Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

    Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

    sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

    tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

    ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

    er..

    pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.

    apa yg menyebabkan korang sanggup nak abiskan hard-earned money korang hanya utk plaster ceiling.. cornice dan benda2 yg tak menambah nilai kepada kehidupan korang.. ?

    aatau adakah ianya menambah nilai?

    serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

    aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

    tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. ..

    kenapa feel melayu?

    1. kaler tak ko'ordinasi langsung..

    2. tema caca marba - kejap nak english country stail.. kejap nk bali .. kejap nak santai.. >> mana satu? last-last semak aje yg lebih..

    3. setiap korner ada hiasan.. tunggul kayu sana.. lemari antik sini..

    basically.. benda2 yg tak pakai ler.. sekadar hiasan dan utk jadi bahan cerita jer..

    er.. hiasan saja dah berapa agaknya ya? ..

    mari kita bincang2kan..

    bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..
    Last edited by morpheuzneo; 05-03-09, 12:11 PM.

  • #2
    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

    Originally posted by morpheuzneo View Post
    Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

    sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

    tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

    ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

    er..

    pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.


    serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

    aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

    tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. ..


    mari kita bincang2kan..

    bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..
    50k da renovate camtu kagum jg
    mine-keluasan 38/60
    corner dabel storey

    asal2nya
    2 bilik atas + bilik air
    kt bwh - 1 utiliti room ruang tamu ngn dapur

    bentuk asal - sy panggil rumah yg tak boleh bertamu
    di mata sy rumah tu maha sempit utk bwa tetamu

    reno bout 98k
    tmbh 2 bilik maha besar kt atas
    extend ke belakang jadik dapur
    ruang tamu + tangga + dapur asal + bilik air = jadik ruang tmau saja

    cornice kt ruang tamu saja
    itu pu tmbh kt tepi2 saja
    siling asal masih simen, tp org slalu ingat itu plaster

    porch letak cornice tepi je

    kt luar tepi korner letak awning saja
    lantai semua tiles

    konsep?
    sy lagi suka konsep kontemporari + simple
    tp huby more to malay stail
    cam yg che.morp describe
    malas nk gadu2....ikut kan saja
    (wlupun ako nyampah ngn fesen tu....tp kt situ jg la ako anak beranak berteduh....syukur je la kot ada tpt berteduh....rather then cam kt bersamamu tu)

    me...also tk fhm why tis "melayu" of mine soooo melayu?(cam che.morph describe

    out ot all ako puas ati ngn keluasan rumah tu after reno
    bebas anak2 ako nk bermain
    dapur leh buat kenduri beso
    porch leh muat 3 keta beso
    ok la tu

    Comment


    • #3
      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

      Originally posted by morpheuzneo View Post
      Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

      sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

      tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

      ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

      er..

      pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.

      apa yg menyebabkan korang sanggup nak abiskan hard-earned money korang hanya utk plaster ceiling.. cornice dan benda2 yg tak menambah nilai kepada kehidupan korang.. ?

      aatau adakah ianya menambah nilai?

      serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

      aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

      tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. ..

      kenapa feel melayu?

      1. kaler tak ko'ordinasi langsung..

      2. tema caca marba - kejap nak english country stail.. kejap nk bali .. kejap nak santai.. >> mana satu? last-last semak aje yg lebih..

      3. setiap korner ada hiasan.. tunggul kayu sana.. lemari antik sini..

      basically.. benda2 yg tak pakai ler.. sekadar hiasan dan utk jadi bahan cerita jer..

      er.. hiasan saja dah berapa agaknya ya? ..

      mari kita bincang2kan..

      bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..

      salam,

      Bagi aku tu masing2 punya citarasa dan bajet ..setengah bagi dia space da cukup...duit byk..jadi byk yg dbelanjakan utk hiasan dalaman..cam plaster ceiling bertingkat la..double cornice la...center piece yg clourful la..bla..bla..bla..tukar lantai pakai 2x2 polish tiles la..laminated floor ..kitchen kabinet granite top la....bla..bla..bla...memang akan memakan belanja yg besar...

      ada lak setengah yang nak space...pantang ada ruang sikit..dibesarkan sebaik mungkin..hiasan dalaman blakang kira...

      Ada setengah lak suka decorate dengan perabut2...cam 2 set sofa la..almari kaca atau jati la..chest drawer...bla bla bla..renovation blakang kira lak...

      kadang terpkir lak kalau kita ada bajet besar lak..kita jadi golongan yang mana ya?...

      Comment


      • #4
        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

        eleee...cakap org...koo pun sama gak...LOL

        simple je...ignorance is a bliss...


        apa yg koo cuba sampai kan nie ?

        tak suka feel melayu ???
        salah renovate rumah...?
        kenape nak beza2 kan dgn org lain...?

        kita bkn tau...almari antik di satu sudut tu mungkin bg kita tak nampak nilai dia...bg mereka...tu saje laa perabot tinggalan arwah...atau hasil titik peluh keringat arwah...

