Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kualiti perabot ikea low??

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kualiti perabot ikea low??

    aku nk tanye forumers2 yg bijaksane sekalian,

    aku minat sgt dgn brg2 ikea ni tp stakat ni xpnh beli perabot2 besar dr sane.

    skang aku tgh sebey bedroom solution dr ikea. jatoh chenta dgn pax wardrobe solution dia. minat sungguh dgn almari sliding door yg ada cermin kt pintu tu. tp katil dia so-so je.

    aku ada gugel n byk review yg aku baca prabot ikea ni xtahan lama, juz stylo je lebeh. ada yg ckp kayu dia bkn solid wood eg particle board n fibreboard bla2.

    betol ke kualiti dia kureng? yela perabot2 beso ni nk pakai bertahun2, terdedah pada risiko wear n tear mcm almari baju, katil bla2. xnkla pakai 2-3 thn je da longgar tercabot sane-sini.

    sesape ada pengalaman dgn perabot beso ikea? da bape lama pakai? ok ka?

    sbb kalo x ok, within da same price range lebih baik aku beli solid wood kt normal shops je..
    kalo ok wiken ni gak haku angkat.

    tulongla aku ek!

  • #2
    Re: kualiti perabot ikea low??

    ikea kalu kat europe merupakan perabut mampu milik..murah..cheap....low cost..

    (cuma bila dtg malaysia jadi cam perabut mahal2 skit..sebab nilai matawang)...

    so..apa yg buleh di jangka dari produck mampu milik?
    expectation kasi low low skit ok lah..

    kalu nak tahan sama cam kayu jati....erm.....takleh comment lor

    Comment


    • #3
      Re: kualiti perabot ikea low??

      yep i know dat. aramak xmnjwb soklanla gamaknye. hehe

      kipas-susah-mati ikea nmpknye. aku pn sama gak. hehe

      tp tulah juz nk tao ketahanan sebenar produk perabut dr ikea

      Comment


      • #4
        Re: kualiti perabot ikea low??

        nak komen kualiti tu aku x tahu....

        ko g tanye QC le kot...haha...

        tp aku tgk kat ikea tu(1st time pun aku baru pg)wakakakaaa....mmg cun ahhhh.....

        Comment


        • #5
          Re: kualiti perabot ikea low??

          yup...mcm DIGI cakap...
          perabot IKEA dekat europe student jee beli...

          tp den pernah dengar...dekat mane ntah...
          diaorg ambil idea IKEA tp lebih berkualiti...sampai skrang tak jumpa lg kedai tu...

          Comment


          • #6
            Re: kualiti perabot ikea low??

            Originally posted by Chinozie View Post
            tp den pernah dengar...dekat mane ntah...
            diaorg ambil idea IKEA tp lebih berkualiti...sampai skrang tak jumpa lg kedai tu...
            Homelife.. kedai tu namanya homelife..

            dulu ada banyak cawangan, sekarang dah banyak tutup.., tak tau yg kat sg. buluh tu bukak lagi ke tak.

            dulu aku slalu buat taktik cam ni.., survey kat IKEA.., beli kat Homelife..! walau tak sama 100%, tapi konsep tu tetap di tiru..!

            kalau masih bukak lagi homelife ni.., try laa pi cari.. kat showroomnya! cantik dan menarik! terutama Zen series nya. (IKEA baru perkenal kan ZEN series dari homelife ni dlm katalog 2008 nya.. )

            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            Kualiti - aku pernah tulis sebelum ni..(dlm banyak posting aku pasal IKEA ni)..

            Perabot2 IKEA ni.. kalau kabinet tu.. tgk material.., kalau pakai chipboard.., memang utk pasang sekali aje.., kalau pasang bukak.. pasang bukak.. mmg takkan tahan!

            Bukan stakat jenama IKEA.., apa2 jenama pun mmg tak tahan punya kalau material chipboard.

            Macam kes ko.. ko nak pakai PAK Wardrobe, dia punya shelving tu.. tka kesah - mmg tahan lama! tak kira ko bukak - pasang berapa kali pun..

            Yang paling penting - rangka utama dia tu.., pastikan bila ko dah pasang, ko lekatkan rangka tu ke dinding supaya tak ada goyang2 dan menambah keteguhan struktur kabinet PAX tu. Kalau tak lekatkan ke dinding, struktur kabinet tak kuat dan bila nak pasang - bukak balik.. ko akan tgk dkt joint (tempat skru dan L-key) dah pecah sikit.

            Tak de masalah laa pasal kualiti. Sebab perabot2 IKEA dah melalui macam2 test dah..

            Selamat membeli dan memasang..

            dah pasang.. ambil laa gambar!

            tips : pastikan anda ada level-meter tu.. (yg ada air tu), utk pastikan anda memasang segalanya dlm keadaan 'level'..

            Comment


            • #7
              Re: kualiti perabot ikea low??

              thanks utk jwpn yg sungguh memuaskan ati. hehe
              Originally posted by morpheuzneo View Post
              Kalau tak lekatkan ke dinding, struktur kabinet tak kuat dan bila nak pasang - bukak balik.. ko akan tgk dkt joint (tempat skru dan L-key) dah pecah sikit.
              alamak btol ke gitu......
              aku sbnrnye nk pindah umah bujang skang ke umah kelamin bulan 6 depan. b4 tu umah nk kene complete sumela.
              patu nk pindah lg skali ke umah sendiri..
              risaula plak xtahan bukak 2-3 kali.
              apepn sok aku akn 'uji' sdr ketahanan wardrobe tu kt ikea sampai aku puas ati. hehe

              homelife? sounds a good idea. full schedule nmpknye aku wiken ni.

