Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

    Originally posted by Oris View Post
    10K.. dpt kabinet dapur.. 10 kaki atas bawah.. bukan solid top.. lampu ngan kipas utk rumah.. grill yg bese2 punya.. silap2 gaya x cukup gak 2~3 K..
    ada gambar?

    kalau ada.. sertakanlah.. baru menarik.

    Comment


    • #32
      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

      jap, kalo nak design lain dari yg asal, nape x approach developer & contractor mase early stage?

      mase diorg baru start buat keje tanah, mintak diorg buat rumah korg lain, bayar lah premium die. utk lukisan pelan, kelulusan majlis perbandaran, etc2.

      ke lagi mahal?

      tp kalo rumah besar tp kotor, lagi x selese kan? buat mase ni, aku prefer rumah kecil2 je. owh, jgn komen, itu my own preference. huhuhu

      Comment


      • #33
        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

        Originally posted by treec00l View Post
        jap, kalo nak design lain dari yg asal, nape x approach developer & contractor mase early stage?

        mase diorg baru start buat keje tanah, mintak diorg buat rumah korg lain, bayar lah premium die. utk lukisan pelan, kelulusan majlis perbandaran, etc2.

        ke lagi mahal?

        tp kalo rumah besar tp kotor, lagi x selese kan? buat mase ni, aku prefer rumah kecil2 je. owh, jgn komen, itu my own preference. huhuhu
        kelulusan dari majlis bandaran tempatan hanya membenarkan projek perumahan yg di bina mengikut spesifikasi seperti yg tertera dalam pelan.

        Pelan ini telah melalui pelbagai penilaian teknikal utk menentukan rumah itu selamat di duduki. (sebab tu kalau korang perasan - papan tanda projek rumah - akan ada banyak line - bukan pemaju saja - ada perunding akitek, ada lagi badan2 profesional yg lain kt situ)

        Kalau rumah yg lain dari yg lain - macam custom made - itu dah menyalahi syarat kelulusan utk jalan kan kerja2 projek.

        sebab tu orang hanya renovate lepas rumah dah siap. Melainkan kalau boleh 'kawtim' dgn developer.. dan membabitkan pertukaran yg minima..

        tapi biasa developer malas nk layan.. leceh.. menyusahkan(dan melambatkan) keje kuli2 dia.

        Comment


        • #34
          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

          Originally posted by morpheuzneo View Post
          kelulusan dari majlis bandaran tempatan hanya membenarkan projek perumahan yg di bina mengikut spesifikasi seperti yg tertera dalam pelan.

          Pelan ini telah melalui pelbagai penilaian teknikal utk menentukan rumah itu selamat di duduki. (sebab tu kalau korang perasan - papan tanda projek rumah - akan ada banyak line - bukan pemaju saja - ada perunding akitek, ada lagi badan2 profesional yg lain kt situ)

          Kalau rumah yg lain dari yg lain - macam custom made - itu dah menyalahi syarat kelulusan utk jalan kan kerja2 projek.

          sebab tu orang hanya renovate lepas rumah dah siap. Melainkan kalau boleh 'kawtim' dgn developer.. dan membabitkan pertukaran yg minima..

          tapi biasa developer malas nk layan.. leceh.. menyusahkan(dan melambatkan) keje kuli2 dia.

          kalo sanggup abiskan 50k ~ 100k, ape salahnye approach developer @ contractor tu. mane tau, dpt save lg byk

          tp kene mase early stage, which is mase diorg tgh buat detail design utk setiap rumah. mase ni, drawing tgh buat lg, tp biasesnye keje tanah akan dibuat in parallel sebab nak biarkan tanah tu ready.

          by the time drawing2 tu dah ready, tanah pon dah ready.

          mungkin ade bayaran premium la. alah, utk sebijik rumah, xdelah sampai berpuluh2 helai drawing. utk approval dgn pihak berkuasa tempatan pon jalan sekali dgn drawing2 lain.

          IMHO lah mane2 org dari construction, sila jawab. aku bukan dari area rumah2 ni, aku line lain

          Comment


          • #35
            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

            treec001, mungkin kau tak faham proses macam mana satu kompeni rumah nak jual rumah kt mana2 projek baru. aku tau pun, sebab aku sbeelum join kompeni sekarang ni, aku bekerja di syarikat pemaju hartanah dan perumahan - arab malaysian development, jadi aku tengok proses mereka tu dan faham. Dari stage beli tanah, hingga project planning dan obtaining segala approval dan baru jalan marketing dept.

            utk mereka dapat kelulusan mengiklan kan rumah2 baru utk projek baru.. semua drawing dah siap dan dapat kelulusan dah!

            detail penggunaan tanah pada lot yg nak di bangunkan tu pun dah siap di lakar pada blueprint.. dan telah melalui semua kelulusan arkitek, jurutera, jkr.. dan majlis bandaran.

