Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Macam mana nak buat bilik kedap bunyi yang murah?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Macam mana nak buat bilik kedap bunyi yang murah?

    Aku teringin nak jamming kat umah tapi takut jiran complain lak. So aku tengok jamming semua tampal sponge kat dinding. Mana nak carik sponge tu argh? Ke ada cara lain yang murah?

  • #2
    ok ada dua cara, 1)tampal plywood/papan dseluruh bilik
    2) paling murah ambil bekas / tray telur tu dan tampalkan d seluruh dinding dan syiling ,untuk menarik lagi lepas lekat kat dinding tu cuba tutupkan sebahagian atau semuanya dgn kain langsir,confirm jiran tidur nyenyak....sebab aku dah cuba............ok selamat berdendang.......

    Comment


    • #3
      gabungkn sedua2 cara diatas .... letakkan tray telur .. lepastu baru letak plywood ... sandwishkan tray telur tu

      Comment


      • #4
        linuxlah leh la aku join jamming nanti....

        Comment


        • #5
          macam nie kena beli telor banyak ler....nanti aku kira. Ke boleh beli kelongsong telor aje?

          Comment


          • #6
            tray telur la ... bukan kelongsong telur ....

            tray = bekas tempat letak telur yg empat segi tu ... dibuat dari kertas keras (kot) ..

            aper daa ... ahaksss

            Comment


            • #7
              yup....betul mcm Diskuzar cakap.....try ler ...mesti berkesan....

              Comment


              • #8
                beli tilam banyak2........ tampalkan kat dinding bilik.......

                Comment


                • #9
                  boneka pun ada alat muzik gak... tapi boneka bubuh langsir tebal tebal... langsir mak yang tak pakai tu, boneka lapiskan banyak banyak pastu boneka gantungkan... pastu tilam ngan toto semua yang buruk buruk tu boneka letakkan kat dinding...

                  boneka suka main gitar kuat kuat... sebab ada feel... pastu suka main ngan dengar muzik skali.. mak boneka tak marah pun.. dulu dia marah la.. sekarang dah ada bilik kedap bunyik skali.. mak boneka dah tak marah dah eheheheh

                  tapi takde la 100% kedap.. kedap 85% je.. kalau nak kedap kena renovate abis abisan la.

                  Comment


                  • #10
                    tak paham ako

                    cam ni ke susunan die
                    <dinding><traytelo><plywood><langsir>

                    atau

                    <dinding><plywood><traytelo><langsir>

                    atau cara lain?

                    mungkin cara ni die serap bunyi elok.... tapi ako takot die halang pergerakan bunyi, nanti jadi bunyi tak sekata lak.

                    Comment


                    • #11
                      Camana pulak bunyi tak sekata tu c fu? echo ke?

                      Comment


                      • #12
                        diskuzar pon layan jamming ke? ...
                        first time aku tengok bilik yg dipenuhi tray telur kat studio jamming la..

                        Comment


                        • #13
                          er..

                          cara member aku buat.. dia pakai fiber (alaa fiber yg korang sumbat kat exzos motos tu.. warna kuning..)

                          dia buat panel empat segi..pastu sumbatkat sebanyak mungkin fiber.. pastu.. cari aa kain ke.. apa ke.. buat tutup nya..
                          pastu gantung kan ke dinding.. cara nih.. mmg.. sangat berkesan..
                          tapi nak membuatnya tuh laa.. bercinta.. leceh..
                          (macam buat frame gambar tau.. )

                          cara murah.. bekas telur le.. dan kalau jumpa span-span tebal tu.. boleh juga di tampalkan..

                          kalau korang pernah pergi ke.tri-castle studio(rumah king shah metalasia yang telah di ubah jadi studio) ..korang akan tengok banyak bende nih..di gunakan.. , sebab rumah tuh.. di tengah taman perumahan.. kiri kanan depan belakang ada rumah jiran-jiran..
                          tapi dari luar rumah.. takde satu bunyi pun korang dengar..

                          ahh.. satu lagi faktor penting.. >> pintu!! pintu biasanya kene tebal laa.. tampal dengan dinding fiber tadi..

                          Comment


                          • #14
                            .......camni kalo nak buat kos murah,biasanya dinding kan rata terus jer tampal tray telo tu asalkan melekat ,lepas tu kalu suasana menarik , tak yah tutup ngan langsir,kalu hodoh design skit tutup ler....maksudnya kasi cun ler bilik kita kan....nak ambil tray telo kat pasar mlm byk ambil kumpol ler,tak pon beli ngan kedai jual telo murah jer 10 sen satu kalu byk lagi murah.......kan tray telo tu design dia beralun jadi bila bunyi kena kat dia dia balikkan semula....mungkin bunyi letih nak lalu atau lambat jadi orang kat luar tak berapadengar ler so jadi ler bilik kedap bunyi...tak gitu...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Macam mana nak buat bilik kedap bunyi yang murah?

                              Originally posted by morpheuzneo View Post
                              er..

                              cara member aku buat.. dia pakai fiber (alaa fiber yg korang sumbat kat exzos motos tu.. warna kuning..)

                              dia buat panel empat segi..pastu sumbatkat sebanyak mungkin fiber.. pastu.. cari aa kain ke.. apa ke.. buat tutup nya..
                              pastu gantung kan ke dinding.. cara nih.. mmg.. sangat berkesan..
                              tapi nak membuatnya tuh laa.. bercinta.. leceh..
                              (macam buat frame gambar tau.. )

                              cara murah.. bekas telur le.. dan kalau jumpa span-span tebal tu.. boleh juga di tampalkan..

                              kalau korang pernah pergi ke.tri-castle studio(rumah king shah metalasia yang telah di ubah jadi studio) ..korang akan tengok banyak bende nih..di gunakan.. , sebab rumah tuh.. di tengah taman perumahan.. kiri kanan depan belakang ada rumah jiran-jiran..
                              tapi dari luar rumah.. takde satu bunyi pun korang dengar..

                              ahh.. satu lagi faktor penting.. >> pintu!! pintu biasanya kene tebal laa.. tampal dengan dinding fiber tadi..
                              bro, kat mana ada jual fiber yg warna kuning tu? seriously nak beli ni huhu

                              Comment

                              Working...
                              X