Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Lampu Taman (solar powered)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lampu Taman (solar powered)

    Mana nak cari lampu taman bertenaga solar?
    mahai dak? aku try searh google, tak jumpak plak dlm malaysia. yg indon ada. yg omputih pun ada.

    sample: http://www.nextag.com/solar-powered-lamp/search-html

  • #2
    Re: Lampu Taman (solar powered)

    dulu kat carrefour ade jual lampu taman solar.... cucuk jer atas tanah..

    Comment


    • #3
      Re: Lampu Taman (solar powered)

      kalau rajin dan berani.., 'pinjam' aje lampu taman DBKL tu..! solar panelnya nampak besar.. ..

      hahahaah

      Comment


      • #4
        Re: Lampu Taman (solar powered)

        Originally posted by morpheuzneo View Post
        kalau rajin dan berani.., 'pinjam' aje lampu taman DBKL tu..! solar panelnya nampak besar.. ..

        hahahaah

        hahaha... betul2.. pinjam byk2 sket.. pastu bagi pinjam lak kat aku..

        Comment


        • #5
          Re: Lampu Taman (solar powered)

          aku jumpa kat sini http://www.solarvoltaic.com/
          tapi harga dia....
          http://www.solarvoltaic.com/pricelist.htm

          mahai gila..

          Comment


          • #6
            Re: Lampu Taman (solar powered)

            yang murah ada jual kat carefour/tesco/giant, jenis pacak je atas tanah, harga bawah rm50 satu. tapi sendiri mau ingat, cahaya dia "sangat" malap.

            cukup takat nampak mcm ada lampu, tapi takde naik seri sbb cahaya malap.

            Comment


            • #7
              Re: Lampu Taman (solar powered)

              Originally posted by sawi View Post
              yang murah ada jual kat carefour/tesco/giant, jenis pacak je atas tanah, harga bawah rm50 satu. tapi sendiri mau ingat, cahaya dia "sangat" malap.

              cukup takat nampak mcm ada lampu, tapi takde naik seri sbb cahaya malap.
              aku idak la bajet murah sampai camtu tapi yg aku jumpa kat website tu, harga dia RM 2k lebih

              Comment


              • #8
                Re: Lampu Taman (solar powered)

                Yang murah RM50 tu aku dah beli. Cahaya sekadar dari LED sahaja. Masa bercahaya pun beberapa jam sahaja. Lainlah DBKL punya. Lebih baik survey yang mahal.

                Comment


                • #9
                  Re: Lampu Taman (solar powered)

                  bole aku sajes...

                  ko pakai censor nti bila siang dia tau tutup sndiri...mlm nyala balik!

                  ko psg timer so kau set le brp lama mau terangkan laman seni tu

                  pakai le mentol brp watt pun, ko still bole control brp byk karen yg nak dilimpahkan ke laman...

                  tapi...kalau nak solar gak, sila abaikan kenyataan di atas tq

                  otoh...klu ko nak spend 2K letak kat laman, sekali kutu rembat..
                  alahai

                  Comment


                  • #10
                    Re: Lampu Taman (solar powered)

                    kelebihan pakai lampu solar.
                    -pacak tiang, pasang lampu, settle, tak perlu wiring

                    kekurangan pakai lampu solar
                    -mahal utk yg cerah n comel


                    ---
                    kelebihan pakai lampu letrik biasa + timer
                    -cahaya cerah, boleh pilih mcm2 jenis lampu ada, pasang timer utk auto on/off

                    kekurangan pakai lampu letrik + timer
                    -kena wiring dlm tanah, kos wiring dlm tanah mahal sbb kena guna cable utk tanam dlm tanah, takleh guna cable biasa
                    -boleh wiring luar, tp nampak kurang cun ada wayar tergantung
                    -boleh wiring dlm dlm pakai piping, guna cable biasa, tp tidak digalakkan, merbahaya.

                    kat opis aku ni nak buat lampu gak, utk cerahkan kawasan sekitar, mohon lampu jalan tiang TNB, susah wo nak dapat. nak buat lampu sendiri mahal kos, last2 pakai je sportlight + timer tembak cahaya ke kawasan.
                    Last edited by sawi; 23-07-08, 11:08 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Lampu Taman (solar powered)

                      Originally posted by harun18 View Post
                      Yang murah RM50 tu aku dah beli. Cahaya sekadar dari LED sahaja. Masa bercahaya pun beberapa jam sahaja. Lainlah DBKL punya. Lebih baik survey yang mahal.
                      klau mahal tu lebih kurang 2-3 ratus satu, boleh consider lagi, tapi mahal sampai 2k satu, ampun. baik aku pasang pelita buluh ja. eheh.

                      Eric,
                      prefer takmau pakai letrik pasai nak kena pasang wire etc2. cadangan ko tu bernas dah tapi itu last option aku lagipun nak ubah cara idup seperti saranan kerajaan

                      Comment


                      • #12
                        Re: Lampu Taman (solar powered)

                        Cuba ko cek Zull Design...kot dia ada solar panel nak tolak

                        Comment


                        • #13
                          Re: Lampu Taman (solar powered)

                          Originally posted by Eric Tiong View Post
                          Cuba ko cek Zull Design...kot dia ada solar panel nak tolak
                          kat mana tu? ko ada no kontek dia?

                          Comment


                          • #14
                            Re: Lampu Taman (solar powered)

                            Zull Design Autotronic - http://zull design.com.my

                            Brader ni ko tau pasal dia kan? kang aku terlebih explain pulak.Dia kan expert menda2 ni...dia ada design satu rumah mcm 'smart home' yg electronically control n solar powered..

                            Cuba la...mana tau

                            Comment


                            • #15
                              Re: Lampu Taman (solar powered)

                              sori...kasi tukarhttp://zulldesign.com.my

                              Comment

                              Working...
                              X