        Comment


        • #5
          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

          bg aku la kan..kalu duit byk space dah ade n dah ckp ruang,blh la tmbh ngan plaster ceiling dan cornice ni..pastu nak ruang n besarkan rumah ni..ssh nak kire..kalu dlm line construction ni..mcm2 hal blh berlaku..dgn harge barang yg mahal..kekadang tgk budget smpi rm50k tp hasil sikit je nmpknye..kalu tau harge simen, besi la..pasir la..blh la buat..ni kalu tau ckp je..men komplen je..ssh la kan..
          satu lg..hiasan tunggul kayu...kadang seseorg tu nmpk seni tunggul tu yg org len x nmpk..kerane seni satu bende subjektif..bkn mcm matematik..1+1=2..dah tau jawapan die..ermm seni ssh nak explain..hanye org yg selalu yg ber'main' dgn seni je paham..huhu
          ..
          ..
          ..
          aku belajar dari kesalahan...

          Comment


          • #6
            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

            kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

            rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?

            Comment


            • #7
              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

              Originally posted by sharuzzaman View Post
              kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

              rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?
              Tak semudah tu nak jual rumah yang tengah duduk sekarang pastu gi beli rumah baru...

              Tak semudah tu nak 'ngam' ngan jiran tetangga... You can choose your house, but you almost can't choose your neighbours.

              Sebenarnya type of renovation itu semua bergantung pada taste masing-masing... Harga pun sebenarnya bergantung pada material... granite for sure mahal... tiles pun ada banyak jenis... Nak extend rumah pun kena tengok rules & regulation...

              Aku pun tak suka plaster ceiling... nyemak je... tapi tu le taste standard makcik-makcik Melayu... dah duit diorang beb...


              2009

              Comment


              • #8
                Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                ada satu rumah kat perumahan baru kat sini....
                asal rumah tu rumah satu tingkat ,3 bilik tido..2 bilik air...cam rumah aku ni la jugak..cuma rumah tu corner lot...
                tp tuan umah tu....chinese dah wat major renovation....tambah atas...so rumah tu jadik dua tingkat...
                pastu tambah lagik tepi2 sumer...dah nampak cam baglo jadiknyer.....

                so pada pendapat saya....bukan mereka tader duit nak beli umah yg besar...harga 500k ker...1M ke..cumer...dgn wat renovation dia leh jimat lagik....

                beli umah teres setingkat RM120k....wat renovation RM120k jugak....leh jadi umah besar mcm banglo.....padahal ngan 240K baru leh dpt umah besar mana...

                Comment


                • #9
                  Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                  nak renovate umah ni..tgkla keperluan & kepentingan.
                  nak mencantikkan umah mmg bole...nk bt cornice semua tu...
                  kalo ada bajet..go ahead..
                  kalo xde..btla yg penting je...bg aku ruang plg selalu guna bt dlu..
                  dapor & ruang tamu cthnya..nak perlebarkan sayap lg ke..
                  apa ke..yg tu bt dlu...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                    Originally posted by Chinozie View Post

                    tak suka feel melayu ???
                    salah renovate rumah...?
                    kenape nak beza2 kan dgn org lain...?

                    kita bkn tau...almari antik di satu sudut tu mungkin bg kita tak nampak nilai dia...bg mereka...tu saje laa perabot tinggalan arwah...atau hasil titik peluh keringat arwah...

                    tujuan aku bukak topik ni.. bukan nak membanding atau membangga-bangga atau apa pun.. !

                    aku sekadar nak fahamkan .. kenapa... dan mengapa orang sanggup berhabis utk renovation.. tapi ruang yg dapt tak seberapa..!

                    apa value pada mata diaorang? itu saja.! mungkin ada sesuatu yg aku tak faham.. atau belum tau..!

                    see.. aku setuju dgn point kau tentang perabut2 antik. ! kalau kena gaya susun.. lawa.. !

                    dan mungkin betul lah..ada sentimental valuenya.. so.. point taken! thank you very much! ..



                    Originally posted by siro View Post
                    dgn harge barang yg mahal..kekadang tgk budget smpi rm50k tp hasil sikit je nmpknye..kalu tau harge simen, besi la..pasir la..blh la buat..ni kalu tau ckp je..men komplen je..ssh la kan..
                    aku pernah buat renovasi rumah.. dan aku pernah tolong abang2 ipar buat renovasi dan buat rumah sebiji betul.!

                    ttg kos tu.. baik harga sime.. pasir dan segala bahan mentah lain.., kadang tu .. tak berbaloi ler dgn keje kita nak ke sana ke mari nak cari yg murah..!

                    serious! jgn buang masa.., bukan kene kita nk terkejar-kejar cari barang murah 2-3 ringgit.! sedang kan masa tu baik di guna utk benda lain..

                    nak buat renovation.. biar cukup modal.. dan bila start.. bagi aje orang tu buat.. dan tgk laa quotation dia.!

                    yg penting skali - end resultnya.. dan bila siap..! mana dia dapat barang.. dan benda2 micro management lain tu..! tak payah angkat port..!

                    aku belajar ni the hard way! so.. aku harap korang pun belajar dari kesilapan aku ni.. dan tak payah ler.. nak buat macam pandai sangat.. nk ke sana kemari cari barang..

                    diaorang (orang kontraktor renovation) ni dah buat keje ni hari2.. tau ler diaorang.. !

