Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

bilik kalis bunyi..

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • bilik kalis bunyi..



    aku baru pindah umah ahad lepas...

    umah ok,

    tapi problem belakang bilik aku ialah jalan raya pasir gudang.. (highway) ,
    bising woo...
    susah nak tido.. bukak tv pun tak dgr sangat...

    camner nak buat bilik tue kalis bunyi???

    kena pasang tingkap khas eh???

    baper budget????


  • #2
    Re: bilik kalis bunyi..

    letak paku sederet dlm 2-3 kilometer sebelum umah ko kiri dan kanan jalan. Heheh.senyap sepi.

    Dalam sebulan ni je ko susah nak tido.. bila dah masuk bulan kedua tu OK la.... mcm org kat Airport jugak.

    Comment


    • #3
      Re: bilik kalis bunyi..

      letak byk sket la barang dlm umah tu utk serap bunyi.. tah le tk dpt kasi idea bernas pasal umah den pun tepi jln raya... cuma tinggi

      Comment


      • #4
        Re: bilik kalis bunyi..

        bole pasang tingkap khas kan????

        mahal tak tingkap tue???

        ader sesapa tau??

        Comment


        • #5
          Re: bilik kalis bunyi..

          ko buat macam studio jemming lah .. dinding spam .. takde badget pakai bekas telur ... pasut lantai kayu ..

          Comment


          • #6
            Re: bilik kalis bunyi..

            lamaČ biasa la kot....bt masa ni bersabar dulu..
            x pon try idea gog tu

            drpd kalis bunyi..aku prefer lg kalis bau..

            Comment


            • #7
              Re: bilik kalis bunyi..

              Saya rasa penerangan anda kurang jelas, adakah rumah anda jenis
              1. Flat & Terrace

              Kalau rumah flat, agak susah hendak diubah suai. Kalau rumah jenis terrace senang sedikit.
              Langkah pertama spt nasihat rakan yg lain, cuba penuhi rumah anda dng barangan, kerana ia bakal serap bunyi.

              Langkah kedua, jual sahaja kpd orang lain yang sudi. Kalau sanggup renovate, terdapat cara mengurangkan kesan bunyi....
              1. Glass panel windows yang 75-85 peratus sound proof.
              2. Pintu yang sound proof.
              3. Naikkan selapis lagi dinding bata

              Comment


              • #8
                Re: bilik kalis bunyi..

                idea aku...

                Salah satu cara.....pasang aicond. Masalah berapa hp nak pasang tu, sila tanya kat kedai aircond. Kalau tade bajet....senQ seng heng ada. Ahmad, ali, abdullah tak pernah aku dengar lagi.

                Make sure tingkap jenis panel atau casement. Dan ada rubber seal. Supaya ia menjadi kedap. Jangan ada openning lansung kat dinding, siling dll.

                For extra..lantai karpet/permaidani.
                Kalau dinding nak letak permaidani pun boleh tapi tu dah agak kritikal sangat.


                Aku pasti 80% bunyi boleh dikurangkan melainkan rumah ko betul-betul hujung landasan kape terobang naik dan turun.

                Comment


                • #9
                  Re: bilik kalis bunyi..

                  beli kapet murah banyak-banyak.. pastu tepek kat dinding... kompem kalis bunyi.. nak jamming dlm bilik ko tu pun boleh.. Pastu kalo nak jamming jgn lupa ajak aku.. heheh

                  Comment


                  • #10
                    Re: bilik kalis bunyi..

                    jangan luper sekali aku...
                    aku ingat nak jamming lagu mantera inang kabupaten!!
                    sedap woi lagu nie....

                    dipopularkan oleh kumpulan underground alfaangel dari indon.
                    lagu dier lebih kepada perjuangan menentang kebenaran hakiki...maksudnyer kebatilan dalam syurga!!!
                    power giler...cuberler dengar...

                    Comment


                    • #11
                      Re: bilik kalis bunyi..

                      rumah bising...ekk...
                      nk pindahkn umah...
                      nah...

                      Comment


                      • #12
                        Re: bilik kalis bunyi..

                        Ape plak masuk group jamming nih! hancuss......

                        saranan aku masa tdo ko tekap muka ko tgn bantal! jgn mati lemas udah lerr!!

                        Comment


                        • #13
                          Re: bilik kalis bunyi..

                          cara murah pakai bekas telur..... kawan2 aku yang slalu main muzik buat camnie

                          Comment


                          • #14
                            Re: bilik kalis bunyi..

                            aku pun igt nak bikin bilik kalis bunyi ni laa.....
                            anakČ buah aku makin riuh plak semenjak dua menjak nih...
                            nak tido pun tak senang...

                            kena kumpul bekas telo 240 sarang baru cukup keliling bilik...

                            Comment


                            • #15
                              Re: bilik kalis bunyi..

                              syukur, rumah aku cuma ade bunyi cengkerik je... kira aman gak ghopernya..

                              Comment

                              Working...
                              X