Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

    Umah dah ada tinggal nak cat jer, warna dah pilih tapi x tau brand ape pulak nak pilih

    Kat bawah ni disenaraikan sebahagian brand cat yang ada tolong bagitau aper brand nak g beli

    KCC
    Nippon
    Superior
    Goody
    Kansai
    ICI
    Colourland
    Matex

    Sape yang bleh rekemen cat aper yang terbaik tolong bagitau, janji kualiti yang terbaik.


  • #2
    Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

    Semua brand tu elok, kalo nak yg betul2 elok dan berkualiti cat jenama Jotun. Mahal le cat ni. Ada pilihan untuk bahagian luaran atau dalaman.

    Rumah aku guna cat nippon. Ok, takat berlumut dek ujan panas tu biasa le bro......

    Comment


    • #3
      Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

      Tulah sekarang ni tengah pikir dorang pun ada cakap jotun pun ok gak... pening gak neh..

      Comment


      • #4
        Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

        hantam je bro cat ape2 pon...ikut bajet le...cam aku tiap2 tahun cat rumah ...jadi tang kualiti tu hantam jela...kalau lu bajet pakai 2-3 tahun lain la citer...

        Comment


        • #5
          Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

          ICI DULUX....terbaekkkkk.....Jotun pun not bad....yg penting beli ikut sample2 yg ade dlm katalog tuk guide ko....kang jd cacamarba kaler umah ko kang....tp jgn ko pakai jenis katalog yg kontraktor pegang tuh...yg eric leong selalu tunjuk tuh...berpinau bijik mata ko kang milih warna....kekekekkeek....nk cat umah sendirik...ape salah beli yg mahal kan.....lg pueh ati....rumah sewa bleh la ko pakai yg cap2 biase....tp kalo ade skill...cat murah pun nampak mahal...kekekeke...tp cat murah leh nampak arrr.....kurang gloss ngan berdebu skit bile dah siap....kalo sandar lama kt dinding bleh lekat kt baju...huhuhuhuu....

          ICI Dulux yg 5 liter tuh dlm 90++ gak harga...tuk interior....5 liter tuh ko campur ngan air sebanyak sebotol mineral kecik tuh....dah cukup....pastu kacau biar lama...jgn ade berketul2....

          roller pun kalo bleh...invest kt roller yg baik laa....mahal skit takpe...senang cuci...pastu tahap kerataan dia pueh ati.....huhuhuhuhu....ok adios...selamat mengecat.....
          Last edited by MukH; 07-07-09, 12:17 AM.

          Comment


          • #6
            Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

            okay thanks... skang beli yang mahal skit rasanya sebab alah membeli menang mengecat. Mr_fan budget 2K je luar dengan dalam tu pun ngecat sendirik kalau nak upah orang mau x 4K jadinyer. Klau cat murah nanti time raya okaylah dah hari raya ke3 lama2 cat aku ilang dorang bawak balik sekali sebab ramai yang menyandar kat dinding sebab cat tu tanggal plak. Ari ni rasanya nak servey agak2 kalau puas ati sapu terus.

            Comment


            • #7
              Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

              saya baru beli cat ICI Dulux untuk cat rumah.. yang 5 liter harga RM106 -- harga kawasan sini lah.. rasanya lepas survey 2-3 jenis cat, harga lebih kurang sama je..

              kalau nak mengecat sendiri pastikan cat betul2..

              sebab ada kawan cakap, kalau guna cat mahal tapi cara mengecat tak pro, memang nampak jelas berbelang2 berlapis cat tu bila dah kering nanti..

              bajet RM2K tu besar jugak tu.. boleh beli cat jotun 20 liter x 5 tong.. 20 liter harga ~~ RM 420..

              Comment


              • #8
                Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                Alamak mr_fan.... ni nak cat luar ke dalam???? kalau luar... bukan leh main hentam je terus cat... kena wat treatment dulu... cuci dinding... buang lumut lumut.... guna la berus besi....lepas tuh satu layer undercoat... kalau boleh pakai yang oil base punya.... harga undercoat ni dalam RM50, nih tak pa main bedal je.... cat tak rata and tak tebal pun tak pa... asal dinding tuh kena. hah last sekali barulah cat... tang ni nak beli apa cat pun ok. yang penting jangan dicampurkan air.... kepekatan dia ikut specs dalam tin.... so senang sket nak rata... plus kalau pengecat amatur ni senang... tak banyak menitik... so ni base kat pengalaman aku mengecat rumah lah...

