Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

mesin rumput

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • mesin rumput

    mula2 skali mintak maaf klau salah bilik.
    taktau nak letak mana.

    aku tgh survey2 nak beli mesin rumput tolak. (bukan yg galas kat belakang tu)
    kalau ada sapa2 pernah beli, guna, tlg la suggest.

    aku usha kat kedai tadi, model nih :



    Technical Specification:
    Motor: Electric
    Power 1000w
    Cutting Width 32 cm
    Grass combs: No
    Cutting Height 20-60mm
    Cutting Height Adjustment: 3, axle-wise
    Torque:13 Nm
    Wheels: Rubber Coated
    Grass Box Volume: 28 L
    Weight 7kg
    Type of switch: Full width on/off switch

    Features:
    Powerful: Maximum power at the blade thanks to the Powerdrive motor TM, even under difficult conditions.
    Lightweight for easy handling: up to 40% lighter than conventional lawnmowers.
    Effective: cuts grass up to 30cm long
    Sharp cutting almost right up to the edge.

    Lawn size: 0.5 tennis court

    harga dia Rm550.

    aku tgk spec tu, size padang stakat 1/2 tennis court ja. kalau luas 2 padang 1 1/2 court tenis ok ka?

    aku tya mesin rumput pakai petrol, kedai tu kena order, harga 800++

    sapa2 pernah guna/beli, inform aku.

  • #2
    Re: mesin rumput

    alamak...tak pasti sgt laaa...
    tp den guna yg last skali...manual...soo nnt tangan ketul2...

    http://www.consumersearch.com/lawn-mower-reviews

    ade lg review cara nak beli...apa yg sesuai..
    baca sini...

    http://www.consumersearch.com/lawn-mower-reviews/review

    harap dapat membantu...

    P/S : den move ke anjung seri...rase situ lg sesuai...
    Last edited by Chinozie; 22-07-09, 02:58 PM.

    Comment


    • #3
      Re: mesin rumput

      pada pendapat aku lah.. lebih baik ko beli yg petrol punye..

      sbb bapak aku penah pakai yang letrik punye.. tak syok..tak fleksibel..kene jage kabel die sume..pakai sekejap je..pastu bapak aku beli yang pakai petrol punye brand ROVER.. tu 5-600 je.. 10 tahun lepas lah.. mase aku sekolah2 dulu..sampai sekarang lagi pakai mesin rumput yang same..

      Comment


      • #4
        Re: mesin rumput

        Originally posted by slique View Post
        pada pendapat aku lah.. lebih baik ko beli yg petrol punye..

        sbb bapak aku penah pakai yang letrik punye.. tak syok..tak fleksibel..kene jage kabel die sume..pakai sekejap je..pastu bapak aku beli yang pakai petrol punye brand ROVER.. tu 5-600 je.. 10 tahun lepas lah.. mase aku sekolah2 dulu..sampai sekarang lagi pakai mesin rumput yang same..
        mana dia beli?

        The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 15 characters.

        Comment


        • #5
          Re: mesin rumput

          ayah aku pun pakai yg jenis petrol punya. Dah dekat 6 tahun lebih. X ada masalah... Jenis apa? aku x pi check la pulak... dia beli kat kedai hardware di SP

          Comment


          • #6
            Re: mesin rumput

            Originally posted by klauth_2 View Post
            ayah aku pun pakai yg jenis petrol punya. Dah dekat 6 tahun lebih. X ada masalah... Jenis apa? aku x pi check la pulak... dia beli kat kedai hardware di SP
            sempoi. klau hg tau kedai hardware tu kat mana. bak mai alamat.

            Comment


            • #7
              Re: mesin rumput

              exs..
              aku pun tak ingat mesin rumput tu beli kat mane..tapi kat kuantan la..

              Comment


              • #8
                Re: mesin rumput

                aku dah beli
                aku beli jenis pakai petrol.
                klau dulu 4 jam aku kena spent utk potong rumput pagi sabtu @ ahad (pakai mesin rumput yg galas)

                pagi tadi, 1 1/2 jam dah siap potong.

                Comment


                • #9
                  Re: mesin rumput

                  share la brand apa.. harga & other details semua tuh weh

                  dulu abah aku la machine rumput.. pakai yg galas tuh..
                  skrg lepas dia tadak.. aku dok upah orang soh mai potong rumput..
                  aku rasa macam aku machine sendirik la pasnih.. huhu

                  Comment


                  • #10
                    Re: mesin rumput

                    aku beli jenis Briggs & Stratton
                    kat Penang (island) harga dia RM800, aku beli kat Bertam RM850. senang skit warranty nanti aku hantar kat kedai tu ja terus.

                    mesin rumput tu bentuk camni.


                    enjin dia, aku ambik yg ni :


                    aku berkenan yg seribu lebih (cantik, nampak cam gempak) tapi berat nak mampos.

                    Comment


                    • #11
                      Re: mesin rumput

                      maintenance dia cemana?
                      ye la.. kalo enjin keta.. kita hantaq pi pomen kan ikut mileage...
                      mesin neh gumana plak?

                      Comment


                      • #12
                        Re: mesin rumput

                        eh..enjin die same ngan bapak aku punye mesin rumput la..

                        Comment


                        • #13
                          Re: mesin rumput

                          Yg jenis hang beli tu ada x 'kotak simpan rumput' kat belakang? lain sikit daripada bapak aku punya mesin...


                          Originally posted by exs View Post
                          aku dah beli
                          aku beli jenis pakai petrol.
                          klau dulu 4 jam aku kena spent utk potong rumput pagi sabtu @ ahad (pakai mesin rumput yg galas)

                          pagi tadi, 1 1/2 jam dah siap potong.
                          4 Jam? luas bebenor kawasan rumah hang...
                          Last edited by klauth_2; 26-07-09, 10:11 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: mesin rumput

                            kenapa tak pakai gunting rumpot sahaja??
                            a good excercise...
                            and more importantly, environment friendly...

                            Comment


                            • #15
                              Re: mesin rumput

                              kalau pakai letrik punya...lektrik "makan" kuat tak power dia?

                              sekarang ayah aku pakai yang galas punya... dia dah tak larak nak bawak dah... sakit badan dah... kalau nak mesin tolak tak sesuai... tanah depan tu ade gak naik bukit...

                              Comment

                              Working...
                              X