Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Gerila Anai-anai

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Gerila Anai-anai

    Salam semua.
    1) Nak bertanya, apakah kaedah berkesan utk mengekang anai-anai yg telah menyerang bhgn tertentu dlm rumah (selain drpd professional pest control)? Aku dah try minyak tanah / turpentin / kerosin, tapi hanya bertahan beberapa hari saja.
    2) Lagi satu, mcm mana nak musnahkan anai-anai yg berada di siling.
    3) Ada org kata selagi Ratu anai-anai tu tak mati, selagi itu gerila ini akan menyerang isi rumah. Soalnya, di mana ia bersembunyi? Mcm mana nak umpan Ratu tu (mcm umpan tikus ke hehe).
    4) Bagi sesiapa yg pernah guna khidmat professional pest control, mcm mana kaedah depa guna? Adakah kerja kawalan tersebut mengganggu kehidupan penghuni rumah(mungkin bau racunnya kuat sgt ke)?

  • #2
    Re: Gerila Anai-anai

    rumah sewa aku sekarang ni pun ada anai2 tapi baru sikit lah kita orang beli satu
    ubat ni apatah nama...tanya dengan orang pest control yang datang kat opis
    atually kalau dah banyak sangat memang kena pakai pest control laaa
    dia orang akan buat tebuk dinding sekeliling rumah pastu letak ubat apa tah
    cara ni jer boleh bunuh queen anai2 tu...lain cara aku tatau la

    Comment


    • #3
      Re: Gerila Anai-anai

      racun nak bunuh anai² ni busuk gegile..
      kalo bubuh dlm bilik kunun nak bunuh anai²...silap2 tuan bilik pun leh terbunuh...
      bau dia 3-4 ari baru ilang

      Comment


      • #4
        Re: Gerila Anai-anai

        bau racun tu ngn bilik bujang mane lagi busuk?

        Comment


        • #5
          Re: Gerila Anai-anai

          ala...basmi sendiri pun bleh...ada jual ubatnye kat kedai hardware tu...beli tu dalam RM10 ke cam tu la...then beli alat penyembur yg ada kat carrefour @ giant etc tu kan..pakai tu pun bleh...lagi senang...murah pun ye...panggil pest control mahal gak...

          my mom dia buat sendiri je...hehehe... kalau kat siling lagi la...bahaya...takut roboh je...

          Comment


          • #6
            Re: Gerila Anai-anai

            dulu pakai rentokill huhu mahal ooo...

            Comment


            • #7
              Re: Gerila Anai-anai

              anai² ngn hama mana lg korang xtahan?hehe

              aku tingat kes umah sewa kwn aku byk hama...
              las² dia pindah umah..

              klo anai² ni..klo dh serius sgt..pindahla..
              nanti lompong umah kang..dimakan dek anai²..
              yg parahnya klo umah belila...kene bunuh ingga berjaya..
              klo semburan tu..sure bkesan ek?

              Comment


              • #8
                Re: Gerila Anai-anai

                hama gatal siot...
                tapi leh laa basmi dgn mudah...
                hehehe

                tapi kalau anai-anai..idak laa..
                tu bleh merobohkan rumah le..
                lagi bahaya

                Comment


                • #9
                  Re: Gerila Anai-anai

                  banyak info ade kat google...cari aaaa...
                  do some small homework...

                  baca nie :

                  http://www.pestproducts.com/termite_chemicals.htm

                  Jangan guna chemical chlordane, aldrin and dieldrin...sbb effect kat manusia...benda nie dah kena ban kat US...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Gerila Anai-anai

                    Pakailah umpan anai-anai. Aku dah guna sungguh berkesan. Dalam 3 hari masalah anai-anai terus tiada. Boleh didapati di http://anai-anai.atabox.com/index.php?s3b=bincangnet

                    Comment


                    • #11
                      Re: Gerila Anai-anai

                      hi member member lama, saya member baru,
                      register untuk meminta pertolongan,
                      rumah saya sedang diserang anai-anai, telah cari beberapa pest company, tetapi harga memang meletup, nampak forum ini ada beberapa racun anai-anai DIY, boleh tumpang tanya mana satu racun anda pernah guna?
                      1.http://anai-anai.atabox.com/index.php?s3b=bincangnet
                      2. http://www.termitesdiy.com ( nampak link ini kat forum lain )

                      harap dapat jawapan kat sini, mana satu kah yang paling berkesan?
                      atau ada racun racun lain yang pernah anda pakai?
                      terima kasih.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Gerila Anai-anai

                        wahai roslan,

                        nasib baik saya tingal kat condo, dah 4 tahun tingal, rumah saya tak ada anai anai. lain kali kalau beli rumah belilah condo atau apartment. Anai-anai memang menyakit kan kepala, ah kak ipar saya kena serang anai-anai bulan lepas, dia kata dia cuba kotak termitesDIY yang anda tunjuk tu memang berkesan, separuh umpan dimakan oleh anai-anai, saya rasa anai-anai tu dah gaduh kuat kuat, sekarang rumah dah tak ada anai-anai, yang atobox tu saya tak pernah dengar lah, mungkin bagus juga.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Gerila Anai-anai

                          Pasai anai-anai ni, saya pun nak kongsi pengalaman gak. Dulu mana ada umpan-umpan anai-anai macam ni. Sekarang dah jadi senang. Tak perlu spray merata-rata. Letak jer umpan.
                          1.http://anai-anai.atabox.com/index.php?s3b=bincangnet
                          2. http://www.termitesdiy.com
                          Dua jenis umpan di atas, saya pernah guna yang atabox tu. Dulu banyaklah anai-anai, sekeliling di dalam rumah saya ada anai-anai. Lepas taruh umpan yg atabox tu dua tiub. Sampai hari ni, anai-anai lenyap. Lepas tu saya oder lagi 6 tiub jual kat kawan-kawan sepejabat. Semua beres. Tiada masalah anai2 lagi.
                          Yang diy tu tak pernah cuba. Kalau bandingkan yang atabox lebih murah jimat sket. Kebekesanan pula atabox memang 3 hari, semua anai-anai lenyap, Diy perlu 21 hari.
                          Yang diy kelebihan dia boleh guna credit card atau paypal, atabox bayar guna bank in.
                          Tapi kalau rumah anda banyak sangat anai-anai, saya syorkan yg pakai tiub(atabox tu, dalam 3 hari menang lenyap masalah anai-anai. Anai-anai ni kalau dibiarkan lama-lama banyak perabot kita akan rosak. Ok.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Gerila Anai-anai

                            Dua dua DIY pun bagus, entah nak cuba mana satu..
                            malam ni perlu beli lah, sebab dah tak tahan si anai-anai tu.

                            terima kasih semua kerana berbagi idea idea kepada saya.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Gerila Anai-anai

                              Pembetulan:
                              umpan anai-anai yang atabox juga terima cerdit/debit card dan Paypal.
                              Maaf di atas kesilapan.

                              Comment

                              Working...
                              X