Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

    Aku dah kena tipu la.Begini aku dijanjikan sebutharga untuk kos pembesaran dapox rumah berkembar satu tingkat aku sebanyak DUA PULUH TUJUH RIBU RINGGIT MALAYSIA (RM 27,000.00) seperti yang tertera dalam sebutharga daripada pihak kontraktor terbabit.Tarikh akhir penyerahan rumah adalah pada 15 Julai 2007 dan aku telah membayar kesemua RM 27,000,00 memandangkan syarikat ni adalah syarikat member2 aku.

    Bila dah selesai bayar rumah aku pintu,tingkap2,mangkok jamban,plumbing,kerja2 finishing semua masih belum selesai.
    Sebaliknya kontraktor terbabit meminta tambahan RM5,800.00 lagi bayaran tambahan tak dijangka untuk menampung kos projek.Dan aku diberitahu perkara ni pada15 Julai 2007 tarikh akhir penyerahan.Dan kalau ditambah RM 5,800.00 pun masih tak cukup kerana aku perlu bayar kerja2 upah tiles sebanyak RM 1200.00 pada pekerja thailand dan kos untuk pintu sliding dapor sebanyak RM 1000.00.

    Dah la semalam tokei upah pasang tiles (taikun thailand) tunggu depan rumah aku sampai pukui 9 malam semata-mata nak minta duit upah pasang tiles (sebaliknya itu termaktub dlam perjanjian asal).

    Aku rasa aku betul2 tertipu.Teraniayai.Bini aku pun nangis2.
    Hadoi.

    Apa aku nak buat dengan kontraktor ****** nak mampos ni.
    Kontraktor tu macam ugut aku pulak tak nak angkat sampah sarap depan rumah2 jiran aku kerana dia rugi dengan projek aku.

    Kontraktor tu pulak mmg orgnya gah tinggal di kawasan elit ,kawan-kawan setiausaha kuat menteri besar kedah,aktif dalam pemuda UMNO dan aku percaya dia banyak kawan kaki2 pukul UMNO (Gengster Politik).

    Apa aku nak buat skrg?.Kawan2...Aku tgh pening ni...
    Start daripada krisis 15 Julai 2007 tu skrg aku sentiasa tidur dgn pedang samurai di tepi.

    Aku terkejut gilababi punya.Dan aku istihar perang kepada kontraktor terbabit mulai hari ini.

  • #2
    Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

    marah betul nampaknya..
    sabar..sabar..
    ermm...kalo kita bt surat pjanjian ngn lawyer..(antra cikgu ngn kontraktor)
    ada black n white...aku pon x paham sgt bab ni..
    xleh leh ke?w/cmne pon..msti siapkan juga..mgikut
    jumlah harga yg kita bagi...kalo anything happen..kita leh sman diorg..xbole ke gitu..?

    siap ada pedang samurai tu...eiii takut...
    Last edited by MaszMelati; 19-07-07, 12:46 PM.

    Comment


    • #3
      Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

      Leceh nye kes mcm ni. Aku masa buat renovation bilik air semua tu...tak pakai contractor besar...pasal takut leceh. Aku cari yg biasa2...yg kadang2 kontraktor besar guna kadang. Tak mahal. Kalau jadi mcm ni tatau la...bleh ke report mana2? Sape tu hah kontraktor ni...kat kedah sama aku ni...kot2 leh tau...leh la aku berjaga2

      Comment


      • #4
        Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

        hal2 renovate ni leh repot kat tribunal tak?

        Comment


        • #5
          Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

          erm walauopon aku tak berpengalman dlm bidang nih...
          tp aku simpati kat ko....
          mgkin ni ujian yang patut ko trima...
          walau ape pon....
          ko report je kat tribunal tue......
          atau pon kat syrikat kontracktor malayu......
          sure ade tindakan rasmi di ambil....tp kner ade bukti yg kukuh la...


          p/s; klu dia byk kaki pukul, ko pm jerk aku....insyallah kaki pukul aku cawangan sg. petani dtng...

          Comment


          • #6
            Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

            adukan kat polis ?.. and TV3...

            Comment


            • #7
              Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

              erks...

              buat full payment sebelum tengok hasil kerja punya kes ke ni..??

              Comment


              • #8
                Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                Aku pun silap sbnrnya aku settle habis pada 15 julai 2007 sebab dia kata dia nak settle minggu ni,tapi hampeh..dia cabut lari suruh aku berakk dalam lubang pvc.

                mangkuk jamban,tingkap,pintu dia tak hantar.
                percaya member2 la ni.

