Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

perihal kubur

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • perihal kubur

    nak tau hukum amalan berikut dalam islam :

    1. menyiram air atas kubur
    2. menabur bunga atas kubur
    3. meletakkan batu nisan melebihi dpr kebiasaan
    4. membuat binaan di sekeliling kubur

  • #2
    Re: perihal kubur

    1. menyiram air atas kubur

    ni adat orang melayu je kot, asalnya Nabi meletakkan pelepah tamar yang basah untuk mengurangkan siksa penghuni kubur, dan ini termasuk salah satu mukjizat Rasul dgn mengetahui azab yg mereka alami, so, kenape tetiba plak kita menyiram dengan air dgn alasan untuk mengurangkn dosa, mana kita tahu keadaan mereka di dalam kubur.

    2. menabur bunga atas kubur
    3. meletakkan batu nisan melebihi dpr kebiasaan

    4. membuat binaan di sekeliling kubur[/quote]

    HUKUM MEMBUAT TULISAN PADA KUBURAN


    Oleh
    Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz


    Pertanyaan.
    Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz ditanya : Bolehkah meletakkan sepotong besi atau spanduk pada kuburan seseorang dengan bertuliskan ayat-ayat Al-Qur'an disamping tulisan nama si mayat, tanggal meninggalnya dst ?

    Jawaban.
    Tidak boleh membuat tulisan pada kuburan seseorang, baik itu berupa ayat-ayat Al-Qur'an maupun lainnya, baik itu pada besi, kayu maupun lainnya, karena telah diriwayatkan secara pasti dari Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam, dari hadits Jabir Radhiyallahu 'anhu bahwa ia berkata, "Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam melarang untuk memagari kuburan, duduk-duduk diatasnya dan membuat bangunan di atasnya".[1] Hadits ini diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam Shahihnya, sementara dalam riwayat At-Tirmidzi dan An-Nasa'i ada tambahan dengan isnad Shahih, "Serta membuat tulisan di atasnya"[2]

    [Majmu Fatawa Wa Maqalat Mutanawwi'ah Juz 4, ha. 337,Syaikh Ibnu Baz]

    [Disalin dari buku Al-Fatawa Asy-Syar'iyyah Fi Al-Masa'il Al-Ashriyyah Min Fatawa Ulama Al-Balad Al-Haram, Penyusun Khalid Al-Juraisy, Edisi Indonesia Fatwa-Fatwa Terkini, Penerbit Darul Haq]
    almanhaj. or. id

    thread ni mcm lbh krg jer...
    http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=75427

    Comment


    • #3
      Re: perihal kubur

      Originally posted by Kuro-Obi View Post
      1. menyiram air atas kubur

      ni adat orang melayu je kot, asalnya Nabi meletakkan pelepah tamar yang basah untuk mengurangkan siksa penghuni kubur, dan ini termasuk salah satu mukjizat Rasul dgn mengetahui azab yg mereka alami, so, kenape tetiba plak kita menyiram dengan air dgn alasan untuk mengurangkn dosa, mana kita tahu keadaan mereka di dalam kubur.

      2. menabur bunga atas kubur
      3. meletakkan batu nisan melebihi dpr kebiasaan

      4. membuat binaan di sekeliling kubur
      almanhaj. or. id

      thread ni mcm lbh krg jer...
      http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=75427[/quote]

      ooo...
      patut la ade imam masjid kt rmh aku...
      adik dia letak nisan ngan batu "puri" <--kalo x silap aku nma bongkah petak tu...pastu imam tu g pecahkan...last2 dia cma tnam pokok serai wangi jer wat ganti nisan...xtau lak mmg xleh sbnr nye...
      kalo letak jgk ade effect kt arwah x?

      Comment


      • #4
        Re: perihal kubur

        Originally posted by Sky_Coff View Post

        ooo...
        patut la ade imam masjid kt rmh aku...
        adik dia letak nisan ngan batu "puri" <--kalo x silap aku nma bongkah petak tu...pastu imam tu g pecahkan...last2 dia cma tnam pokok serai wangi jer wat ganti nisan...xtau lak mmg xleh sbnr nye...
        kalo letak jgk ade effect kt arwah x?

        saya pinjam ayat dari thread yang diberi diatas....

        Apabila seorang anak Adam meninggal dunia, segala amalan terputus kecuali tiga perkara, iaitu doa anak soleh, amal jariah dan ilmu dimanfaatkan.

        jawapan pada yang bold:

        saya rasa takde effect ape2 pun.....effect kat yang ditinggal arwah yang masih hidup nie ye le kot kerana ia akan menunjukkan tahap kefahaman kita dan amalan kita. (i think so la, kalau salah sila perbetulkan saya)
        Last edited by NurKekal; 17-12-08, 08:08 AM.

