Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

    plan utk rumah baru nnt..

    aku nak concept simple dan moden..more towards utility..money to spend..not more than 15K..

    tah, aku tak suka rumah yg berkerawang2.. yg penting skrg, ada kitchen cabinet supaya dapur teratur, sofa L shape sahaja..tk mo 3+1 @ 4+1, meja makan 4 + 1 je .. cabinet tv, nak try wall mounted plus dgn lcd tv pun nk wall mounted..

    yg penting, concept..nk barang skit dan kemas.. senang nak main kejar2 nnt..

    cepat la dpt cf...huhu..

    Comment


    • #17
      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

      Originally posted by sharuzzaman View Post
      maksud aku...

      kalau agak-agak boleh spend sampai 350k, kenapa beli rumah yang harga 250k pastu modified lagi 100k

      baik beli terus rumah harga 350k, besar dan lepas tu tak yah nak modified
      Probably sebab design rumah 350K tu tak cukup cantik dimata tuan punya duit. So tuan punya duit decide beli rumah 250K (design yang dia suka or boleh modified) pastu kasi modified another extra 100K, supaya kasi cantik ikut taste dia sendiri... Self satisfaction maa...


      2009

      Comment


      • #18
        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

        umah mama aku skang ni kecik gile... saper tau umah kat taman desa setapak kat sebelah LRT wangsa maju.. beli dengan harga 37K, tapi skang ni harga da melonjak ke 170k skang ni...

        FYI umah ni 2 bilik tido 1 bilik air.. bukaan aku tak ingat, nt aku confirm semula.. tapi memang kecik gile umah ni..

        nape mama takmo pindah?? sebab keperluan asas yang amat mudah diaccess dari sini.. jusco alpha angle 10 min jalan kaki, LRT 5 min jalan kaki, carefour, giant dekat... balai polis, sekolah.. sume pun dekat. bank sume ade.. and macam orang atas2 cakap tadi, neighbours tu yang takleh nk cari kat tempat lain... jiran kat sini mostly ok...

        ikut kan hari tu bincang2 nak pindah.. jual umah ni 170K then amik umah kat saujana impian dalam harga tu jugak... rumah much more besar dan selesa.. tapi tu ar, jauh gile la kedalam.. nak gi keje susah... kalo takde kete susah...

        so mak aku decide la nak tambah satu lagi hall kat atas cum tempat tido gak la.. dah tanya kat kontraktor, almost 30K utk wat tu sahaja.. huhuhu belum renovate balik dapur ngan hall kat bawah... orang sebelah umah abis dekat 80K.. tapi cam morp kata la siap plaster bagai...

        bagi mama aku takyah la plaster2 tu.. yg penting luas, senang anak cucu nak balik lepak... tu pun sebab kami tak banyak bajet... kalo ade bajet maybe mama pun teringin nak plaster bagai.. saper takmo umah cantik rite...

        so bagi aku benda ni pun depend on bajet, keperluan dan kehendak.. cam kami yang bajet rendah, hanya ikut keperluan... lau bajet tinggi leh ar kira kehendak kita gak...


        ****
        cam shahruzzaman kata tu, ade ke umah yang tak perlu di renovate dah...

        rerasa aku camne pun kita mesti akan renovate gak sket2... kabinet ke, ape ke.. macam kete gak... dah beli kete mesti nak tambah stablelizer la tukar rim la.. camtu la bagi aku
        Last edited by Chuy4 4ng3L; 31-05-09, 11:36 AM.

        Comment


        • #19
          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

          kawan2..bile cakap pasal renovation rumah ni..tgk pada taste la..tapi rata2 memang org kite minat dgn tema sarat2 ni mcm kerusi ukir2,,pasu besar..corak floral..siling bertingkat2...lampu chandelier kerawang2..perbaot banyak giler...dgn almari pingganla.. mangkuk lagi..sume tu taste mewah ..n sorry to say, biasa makcik2 la...cuma sekarang ni zaman dah berubah sket...dah ramai yang suka style sleek n simple...senang nak jaga n nampak lagi ruang besar...

          pasal hal2 cost pulak kadang bergantung dgn bahan yang die nak pakai...ade bnyak material kat market..sesetengah nak kos murah kan..so pakai la barnag murah..cuma ketahanan /durability barang tu tak dijamin.takut nanti tak smapi setahun dah kena tukar....kos lagi kan...
          terpulang sebenarnya pada bajet....

