Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

    sama jugak, saya nak tanya jugak..selain buat kitchen cabinet, awak buat tak study room??

  • #2
    Re: Apakah jenis kabinet dapur yang disukai oleh orang ramai pada masa kini~?

    Gambar berikut adalah sebahagian kabinet yang saya buat~















    Comment


    • #3
      Re: Apakah jenis kabinet dapur yang disukai oleh orang ramai pada masa kini~?
















      Comment


      • #4
        Re: Apakah jenis kabinet dapur yang disukai oleh orang ramai pada masa kini~?















        Comment


        • #5
          Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

          Perbincangan di thread kabinet dapur nampaknya.. telah bercambah ke kabinet bilik tidur pula..

          jadi saya alihkan ke thread khas utk perbincangan mengenai subjek ni.

          senang kita nak bincang dan tepek gambar dan sebagainya.

          saya mulakan dgn soalan kepada looi..,

          kalau bilik tidur yang luas., apakah tema yg sesuai.. supaya ruang tidak nampak di bazirkan..

          adakah menggunakan warna gelap.. ? supaya tak nampak luas sangat?

          kalau ruang sempit, kita biasa guna warna terang kan.. nak bagi nampak luas..

          bawah ni satu sample warna dan design..



          sila beri pendapat.

          saya kurang pasti apakah warna dinding.., warna lantai..

          tapi saya pasti.. kabinetnya hitam, dan meja berwarna kayu (natural)

          Comment


          • #6
            Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

            nih da ok da bro...
            apply kaler merah merona sket..
            baru nampak garang memalam....
            aummmmm!
            hehehehe

            Comment


            • #7
              Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

              kalau kaler terang pun ok.. lagi luas nampaknya.



              psst.. nota : ini sekadar perbincangan design saja.. utk sapa2 yg sedang plan nak tukar suasana..atau nak masuk rumah baru macam abe jaabil.
              Last edited by morpheuzneo; 29-05-09, 05:42 PM.

              Comment


              • #8
                Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                since nk pindah masuk rumah baru ni, mmg asyik search info pasal home decor jer.
                erny, u cover area jb ker? berapa harga per ft. built in cabinet nie..?

                Comment


                • #9
                  Salam,

                  Kalau bilik besar, kamu boleh cat salah satu dinding dengan warna lain, macam hijau (nampak fresh), colour yang soft. Asalkan bukan dinding yang disinar oleh cahaya matahari. Sebab dinding yang disinar oleh matahari akan reflek dan bagi cahaya untuk bilik. Warna gelap akan meresap cahaya dan bilik akan nampak gelap.

                  Jarang ada orang nak sengaja buat biliknya nampak tak luas sangat..
                  Susunan perabot dalam bilik atau rak di dinding boleh menyelesaikan masalah ini.

                  Kebanyakan orang fikir macam mana nak buat bilik nampak besar, cermin dan material yang kilat boleh buat bilik nampak besar, tiles di lantai atau cermin di cabinet pun boleh.

                  Sorry, kilang saya di KL..
                  Last edited by MaszMelati; 03-06-09, 12:50 PM.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                    erny,
                    ko kira sekaki/semeter berapa ringgit utk almari camni?
                    aku mintak quote utk bilik tido rumah aku = RM14k. (dia kata kalau besi murah skit, aku tya aluminium)
                    lebih kurang camni tapi lebar lagi sbb bilik tu luas skit

                    terus tak jadi.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                      Hanya satu almari dia orang quote kamu rm14k??
                      Saya tak boleh beritahu harga di sini ya, nanti thread ni kena tutup. haha!
                      Di forum ni saya hanya kongsi pengalaman supaya forumer dapat idea sikit dan juga beza harga di market banding dengan harga terus dari kilang.
                      Jika nak tahu harga dari kilang untuk almari tersebut, boleh email saya ya.




                      ........................ erny.looi at gmail.com .......................

                      Comment


                      • #12
                        Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                        bagus erny...kalo nak berbisnes kat topik lainla kan...hehe..

                        soklan saya pula..bagaimana penggunaan warna langsir bilik..
                        jika bilik itu mengadap matahari...mmg panas...
                        kalo warna langsir terang...akan memanaskan bilik
                        kalo warna langsir gelap..gelap bilik..leh redupkan bilik..
                        tp nampak bilik lak sempit...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                          Originally posted by MaszMelati View Post
                          bagus erny...kalo nak berbisnes kat topik lainla kan...hehe..

                          soklan saya pula..bagaimana penggunaan warna langsir bilik..
                          jika bilik itu mengadap matahari...mmg panas...
                          kalo warna langsir terang...akan memanaskan bilik
                          kalo warna langsir gelap..gelap bilik..leh redupkan bilik..
                          tp nampak bilik lak sempit...


                          Boleh beli tinted sheet untuk tampal di tingkap. Ia boleh block lebih 50% cahaya matahari.

                          Langsir boleh pilih material yang nipis supaya semasa awal pagi sinaran matahari boleh masuk sampai bilik. Orang tinggal dalam pun fresh.

                          Pilih warna yang lembut sikit supaya tidak meresap sinaran cahaya matahari dan menyebabkan bilik panas.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                            Originally posted by erny_looi View Post
                            Hanya satu almari dia orang quote kamu rm14k??
                            Saya tak boleh beritahu harga di sini ya, nanti thread ni kena tutup. haha!
                            Di forum ni saya hanya kongsi pengalaman supaya forumer dapat idea sikit dan juga beza harga di market banding dengan harga terus dari kilang.
                            Jika nak tahu harga dari kilang untuk almari tersebut, boleh email saya ya.




                            ........................ erny.looi at gmail.com .......................
                            Kita dah ada ruangan perniagaan dan pengiklanan kalo nak buat urusan perniagaan. Kat sini boleh le bincang terperinci pasal produk2 tu.

                            Saya lebih minat perabot/kabinet yg nampak 'kekayuan' dia contoh kabinet dari nyatoh atau finishing bervarnish. Ni sekadar pendpt saja. Kut ada produk gitu.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Set Bilik Tidur dan kabinet terbina dalam

                              fuhh lawa tul, kalau aku kat K.L dah tempah dah tapi apakan daya kat Perlis. Huhu.

                              Comment

                              Working...
                              X