Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Akuarium Ikan Hiasan

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Akuarium Ikan Hiasan

    o ya...satu lagi bila citer pasal Jln Pudu/Pasar tingat pasal akuarium dan ikan2 hiasan, rumput rampainya dan segala mcm umat yg perlu hidup dlm akuarium.

    So, kat Jln Pudu ni byk option ader dan menepati baget anda tapi susah sikit la nak parking keta...lagi satu, kat area ni byk jugak jual ubat2 kuat jgn tsalah beli pulak...

  • #2
    Re: Akuarium Ikan Hiasan

    aku pernah gi jln pasar..
    tp x pasan lak..juai ikan akuarium..
    mmm..

    Comment


    • #3
      Re: Akuarium Ikan Hiasan

      ajar la macam mana nak bela ikan aquarium.. aku pun nak cuba bela...
      tapi aku tak pernah bela ikan sebelum nie. aku ingat nak beli yang full set punyer.. ok ker?

      Comment


      • #4
        Re: Akuarium Ikan Hiasan

        ok la...kita citer sikit pasal ikan....ikan hiasan ni ramai mcm flower horn, gold fish, arowana, ikan pelaga, kura2 pun bole...

        utk mudah, beli complete set adalah satu langkah senang, cepat dan dan2 tu jugak dah dpt ngadap tengok depan mata....tapi kalu malas jaga....ha, jadi tukun la lepas tu jawabnya! sbb full set complete, dah penuh dgn accessory, nak cuci nanti rajin ker? jwb sendiri....

        Kalau nak test 'kerajinan' dan kekonsistenan minat, beli basic dulu...bekas/balang, pump, filter, sikit batu2, kayu sebatang, ikan dua tiga ekor cukup...buat trial run dulu!

        kalau ada kes lama balik kg, beli satu 'auto-feeder' tak ler kebulur ikan tu nanti

        Comment


        • #5
          Re: Akuarium Ikan Hiasan

          kat mana kedai tu....jalan pudu kat area mana? rasa nak gi tgk la.. ada tak jual penyu air tawar... ari tu tgk harga rm70...mahal sgt tp cute...

          Comment


          • #6
            Re: Akuarium Ikan Hiasan

            :sejukle: aku sejuk la..air cond kuat....

            ko nak dtg dari mana? senang naik LRT turun kat Pudu...makna kata ko cari la stesen LRT tdekat parking kat situ then pi naik LRT...tak yah aku citer pasal jalan kan?..kan?

            nak lagi senang kat aku...lepas turun tu tanya jer org, bole tunjuk pakai muncung jer....area deret kedai2 lama satu dua blok dari LRT stesen...biasa pepagi ada pasar lambak sikit la ...jual ubat kuat anu...mcm2 ader la...kalu bandaraya dtg...kosong la... :taichima:

            kura2 yg RM70 tu leher pjg mcm ular....tapi kat sini aku tengok RM40 jer ...kalau air tawar msian breed punya lagi murah la... :uihhh:

            Comment


            • #7
              Re: Akuarium Ikan Hiasan

              ada lagi tak kedai akuarium ni? nak gi servey ni

              Comment


              • #8
                Re: Akuarium Ikan Hiasan

                kat tepi highwat MRR2 pun bersepah gak...
                dekat2 area taman keramat n melawati...

                kat dlm pasar seni dulu ade skrang ade lg kee...situ laaa antara tempat aku beli barang2 akuarium mase dulu2...

                paling byk beli kat kedai tu ialah red neck tortoise...heee

                Comment


                • #9
                  Re: Akuarium Ikan Hiasan

                  uish jauh gak area keramat. aku kat puchong. takpe nnt aku try cari..
                  kat area pasar seni last year aku pegi masih wujud lagi kedai aquarium tu.. ;-)

                  Comment


                  • #10
                    Re: Akuarium Ikan Hiasan

                    ikan air masin cam finding nemo tu bleh ker bela guna air paip...

                    jenuh la nk pi laut amik air masin...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Akuarium Ikan Hiasan

                      dr jaga ikan aquarium..baik aku tanam pokok
                      leceh la nk jaga ikan ni...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Akuarium Ikan Hiasan

                        gi la carik kat shah alam sebelah ngan waterworld

                        Comment


                        • #13
                          Re: Akuarium Ikan Hiasan

                          best ooooo bela....tapi kena rajin jaga la.........macam aku bela ikan air tawar yang dah pupus je.......yang jarang tengok.....ex: ikan pin-pin,jenjuang,ikan pasir,ekor tikus...........sebab yang dah biasa tengok tu boring.....lawa.........semua bahan aku ambil kat sungai seperti teras/pasir/batu.......kat jalan pasar memang kelabu mata tengok....anak ikan n ikan......kat jelatek pasar malam dia pun ada jual ikan hiasan..........

                          Comment


                          • #14
                            Re: Akuarium Ikan Hiasan

                            kat mn entah kita tengok ada orang pakai tv... hehehe

                            Comment


                            • #15
                              Re: Akuarium Ikan Hiasan

                              kat KL mana ada tanah nak tanam pokok..

                              Comment

                              Working...
                              X