Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Proses beli rumah

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Proses beli rumah

    Salam,

    ada sesiapa boleh terangkan pasal cara2 pembelian rumah ni?

    katakan rumah tu 1st hand, developer br nak buat, apa mende yg patut dibuat oleh kita sbg buyer? interest beli rumah sama ngan kereta ke? rumah ni ada B.L.R kan? camne tu ek? conventional ngan islamic loan camne plak? beli rumah ni mmg kena ada lawyer kan x macam beli keta?

    bole sesiapa terangkan dari a to z atau pon basic things to know masa nak beli rumah. skang aku cam ada niat nak beli rumah ni tp tak tahu apa proses sume camne..

    TQ

  • #2
    Re: Proses beli rumah

    Aku baru tanyer bank tadi interest 4.55% - 5%.
    conventional ngan islamic dua2 dah same ikut naik turun BLR.
    BLR nie aku tak la taw sangat apekebendenye, Mungkin ada yang terre leh terangkan.
    Yer sama macam beli kereta kene ada lawyer bagai...

    Pastu dia cakap ada potong ape tah lupe lak...aku rasa ni la kot potongan utk bumiputra
    RM100k kebawah dia potong 1%
    RM101k keatas dia potong 1.8%

    Comment


    • #3
      Re: Proses beli rumah

      Tak der sesaper yang pakar ker pasal urusan perumahan kat bdn nih?

      Comment


      • #4
        Re: Proses beli rumah

        nak beli rumah ni firstly paling penting... kena gi 'shops' semua bank... bincang dengan mereka dan bandingkan sapa yang boleh beri loan yang paling berpatutan dan sesuai.

        beli rumah ni memang tension bagi saya kekeke

        Comment


        • #5
          Re: Proses beli rumah

          nak beli rumah...tgk la developer ok ke tak track record dia...sementara itu..p cari loan supaya senang n laju proses, kalau rasa ok semua bayar la booking fees......dah tu nanti lawyer akan call sign agreement (sedia balance 10% nak bayar).

          Bank akan appoint lawyer untuk loan lak, p sign loan doc lak, bayar apa yg patut yang lain semua lawyer akan liase dgn developer n sesama diaorang...

          tanya je lawyer yg handle agreement n loan tu..patut diorang boleh cerita step2 dia...ada nak cr rumah n loan boleh pm saya

          Comment


          • #6
            Re: Proses beli rumah

            tumpang tanya
            macam mana yang full loan tu....?

            Comment


            • #7
              Re: Proses beli rumah

              hrmm.. share sikit2 eyk.. dlm proses beli rumah gak ni..

              ni senarai apa yg aku dah buat ngan lalui...

              Stage 1

              1, Selidik lokasi rumah yg nk dibeli.. safety, geografi, persekitaran..
              2, Selidik reka bentuk rumah.. dan orentasinya.. pegi rumah contoh..
              3, Timbangkan harga rumah dgn kawasan sekeliling..
              4, Check pemaju.. boleh picaya ka tidak..
              5, Lebih bagus kalo dpt rumah yg dah siap..baru pemaju jual..cam aku punyerler..

              Stage 2.

              1, Hubungi pihak pemaju.. tanya sebarang promosi yg ader.. diskaun ke, plaster siling fri ke..grail free ke.. tanya jer..x rugi pun..untung2..dpt.. (aku dpt diskaun lagi 10%..)..

              2, Tanyakan bank pembiaya.. kalo lebih dari satu..leh wat perbandingan.. tipon jer bank officer..dorang layan nya.. dlm kes aku.. bank pembiaya tunggal.. so dorang bare kos guaman antara lawyer ngan bank.. selamat duit aku.. biasanya charge guaman ialah 2 ke 3% dari jumlah pinjaman..

              3, Untuk isi borang, sediakan salinan:
              a, IC dpn blakang (crossed- note kan tujuan ic deberi..utk keselamatan).
              b, Slip gaji terbaru- 3 bulan..
              c, Borang EA terkini..
              d, Penyata EPF terkini.
              e, jika nak letak 2 nama, penama kedua kena beri salinan IC gak..

              Note: Korang scan benda ni.. then email kat dorang.. point tinggi 2.. insyaalah, senang loan lulus..

              3, Then, bagitau pemaju bank pilihan anda.. lalalalala... Pilih juga kaedah pembiayaan.. BLR ke.. Islamik ke (kena tempah dulu, add listt..lambat sikit jerr..)

