Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Bincang]Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Bincang]Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim

    take note to all user,
    thread title has been changed from "Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?"
    to "Hukum Menyedekahkan Al-Fatihah Pada Yg Bukan Muslim"
    you may discuss further based on the 2nd topic.

    do not relate thread discussion with MJ anymore.
    -pls refer to post #21 & #22-

    moderator
    ----------------------



    Sebelum tu aku nak mintak maaf pada sesapa yg tak setuju...
    Sebab aku terpanggil bukak thread nih lepas aku tgk terlampau ramai org yg menyedekahkan alfatihah pada Jacko...

    Sedangkan kita takde pape sumber sahih yg mengatakan dia dah peluk islam.
    sekadar newspaper yg melaporkan rumours die mengucap 2 kalimah syahadah?

    Even Jermaine pon takde mengesahkan apa2 pasal keislaman Jacko.Dia cuma ckp semoga Allah merahmati Jacko masa PC tu hari..sebab apa?sebab Jermaine seorang islam...ini lepas aku refer pada mereka yg tahu...iaitu ustaz dan seorang imam yg mengatakan tak perlu membincangkan lebih lanjut pasdal Jacko...

    Pertama, Al Fatihah itu ummul Kitab...dan tiada peruntukkan utk org bukan islam dan tidak jelas keislaman orang itu.

    Kedua, ade hijab diantara org islam dan bukan islam.Peruntukkan itu pon tiada pada org bukan islam dan tidak jelas keislaman orang itu.

    Hukum die tak boleh dan berdosa menyedekahkan Al Fatihah [Ummul Kitab]pada mereka yg tidak islam dan tidak sahih islamnya.


    ini yg aku dapat dari ustaz dan imam itu...kalau kamu semua tak setuju,terpulang.lagipon Jacko tu pon sapa yg nak diagungkan sangat...lainla die tu ulamak kan?stended dunia akhir zaman...renungkanlah....

    Ini melibatkan akidah dan hukum Allah.....wallahualam.
    Last edited by CupidOfLuv; 30-06-09, 09:43 AM.

  • #2
    Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

    aku rase ade baeknye kalau pindah kat bilek bmm kot

    lebeh detail kite leh dpt hujah

    Comment


    • #3
      Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

      aku agak takut tgk tajuk Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko

      bukan takut apa, pertikai kan keislaman seseorng terutama yg dah meninggal....bukan suatu perkara remeh atau sekadar utk kite meletakkan andaian - yg mana aku yakin andaian ni lebih pada sembang kedai kopi.....

      perkara andaian- boleh rebak jadi fitnah...itu lagi satu perkara yg sgt menakutkan.....

      Comment


      • #4
        Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

        islam atau tidak tu antara dia dan allah s.w.t..

        lagipun MJ sendiri tak pernah buat PC pasal hal besar ni...

        Let bygones be bygones
        Last edited by rastaf; 29-06-09, 10:56 AM.

        Comment


        • #5
          Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

          Originally posted by cik_bintang View Post
          aku rase ade baeknye kalau pindah kat bilek bmm kot

          lebeh detail kite leh dpt hujah
          kalau itu yg terbaik,silakan.

          Originally posted by shrek View Post
          aku agak takut tgk tajuk Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko

          bukan takut apa, pertikai kan keislaman seseorng terutama yg dah meninggal....bukan suatu perkara remeh atau sekadar utk kite meletakkan andaian - yg mana aku yakin andaian ni lebih pada sembang kedai kopi.....

          perkara andaian- boleh rebak jadi fitnah...itu lagi satu perkara yg sgt menakutkan.....
          shrek,

          aku tak buat andaian skarang neh..
          ini setelah direfer pada mereka yg tau...
          dan aku bukan sekadar suke2 nak post thread nehh...
          bila hukum bercanggah dan org tatau kite kena clearkan..
          supaya kelak tak jadi fitnah...dan skang aku bukan membawa fitnah...
          sebab kita takde bukti yg kukuh...sampai aku dengar ade satu IPTA buat bacaan yassin utk Jacko??

          thats why kalau mereka2 yg takleh trima or wont buy this issue...buleh sangat kalau nak back off utk tidak mebincangkannya...
          kalau rasa cara ni salah dan aku bisa merebakkan fitnah..sila letakkan dalil or reason apa yg aku sebabkan fitnah?

          even korang assuming die tu islam boleh mendtgkan fitnah kalau die tak islam kan?so?

          ape yg cuba nak disampaikan skang?
          Last edited by Jarr; 29-06-09, 10:59 AM.

          Comment


          • #6
            Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

            overall aku setuju
            tp masa dia mati perasan tak gamba ambulan angkut dia dlm kain kapan kaler puteh?
            kristian bese buat camtu ke eh?