          Comment


          • #20
            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

            saya dah masuk umah baru...

            ssaya sorang yg simple..
            terlalu simple..

            ruang tamu saya cuma ada L shape sofa, coffee table, cabinet tv..

            dining hall saya cuma meja makan 6 kerusi...

            dapur .. kitchen cabinet nanti dulu.. ada fulus lebih kita pulun...
            yg ada nipun cuma cabinet w/o top.. untuk simpan pinggan mangkuk yg extra...

            cuma skang nih tgh cari konsol table ngan cermin jer...

            ---------------

            Comment


            • #21
              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

              Originally posted by 2009 View Post
              Probably sebab design rumah 350K tu tak cukup cantik dimata tuan punya duit. So tuan punya duit decide beli rumah 250K (design yang dia suka or boleh modified) pastu kasi modified another extra 100K, supaya kasi cantik ikut taste dia sendiri... Self satisfaction maa...


              2009
              yang ni aku 100% stuju.skarang ni, kalo bli rumah baru 400k pun, still kena spend for reno.mana taknya, masuk rumah takde pe.

              macam rumah aku, tak sampai setahun owner duduk.tapi bila masuk,sakit mata aku tengok.dengan cat colourfulnye,blubang sana sini, wiring ntah pe2...
              ini beli dari individu, kalo dari pemaju,taktaula...

              kalo aku,aku memang suka rumah yg ala2 'rumahku syurgaku'..
              plaster siling, kitchen kabinet....semua nak...
              tapi kewangan masih jadi kekangan.he he
              so,wat yang mana mampula dulu...

              Comment


              • #22
                Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                sekarang ni trend org buat renovation simple ala modern je.
                cornice syiling pun jenis plain je.takde bunga2. ala..cam kat shoping complex punya..nampak rumah lebih luas. tapi..bila dah pilih design modern..cabinet dgn perabot semua kenala ala modern. set tv,set bilik tidur,set kicthen semua kenala jenis tempahan (design).baru serasi.

                nak simple dan modern tapi..cost nak buat semua tu agak mahal la pulak..huhu

                Comment


                • #23
                  Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                  Originally posted by xyhie View Post
                  50k da renovate camtu kagum jg
                  mine-keluasan 38/60
                  corner dabel storey

                  asal2nya
                  2 bilik atas + bilik air
                  kt bwh - 1 utiliti room ruang tamu ngn dapur

                  bentuk asal - sy panggil rumah yg tak boleh bertamu
                  di mata sy rumah tu maha sempit utk bwa tetamu

                  reno bout 98k
                  tmbh 2 bilik maha besar kt atas
                  extend ke belakang jadik dapur
                  ruang tamu + tangga + dapur asal + bilik air = jadik ruang tmau saja

                  cornice kt ruang tamu saja
                  itu pu tmbh kt tepi2 saja
                  siling asal masih simen, tp org slalu ingat itu plaster

                  porch letak cornice tepi je

                  kt luar tepi korner letak awning saja
                  lantai semua tiles

                  konsep?
                  sy lagi suka konsep kontemporari + simple
                  tp huby more to malay stail
                  cam yg che.morp describe
                  malas nk gadu2....ikut kan saja
                  (wlupun ako nyampah ngn fesen tu....tp kt situ jg la ako anak beranak berteduh....syukur je la kot ada tpt berteduh....rather then cam kt bersamamu tu)

                  me...also tk fhm why tis "melayu" of mine soooo melayu?(cam che.morph describe

                  out ot all ako puas ati ngn keluasan rumah tu after reno
                  bebas anak2 ako nk bermain
                  dapur leh buat kenduri beso
                  porch leh muat 3 keta beso
                  ok la tu
                  wow..
                  byk duit...

