Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

lampu downlight

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • lampu downlight

    Sesiapa yang pernah guna lampu downlight yang ada choke (masuk tarik) atau yang tiada choke. Cuma nak tahu yang mana lebih baik dan tahan lama.

  • #2
    Re: lampu downlight

    choke tu yg main cucuk tu ke? kalau yea kontraktor & org kedai lampu yang nonie beli ari tu kata skang ni dah jarang org pakai choke... banyak pakai yg putar tu sbb yg choke tu rajin kena short-circuit... kat umah nonie pun camtu

    jumpa a forum discuss pasal downlight kat sini http://renotalk.20.forumer.com/a/plc...post38478.html

    Comment


    • #3
      Re: lampu downlight

      Btul lebih baik pakai yg putar (skru) kalo xsilap la...sbb yg pakai choke ni senang short...umah opis mate aku selalu kena short sbb pakai yg jenis choke...umah aku dh siap suruh kontraktor pasang yg putar.. so far so good...

      Comment


      • #4
        Re: lampu downlight

        rasa nyer takde masalah la choke punya tu...
        short circuit jadi kalau kita salah pasang choke tu jer..
        lagipun screw type ni mahal sikit pada plc type ni.
        bulb dia masih sama lifetime dia..
        kalau pakai screw type yg cokia punya brand pun tak tahan lama
        gak. kalau nak pakai screw type, better pakai yg betul kualiti
        macam GE, OSRAM or PHILLIPS sahaja...

        Comment


        • #5
          Re: lampu downlight

          kat rumah saya pakai jenis choke tu. Kalau macam tu saya nak tukar jenis screw in tu. Agak-agak berapa upah pasangnya ?

          Comment


          • #6
            Re: lampu downlight

            Originally posted by rollin_04 View Post
            Btul lebih baik pakai yg putar (skru) kalo xsilap la...sbb yg pakai choke ni senang short...umah opis mate aku selalu kena short sbb pakai yg jenis choke...umah aku dh siap suruh kontraktor pasang yg putar.. so far so good...
            FYI, yg screw-in tu dikenali dgn panggilan 3U,
            Manakalao yg ada 2-pin type tu, kita panggil PLC. Biasa jenis PLC ni, kita panggil yg cucuk.

            Kalo ikut praktikal, yg jenis PLC ni lebih jimat elektrik sebab dia ada transformer utk stabilkan elektrik. But, dgn adanya energy saving bulb, tak perlu kpd penggunaan choke. Tp kalo bukan jenis energy saving, spt lampu kalimantang, choke membantu menstabilkan aliran elektrik, dgn itu membantu menjimatkan elektrik

            Comment


            • #7
              Re: lampu downlight

              Originally posted by mdnjh View Post
              kat rumah saya pakai jenis choke tu. Kalau macam tu saya nak tukar jenis screw in tu. Agak-agak berapa upah pasangnya ?
              Saya anggap mdnjh berbicara mengenai downlight, yg biasa dipasang pd plaster ceiling.

              Kos utk downlight dan bulb, sekitar RM25 - RM35, ikut saiz, ada 4", ada 4 1/2", ada 6".

              Kos pasang plak pun bergantung, sekitar RM15 - RM25.

              So pukul rata, boleh ler kita assume RM45 - RM50 per downlight.

              Comment


              • #8
                Re: lampu downlight

                jangan beli cap ayam beb. made in cina. wat rugi jerk...........hampeh

                Comment


                • #9
                  Re: lampu downlight

                  Originally posted by flash View Post
                  jangan beli cap ayam beb. made in cina. wat rugi jerk...........hampeh
                  Tp kan, brand spt OSRAM, GE & Philip pun skrg made in cina, cuma, jgn beli cap ayam spt flash bagi tau.

                  Comment


                  • #10
                    Re: lampu downlight

                    lampu downlight tue mcm mana, ada pic tak

                    Comment


                    • #11
                      Re: lampu downlight

                      bagusla info kat sini... kiroro nak mintak tolong sesape yang ada no. contact contractor yg buat downlight & cornice harga berpatutan & servis ok... area JB/Skudai/Senai tq..

                      Comment


                      • #12
                        Re: lampu downlight

                        kiroro, kalau awak call si azmi tu... no tepon yg nonie bagi dlm thread grill tu... kadang2 dia datang ngan satu geng org buat macam2... ari tu dia dtg ngan org cornice (hassan: 0167059459), wiring, cabinet segala la.... tapi kalau ada dlm geng tu nama firdaus kata dia buat wiring jgn amik dia... tak boleh harap... buat keje kat umah nonie pun tak abis... try la carik org lain.

                        Hassan tu org indonesia dia pun kadang2 byk job, try la tanya kalau dia tak sibuk.

                        cakap pasal downlight, ari tu kat umah nonie pakai yg 3u (kata dzar). memula pakai yg biasa tu screw menegak... sekali pasang saiz dia panjang plak dari cornice... & wireman dah pi tebuk semua lubang size besar 6", so kalau nak tukar downlight yg kecik 4" pun dah tak cantik... sib baik pi tukar kat kedai dia tunjuk yg pasang melintang punya... lubang still fit utk saiz 6" tapi tinggi dia tu ngam sbb pasangnya ketepi instead of ke atas...

                        Comment


                        • #13
                          Re: lampu downlight

                          saya dah tel azmi tu semalam.. tapi lambat giler dia nak pasang grill ada ke seminggu sebelum raya...

                          ok nnati saya call hassan tu tgk camner.. anywy tq nonie

                          Comment


                          • #14
                            Re: lampu downlight

                            kiroro,
                            saya bg no hp 012-7404383 (Vicky WOng)..dia buat cornice umah baru saya...mmg puas hati la hasil kerja dia...umah saya area pasir gudang..cuba la call tanya dia nk amik tak...

                            Comment


                            • #15
                              Re: lampu downlight

                              ari ni cam rajin nak buh gambar je plak hehe

                              cornice kat living room


                              kat master bedroom


                              saje amik border yg abis simple... sbb tak minat yg kerawang2... kalau kat tempat lampu tgh ngan kipas tu ada design lagi simple lagi bagus, tapi tu yg paling simple nonie jumpa...

                              kat living room tu saja buh downlight yg design 4 segi plak.. bosan asyik jumpa downlight bulat je heheh...

                              kiroro... nonie cadangkan buhla cornice kat master bedroom yea & kalau ada budget lebih kat family hall skali... sbb design pomelia tu bumbung kat dua2 ruang tu sangat tinggi & tingkap atasnya facing tingkap atas org sebelah... so, bergema & boleh dgr suara/apa org seblah buat kalau tak buh cornice hehe esp kat master bedroom bahaya tuh...

                              Comment

                              Working...
                              X