Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

    Ramai tidak ambil kisah dan ramai tidak ketahui tentang kerja-kerja kontraktor ubah-suai rumah apabila mereka membuat kerja-kerja asas rumah spt "Foundation, Beam & Column". Ini adalah sesuatu yang penting yang menjadi teras kekuatan sesuatu bangunan.

    Kekuatan asas bergantung kpd pengunaan cement jenis Portland berasaskan apa, batu kerikil / baur kuari atau laut, jumlah air, kekuatan rasuk, jenis tanah atau pasir yang digunakan, besi bunga menepati tanggungan berat dan lain-lain lagi faktor.

    Pengunaan tanah berasid atau berakali bakal menyebabkan kekuatan struktur mengurang akibat tindak balas kimia. Tanah juga bakal menyebabkan proses pereputan besi bunga terjalin.

    Kurang arif pekerja konkrit juga bakal menyebabkan terhasil "honey comb" pada permukaan konkrit. Konkrit slab tidak berbumbung yang tidak dicampur "water proof chemical" juga bakal mengundang kebocoran pada ceiling.

    Bancuhan konkrit tidak mematuhi panduan juga menyebabkan kurang kekuatan struktur.

  • #2
    Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

    em..rumah aku juga alami masalah ni semua..yela..masa nak buat rumah.duit banyak mengalir kuar..sebab skit budget maka jadi la perkara perkara diatas..nak tanye dua benda?

    1.dinding rumah aku...mengerutu...lepas jek siap...tukang buat rumah main tingal cam tu jek..mak aku terus cat rumah ni luar dalam..(masa tu aku kat luar negara..tak sempat nak kasi advise)..ni aku dah pulang..aku nak baiki balik rumah ni..so ade cadangan untuk dinding dalam rumah ni...nak kene cat balik ni..huduh nampak..mengerutu jek..

    2..ok kes kedua..mak aku upahla mamat melayu ni pasang mozek...(mula dia cakap dia pandai wat)..last last..abis tak sama rata mozek dia buat...siap tu.penuh bekas simen kat celah rekahan mozek..aduh..memang sahih ..dia ni goreng pandai..rupanya tak mahir..so mak aku tak nak bayar sebab keje takde kualiti..tapi duit dah rugi beli mozek..so camne geng..perlu ke bukak balik mozek ni dan pasang baru.

    3.kes ketiga..bila hujan abis syiling basah..aku syak masa orang buat rumah..ade celahan antara atap...camne nak atasi...

    4..soalan keempat...pasang mozek ni..elok kita as tuan rumah beli ke or cari tukang pasang mozek ..suruh dia beli dan pasang...dan apa jenama mozek yang elok..aku survey white horse..peh mahal gile...

    ok geng that all

    Comment


    • #3
      Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

      soklan no satu tue.. ..
      rasa baik plaster jer baru.. .. buat smooth dan rata.. .. !!

      Soklan 2:
      erms.. aku sindri pun dalam perancangan nak pasang mozak pada rumah aku.. ..
      dan masaalah macam ko nih pun jadi pada bilik air opis aku... .. senget senget.. pas tu simen tu tersembul sembul pada celahan mozek tu.. .. erms... .. hampeh tul.. sib baik bilik air.. jadi takder la nak amik port sangat.. .. sebaik baik jalannya.. . mmg kena bukak balik mozek tu.. then buat la yang lain.. ..

      Soklan 3
      Syak jer tapi tak konfirm pun tak leh gak.. . cari ddulu aper punca... atap tu pakai atap jenis aper yerks... ..? mana la tau kalau pakai atap besa ni kut kut bocoq kaa.. . .??

      Soklan 4.. ..
      aku ader oang rekemankan mana nak dapatkan mozek terus dari kilang.. . kata sepupu aku tu mmg murah dari lain lain tempat.. nanti aku tanyakan lebih lanjut.. .
      dan dier cakap kat aku.. upah untuk pasang mozek tue.. . sekaki singgit.. .. mozek belii sindri.. .!!

