Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Matching kan colour....

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Matching kan colour....

    hello everybody..

    nak tanya ni.. color HIJAU ni, match dgn colour ape ekk...

    Contonhnye, nak cat dinding ruang tamu...ader 3 /4 dinding kan, let say, 2 of 3 nak cat color hijau tu, 1 of 3 tu nk boh color ape ekk?? suggest me pls... nak cat umah ni..

  • #2
    Re: Matching kan colour....

    Kaler umah East ijau..epal ..separuh ijau separuh East wat kaler peach(atas)

    pastu sebahagian ruang tamu east mix caler ijau tu dgn kuning jdi ijau dia "keras"sket..

    tgh2 East taruh border kaler tanah dia putih berbunga ijau kecik2...

    Ni main taram jer campur2 dah lekat kat dinding nmpak cantik plak...sape2 dtg umah East tya gak dpt ideal mana macing kaler mcm tu,east kata "macing taram"..heheh

    p/s-ini kes tak ade ideal yg profesional ler nih..

    Comment


    • #3
      Re: Matching kan colour....

      Ceriakan Rumah Anda
      Last edited by LavendeR; 05-05-06, 11:32 PM.

      Comment


      • #4
        Re: Matching kan colour....

        bilik budak lelaki plak korang cadangkan colour aper ek!...

        Comment


        • #5
          Re: Matching kan colour....

          Budak lelaki tu tuk anak anak ler ye?(bapak budak-suke ati dia ler...Meroon ok gak)

          Klu East anak lelaki east kaler oren

          yg ppuan warna ijau serta pink...

          Comment


          • #6
            Re: Matching kan colour....

            ~hijau ngan cream cam match jer ...tak pernah buat lagi..

            Comment


            • #7
              Re: Matching kan colour....

              ~hijau ngan cream cam match jer ...

              Comment


              • #8
                Re: Matching kan colour....

                hijau gelap dengan hijau muda ... sgt2 match ... gi kat paint atau nippon ... ada contoh pada padanan warna ....

                Comment


                • #9
                  Re: Matching kan colour....

                  hijau gelap dengan hijau muda ... sgt2 match ... gi kat paint atau nippon ... ada contoh pada padanan warna ...

                  MMG LAWA..RUMAH EAST DAH BUAT...RASA AMAN DAMAI DAN FRESH JE !

                  Comment


                  • #10
                    Re: Matching kan colour....

                    kalo aku la..hijo aku padankan ngn kuning..
                    kuning tu bknla kuning pekat..kuning cream gitu...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Matching kan colour....

                      pengaruh warna...

                      http://www.colormatters.com/entercolormatters.html

                      Originally posted by gadIs8
                      hello everybody..

                      nak tanya ni.. color HIJAU ni, match dgn colour ape ekk...

                      Contonhnye, nak cat dinding ruang tamu...ader 3 /4 dinding kan, let say, 2 of 3 nak cat color hijau tu, 1 of 3 tu nk boh color ape ekk?? suggest me pls... nak cat umah ni..
                      Depends la..
                      tengok Hijau ko tu macamana..

                      ada macam nak match sama ada harmoni ke contrast ke..
                      tone dan sebagainya..

                      kalau kat sekolah dulu ada belajar pasal roda warna.. leh pilih warna apa yang sesuai.. mengikut citarasa..



                      kalau contast maybe merah merun pilihan yang baik..
                      kalau nak harmoni maybe kuning atau biru.. atau nak tone.. pun boleh gak.. hijau muda atau tua...

                      tgk la hijau tu hijau macamana..

                      the best way pilih jenis warna yang sama kalau dari ici ambik ici gak kalau matex ambik matex sebab kadang cat nih warna kat buku nampak elok dah buka tak elok pulak..
                      Last edited by obelicks; 10-05-06, 10:22 AM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Matching kan colour....

                        a'kum,

                        selain dari pemilihan kaler, ada lagi faktor lain yg mempengaruhi kaler yg korang pilih, antaranya :

                        1- Lighting - Jumlah sebaran cahaya dalam ruang tu...kengkadang warna yg dipilih dah match...cantek...tapi oleh kerana cahaya dari luar tak banyak masuk, bilik tu tetap akan nampak malap & tak bermaya.

                        2- Hiasan - gambar, bunga, langsir, almari dan sbgnya juga mempengaruhi bilik anda...let say...major kaler dah cantek (hijau+krim)...tiba2 langsir plak tak match...gambar plak tak "cool"...warna bunga & pasu tak blend...akhirnya bilik nampak serabut.

                        3- Susun atur - "flow" yg tidak "smooth" juga akan menenggelamkan keceriaan kaler dalam bilik...tak tau la ada org suka duk dalam bilik yg penuh dgn barang...hehehe

                        sekian dulu tips yg tak seberapa,

                        pendek kata "blending" is the best way to get the best result....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Matching kan colour....

                          Originally posted by LavendeR
                          sweet gmbr nih..tp pencahayaan kna bagus

                          Comment


                          • #14
                            Re: Matching kan colour....

                            bilik.. tido romantik... penggunaan warna coklat atau marron mengikut tone gelap dan terang .. pastu pencayaan pun kena malap.. sikit.. hehhe... susun atur perabot jangan lah serabot sangat... sampai nak sumbat dlm bilik tido... kat atas.. katil letak frame gambar yang sedap mata memandang....

                            pastu letak cd/mp3 player pasng lagulagu yang leh relaxkan minda... pastu letak aircond sebiji ... sure lelap tido lena...

                            nak tambah romantik lagi... letak ler lilin lilin wangian tu... seblum tido pasang ler kejap.. kasi wangi dulu bilik... dah nak tido baru padam... kang terbakar lak rumah

                            penggunaan langsir juga boleh meningkatkan mood anda... so pilih ler langsir tingkap yang sesuai dan match ngan tema romantik anda.....

                            Comment


                            • #15
                              Re: Matching kan colour....

                              merah dan hitam combination lawa tak???
                              macam rumah dhani Dewa dekat Indonesia ..

                              lawa kan ..

                              Comment

                              Working...
                              X