            Comment


            • #7
              Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

              yep meor...
              mereka just tutup die ngan kain putih...
              bukan kapan...masa kat ambulan tuh its just a plain white...
              nothing much than that...terpulang.

              even pengebumian pon dorang nak buat tertutup, so takleh nak assume pape.

              p/s:lagi sekali aku nak tekankan, aku tak pertikaikan antara dia ngan Allah..sebab tu diluar batas manusia...persoklannya skang mereka2 yg dok ade dan tak sure tapi menyedekahkan alfatihah - UMMUL KITAB.Thats all.

              Comment


              • #8
                Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                Originally posted by Jarr View Post

                ape yg cuba nak disampaikan skang?

                pendapat aku - kurang sesuai utk bincangkan keislaman seseorng,

                tapi ini open discussion - kalau ada yg boleh berbincang dgn cumber yg sahih & tidak berdasarkan andaian kedai kopi....pls proceed.....

                Comment


                • #9
                  Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                  setahu aku, dalam Islam ni kalau ragu2 jangan buat (Ragu2 itu kerja syaitan).... so, pada sesiapa yg meragui tu.. renung2 kan lah...... pada sesiapa yg yakin tu, teruskanlah niat suci anda....... niat tu yg penting.... allah tidak memandang akan rupa2 kamu, tetapi dia cuma memandang akan hati2 yg bersih..... aku pun bukan arif sangat pasal agama ni, cuma sekadar pandangan sahaja.........

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                    Hal keIslaman MJ ni biarlah antara dia & Allah.

                    Setahu aku, mmg tiada Press Conference pasal dia masuk Islam... yg aku dgr kebanyakannya rumors melalui e-mail, even dalam ceramah agama pun ada cerita ni. Jarr brought up a good point about menyedekahkan Fatihah dan membaca Yasin dan hukum kiranya org yg disedekahkan tu bukan Muslim.

                    Bintang Hollywood lain yg ada aku dgr revert ke Islam, Will Smith; again, tiada bukti yg kukuh. Sekadar artikel dan rumors. Mike Tyson pun dikatakan revert semasa dia dalam prison.. tapi sekarang, ntah le. Even late Princess Diana pun ada rumors dikatakan revert jugak, kan?

                    Tapi rasanya lebih sesuai kita bincangkan hukum sedekah Fatihah kepada non-Muslim daripada bincangkan keIslaman MJ.

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                      Originally posted by shrek View Post
                      pendapat aku - kurang sesuai utk bincangkan keislaman seseorng,

                      tapi ini open discussion - kalau ada yg boleh berbincang dgn cumber yg sahih & tidak berdasarkan andaian kedai kopi....pls proceed.....
                      aku hormati pendapat ko dan aku mintak maaf kalau ko rasa kurang sesuai...

                      aku cuma nak clearkan permasalahan ni, sebab ni bersangkut paut ngan akidah...so as you said, open discussion.Jadi aku harap yg lain pon berbincang secara telus lah, bukan sekadar nak menegakkan benang yg basah.

                      p/s: thanks xamel, maybe yg tu lagi afdal...yg buat aku terpanggil pakai tajuk tuh sebab ramai sangat sedekahkan fatihah dan even yassin.So aku rasa aku bawak benda ni clearer as i can...kalau mod rasa nak tukar tajuk, i dont mind.


                      wallahualam.
                      Last edited by Jarr; 29-06-09, 11:17 AM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                        pendapat saya - tak baik nak berhujah tentang pegangan org yg dah mati.
                        nanti timbul sangsi, prejudis, fitnah... ALLAH KNOWS...
                        kita sesama hamba ni bersangka baik, sudah!
                        .

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                          Originally posted by Jarr View Post
                          persoklannya skang mereka2 yg dok ade dan tak sure tapi menyedekahkan alfatihah - UMMUL KITAB.Thats all.
                          yep, aku sangat2 stuju
                          aku sendiri pn tak berani nk sedekah al-fatihah

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?


                            rio, apa kau ckp tu betul..
                            bersangka baik....tapi aku pertikaikan kesahihan yg bisa menjurus kearah keluarnya dari landasan tentang akidah...

                            Dont you think terlalu cepat kita decide atas apa tindakan kita?
                            who knows....Hanya Allah yg tahu rahsia Loh Mahfuz......

                            renungkan lah...anyway, thanks rio utk peringatan.

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Bincang]Sejauh Mana Kebenaran Keislaman Jacko?

                              Originally posted by rio View Post
                              pendapat saya - tak baik nak berhujah tentang pegangan org yg dah mati.
                              nanti timbul sangsi, prejudis, fitnah... ALLAH KNOWS...
                              kita sesama hamba ni bersangka baik, sudah!
                              .
                              Alo bro.. kalau tak silap aku la, jarr cuba memberi pendapat hukum mengsedekahkan al fatihah ke pada org kafir.... kalau dah benda tuh tak bole, seharusnya tak bole.. infact kita tak tahu sejauh mana kebenarannya tentang pemelukkanya... kita berbincang... pokok pangkalnya mmg Allah S.W.T yang tahu.... Kalau timbul keraguan, maka timbullah permasalahannya..

                              Comment

                              Working...
                              X