      Comment


      • #4
        Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

        peh..tima kasih atas respon...

        em....atap rumah ni jenis abestos...

        wah..ade mozek terus dapat dari kilang..pastu pasang sekaki seringit...murah gile beb ..aku kat kuantan ni...camne nak dapatkan pemozek pemozek semua?....tadi aku tanye orang nak pasang mozek...dia wat semua sekali(dari beli mozek sampai pecah kan simen)...ukuran kawasan 23 X 15 kaki....harga dia nak rm2000...murah ke mahal ni..cam mahal jek..entah..dia goreng abis abis tadi..(dia ni cina)....dia cakap pemasang mozek no satu kat kuantan....aku yang jahil ni terlopong jek..tapi dalam hati ...dah pasang niat..kene cari orang lain ni untuk compare harga....

        Comment


        • #5
          Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

          nura,

          1. Permasalahan dinding mengerutu mungkin disebabkan oleh kurang mahir pekerja melepa motar cement. Jika hendak plaster semula mungkin terlalu remeh, apakata panggil tukang cat suruh mereka "patch-up" permukaan tidak rata dengan bonding cement, cat permukaan semua dengan sealent selepas itu denagn cat yang anda suka.

          2. Pemasangan tiles memerlukan "pakar" yang mahir. Kalau tidak itulah masalah yang anda bakal hadapi, saya sebagai kontraktor, sehingga kehari ini mashi menggunakan khidmat pemasang berbangsa Cina. So far, semua customer happy, dengan kehalusan kerja mereka.
          2.1 Membeli tiles direct drp kilang ada baik dan buruk, pembelian tiles haruslah bersama kontraktor mahir agar mereka dapat membantu dari segi grade tiles tersebut.

          3. Permasalahan kebocoran ceiling mungkin abestos sudah uzur, air memasuki melalui lubang paku atau keretakan sudah mula berlaku. Nasihat terbaik sila dapatkan kontraktor membaiki drp membetulkan sendiri. Bimbang jika berlaku kemalangan.

          4. Tiles bergantung pada kawasan mana yang hendak dipasang, kawasan kitchen, garaj kereta baik digunakan "Homogeneous". Senang bergantung pada budjet anda.

          Comment


          • #6
            Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

            saudara buildtem..

            tima kasih atas pandangan..

            macam saya tulis diatas...kawasan rumah nak ditambah mozek atau tiles adalah ruang letak kereta(25x16 kaki)...ruang tgh dalam rumah dan lantai bilik..buat masa ni nak buat dulu kawasan porch.Kalau boleh minta saudara buildtem senaraikan jenis mozek yang sesuai dan kos keseluruhan dari dua segi.:

            1.pertama berapa kos perlu dikeluarkan jika saya sendiri beli mozek dan upah orang pasang mozek.
            2.jika saya serahkan semua keje kepada tukang pasang(dari beli sampai pasang)...

            Actually upah pasang sekaki adalah berapa ringgit?Dan saudara buildtem ni kat mana?Boleh recommend sesapa di kuantan yang boleh buat keje keje pasang mozek ni?

            Comment


            • #7
              Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

              Originally posted by buildtem
              nura,

              1. Permasalahan dinding mengerutu mungkin disebabkan oleh kurang mahir pekerja melepa motar cement. Jika hendak plaster semula mungkin terlalu remeh, apakata panggil tukang cat suruh mereka "patch-up" permukaan tidak rata dengan bonding cement, cat permukaan semua dengan sealent selepas itu denagn cat yang anda suka.
              bonding cement ni macamana ? macam kapur tu ker ?

              Comment


              • #8
                Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                gogsard,

                Apakhabar saudara. Macam kapur itu adalah "Common All Joint Compound". Tiada daya ketahanan. Kebiasaan digunakan pada "False Ceiling Joint". Gabungan "powder + air ".

                PRODUCT DESCRIPTION: Surface Bonding Cement

                SURFACE BONDING CEMENT is a high density, waterproof, trowel applied coating composed of Portland Cement, finely graded aggregates, modifiers and construction grade fibers. The fiber reinforcement allows concrete masonry units to be dry stacked, eliminating the need for mortar joints. SURFACE BONDING CEMENT is also used as a decorative finish over existing brick, block or poured concrete walls. Its high impact resistance and waterproofing qualities make it an ideal surface crack resistant finish and base coat for applications over rigid insulation board and exterior insulation systems.