                  Comment


                  • #24
                    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                    Originally posted by microjb View Post
                    sekarang ni trend org buat renovation simple ala modern je.
                    cornice syiling pun jenis plain je.takde bunga2. ala..cam kat shoping complex punya..nampak rumah lebih luas. tapi..bila dah pilih design modern..cabinet dgn perabot semua kenala ala modern. set tv,set bilik tidur,set kicthen semua kenala jenis tempahan (design).baru serasi.

                    nak simple dan modern tapi..cost nak buat semua tu agak mahal la pulak..huhu
                    modern tak semesti nya mahal..! anda cuma perlu sedikit kreatif dan inovasi sikit..
                    Last edited by morpheuzneo; 28-09-09, 12:27 PM.

                    Comment


                    • #25
                      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                      BILA AKU BACA PASAL RENOVATION2 NI...MCM LEGE SIKIT RASE..
                      maknanya..renovation yg kami buat ni x la over sgt kot
                      rmh baru aku ni corner 3600 sf...bagi aku dah mmg sgt besar,
                      asalnya
                      atas 3 bdrm, 3 bathrm + study rm + AV rm + family area,
                      bwh 2 bedrm, 2 bathrm + AV rm + leaving area + dining + meal area lain
                      anak 2 je
                      aku memang xnak renovate...asalnya
                      cuma nak pecah dry kitchen nak open concept ngan meal area je
                      tapi habis hb aku..ubah mcm2...mase tu aku sgt2 tak setuju...membazir
                      (seperti topik aku b4 this)
                      habis la dlm 150K campur semue2 cabinet, jakuzzi, solar power bagai..
                      yg paling aku makan hati..bathroom master brm ditukar habis tail semue dinding floor pun...sampai la ni pun aku tak gi jenguk lagi btrm kat atas tu yg lom siap...sebab sedih dah kene pecah...memang aku x paham2 x leh terima reasonnya...
                      water proofing prob nanti..floor tile mmg kena pecah sebab nak letak jukuzzi tu

                      yg paling aku sakit hati sekarang ni kat contractor tu...floorboard(laminated) tingkat atas tu langsung dia tak alas buat keje2 tu...tak rosak ke? korang ada experience?

                      entah la...

                      Comment


                      • #26
                        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                        Originally posted by wmph View Post
                        BILA AKU BACA PASAL RENOVATION2 NI...MCM LEGE SIKIT RASE..
                        maknanya..renovation yg kami buat ni x la over sgt kot
                        rmh baru aku ni corner 3600 sf...bagi aku dah mmg sgt besar,
                        asalnya
                        atas 3 bdrm, 3 bathrm + study rm + AV rm + family area,
                        bwh 2 bedrm, 2 bathrm + AV rm + leaving area + dining + meal area lain
                        anak 2 je
                        aku memang xnak renovate...asalnya
                        cuma nak pecah dry kitchen nak open concept ngan meal area je
                        tapi habis hb aku..ubah mcm2...mase tu aku sgt2 tak setuju...membazir
                        (seperti topik aku b4 this)
                        habis la dlm 150K campur semue2 cabinet, jakuzzi, solar power bagai..
                        yg paling aku makan hati..bathroom master brm ditukar habis tail semue dinding floor pun...sampai la ni pun aku tak gi jenguk lagi btrm kat atas tu yg lom siap...sebab sedih dah kene pecah...memang aku x paham2 x leh terima reasonnya...
                        water proofing prob nanti..floor tile mmg kena pecah sebab nak letak jukuzzi tu

                        yg paling aku sakit hati sekarang ni kat contractor tu...floorboard(laminated) tingkat atas tu langsung dia tak alas buat keje2 tu...tak rosak ke? korang ada experience?

                        entah la...
                        ini kena letak tpik baru ni.. sebab bajet melangkaui imaginasi kebanyakan kami di sini.

                        kami di sini cerita bajet ciput aje.. dalam 20-30k.. puan bercerita ttg 150k.. cam murah aje

                        tapi takpe., rezeki masing2 kan.