              ~ BLR eyk.. kadar ikut ekonomi semasa.. skang ni..rate 5%..then BLR -1.88 (aku nya ler..) kot sok tinggi nar..leh relone blk.. selepas 5 thn k.. kalo kureng, kena penalti..
              ~ Islamic.. kadar tetap.. nak relone? hurrmm... ada sikit kerugian kot..tgk ekonomi lerr..

              ~pepepun.. ujung2.. lum tentu pinjaman dpt dilunaskan dlm tempoh pinjaman.. bank mana mau rugi.. ni pun ikut ekonomi gak..

              4, Pemilihan perlindungan insuran utk pinjaman, err,, pilih lah nk MRTA ke..MLTA ke.. bezanya?

              ~ MRTA-- bayar sekali ajer.. boleh add dlam pinjaman.. pastu kompom kena interest!! bank suka ler.. hik2.. coverage.. hrmm bayar baki pinjaman kpd bank jika kita padam..@ hilang upaya.. adeler balance 2 -3 ribu.. huk2.. kalo wat refinance..burn k..

              ~ MLTA-- bayar premium..sekali setahun.. bulanan pun boleh... lebih kurang bayaran MRTA jer.. coverage.. hrmm.. bayar keseluruhan jumlah pinjaman..wat settlement nagn bank..baki milik kita.. byk o.. kalo relond.. x burn..

              PSST.. kot berminat nak refinance rumah ngan MLTA.. kontek aku.. teknikel beb.. letih nk citer kat sini..

              5, Sediakan wang booking.. tgk pemaju ler.. ader yg tunggu loan lulus baru mintak..ader yg minta dulu..kompom burn.. duit ni, utk dorang releasekan surat tawaran pembelian rumah.. kita accepted..then dorang antar kat lawyer utk pemaju lak.. yg ni.. bergantung pd pemaju lak.. dorang bared @ kita tangung.. akunya.. aku tangung ler.. alah, katanjer dorang bare.. padahal dah msk rega rumah.. lg kena interest.. dah dpt kelulusan dr lawyer.. amik document kat lawyer.. then g KWSP.. KWSP bagi 20% dari harga rumah.. kot korang nya x cukup..leh pakai penama kedua..kasi cukup.. lawyer rumah setuju, aku bayar charge dia pas dpt duit kwsp..

              6, Dah dpt duit dr kwsp, siapkan bank draf atas nama pemaju utk 10% pendahuluan.. tgk korang deal mula2 dululer.. 5% ke.. 0% ke.. pastu pemaju kan siapkan proses tuka nm.. masa ni, kena siapkan surat beranak..jika perlu kebenaran DO, selalunya resab melayu je kena camni.. aku x kena..

              THEN..kedebut kedebak.. jangka proses lebih kurang 8 bulan.. akunya 5 bulan dah boleh amik kunci.. lepas 3 bulan baru start bayar kat bank.. lalalalala..

              Note: Ok ke ni? pamjang sgt eyk?? sori eyk..

              Comment


              • #8
                Re: Proses beli rumah

                Originally posted by maly View Post
                tumpang tanya
                macam mana yang full loan tu....?
                full loan hanya gomen je yang bagi...kalau bank normally akan bagi 90% dari purchase price tu pun subjek kpd market price rumah tu...

                Comment


                • #9
                  Re: Proses beli rumah

                  Ada mlta ek? Aku tau mrta aje..

                  Aku amik mrta 10 tahun. Sekali tgk balik cover note tu.. Aku rasa trttipu aje. Jumlah loan di bahagikan 10tahun jer.. Kalau jadi apa2 pada tahun ke 9.. Masakler.. Insurans x cover loan..

                  Aku buat 10 tahun mrta sebab..plannya.. Lepas 5-6 tahun abis aje lock in period aku nk refinance..

                  Kawan2 aku ramai yg buat stail ni.. Lepas 5 tahun.. Gaji dh lebih sikit.. Boleh komit lebih sikit.. So mereka refinance ikut berapa yg mereka mampu max bayar.

                  Rata2 yg buat mcm ni.. Boleh clear loan rumah dlm masa 10-15 tahun jer. Ada yg kurang.

                  Mlta ni rugi laa aku x tau..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Proses beli rumah

                    Originally posted by morpheuzneo View Post
                    Ada mlta ek? Aku tau mrta aje..

                    Aku amik mrta 10 tahun. Sekali tgk balik cover note tu.. Aku rasa trttipu aje. Jumlah loan di bahagikan 10tahun jer.. Kalau jadi apa2 pada tahun ke 9.. Masakler.. Insurans x cover loan..

                    Aku buat 10 tahun mrta sebab..plannya.. Lepas 5-6 tahun abis aje lock in period aku nk refinance..