                    Originally posted by siro View Post
                    satu lg..hiasan tunggul kayu...kadang seseorg tu nmpk seni tunggul tu yg org len x nmpk..kerane seni satu bende subjektif..bkn mcm matematik..1+1=2..dah tau jawapan die..ermm seni ssh nak explain..hanye org yg selalu yg ber'main' dgn seni je paham..huhu
                    itulah.. lain padang lain belalang.. , lain orang.. lain ragamnya.. ..

                    aku mungkin suka hasil seni kontemporari dan moden..! , tapi ada juga yg suka hasil seni klasik.. dan tradisi..!

                    sekadar kita bincang2 aja.. tak salah kan?

                    Originally posted by sharuzzaman View Post
                    kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

                    rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?
                    Man.,

                    aku pun pernah tgk orang2 camni.! ada kawan aku beli rumah 100k.! single storey terrace..! renovation kos - 150k..

                    takde tambah space sangat.. tapi dia pecah kan segala ruang2 dalam rumah tu.. dan tukar habis design asal bilik2 dan bilik air.. , lawa laa..

                    rumah tu asal 3 bilik dan 2 bilik air., end up jadi 2 bilik saja yg ada attached bathroom.

                    lain orang lain citarasa.. so itu lah kita bincangkan point2 orang yg pilih satu-satu citarasa tu.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                      Originally posted by 2009 View Post
                      Tak semudah tu nak jual rumah yang tengah duduk sekarang pastu gi beli rumah baru...

                      Tak semudah tu nak 'ngam' ngan jiran tetangga... You can choose your house, but you almost can't choose your neighbours.

                      Sebenarnya type of renovation itu semua bergantung pada taste masing-masing... Harga pun sebenarnya bergantung pada material... granite for sure mahal... tiles pun ada banyak jenis... Nak extend rumah pun kena tengok rules & regulation...

                      Aku pun tak suka plaster ceiling... nyemak je... tapi tu le taste standard makcik-makcik Melayu... dah duit diorang beb...


                      2009
                      maksud aku...

                      kalau agak-agak boleh spend sampai 350k, kenapa beli rumah yang harga 250k pastu modified lagi 100k

                      baik beli terus rumah harga 350k, besar dan lepas tu tak yah nak modified

                      Comment


                      • #12
                        Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                        ^
                        ^
                        untok persoalan di atas ni, kawasan perumahan pon jadi ukuran. harga mahal tak semestinya besar. boleh tengok perbezaan harga antara rumah kat shah alam ngan kat klang. padahal bukan jaoh pon. apatah lagi batang berjuntai. sana memang boleh dapat rumah bukak 24 dengan harga rumah yang bukaknya 20 sahaja di klang.
                        ni aku anggar je bukan melalui fakta.

                        plaster ceiling ni sesuai untok rumah besar yang nampak elegance dia pastu orang gaji at least ada dua orang.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                          Hal belanja renovate, space & result ikut pada taste masing2. Ada jugak org yg aku tgk beli rumah, robohkan dan buat rumah baru. Pada kita mungkin nampak membazir tapi pada tuan punya mungkin sebab location bagus, design rumah lak tak berkenan.

                          Aku kalau renovate aku lebih pentingkan practicality dan space sbb aku ada hobi yg memerlukan space yg banyak. That's why aku prefer modern design.

                          Yg penting kalau nak renovate rumah, tgk keperluan kita dulu dan ambil kira long term goal. budget , boleh diusahakan. Lagi satu, toksah la nak ambik hati org lain. Aku masa masuk rumah apartment, ada yg cadang buat taman la, letak pasu la. Padahal rumah build-up lebih kurang 1K sq. ft. je. Last2 aku buat simple je. Letak perabut, gantung gambar lebih kurang, settle. Belanja banyak habis kat grill dgn renovate dapur sikit. Ada jugak la cornice dgn plaster ceiling tapi kat ruang tamu je.

                          Hasilnye aku puas hati la. Juniors aku ada tempat nak main2, berlari. Aku pun senang nak jaga. Takyah nak menyapu sangat.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                            morp..
                            hehe..x slah pun..sekadar utk di bincangkan..masing2 punye pandangan kan..

                            perangai..
                            x jgk..skang org duk kampung pun dah pandai wat plaster ceiling ni...hehe

                            Comment


                            • #15
                              Re: Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)

                              mcm mak aku buat plaster ceiling sbb nak ltk chandelier kat tgh2 konon nak bg lawa hahahh .

                              aku tgk biase2 jea . sbb aku tk kesah rumah mcmane .

                              tapi aku suke rumah simple je and space besa .

                              and aku x suke kayu jati ! hahah .

                              Comment

                              Working...
                              X