                        ada yg masuk2 dah boleh renovate bagus.. , ada pula yg duduk dulu 5-10 tahun baru datang idea utk renovate.

                        pengalaman nk jaga kontraktor buat keje? tak reti sangat laa.. sebab sendiri pun baru beberapa kali aje buat renovasi.. (kedai orang..) , rumah sendiri baru skali.. itu pun tgk lebih kurang aje..

                        nk elok - tgk-tengok laa slalu. nanti dah siap buat baru nk komplen .. dah terlambat pulak kan.

                        Comment


                        • #27
                          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                          Originally posted by morpheuzneo View Post
                          modern tak semesti nya mahal..! anda cuma perlu sedikit kreatif dan inovasi sikit..
                          apa yg saya maksudnya mahal adalah dari segi renovation dan design perabot tersebut.
                          kalau nak citer perabot dah siap memang banyak yg murah sekarang.
                          aku tengok cite casa impian eric tu..
                          renovation dgn perabot nampak simple dan sikit tapi kos semua RM50k laaaa setiap rumah... huhu

                          Comment


                          • #28
                            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                            Originally posted by morpheuzneo View Post
                            ini kena letak tpik baru ni.. sebab bajet melangkaui imaginasi kebanyakan kami di sini.

                            kami di sini cerita bajet ciput aje.. dalam 20-30k.. puan bercerita ttg 150k.. cam murah aje

                            tapi takpe., rezeki masing2 kan.

                            ada yg masuk2 dah boleh renovate bagus.. , ada pula yg duduk dulu 5-10 tahun baru datang idea utk renovate.

                            pengalaman nk jaga kontraktor buat keje? tak reti sangat laa.. sebab sendiri pun baru beberapa kali aje buat renovasi.. (kedai orang..) , rumah sendiri baru skali.. itu pun tgk lebih kurang aje..

                            nk elok - tgk-tengok laa slalu. nanti dah siap buat baru nk komplen .. dah terlambat pulak kan.
                            TIMA KASIH ATAS PANDANGAN ANDA
                            tapi saya rase kita ni..nak buat apa2 biarla berpada2...ini hanya nikmat dunia
                            semua ini pinjaman semata..segalanya adalah hakNya
                            ujian paling hebat adalah ketika kita senang

                            Comment


                            • #29
                              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                              Originally posted by wmph View Post
                              TIMA KASIH ATAS PANDANGAN ANDA
                              tapi saya rase kita ni..nak buat apa2 biarla berpada2...ini hanya nikmat dunia
                              semua ini pinjaman semata..segalanya adalah hakNya
                              ujian paling hebat adalah ketika kita senang
                              jangan kita lari dari tajuk ya. (kang jadi mcm topik kt bilik BMM pulak kan?)

                              berapa pun forumers sini nak keluarkan utk renovation rumah mereka.., itu hak mereka sepenuhnya. Hormatilah keupayaan mereka., dan kemampuan mereka. Rezeki kita di dunia ni tak sama.., ada yg lebih .. ada yg kurang.

                              Jadi biarlah ruangan ni jadi tempat utk kita berkongsi berbagai jenis renovation pun.., janji masih dlm topik.

                              jadi bila orang baca thread ni.. mereka tau - dgn bajet 10k. boleh buat apa? 20k apa yg dapat? 30k? 50? 150k?

                              itulah tujuan kita berbincang pasal renovation di sini.

                              teruskan berposting ya. Jangan ada yg rasa segan dan terancam pula nak cerita pasal pelan renovation rumah masing2.

                              masing2 ada pengalaman dan cerita masing2.. jadi kita sama2 belajar apa yg terbaik.. dan apa yg perlu di elakkan bila plan utk renovation.

                              salam.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                                10K.. dpt kabinet dapur.. 10 kaki atas bawah.. bukan solid top.. lampu ngan kipas utk rumah.. grill yg bese2 punya.. silap2 gaya x cukup gak 2~3 K..

                                Comment

                                Working...
                                X