Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

plaster ceiling @ cornice

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • plaster ceiling @ cornice

    rumah2 sekarang biasanya ada cornice kan kat ceiling tu... kalau kita tak pasang & biar je ceiling tu plain nampak pelik tak? since kebanyakkan rumah baru ada...

    ada tips tak kalau nak buat cornice tu... biasanya harganya camna ek? nonie kalau nak buat pun suka yg simple2 je, tak minat yg kerawang2 ni... latest design untuk cornice camna ek?

    lagi satu kebanyakkan rumah yg pasang cornice ni mesti pakai lampu tanam kat penjuru2 ceiling tu kan (tak tau la apa nama dia) apa alternative lain ek? my experience, lampu camtu selalu rosak, tak taula sebab wiring ke @ sebab lampu tu pi beli cap ayam ke huhuh...

  • #2
    Re: plaster ceiling @ cornice

    cornice tu skarang orang suka pakai simple2 je. tadak lagi dah kerawang2 (orang tua2 suka menda nih)

    lampu tenggelam tu orang panggil downlight. klau nak pasang slalu upah wiring ngan lampu lebih kurang rm70 (area penang aa, KL taktau). rumah aku tak pernah plak rosak lagi. jgn la beli yg cap ayam. at least ambik lampu yg ada warranty stahun.

    alternative lain utk downlight, lampu kalimantang la. buat plaster siling yg ada dua layer, letak lampu kalimantang kat tgh2 antara lpisan tu (aku tak reti nak describe) so lampu tak nampak tapi cahaya dia nampak. cantik oo wat camni tapi akan jadi tmpat mengumpul habuk lah nanti.

    Comment


    • #3
      Re: plaster ceiling @ cornice

      Originally posted by exs View Post
      alternative lain utk downlight, lampu kalimantang la. buat plaster siling yg ada dua layer, letak lampu kalimantang kat tgh2 antara lpisan tu (aku tak reti nak describe) so lampu tak nampak tapi cahaya dia nampak. cantik oo wat camni tapi akan jadi tmpat mengumpul habuk lah nanti.
      mmg berminat kalau boleh nak embed lampu kalimantang kat cornice tu, lagipun lampu kalimantang low maintenance hehe... tapi tak pernah lagi tgk design camtu, sapa ada cth gambar? nak tgkla... ke dia macam lampu yg dekat opis tu? cuma bab mengumpul abuk tu rasa kureng sket hehe

      Comment


      • #4
        Re: plaster ceiling @ cornice

        camni (yg area kaler putih tuh)


        tapi kena pakai lampu kalimantang byk baru nampak terang kawasan tu.
        Last edited by exs; 23-04-08, 04:43 PM.

        Comment


        • #5
          Re: plaster ceiling @ cornice

          kat umah mak ayah.. smua plaster siling kecuali bilik air

          tp yg simple2 je...
          nnti fir try snap gmbr bila blk kg eh

          ruang tamu buat bercorak dan berwrna sket
          hehe

          kalau nak buat.. tak silap kedudukan siling ngan lantai kna tinggi yg berpadanan... kalau tak..tak cntik gaks.. skg bli ngan tmpal je trus..
          Last edited by tudung biru; 24-04-08, 12:16 AM.

          Comment


          • #6
            Re: plaster ceiling @ cornice

            Kalo tampal tu makesure sruh kontraktor bt bebetul...
            kt umah family aku byk yg dh jatuh...tampal
            xkuat kot...pkai apa tampal ek?
            simenkan?

            Comment


            • #7
              Re: plaster ceiling @ cornice



              ni cornice kat umah aku, pilihan my mom so bunge-bunge
              skrg ni dah reno sikit, penjuru ujung tu ayah aku pasang lampu i-ball..
              kaler lampu kuning, nak kasik effect cantik sket..
              tp lampu i-ball tu mahal kot..

              Comment


              • #8
                Re: plaster ceiling @ cornice

                lampu i -ball tu camna cik bintang?