                Comment


                • #9
                  Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                  Thanks Bob bagi tips, okay jugak kat sini ramai yang pandai aku dah mati kutu dah. Dahlah first time dapat beli umah pastu kene ngecat sendirik mau tertido sambil ngecat. So jadi ICI & Nippon okaylah ni. Harga aku servey kat sini untuk Nippon Rm94 yang bancuh punya. Ada kesan pantol cahaya sikit. Ingat pakai cat mahal jek karang susah pulak aku nak cabut LCD tv aku kat diding tu semula pas cat tanggal. Dapat 2,3 tahun pun dah okay dah. 2K tu untuk luar dalam sebab member aku cakap cat dalam jer upah dah jejak 2K, jadi aku wat slow2 jer janji siap sebelum raya. Lagi pun kalau dah siap dalam aku dah bleh tido situ dah. Jadi memalam aku x balik umah orang tua aku, jadi ada masa bleh sambung cat.
                  Last edited by Mr_Fanatic; 07-07-09, 09:42 AM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                    colorland pun nampak ok....malaysia punyer brand....

                    undercoat tu penting tuk jgn bg cat tuh kena absorb lam dinding jer....tp selalunyer umah baru takde masalah tu....cukup dgn developer nyer cat tuh....kalo nk pun...guna sand paper....gosok asal boleh...kalo beriya kang...tinggal simen je plak kang....heheheheh....

                    pastu yg paling penting....buat frame dulu....cat belah tepi jer....ni tuk mengelakkan roller ko cecah ceiling umah....takdelah nampak comot...sbb nnt ko nk touch up plak ceiling tuh....

                    jap...ko ade plan nk pasang plaster ceiling ker...cornice ker...ade tak...kalo ade...baik takyah cat lg....sbb mende2 nih buat dinding ko comot....baik suh org tu pasang dulu...dah settle sume baru ko cat....pastu kalo ko taknak nampak tompok2 kuning kemudian ari....tompok ni biasenyer...kencing tikus/anak kucing or kesan leaking....ko beli cat latex....sbb dia getah kan....ko sapu latex ni dulu...biler dah kering baru ko cat.....kalo ko cat putih...kaler putih tu lagi naik...cantik bersih jerrr....huhuhu...ni tips dr pakcik aku...sbb pakcik aku mmg contractor ngecat2 nih....hehehehe...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                      x pasang cornice, tapi siling tu nak cat putih jer tapi xkan cat mahal jugak.....cari biase jer kut.

                      cat aper untuk siling, kene undercoat x bro?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                        Salam.

                        Mukh, yg cat latex tu camne ? Untuk interior kan ? Maksudnya, kita sapu dulu cat latex, biar kering, then baru sapu jotun/ICI... ?

                        Mr Fan, cat siling tu murah je.. Cat putih biasa je tu.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                          yealah cat jename aper?

                          Comment


                          • #14
                            Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                            Jenama yg ko taip kat first posting tu.

                            Pegi kedai cat/hardware, mintak cat putih paling murah skali.......aku pun tak pasti brand mana 1......

                            Comment


                            • #15
                              Re: Cat Umah Sempena Hari Raya Pose (cat V2)

                              Originally posted by ain07ik View Post
                              Jenama yg ko taip kat first posting tu.

                              Pegi kedai cat/hardware, mintak cat putih paling murah skali.......aku pun tak pasti brand mana 1......
                              haah...ape lite ntah....ade bunyik2 lite blakang tuh....alaaa...beli jer yg paling murah tu.....sbb siling takde org usik...hehehehhee....

                              Originally posted by sothye View Post
                              Salam.

                              Mukh, yg cat latex tu camne ? Untuk interior kan ? Maksudnya, kita sapu dulu cat latex, biar kering, then baru sapu jotun/ICI... ?
                              haah....betul...sapu latex paint tu dulu...dah betul kering...baru apply yg cat biase tuh....cat tuk siling bleh beli yg biase2 jer....tp kalo ade duit lebih...ok jer.....huhuhuhuhuhu....

                              mr fan.....kalo dah sapu latex tuh...takyah undercoat dah....leh apply terus cat siling tuh....tp aku rase....kalo umah baru....takyah pikir sebenarnyer undercoat2 nih....sapu cat jer terus.....huhuhuhu....tp kalo nk pakai gak takpe...takde masalah....cuma kite lah letih....banyak kali nk sapu cat....uhuhuhu....cat ni letih woooo....ngan bau2an lg....kena plak yg ade frangrance2 nih...kena plak ko sapu pict wall kaler lain...bau lain...kt ruang makan plak kaler lain...bau yg lain plak....kekekekkee...pening wooooo....
                              Last edited by MukH; 07-07-09, 10:39 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X