                    Kawan2 aku ramai yg buat stail ni.. Lepas 5 tahun.. Gaji dh lebih sikit.. Boleh komit lebih sikit.. So mereka refinance ikut berapa yg mereka mampu max bayar.

                    Rata2 yg buat mcm ni.. Boleh clear loan rumah dlm masa 10-15 tahun jer. Ada yg kurang.

                    Mlta ni rugi laa aku x tau..

                    Wat MRTA utk 10 thn..ok ler tue.. pastue wat refinance.. boleh wat morgage deduction lagi.. MLTA.. perghh.. dorang cuba x war2 kan yg ni.. New in the market.. berminat nk wat refinance? then boleh add MLTA.. roger ler saya.. consultancy percuma..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Proses beli rumah

                      sorry yer tumpang thread....tengah tension nie
                      pasal beli rumah gak ler nie...semua document aku pass kat lawyer, developer and bank memang on time...
                      10% d/payment dari epf pun on time...tapi lawyer developer yang uruskan loan aku buat hal....
                      loan tak release lagi pasal documentation lembap...macam2 alasan...
                      lhdn lembap ler ... bank yang tak sign satu document ler....
                      last2 aku kena interest buta2 dengan developer pasal bank tak release payment kat developer ikut schedule of payment.....
                      setakat ni dah lebih rm 200 ler...tu baru 25% completed ...and aku baru sign spa 3-4 months back....
                      bila aku call developer...jawab sambil lewa jer...siap perli2 aku lagi.....macam salah aku pulak....aku siap cakap aku mangsa sekarang nie dan tak boleh buat apa2...
                      so my advice prepare duit lebih beli rumah nie...banyak sangat unexpected...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Proses beli rumah

                        sememangnye aku pon mencari info pasal rumah ni.. dah berkire2 nak ada rumah.. tq for info guys.. ada sket guide line.. baca sini baru paham.. abg aku dah buih mulut cite aku tak nampak2.. ekeke

                        Comment


                        • #13
                          Re: Proses beli rumah

                          owh

                          1.8% tue potong BLR rupenyer

                          Bagi pinjamaan lebih RM100k baru dapat 1.8%
                          Kalau kurang RM100k dapat kurang 1% dari interest 5%


                          Aku pun ada buat kira2...memang byk sangat bayaran itu ini...kalau beli rumah rege atas RM100k tak penin sangat..sebab upah lawyer free...
                          Kalau bawah rumah tue rege bawah RM100k macam2 kene tambah, upah lawyer, S&P, kalau rumah tue bulan freehold kene lagi charge...penin2

                          Penin sebab lari buget =_=

                          Comment


                          • #14
                            Re: Proses beli rumah

                            Originally posted by phrozen View Post
                            sorry yer tumpang thread....tengah tension nie
                            pasal beli rumah gak ler nie...semua document aku pass kat lawyer, developer and bank memang on time...
                            10% d/payment dari epf pun on time...tapi lawyer developer yang uruskan loan aku buat hal....
                            loan tak release lagi pasal documentation lembap...macam2 alasan...
                            lhdn lembap ler ... bank yang tak sign satu document ler....
                            last2 aku kena interest buta2 dengan developer pasal bank tak release payment kat developer ikut schedule of payment.....
                            setakat ni dah lebih rm 200 ler...tu baru 25% completed ...and aku baru sign spa 3-4 months back....
                            bila aku call developer...jawab sambil lewa jer...siap perli2 aku lagi.....macam salah aku pulak....aku siap cakap aku mangsa sekarang nie dan tak boleh buat apa2...
                            so my advice prepare duit lebih beli rumah nie...banyak sangat unexpected...
                            bila kena nih... memang tension.

                            Tapi sebenarnya benda2 ni boleh di elakkan kalau kita prepare diri kita dengan seberapa knowledge yang banyak...make sure semua perkara2 yang terselindung dijawab dengan jelas. Bab2 pembayaran...pastikan dia jelaskan satu satu.

                            saya seperti biasa...beli rumah memang tension lebih2 lagi dengan islamic bank...hhuhuhu

                            Comment


                            • #15
                              Re: Proses beli rumah

                              ada pegawai yg nasihat kan.. kalo bayar fees lawyer.. bayar sikit2.. kalo awal2 dah bayar.. dorang wat sambil lewa ler.. duit dah dpt.. so get their service 1st.. baru bayar.. bertekak dulu sebelum kuar duit..x pa.. jgn dah kuar duit baru nk bertekak.. dorang wat pekak telingga jer..... dah dpt kunci.. satisfied dgn keadaan rumah.. baru setlekan bayaran guaman..

                              Comment

                              Working...
                              X