Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

    askum...umah kat bandar baru salak tinggi ok tak...? semalam konon nak pegi launching umah kat taman mawar tapi...`ter'singgah tengok umah kat taman bunga raya...dari putrajaya...sebelum taman ixora tu...sapa-sapa leh kasi pendapat tak..ok tak taman bunga raya tuh? sebab hubby kita beri masa 3 hari je nak fikirkan...klu nak ok..klu tak nak....cancel terus....minta pendapat semua...umah dia ok..semi-d je baru 183k...teres dua tingkat 145k teres satu tingkat 125k minta pendapat semua..klu jadi rabu ni kita nak pi confirmkan....kita berkenan kat semi-d sebab ada tanah...tapi projek untuk semi-d dia baru nak start...rumah contoh pun lum siap...4 bulan lagi umah contoh baru siap & launching sekali...minta pendapat kengkawan semua ye...

  • #2
    Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

    pertimbangkan kawasan sekitar...
    dekat ke dengan tempat keje?
    semua kos dah ambil kira? transport, kos rumah bulanan dsb?
    kawasan sekitar tu lengkap ke prasarana?
    balai polis, kedai2, stesen minyak dan sebagainya dekat ke?
    komuniti camne? saper majoriti kat situ?
    kuat x bunyi kapal terbang lalu lalang kat situ?
    takut2 ganggu anak tido dan ketenteraman ujung minggu
    semua kena consider...

    lagi satu yang saya teringat...
    kawasan tu banyak lori treler lalu lalang
    sbb banyak kilang2 industri kat kawasan berhampiran
    maknanya dari segi keselamatan dan pencemaran udara...
    kena kaji jugak tu
    Last edited by minhaj; 12-11-07, 02:13 PM.

    Comment


    • #3
      Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

      Originally posted by minhaj View Post
      lagi satu yang saya teringat...
      kawasan tu banyak lori treler lalu lalang
      sbb banyak kilang2 industri kat kawasan berhampiran
      maknanya dari segi keselamatan dan pencemaran udara...
      kena kaji jugak tu
      ya ke minhaj....alhamdulillah ada gak hikmahnya tak booking umah tu semalam....tapi mang betul perumahan ni mang tepi h.way...dan kat sebelah depan tu ada gakla kilang2..tapi tak tahu la kot banyak kilang2 lagi kat depan tuh....minhaj dok kat maner?

      Comment


      • #4
        Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

        saya tak dok area tu....
        saya kat cheras
        ni berdasarkan pengalaman lalu kat situ nak pegi ke terminal 2 hantar kawan dan naik flight guna air asia...
        dan jugak pendapat dari kawan2 yg pernah ke kawasan sana jugak

        Comment


        • #5
          Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

          Pada pendapat saya yg kene Cyberjaya ni.., rumah di salak tinggi ni masih mampu di miliki lagi..!

          Kalau design cantik..rumah luas . harga masih munasabah... , kenapa tidak??

          kawan saya ramai yang beli rumah taman Kota Warisan di salak tinggi.., cantik rumah nya! geram betul saya .. sebab dulu tak terfikir nak beli di area sini, lagi best pulak tu.., stesen ERL hanya sepelaungan saja dari rumah dia!

          pasal lori yg lalu-lalang tu.. itu semua bersifat sementara.., kawasan baru nak naik .. mmg laa macam tu.. ! tapi .. bila pembangunan dah slow-down nanti.., pasti.. itu bukan masalah utama anda.

          yang penting.. tengok design rumah tu laa., dan berapa build-up areanya! dan cuba compare.. kalau rumah dgn bukaan yg sama.. dan design yg sama.. boleh dapat tak dgn harga 180k++ di tempat lain? rasa saya tak kan dapat!

          jadi fikir-fikirkan laa ya!

          Comment


          • #6
            Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

            hehehe
            hal beli rumah ni
            give n take
            nak murah....dpt jauh dari kawasan keje (utk org keje KL cam saya ni la)
            tapi kos perjalanan(minyak+tol) akan bertambah balik
            nak jimat kos perjalanan...kene beli dekat2 sikit
            tapi mahal la

            memang betul...
            lebih terpencil
            lebih murah
            rumah luas..
            harga puas ati

            Comment


            • #7
              Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

              salak tinggi... public transport ERL transit ....

              ada ke teksi ke situ? tempat parking pun ada... kalau nak park keta kat situ

              Bandar Bukit Mahkota & Bandar Sri Putra taknak beli kat situ ke? dekat sikit..