                USES:

                Structural coating for dry stacked block construction
                Base coat for stuccos and other finishes
                Insulation board coating
                Load bearing and non-load bearing walls
                Retaining walls
                Foundation and basement walls
                Material bin walls
                Exterior or interior applications

                ADVANTAGES:

                Eliminates mortar joints
                Reduces construction time
                Lowers labor costs
                Waterproofs and seals
                Increases fire rating of wall system
                Increases tensile and flexural strength
                High density coating

                Comment


                • #9
                  Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                  Originally posted by nura
                  saudara buildtem..

                  tima kasih atas pandangan..

                  macam saya tulis diatas...kawasan rumah nak ditambah mozek atau tiles adalah ruang letak kereta(25x16 kaki)...ruang tgh dalam rumah dan lantai bilik..buat masa ni nak buat dulu kawasan porch.Kalau boleh minta saudara buildtem senaraikan jenis mozek yang sesuai dan kos keseluruhan dari dua segi.:

                  1.pertama berapa kos perlu dikeluarkan jika saya sendiri beli mozek dan upah orang pasang mozek.
                  2.jika saya serahkan semua keje kepada tukang pasang(dari beli sampai pasang)...

                  Actually upah pasang sekaki adalah berapa ringgit?Dan saudara buildtem ni kat mana?Boleh recommend sesapa di kuantan yang boleh buat keje keje pasang mozek ni?

                  plz..sapa boleh kasi advise part ni...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                    nura,

                    Minta maaf saya terlupa hendak jawab. Saya di Johor dan tiada kenalan kontraktor di Kuantan. Senang sahaja hendak mencari kontraktor berkebolehan,

                    1. Melawatlah rumah-rumah jiran anda, bertanya kpd mereka siapa yang memasang.
                    2. Kunjungi kedai pembekal mosic, pasti mereka boleh memberi nama-nama kontraktor, dari situ pergilah melawat projek yang mereka sedang buat.
                    3. Hendak lebih murah, kunjungi C.I.D.B Kuantan, mereka ada menawarkan kursus kpd pelatih, dari situ berbincanglah dengan pelatih tersebut.
                    4. Lawati projek perumahan yang baru siap, pergilah berjumpa dng kontraktor, anda boleh lihat sendiri kerja mereka.

                    Tiles ada bermacam-macam jenis dan harga, agak sukar untuk diberi penerangan disini. Bergantung budjet anda. Tiles murah biasanya grade 2 & 3 atau lebihan sesuatu projek besar. Tiles buatan Malaysian Mosic , Niro dan Guocera adalah baik. Tiles grade B biasanya memberi kesukaran kpd pemasang mosic kerana ukurannya lari. Nasihat saya beli sahaja grade A.

                    Biasanya berhubung harga bergantung kpd beberapa faktor

                    1. Kerja hacking lantai sedia ada, ini adalah kerja berat dan memerlukan working tools bagi rumah anda, kerana anda mahu mosic tersedia ada diganti baru. Power tool spt Hitachi sudah mencecah ribuan ringgit.

                    2. Kerja-kerja pembuangan sisa, penggunaan lori bagi pengangkutan. Kos pembuangan ditempat disediakan oleh Majlis, perlu mendapat permit dan membayar, kalau tidak perlu curi-curi buang diwaktu malam.

                    3. Kos penghantaran bahan mentah, sekarang pihak pembekal mengenakan "charge penghantaran" sekitar RM3.00 sehingga RM10.00 satu trip.

                    4. Kerja rendering dan memasang tile selalunya sekaki persegi RM2.80-RM3.50 bergantung kpd ketebalan bancuhan diperlukan.

                    5. Kerja-kerja memasang skirting drp RM1.50 sekeping.

                    6. Kerja-kerja memasang tiles didinding memerlukan "Latex" atau mereka memanggil "susu" bagi pegangan yang kukuh pada dinding.

