta jer kasi make up..rumah nak jugaa..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                          Rumah renovate ni kalau buat2 betul... lagi tinggi rasanya value dia bila nak jual nanti... compare dengan rumah yang tak renovatelah...

                          tapi dengan syarat renovation tu untuk menaikkan nilai rumah tersebut.

                          tapi tak senangkan nak renovate rumah sakan2...perlu arkitek, perlu approval...dan macam2 lagi. Agak2nya memang seni dia orang ni kearah kecantikkan rumah...nak wat camner. Orang2 seni ni memang payah sikit nak faham.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                            dah duit die.. bio le..
                            niat dia pon kita taktau.. lagipon mesti renovation atas reason yg tersendiri

                            ada orang, sebab nak buat rumah idaman.. dia calculate pi calculate mai..
                            dia prefer beli umah then renovate.. mmg within bajet dia ke apa.. blablabla

                            ada orang, kira pi kira mai.. prefer beli tanah lot pastu design/renovate puas2 ikut bajet dia

                            ada orang renovate luar/dalam nak riak,
                            "aku ada umah gini gini.." dengan penoh kembang lobang idong melafazkan niatnya (contoh je la..)

                            ada orang fikirkan masa depan, esok aku beranak 15 orang anak..
                            kawen nanti bercucu bercicit.. jadik kuarga besar, raya nanti penoh.
                            kena umah besar neh.. kena design cenggini cenggitu.. blablabla

                            yg pasti.. atas bajet, niat dan citarasa masing-masing lah
                            yg ko sampai nak hangin tu kenapa? keke
                            kenapa nak hairan.. heh

                            Comment


                            • #15
                              Re: Rumah Dah Siap Cantik, Nak Renovate?perlu Ke?

                              Originally posted by sharuzzaman View Post
                              kalau beli rumah 200k, pastu renovate 100k, apsal tak beli rumah 300k terus?

                              atau beli tanah 100k, pas tu buat rumah 200k ikut citarasa sendiri?
                              Man, even kalau beli rumah 300k pun.. , pasti ada apa2 ciri dalam rumah tu yg nak kene tambah / ubah.

                              contoh :

                              1. tak kira apa rumah pun .. mesti nak kene buat kitchen cabinet kan? jarang ada rumah yg datang dgn kitchen cabinet.

                              2. Tandas - biasa developer bagi - mesti yg paling basic.. tiada partition antara ruang mandi dgn ruang tandas.., dan biasanya ruang sinki kecil sangat.. at least mesti nak tambah sikit ruang supaya selesa dlm bilik air.

                              3 Kabinet terbina dalam utk bilik tidur utama.. - ni pun salah satu ciri utama jugak.., nak mudah boleh - beli aje set bilik tidur skali dgn katil tu.., tapi dgn cara pakaian kerja suami dan isteri - satu almari jadi sempit sangat dah.. udah nak kene tambah almari pulak.. jadi mahal laa pulak. Dlm kes ni.. buat satu kabinet utk pakaian dalam bilik sampai ke siling adalah pilihan lebih ekonomik.. dan utk jangka masa panjang. Lagi pun, nak buat segala kabinet semua ni.. elok lah di buat sebelum barang2 masuk.. kalau dah masuk rumah.. leceh..! nak kene angkut.. alih dan jadi kotor segala barang2 kita.

                              4. Grill - ciri2 keselamatan - biasanya developer bagi rumah standard saja.. tak ada grill dan pagar yg sangat rendah.. ! tak nak buat apa2 pun boleh..! tapi lenakah tidur anda? nak tak nak kene buat gak kan? makan jugak 5-6 ribu tu..

                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                              Point ko pasal kenapa tak beli tanah aje.., mmg valid kalau kat area kampung atau luar bandar , tapi kalau dok kat bandar.. mana kan boleh?

                              Segalanya nak kena ada sistem.. sistem paip rumah.., eletrikal.. kumbahan.

                              Kalau beli rumah siap.. ini semua dah di ambil kira. kita masuk rumah dan ubah sikit2 sana sini saja.. agar sesuai dgn keperluan keluarga tu.


