Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Wiring rumah ..

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Wiring rumah ..

    Allo geng,

    Tahniah kat Tok Muda sebab mengadakan bilik baru nie.

    Topik nie pon ada kena mengena ngan dekorasi rumah gak .. bagaimana nak sorok wire2 dan wall soket yg terkeluar tuh.

    Akoo mencari sesiapa yg boleh tunjuk ajar pasal wiring rumah nie. Rancangan akoo ialah nak tambah tiga 3 pin wall soket dan juga 1 soket akond. Takat nak sambung buat parallel wiring tu memang boleh cuma nak tahu cara yg terbaik dari segi fusing, load karen, wire apa jenis nak pakai and etc ..

    Malas nak suruh org buat .. semuanya wang ..

  • #2
    Re: Wiring rumah ..

    nak buat sendiri tak tau. Tapi kontraktor kata kalau nak tambah satu soket, rm90. Memang mahei. tapi bab bab electric ni takut seh nak buat sendiri

    Comment


    • #3
      Re: Wiring rumah ..

      nak tambah soket ke hape ke... takpe... cuma make sure FIUS pemintas kat rumah hang tuh buleh kaber kadar laluan elektrik for 2/3 soket perfuse... most of old house guna 1 soket perarea.. cuma lately aje they uses.. 1 fuse persoket plus 1 fuse for lighting and etc etc etc... dia charge RM 90 ?.. maknanya cost equipment dia around RM40 ler tuh.. upah biasanya sekali ganda dari cost bila wat wiring... nak contact ?.. takde.. hehehe

      Comment


      • #4
        Re: Wiring rumah ..

        gogsard...aku rasa baik ko cari contractor yg bertauliah la...mmg le kena keluar fulus sikit...tapi bagi aku..no compromise on safety! drp rumah terbakaq...

        takpe la..kalau takde budget buat sikit2...lama2 cantik la....
        bukan apa..kami ni semua sayang kat hang..tak mau ada member2 kat BDN ni kena electric shock...

        Comment


        • #5
          Re: Wiring rumah ..

          dreamlord,

          maksud ko nie "FIUS pemintas kat rumah hang tuh buleh kaber kadar laluan elektrik " is ampere dia ker ?

          Comment


          • #6
            Re: Wiring rumah ..

            kalau wiring kecik2, sikit2 aku boleh buat sendiri..... tapi kalau besar2 tak berani aku....

            Comment


            • #7
              Re: Wiring rumah ..

              tak ayah a gogsard... cukup la hang tau camne nak buat.. bagi org wiring buat.. tapi hang tgk dia buat supaya dia tak ketuk

              Comment


              • #8
                Re: Wiring rumah ..

                aku pun tengah upah orang buat wiring ni, budak kampung aku jugak. aku kaw tim dgn dia 1 soket rm50, yg senang2 tu kira cincai lah. memandangkan aku buat byk boleh lah kira murah sikit.

                Kalau ko nak bagitau cepat, by this week dia settlelah kat rumah aku tu. Kalau nak interview dia dulu pun boleh hehe.

                Kontraktor part time yg buat rumah aku ni pun budak satu kampung jugak, save kos

                Comment


                • #9
                  Re: Wiring rumah ..

                  kalau buat sendiri lagi jimat kos..... aku setakat nak tambah plug/soket, lampu boleh la tambah sendiri.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Wiring rumah ..

                    mito,

                    skang nie akoo ada socket. akoo nak tambah lagi satu camna ? boleh just tarik -ve, +ve and ground dari soket yg sedia ada ker ?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Wiring rumah ..

                      Originally posted by gogsard
                      mito,

                      skang nie akoo ada socket. akoo nak tambah lagi satu camna ? boleh just tarik -ve, +ve and ground dari soket yg sedia ada ker ?
                      kalau soket/plug senang....... tarik ke ikut neutral, wayar hidup dan wayar bumi...... kalau lampu, lain sikit....... neutral kena pergi neutral kat lampu lain.

                      skang ni upah wiring dah mahal, sebab harga cabel naik, puncanya harga besi naik, minyak naik.......

                      cabel satu gulung naik banyak.

                      aku ni basic elektrikal ada la sikit2....... tapi jarang buat.....
                      Last edited by mito7; 16-12-04, 04:23 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Wiring rumah ..

                        Originally posted by mito7
                        kalau soket/plug senang....... tarik ke ikut neutral, wayar hidup dan wayar bumi...... kalau lampu, lain sikit....... neutral kena pergi neutral kat lampu lain.
                        tak paham la mito utk plug .. apa wayar nak tarik ke neutral tuh ? bukan sama ke macam lampu ?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Wiring rumah ..

                          macam mana aku nak terangkan.....

                          kalau nak tambah plug..... tarik je dari plug yg ada........ ada 3 wayar tu...... habis cerita........ kalau bab wiring dia tak panggil +ve atau -ve......

                          dia panggil wayar hidup (live-betul ke aku eja), wayar nuetral dan bumi. kalau lampu. konsep dia sama, tapi lampu ada suis......

                          bagi lampu, neutral boleh sambung ke mana2 lampu punya neutral......

                          kalau tak paham juga, ntah le aku pun tak pandai nak terangkan macam mana.....


                          +ve, -ve untuk DC macam bateri...... kalau rumah AC......
                          Last edited by mito7; 16-12-04, 04:37 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Wiring rumah ..

                            camnie ke mito

                            Comment


                            • #15
                              Re: Wiring rumah ..

                              Originally posted by gogsard
                              camnie ke mito

                              yes...... betul tu.... memang mudah...... tapi kena pastikan betul2 mana wayar hidup dan mana wayar neutral.... kalau tak meletup nanti.....

                              Comment

                              Working...
                              X