                Comment


                • #9
                  Re: plaster ceiling @ cornice



                  pinjam pic exs..

                  actually kalau utk luar cornice guna i-ball cantik..
                  if double ceiling cam pic atas ni..
                  lampu dlm tu guna kalimantang la..
                  ade yg kaler warna-warni pun.. biru/hijau/kuning..

                  Comment


                  • #10
                    Re: plaster ceiling @ cornice

                    umah aku baru siap pasang cornice..Harga RM1200 jea..design simpe..xminat kerawang2..so skrg tgh dok pikir nk cat plak..sbb kontraktor x buat cat sekali..bila dia siap pasang nmpk la capok2...nnti aku paste gmbr kat sini...

                    Comment


                    • #11
                      Re: plaster ceiling @ cornice

                      harga tu ikut luas kawasan yg dia nak pasang tu yea? kalau tgk kat iklan metro tu kdg2 siap ada free lampu ngan kipas la macam2.. blh caya ke pakej2 camni?

                      hmm cam pernah tgk la design lampu kalimantang yg exs tunjuk tu... ingat2 lupa la nampak katne... tapi kalau tgk gambar tu cam tak baper terang je rasanya sebab cahaya dia tak direct ke bawah.. yea ke exs? nak kena buh banyak baru terang? uish baper banyak tu... sepanjang2 lapisan tu nak buh lampu? uish dah tak low maintenance la camtu hehe...

                      Comment


                      • #12
                        Re: plaster ceiling @ cornice

                        cornice ni die kire ikut keping rasenya..

                        sekeping kalau utk siling tu panjang lam 6 kaki rasenye..

                        so depends la siling luas/panjang mane..

                        camtu gak utk sudut or utk tengah˛ die jual asing˛..

                        ada katalog die nonie memacam design ade..

                        cuba carik kat kedai yg jual brg˛ nak renovate/buat rumah..

                        Comment


                        • #13
                          Re: plaster ceiling @ cornice

                          i-ball tu slalunyer org sebut downlight....rm1200 tuh seluruh umah+bilik ker...cornice ni murah jer...tp nak pasang tuh leceh skit....mmg comot dinding..

                          Comment


                          • #14
                            Re: plaster ceiling @ cornice

                            Originally posted by nonie View Post
                            hmm cam pernah tgk la design lampu kalimantang yg exs tunjuk tu... ingat2 lupa la nampak katne... tapi kalau tgk gambar tu cam tak baper terang je rasanya sebab cahaya dia tak direct ke bawah.. yea ke exs? nak kena buh banyak baru terang? uish baper banyak tu... sepanjang2 lapisan tu nak buh lampu? uish dah tak low maintenance la camtu hehe...
                            klau ikut yg kat rumah mak mertua aku, bubuh sepanjang lapisan tu. klau buat selang2 atau jauh2 tak cantik kot rasanya sbb akan ada kawasan tu nampak gelap (dekat tmpat tak pasang lampu2 tu). klau letak lampu dekat2, mmg cantik la. mmg dah tak low maintenance tapi lampu kalimantang murah ja.

                            rumah aku dulu plan nak pasang lampu kalimantang macam tu tapi mak aku cakap, berhabuk nanti, last2 pasang i-ball/downlight tu. cantik jugak. ikut la cara ko susun lampu tu camna. nak2 kat tgh2 ruang tu pasang chandelier

                            Comment


                            • #15
                              Re: plaster ceiling @ cornice

                              hari tu ada tanya kat kedai puchong, ytl plaster ceiling ke apa nama kedai tu. Dia quote rm3/- sekaki kalau buat minimum 200 kaki, and kalau kurang dr tu, rm5/- sekaki.

                              tapi tak tanya lak, itu campur cat ke tidak. tak tau ler murah ke tidak, tgk kawasan mana yg nak dplaster ceiling lah

                              Comment

                              Working...
                              X