Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

    http://forums.almaghrib.org/showthre...473#post511473
    The former position of Shafie of Shaam region that it is Haram. Actaully, the Mufti of Jordan warned shaikhs at Masjids from giving fatwa that states otherwise about beard as I heard from whom I trust who works with him. However, some shafi'e of egypt and part of yemen accept the view that it is Makrouh based on al-ramli statement that he took as is from al-Haitami.

    However, as a matter of fact, Haitmai himself had different views about it and what he quoted from the two shaikh is mere mistake by him.

    I have investigated the matter in our Madhab and wrote 50 pages research discussed within this matter according to the Usool of the madhab. The outcome was as expected:

    The quote of al-haitami was a mistake by him although it was vague one that can be understood as Makrouh Tahreeman.

    al-nawawi was with the view that it is haram and his view is the accepted one in Madhab.

    al-haitmai himself once indicated indirectly that it is Haram and in another places that it is Makrouh.

    The early scholars of Sahfie Madhab from Imam al-Shafie up to 9 H. all were with the view that it is Haram.

    saying that the offical position of Shafie about shaving beard is Makrouh is farfetched and inaccurate and oppose the Usool of the Madhab.

    Wallahu A'lam
    Terjemahan dari google translate:
    Kedudukan bekas Shafie daerah Shaam bahawa itu adalah Haram. Sebenarnya, Mufti Jordan memberi amaran Iamam di semua masjid yang memberikan fatwa yang menyatakan sebaliknya tentang janggut ketika saya mendengar dari sumber yang saya percayai yang bekerja dengan dia. Namun, beberapa pengikut madhab shafi'e di sebahagian daripada Mesir dan Yaman menerima pandangan bahawa Makrouh berdasarkan kenyataan al-Ramli bahawa ia mengambil dari al-Haitami.

    Namun, kenyataannya, Haitmai sendiri mempunyai pandangan yang berbeza tentang hal ini dan apa yang dia kutip dari kedua2 Syaikh itu adalah kesilapan dipihaknya.

    Saya telah meneliti masalah ini dalam Madhab Shafie dan menulis 50 halaman kajian dibahas dalam hal ini sesuai dengan Usool dari Madhab tersebut. Hasilnya adalah seperti yang berikut:

    Petikan dari al-Haitami adalah kesalahan dari beliau walaupun tidak jelas salah satu yang dapat difahami sebagai Makrouh Tahreeman.

    al-Nawawi pula dengan pandangan bahawa adalah haram dan pandangannya yang diterima dalam Madhab Shafie.

    al-haitmai sendiri pernah menunjukkan secara tidak langsung bahawa itu adalah Haram dan di tempat-tempat lain bahawa Makrouh.

    Para ulama awal Madhab Shafie dari Imam al-Shafie hingga 9 H. semuanya dengan pandangan bahawa itu Haram.

    Mengatakan bahawa kedudukan rasmi Shafie tentang mencukur janggut adalah Makrouh adalah berlebihan dan tidak tepat dan menentang Usool dari Madhab ini.

    Wallahu A'lam

  • #2
    Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

    salam;

    rasanya patut tajuk artikel ini hukum sebenar mencukur janggut...

    tj

    Comment


    • #3
      Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

      Originally posted by Tok Janggut View Post
      salam;

      rasanya patut tajuk artikel ini hukum sebenar mencukur janggut...

      tj
      salam TJ,

      lame menghilang

      haram kalau cukur ke?

      kalo trim pulak?

      Comment


      • #4
        Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

        Betul kata TJ tu, tajuknya patutnya hukum mencukur janggut (bagi lelaki), dalam mahzab Shafie.

        Jazaka Allahu Khairan

        Comment


        • #5
          Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

          terkojut den... mmg mengelirukan gile2..
          Bile aku baca the article first time pun aku tak terperasan yg ianyne pasal mencukur janggut...

          So actually apa hukumnye??>?

          Dekat last2 tu dia conclude yg hukum makruh ialah farfetched (bukan) for mazhab shafie.. So ape hukumnye?? Harus??
          Tapi ade mazhab kata haram.. poning den..
          First time aku terserempak subjek ni

          Comment


          • #6
            Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

            dari alahkam.net...

            *********************
            Salam

            Saya kena potong janggut sebab sertai askar. Adakah saya berdosa sebab kena ikut peraturan?
            Wassalam

            *********************
            Jawab:

            Pertama: Hukum mencukur janggut.

            Fatwa alQardhawi. Hukum memelihara janggut dan tidak mencukurnya adalah sunnat mu'akkad (sunat yg dituntut)

            Dalilnya: Dari Ibn Umar ra:

            "Potonglah kumis dan panjangkan janggut (Bukhari-Muslim, lihat alLu' lu' wal Marjan/147)

            Juga dari Ibn Umar ra, " Selisihilah kalian dgn orang musyrik (non-muslim), panjangkan janggut dan potonglah misai" (Bukhari-Muslim, ibid)

            Pendapat yg mengatakan wajib ialah dari madzhab Hanbali, sebahagian Hanafi dan sebahagian Maliki. Hukum keras ini adalah tertolak kerana mengikut usyul fiqh, yakni apa yang datang dari alQuran adalah wajib tapi tidak apa yg datang dari sunnah hanya bersifat anjuran (sunnah).

            Madzhab Syafi'iy (Imam arRafa'iy dan Imam Nawawi) menetapkan makruh hukumnya mencukur janggut. (al-Qaradawi, Fiqh atTaharah, Maktabah Wahbah (2002), ms 116)

            Kedua:Apakah anda berdosa kerana terpaksa mencukur janggut sebagai peraturan militeri?
            Jawabnya: Tidak, masakan anda berdosa kerana hukum menyimpan janggut pun tidaklah jatuh sampai tahap wajib.
            Yang kedua: Seseorang yg dipaksa tidak berdosa

            Dalilnya:

            Dari Tsauban ra:
            رفع عن أمتي الخطء والنسيان وأكرهوا

            terjemahnya:

            "Di angkat dari ummatku (hukum) jika tidak sengaja, lupa atau dipaksa"
            [Daruqutni, al-Albani, Sahih alJaami'; # 4461]

            Namun kita hendaklah berusaha supaya umat Islam di kalangan militeri supaya dapat melaksanakan sunnah alFitrah ini sebagaimana tentera umat Islam di Arab Saudi, pakistan, Afghanistan, Iran.., mesti ada lobi dan tekanan kepada Pemerintah oleh NGO dan badan dakwah. jika pemerintah mengiktiraf sunnah kaum Sikh, kenapa tidak sunnah alfitrah umat Islam?! sekian

            P/S - ada ke korang semua simpan janggut ni? Dr Zakir Naik pernah jawab soalan ni, dia kata... genggam janggut tu dengan tangan sebelah, apa yang terlebih/terkeluar belah bawah tangan tu je yang boleh trim... hehehe

            Comment


            • #7
              Re: Hukum sebenar menyimpan janggut mengikut mahzab Shafie

              salah maksud ni, ok ok clear dah

              Comment

              Working...
              X