            Originally posted by treec00l View Post
            tp kene mase early stage, which is mase diorg tgh buat detail design utk setiap rumah. mase ni, drawing tgh buat lg, tp biasesnye keje tanah akan dibuat in parallel sebab nak biarkan tanah tu ready.

            by the time drawing2 tu dah ready, tanah pon dah ready.
            masa early stage - takde sapa pun tau lagi pasal projek ni..

            ~~~~~~~~~~~~~~~~

            So back to topik. memang kalau kau beli rumah kt taman perumahan, kau tiada banyak pilihan utk ubah beria2 rumah yg kau beli tu.. lari dari design asal. kau hanya boleh ubah lepas dapat kunci rumah tu.

            kalau rasa nak buat design sesuka hati.. boleh! tapi kena beli tanah.. ! pastu carilah designner utk buat design sesuka hati kau.. , baru lah berbaloi..

            Comment


            • #36
              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

              Salam.

              Kes aku, reno ~ 30% sesuai-di-mata, 70% praktikal-ikut-usage

              1. beli lampu/kipas bagai. rumah no plaster ceiling (PC) so xde downlight - 4k
              2. wiring (tambah point lampu/kipas setiap bilik/extra powerpoint ~30 points) - 3k
              3. normal grill whole house - 2k
              4. Cornice & corner box @ Living Hall & Dining Hall - 7rat
              5. Convert yard jadi ruang dapur extra (senang nak beramai2 kat dapur)
              - kerja2 pecah memecah + tingkap + pintu, etc
              - extend rooftile 2' sepanjang 22' (xpakai gutter/awning)
              - concrete t/top & 2'x2' tiles 9'+5'+5' tapi no kabinet door yet ;-)
              - 2 reliable sinks & taps
              - ceiling height tiles
              - semuanya ard 11k

              total habis, ada la dekat 20k. Nampak sikit, tapi for me a very long & tiring process sbb kena kejar diff kontraktor for diff jobs. 1 utk wiring, 1 utk kitchen extension, 1 utk grill. Masing2 dgn karenah, dan working style yg uniq dan tersendiri. Pastu shop ard for all tiles, sinks/tap, lampu, kipas bagai.. semuanya angkut guna kargo kenari ;-) fuh.... hopefully ni la pertama dan terakhir.. insyaAllah ;-)

              Lesson's learnt anyway.. ;-) Good luck utk korang..

              Comment


              • #37
                Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                Originally posted by sothye View Post
                Salam.

                Kes aku, reno ~ 30% sesuai-di-mata, 70% praktikal-ikut-usage

                1. beli lampu/kipas bagai. rumah no plaster ceiling (PC) so xde downlight - 4k
                2. wiring (tambah point lampu/kipas setiap bilik/extra powerpoint ~30 points) - 3k
                3. normal grill whole house - 2k
                4. Cornice & corner box @ Living Hall & Dining Hall - 7rat
                5. Convert yard jadi ruang dapur extra (senang nak beramai2 kat dapur)
                - kerja2 pecah memecah + tingkap + pintu, etc
                - extend rooftile 2' sepanjang 22' (xpakai gutter/awning)
                - concrete t/top & 2'x2' tiles 9'+5'+5' tapi no kabinet door yet ;-)
                - 2 reliable sinks & taps
                - ceiling height tiles
                - semuanya ard 11k

                total habis, ada la dekat 20k. Nampak sikit, tapi for me a very long & tiring process sbb kena kejar diff kontraktor for diff jobs. 1 utk wiring, 1 utk kitchen extension, 1 utk grill. Masing2 dgn karenah, dan working style yg uniq dan tersendiri. Pastu shop ard for all tiles, sinks/tap, lampu, kipas bagai.. semuanya angkut guna kargo kenari ;-) fuh.... hopefully ni la pertama dan terakhir.. insyaAllah ;-)

                Lesson's learnt anyway.. ;-) Good luck utk korang..
                ada gambar bro?

                kasi laa sikit..

                aku pun nak belajar ni.! bakal mengharungi ni..

                Comment


                • #38
                  Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                  ahai..aku ada budget 10k jer nie...

                  lepaskah utk..

                  1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

                  2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

                  3, kabinet dapur..

                  terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

                  yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..

                  Comment


                  • #39
                    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                    Originally posted by Oris View Post
                    ahai..aku ada budget 10k jer nie...

                    lepaskah utk..

                    1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

                    2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

                    3, kabinet dapur..

                    terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

                    yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..
                    10k tu.. ko buat grill dan kipas dan lampu lampi aje dulu..

                    3 benda tu.. kau dah bleh survive kan?

                    aku pun silap2nya.. jadi gitu jugak plan ni..

                    yg penting utk masuk rumah dulu.. lepas tu baru kira yg lain.. bila dapat rezeki lain.

                    (yg bahaya nya - bila dah masuk tu.. pakat tak buat terus tu yg bahaya tu. )

                    Comment


                    • #40
                      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                      Originally posted by gemstone View Post
                      saya dah masuk umah baru...

                      ssaya sorang yg simple..
                      terlalu simple..

                      ruang tamu saya cuma ada L shape sofa, coffee table, cabinet tv..

                      dining hall saya cuma meja makan 6 kerusi...

                      dapur .. kitchen cabinet nanti dulu.. ada fulus lebih kita pulun...
                      yg ada nipun cuma cabinet w/o top.. untuk simpan pinggan mangkuk yg extra...

                      cuma skang nih tgh cari konsol table ngan cermin jer...