              Comment


              • #8
                Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                Originally posted by ChEf_N|3aM View Post
                salak tinggi... public transport ERL transit ....

                ada ke teksi ke situ? tempat parking pun ada... kalau nak park keta kat situ

                Bandar Bukit Mahkota & Bandar Sri Putra taknak beli kat situ ke? dekat sikit..
                okey gak tuh..bandar bukit mahkota dan bandar sri putra...tapi..takat ni...tak plak pegi survey area tuh..klu ada rumah yang nak jual...why not...kan...

                kita bajet pun...paling lewat hujung tahun depan mesti kena beli umah...umur dah 30 lebih nih...huhuhuuu....nanti sampai tua dok menyewa plak....

                Comment


                • #9
                  Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                  beli umah ni kene piki betul˛kan...
                  nak mbyrnya bukan sthn 2...
                  haii..bilela aku nk sevey˛ umah ni......

                  Comment


                  • #10
                    Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                    Originally posted by MaszMelati View Post
                    beli umah ni kene piki betul˛kan...
                    nak mbyrnya bukan sthn 2...
                    haii..bilela aku nk sevey˛ umah ni......
                    tul tu...dah bukan gak cam kereta leh bayar 7, 8, 9 tahun...ini seumur hidup/..ibarat hutang sampai tua...sebab tu kena fikir bebetul...thats y mintak pendapat kengkawan kat sini....

                    Comment


                    • #11
                      Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                      semi d kat taman ixora 220+ tp tak sure tu fasa ke berapa....

                      kalau semi d 183 cam murah la kot....tp tak tau la kalau saiznya lebih kecil...

                      kalau area lain 183 utk double storey dah tu.....

                      Comment


                      • #12
                        Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                        Cik puteri kena kasi requirement. Nak citer pon susah skang ni. Develpmont rumah kalah cendawan lepas hujan.

                        Disyorkan cik puteri pikirkan apa yg korang berdua nak dari purchase rumah tu. Pikir dalam2, jgn terjah je.

                        Nak rumah besar ke, dekat ngan tempat kerja, nak dok area2 kampung ke, pikir2 dalam2 .. identify.

                        Pastu assess budget.

                        Pastu kasi tau pada kami, insyallah kami boleh bagi sugesstion dgn lebih tepat.

                        Rule of thumb ada 5 ..

                        1. LOCATION
                        2. LOCATION
                        3. LOCATION
                        4. LOCATION
                        5. LOCATION

                        Akoo pernah terkena sebab tak memenuhi syarat2 diatas. Pengalaman berharga utk akoo. Padan muka sendiri.

                        Developer pon memainkan peranan penting. Ada 2,3 org sahabat akoo yg rumah terbengkalai. Sudah ganti developer baru pon terbengkalai.
                        Last edited by gogsard; 13-11-07, 10:33 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                          askum semua...lastly kita dah buat keputusan...cancel je umah kat taman bunga raya sebab terlalu banyak cerita dan pendapat yang tak berapa elok pasal taman bunga raya kat salak tinggi ni...dan semalam pegi tengok rumah kat Nilai Putra...ada 2-3 orang kengkawan yang ada beli umah kat situ...dekat dengan Universiti Sains Islam...dekat dengan komuter...dekat ngan putrajaya...bandar terancang...dekat dengan masjid..dengan dengan h.way...tamannya ok..banyak perumahan...so...kita pun dah booking umah kat nilai putra...siap next year...projek Bandar Baru Nilai...harap-harap tak de masalah...insyaallah....minta pendapat kawan2 semua...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                            Originally posted by gogsard View Post

                            Developer pon memainkan peranan penting. Ada 2,3 org sahabat akoo yg rumah terbengkalai. Sudah ganti developer baru pon terbengkalai.
                            Betul....
                            cam abg aku ( kak ipar aku la yg beli...aku lupa area mana.....)....talang corporation.....seingat aku dalam thn 2003 @2004 kot....tp sampai skang lum siap2 lg..tp monthly installment dah siap potong..cam umah aku beli 2005, 2006 dah siap....

                            Comment


                            • #15
                              Re: Umah Kat Salak Tinggi Ok Ke Tak??

                              Originally posted by Humairah View Post
                              Betul....
                              cam abg aku ( kak ipar aku la yg beli...aku lupa area mana.....)....talang corporation.....seingat aku dalam thn 2003 @2004 kot....tp sampai skang lum siap2 lg..tp monthly installment dah siap potong..cam umah aku beli 2005, 2006 dah siap....
                              Talang ?? Talam ke ? ehehehe .. citer pasal talam ni member akoo sorang tu lost RM30k, rumah kat Puncak Jalil. Terbengkalai lebih 2 thn.

                              Pastu lepas IJM takover baru setat balik. Tu pon dah mengarut. Sebab tanggung kos rugi, rumah dibina gunakan batu blok yg besar, lubang besar tgh2. Yg biasa guna buat rumah kos rendah. Kalau rumah sebelah projek gerenti boleh dengar.

                              Sebab quality dah mcm tu, member akoo terminate kontrak.

                              Comment

                              Working...
                              X