                    7. Tambahan 5% tiles bagi satu kawasan, kerana kos tiles yang pecah ketika dipasang ditanggung oleh tuan rumah.

                    8. Lebih selesa sekiranya rumah anda ditutupi dng kain atau plastic dahulu sebelum dimulakan kerja, kerana habuk terhasil pasti tebal dan kerja pembersihan perlu dilakukan oleh tuan rumah.

                    9. Kerja-kerja pembersihan mengunakan "acid" ditanggung oleh tuan rumah.

                    Harap serba-sedikit info ini, anda bakal memahami kos yang bakal anda tanggung........

                    Comment


                    • #11
                      Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                      PRODUCT DESCRIPTION: Surface Bonding Cement

                      SURFACE BONDING CEMENT is a high density, waterproof, trowel applied coating composed of Portland Cement, finely graded aggregates, modifiers and construction grade fibers. The fiber reinforcement allows concrete masonry units to be dry stacked, eliminating the need for mortar joints. SURFACE BONDING CEMENT is also used as a decorative finish over existing brick, block or poured concrete walls. Its high impact resistance and waterproofing qualities make it an ideal surface crack resistant finish and base coat for applications over rigid insulation board and exterior insulation systems.

                      USES:

                      Structural coating for dry stacked block construction
                      Base coat for stuccos and other finishes
                      Insulation board coating
                      Load bearing and non-load bearing walls
                      Retaining walls
                      Foundation and basement walls
                      Material bin walls
                      Exterior or interior applications

                      ADVANTAGES:

                      Eliminates mortar joints
                      Reduces construction time
                      Lowers labor costs
                      Waterproofs and seals
                      Increases fire rating of wall system
                      Increases tensile and flexural strength
                      High density coating
                      macam mana dengan kos .. . tenaga kerja yang pakar plak...?? semua kontraktor ader skill ni atau pun hanya certain certain jer.. ...??
                      kontraktor ni kalau bertanya semuanya boleh buat.. . tapi hasilnya kekadang mengecewakan.. . .

                      Comment


                      • #12
                        Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                        baguih la ko buildtem. ko kontraktor gak ker ?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                          thank you buildtem...memang saya dalam proses meninjau rumah rumah yang cun araea sini...dan sudah dapat berapa orang tukang pasang mozek untuk ditanye harga..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                            gogsard,

                            Syarikat kami adalah general kontraktor, banyak ambil projek gov, swasta dan renovate rumah orang perseorangan.

                            Mitsui,
                            I did forward few tips on my last posting, check it out first. Jika anda bimbang mereka kurang pengalaman, suruh mereka buat dahulu, bayar kemundian, berserta syarat kerja mesti cantik, kalau tidak buat semula.

                            Tentang tenaga pakar, sekadar mencari mereka yg pandai buat "plaster ceiling" pasti dinding rumah anda kembali cantik.

                            Hendak yang terbaik, pastikan anda bersabar mencari kontraktor yang berkebolehan, terbaik bermaksud $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$. Gaji pekerja Indonesia sekarang sudah mencecah RM60.00 sehari yang kami bayar bagi yang berkebolehan, kalau orang Malaysia boleh mencecah RM100.00

                            Comment


                            • #15
                              Re: Asas Rumah; Foundation, Beam & Column

                              I did forward few tips on my last posting, check it out first. Jika anda bimbang mereka kurang pengalaman, suruh mereka buat dahulu, bayar kemundian, berserta syarat kerja mesti cantik, kalau tidak buat semula.

                              Tentang tenaga pakar, sekadar mencari mereka yg pandai buat "plaster ceiling" pasti dinding rumah anda kembali cantik.
                              thanks.. .. sangat berguna pengetahuan ni.. .. kita ada hak untuk buat macam tu rupanyer. ..
                              tapi kalau kita tak puas hati dengan kerja nya.. dan kita rasa kita tak perlu membayar.. .
                              boleh ker macam tue..??

                              Comment

                              Working...
                              X