                Aku ditipu.Dan dia juga minta tambahan RM 5800.00 lagi utk kos finishing seolah-olah kalau aku bayar RM 5800.00 tu mangkuk jamban aku dll akan sampai.

                Sampai skrg sampah depan rumah aku belum settle.jiran2 dah marah kat aku.

                Aku istihar perang dgn dia.

                Comment


                • #9
                  Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                  Kesian la kt ko cik bakax, dulu pun bpk aku kena cam ko gak, konon2 murah la, tp keje xkemas, nak dtg suka hati, pastu esok kata nak dtg, nak kemaskan lg pemasanagn pintu, dia dah mintak baki payment, tp tunggu2 besok xsampai gak, terus cabut. Kontraktor cilakak macam nih xpatut jd kontraktor menyusahkan pengguna je. Apa2pun aku simpti ngan nasib ko. Report kt tribunal pengguna.

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                    umah aku habis.. renovate nak dekat harga keta ... tapi hasil keja ntah pape... lepas tu banyak benda x siapkan... barang2 dia pon kualiti murah... kontraktor lari...

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                      aku punya style, aku ambik member kampung aku sendiri, tapi payment aku bayar ikut kerja. siap satu bayar satu. Pastu barang2 aku beli sendiri, mana yg aku ada masa la. Walaupun lari dari budget asal, tapi aku puas hati.

                      Contoh kalau ada kerja yg tak kemas (contoh dia pasang tiles bilik air pastu tempat letak sabun tu pecah), aku takkan bayar kalau dia tak ganti & pasang benda tu.

                      Walaupun kawan Cikgu jangan bagi muka, kalau dah hal duit adik beradik pun berperang.

                      -Pokoknya Hepi Pak!-

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                        erm....
                        perngajaran kpda semua.....
                        sesiapa yang mahu sambung umah tue,klu nak selamat jgn bayar full payment.....bayar ansuran 3 or 5 kali....smbil tue mintak signature biler dah byr....nnt buat2 luper pulak kontractor tue.....so becarefull ya....

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                          takde bt surat perjanjian ke...?
                          kalau citer mulut je...tu yg susah bila jadi kes mcm ni...

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                            Ni masalah aku yg mengganggu betul kareer aku semenjak seminggu yang lalu.KJontrator dah tak nampak muka semnjak aku refuse tutntutan tambahannya yg berjumlah RM6K atau mungkin lebih.Skrg rumah aku lompong..Dia pun dah lari.cuma org upahan dia saja mai ambik brgn2 kontrak dia secara sembunyi2 sewaktu aku dgn bini aku pi kerja.Haduh..aku dah pening.rumah pintu tingkap,mangkuk jamban tarak.upah pasang tiles pun aku...Jiran2 dah bengang sangat dgn sampah merbahaya mereka di hadapan rumah.Akju dah tension melainkan esok pepagi aku cari kontraktor lain settle sampah dia.hadus...pening aku.

                            Aku rasa mcm dia ugut aku sbb aku protes tuntutan tambahannya.Ni kisah percaya member2 la ni.

                            Aku dapat risik maklumat daripada abg dia tadi.Deposit RM5000.00 yg aku bagi kat dia, dia bayar pinjaman kereta dia dan roadtax kereta dia yang dah mati beberapa bulan.

                            Sbnrnya aku ingat member aku ni kaya.Rumah dia mmg la nilai hampir2 RM200,000.00 yang terletak di Bandar Darulaman Kedah kawasan elit di utara.Mulut manis betul, baik betul orgnya.Insyaallah..insyaallah. tapi hadus..bikin pening ini org.

                            Aku kalau nak gados boleh tapi member aku ni di belakangnya org-org kuat politik dan abang dia polis pulak tu.Kengkawan dia keliling pinggang.Kalau aku buat hal gertak2 dia,aku rasa dia tarak masalah nak hantar samseng pukoi aku.Aku pulak risau family aku.

                            Skrg ni tengah perang.Member aku siap boleh support suruh aku hantar samurai-samurai je bagi sikit pengajaran.

                            Tapi yang pertama aku kena report polis.

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Kena Tipu Kontraktor] Renovation Rumah

                              aku saja jer nak menerjah.. ..

                              cerita ko ni ada part lain lagi yg tertinggalkan.. ..??

                              Comment

                              Working...
                              X