                              Originally posted by syahila View Post
                              Rumah renovate ni kalau buat2 betul... lagi tinggi rasanya value dia bila nak jual nanti... compare dengan rumah yang tak renovatelah...
                              ini salah satu sebab orang renovate rumah.. harga rumah kosong.. tanpa apa2 penambah-baik kan.. biasanya boleh berbeza sampai mencecah puluhan ribu ringgit.

                              dan kene tgk target market pulak lah kan.. masa aku pergi dengar satu talk pasal property investment dan renovation baru-baru ni.. para speaker tu bagi cadangan pada satu soalan :

                              soalan : Patutkah saya renovate rumah saya cantik2.. dgn harapan bila nak jual nanti value nya akan tinggi?

                              Jawapannya ada 2 .. seperti di bawah.

                              - Kalau kita beli rumah bawah rm300ribu, dan bercadang nak jual.. eloklah di buat sikit improvement kepada rumah tu.., sebab para pembeli punya mindset - mereka nak beli rumah yg dah siap renovate cantik2.. mereka nak beli dan masuk saja. , kalau rumah yg di renovate elok2.. senang aje nk jual wlau pun lebih dari harga pasaran setempat.

                              - Tapi kalau kita beli rumah atas RM300ribu dan nak jual.., buat ala kadar saja cukup.., sebab para pembeli rumah yg rm300 ribu ke atas ni..adalah jenis pembeli berduit.. dan mereka punya citarasa sendiri..! kalau buat lawa2 pun.. mereka akan buang segala kabinet dan renovation sedia ada.. dan mereka renovate balik..


                              Originally posted by CupidOfLuv View Post
                              dah duit die.. bio le..
                              niat dia pon kita taktau.. lagipon mesti renovation atas reason yg tersendiri

                              ada orang renovate luar/dalam nak riak,
                              "aku ada umah gini gini.." dengan penoh kembang lobang idong melafazkan niatnya (contoh je la..)
                              itu lah dia.. betul tulisan ila kt atas.. atas niat sebenarnya..

                              ada satu lagi niat yg tak di sebut, maybe aku tambah - niat utk berlawan2..

                              kiasu laa nih! takleh orang lain lebih.. ! pun ada jugak.

                              aku tgk contoh jiran kt rumah lama aku kt bangi.., rumah aku tambah anjung porch depan dia pun tambah.., siap pagar pun tiru design yg sama..

                              orang letak pergola.. dia pun letak pergola.. siap tiru lagi pokok2 yg sama..

                              bila berdepan dgn orang begini.., aku pun geleng kepala lah..! tiap kali ada lori datang rumah.. atau kontraktor datang aje .. tak kira lah utk repair atau tambah apa2 aje pun., boleh nampak laa.. mata bini dia tu... terjongol keluar dari balik cermin pintu depan dia.. , pastu laki dia balik.. terus terkam laki.. (ex-wife aku panggil orang depan rumah aku ni CNN.. )

                              aku buat don-no aje lah.. orang gini.

                              kita niat lain.. orang niat lain.. gasakkan. duit aku utk rumah aku.. utk anak2 aku.. kau nak berlumba2.. bukan aku ngajak.. bukan aku berkempen. laki kau yg garu kepala.. bukan aku. ..

                              atas sebab itu.. rumah aku yg baru ni.., aku beli yg di depannya tiada rumah pun.. lorong terakhir.., dan end-lot terus.. tak de nak nak ngadap sapa2.

                              sebelum beli pun.. aku survey tgk jiran2 jenis apa.. aaa. cina yg moden.. dan ada satu jer melayu kt hujung jalan sana . ok lah. boleh di terima (sebab melayu tu muda cam aku.. ada pakai motor besar )

                              letih lah dok area melayu yg kampung sangat ni.. mcm citer p.ramlee jadinya.. orang sebelah beli radiogram.. dia pun nak radiogram.. orang sebelah beli sofa.. dia pun angkut sofa.. ! mcm ke.ling pun ada perangai nya..


                              ..
                              Last edited by morpheuzneo; 20-08-09, 04:04 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X