                      ---------------
                      Bestnye awak dah pun masuk rumah baru
                      Awak tak buat apa-apa renovation ke?
                      Rumah I tgh renovate ni - taktaulah berapa nak kena

                      Comment


                      • #41
                        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                        Originally posted by Oris View Post
                        ahai..aku ada budget 10k jer nie...

                        lepaskah utk..

                        1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

                        2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

                        3, kabinet dapur..

                        terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

                        yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..
                        Originally posted by morpheuzneo View Post
                        10k tu.. ko buat grill dan kipas dan lampu lampi aje dulu..

                        3 benda tu.. kau dah bleh survive kan?

                        aku pun silap2nya.. jadi gitu jugak plan ni..

                        yg penting utk masuk rumah dulu.. lepas tu baru kira yg lain.. bila dapat rezeki lain.

                        (yg bahaya nya - bila dah masuk tu.. pakat tak buat terus tu yg bahaya tu. )

                        Oris... ko punya renovation dah siap blum?

                        kasi laa gambar sikit.. kasi inspirasi tamingsari sikit kat kami2 yg tengah meraba2 ni.

                        aku tgh dalam proses sangat2 lah ni..!

                        Comment


                        • #42
                          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                          tolong kalau rege 12.5 K renovate permulaan baper sesuai kasik kontraktor. dia mintak RM4K

                          Comment


                          • #43
                            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                            morp, baru pasang lampu-lampi dan kipas... tu pun blm siap lagi.. ahha.. aku pasang sendiri ar..... grill dah ukur, 2, 3 minggu juga nak tunggu dorang pasang...

                            kabinet dapur dgn cornis KIV dulu..... nak sudahkan wet kitchen dgn kabinet bawah tangga....

                            citer pasal lampu dan kipas;

                            lampu siling 9 unit.
                            lampu gantung 7unit..
                            candlelier 1 unit..
                            kipas remote berlampu 1 unit...
                            kipas remote 2 unit...

                            semua habis rm3400..

                            Grill rm2000..
                            Wall up and tile down wet kitchen rm2000..
                            Tinted cermin rm800..
                            Kabinet bawah tangga.. rm500..

                            Comment


                            • #44
                              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                              Originally posted by Oris View Post
                              morp, baru pasang lampu-lampi dan kipas... tu pun blm siap lagi.. ahha.. aku pasang sendiri ar..... grill dah ukur, 2, 3 minggu juga nak tunggu dorang pasang...

                              kabinet dapur dgn cornis KIV dulu..... nak sudahkan wet kitchen dgn kabinet bawah tangga....

                              citer pasal lampu dan kipas;

                              lampu siling 9 unit.
                              lampu gantung 7unit..
                              candlelier 1 unit..
                              kipas remote berlampu 1 unit...
                              kipas remote 2 unit...

                              semua habis rm3400..

                              Grill rm2000..
                              Wall up and tile down wet kitchen rm2000..
                              Tinted cermin rm800..
                              Kabinet bawah tangga.. rm500..

                              Hai.. untung kau pandai pasang sendiri.! bila2 senang.. mai datang rumah aku.. ada beberapa lampu aku terlepas pandang.

                              Kalau ikut cara aku.. lain sikit..

                              Aku siapkan plaster ceiling dgn lampu.., tapi kitchen cabinet sambung balik ujung bulan ni. (tunggu bajet ler. )

                              aku jenis tak suka berhutang., jadi aku buat bila cukup duit aje.

                              Kipas aku beli -

                              lampu downlight - berapa eh? 35unit kot?
                              lampu boxlight T5 - 4" - 24 unit kot?
                              lampu boxlight T5 - 2" - 5 unit..
                              Tiada candelier - point dah ada.. lampu KIV
                              kipas remote KDK Yuragi - 2 unit
                              kipas remote alpha - 3 unit
                              lampu bilik air - jenis lekat di dinding - 3
                              lampu dapur - jenis gantung - 1
                              lampu dapur - PLC industrial light - 1
                              lampu bilik anak - 2 unit (2 bilik)
                              lampu tanam dlm tangga - 3 unit
                              lampu luar (jenis lekat di dinding aje ) 2

                              Isshk.. ngeri lah aku .. bila mengingatkan balik kos beli lampu..

                              ~~~

                              Yang masih tertangguh - Dapur dan kabinet dapur sajalah. - sabar menanti tabung gajah penuh.

                              Oris - Tinted ko buat dgn David ke? yg sama aku buat tu?

                              Comment


                              • #45
                                Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                                aku pun baru siap ceiling. buat island box.
                                cost lampu je dah 3k ..... hai... lampu lampu

                                Comment

                                Working...
                                X