              Comment


              • #8
                Re: kualiti perabot ikea low??

                perabot aku x minat beli kat IKEA..entah..rasanya
                lbh baik bli kt kdai perabot biasa..

                My fren kje kat ikea..dia sndri kata...perabot ikea ni
                kne pndai plih...iklim ngara lua..xsama ngn ngra kita
                tu sb ada yg thn lama...ada yg x tahan lama..
                kbykannya mmg xtahan lama..
                cantik dr segi design mmg yala..x dpt napikan klo
                kta tgk kat kdaiČ mcm ni..
                Bagi aku ktahanan lg pnting sb nk pkai lama...
                kat ikea aku biasa beli bunga..cermin..lampu...

                Comment


                • #9
                  Re: kualiti perabot ikea low??

                  Aku ade gak penah beli perabot ikea...dah 4 thn
                  dah pun umur perabot tu...still elok. Tgk penjagaan
                  gak kot. Mmg la ketahanan dia mungkin takde
                  mcm perabot jati...tapi kalau jaga elok2, elok la kot.

                  Comment


                  • #10
                    Re: kualiti perabot ikea low??

                    Ntahnye... aku rase IKEA mmg well known throughout the world... lagipun company mcm ni diorang tak compromise quality (masa aku belajo dulu aku amik IKEA jadi case study vs company perabot UK yang lain mcm MFI dgn WFS).. so aku tak takut ahh pasal quality dia..

                    barang2 dia sendiri pun ade range.. macam morph cakap ahh, material dgn finish dia kena ahh tgk.. solid ke pressed wood ke..

                    Aku beli katil Ikea dah 4 taun dah.. pindah 3 kali dah.. ok je tahan sampai skarang.. tak berbunyi plus tak bergoyang pun.. solid wood aje.. Last year aku beli Wardrobe..nak beli pax.. tapi malas nak tunggu sbb finishing yang aku nak takde.. sampai skarang ok aje.. takde masalah pun..

                    Aku kalau nak beli mende2 memang survey 80 tempat dulu.. especially kalau yang big investment ahhh.. Aku malas nak gi kedai furniture sebab kadang2 diorang punye Salesman suke kelentong... Aku pernah terkena... belikan mak aku display rack Jati... sikit punye mahal.. tapi tak puas hati.. Kayu dia yang pakai kat dlm (kayu2 kecik) semua pakai kayu ntahapa2ntah.. pastu keluar habuk... hampeh.

                    So far.. barang2 Ikea yang aku beli takde yang aku tak puas hati ahhh.. semuanye OK.. cume skarang aku dah kureng ke sana sebab budget control

                    Comment


                    • #11
                      Re: kualiti perabot ikea low??

                      Nak tau lebih lanjut, kita terjah peminat2 IKEA : http://www.ikeafans.com/

                      p/s: Perabot Bahagia pon OK jugakkkk ..

                      Comment


                      • #12
                        Re: kualiti perabot ikea low??

                        Originally posted by chi loco View Post

                        Aku kalau nak beli mende2 memang survey 80 tempat dulu.. especially kalau yang big investment ahhh..
                        samo laa kita!!

                        aku suka konsep.. "Survey kat IKEA.. beli kat Homelife.." ! ..

                        aku ler start konsep ni,.. aku kasi tau kat kawan2 aku .., dulu masa homelife tgh top.. !

                        aku rasa macam homelife ni kene saman ke apa ke.. dgn ikea.? sebab last aku pegi homelife.. perabot2 siri baru dia.. dah tak lawa dah..! dan lepas tu.. slow2 satu persatu cawangan dia tutup...

                        satu lagi kedai perabot utk golongan kaya yg aku rasa takkan bertahan lama ialah - Barang-barang - gila mahal! tak berbaloi langsung..! nak buat stail IKEA tapi jadi macam SSF home dekomart aje.. penuh dgn bunga2 laa pulak..!

                        kedai yang tak ada focus pada aku.. !

                        Harvey Norman pula sejak akhir2 ni.. makin appealing .. sama ada dari segi produk dan juga harga..! mula2 dulu diaorang ni mahal gak!.. now dah masuk ke area affordable dah. .

                        pi laa survey2 kalau nak mencari apa2 perabot rumah korang tu..!

                        dan jangan lupa last skali - Cavenzi! perabot gila babas punya murah..! tapi kualiti tidak laa tahan lama ya! bagus utk pasangan yg baru yg isi rumah yg kosong tu.. ! nanti dah bosan bleh buang aje.. sebab murah aje..! (range 300-500 satu set).
                        Last edited by morpheuzneo; 03-12-07, 07:29 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: kualiti perabot ikea low??

                          yep .. harvey norman skang menarik .. harga boleh compare ngan kedai2 perabot lain.

                          Comment


                          • #14
                            Re: kualiti perabot ikea low??

                            konsep OK...
                            kualiti....
                            boleh la...
                            takla bagus mana pun...
                            harga?
                            kadang2 tak masuk akal....

                            Comment


                            • #15
                              Re: kualiti perabot ikea low??

                              aku beli wardrobe/ almari baju 2 pintu... 3 tahun, kaki almari tuh dah patah, sbb lantai dia terkopek, skrg nih aku tanggal jerk 4-4 kaki tuh... senang citer.. he he...

                              perabot opis aku pun beli kat IKEA, x sampai setahun laci bawah meja tuh dah tertanggal tang skru, beli mahal gak 160, kalo beli cash kat kedai perabot yg lebih kurangsama baru 80, sebb design n warna dia menarik jerk.

                              Comment

                              Working...
                              X