        Comment


        • #5
          Re: perihal kubur

          sebelum letak nisan atas kubur kadang2 ayah aku cucuk/tanam gak ngan pokok sebagai penanda......sbb ayah aku mmg gali kubur.....kat kg aku perkara 1-4 tu mmg tak diamalkan.....so tak tau la nak komen......


          p/s; yg ada binaan sekeliling kubur pun kubur lama bangsawan/guru2 agama/insan berpengaruh terdahulu/beberapa generasi lepas......mungkin pengikut mereka yg buat kot......
          Last edited by Humairah; 17-12-08, 08:17 AM.

          Comment


          • #6
            Re: perihal kubur

            1. adat orang melayu .. buat, tak dosa, tak buat pon xpa..

            2. adat orang melayu jugak .. buat, tak dosa, tak buat pon xpa..

            3. lebih dr kebiasaan? camna tuh? ada contoh?
            cukup sekadar batu penanda supaya menyenangkan laluan
            kalo tak nanti orang terpijak plak kubur.. terpijak x sengaja xpa ..
            pastu nak senangkan gali kubur yg lain, kang clash kubur..
            kalo sampai besar macam jerat cina tuh.. isk ..
            kalo yg buat tu ada unsur riak, da jadik dosa plak

            4. membuat binaan keliling kubur

            yg dok boh pagar/tebing keliling kubur
            ni amalan tataw datang dr mana .. sepatutnya x boleh..
            aku tengok kelantan kebanyakkan kubur buat camni ..
            so, kubur tok ayah/nenek aku kat kelantan, kitaorg tak boh, ngarut!

            ------------------------------

            kat tempat aku semua camni je
            ada batu nisan dan pokok
            sebab apa kita digalakkan tanam pokok kat kubur?
            sebab selain meneduhkan suasana, pokok˛ jugak turut berselawat ..

            Comment


            • #7
              Re: perihal kubur

              kubur bawah lg tenang dr kubur atas.....harap2 kubur aku nanti cam gambar bawah tuh...biar la kat atas tak cun tp kat dalam cun dan best...amin......

              p/s; rumah sempit yg bakal aku diami suatu masa nanti...berteman cacing yg akan lumatkan daging ngan kulit aku....uhhhh...sayu weh...tingat nasyid tuh lah pulokksss...!

              Comment


              • #8
                Re: perihal kubur

                tanam satu pokok kat kubor supaya pokok tu sentiasa berselawat ke atas kita.

                laen laen tak payah. batu nisan tu hanya sebagai tanda aku ada kat situ supaya anak anak aku datang tak de ah tercarik carik.

                Comment


                • #9
                  Re: perihal kubur

                  Originally posted by husain7800 View Post
                  nak tau hukum amalan berikut dalam islam :

                  1. menyiram air atas kubur
                  2. menabur bunga atas kubur
                  3. meletakkan batu nisan melebihi dpr kebiasaan
                  4. membuat binaan di sekeliling kubur
                  aku pon heran ..tade pon bende ni dlam masyarakat kg.

                  ni cume org bandar jer buat ..

                  aku tambah satu lagi

                  5. pakai selendang(x tutup aurat) dan spek hitam

                  .

                  Comment


                  • #10
                    Re: perihal kubur

                    Originally posted by asura View Post
                    aku pon heran ..tade pon bende ni dlam masyarakat kg.

                    ni cume org bandar jer buat ..

                    aku tambah satu lagi

                    5. pakai selendang(x tutup aurat) dan spek hitam

                    .
                    kalo camtu aku boleh tambah...

                    6. pakai baju melayu dan bersongkok

                    nape la asik pakai baju ni, AQ dan ASsunnah x de plak suh...

                    Comment


                    • #11
                      Re: perihal kubur

                      pakai baju melayu ngan songkok atau apa baju pun takde masalah selagi tutup aurat.....apada.....mende kecik pun nak meleret2.....

                      bila sebut hal kubur dan mati pun senyum je.....windu mati belaka kot.....
                      Last edited by Humairah; 18-12-08, 09:54 AM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: perihal kubur

                        Originally posted by Humairah View Post
                        pakai baju melayu ngan songkok atau apa baju pun takde masalah selagi tutup aurat.....apada.....mende kecik pun nak meleret2.....

                        bila sebut hal kubur dan mati pun senyum je.....windu mati belaka kot.....
                        bukan ape humai, kalo adat orang melayu(bj melayu, bersongkok) yg x bercanggah dgn Islam, tu x de masalah...

                        tapi masalah bila adat didahulukan drpd sunnah.

                        WA

                        Comment


                        • #13
                          Re: perihal kubur

                          Saya nak tanya pendapat...

                          1. Kalau orang bukan beragama Islam meninggal, ada azab kubur untuk mereka juga ker?

                          2. mereka juga akan lalui apa yang muslimin lalui di kubur ke?

                          Comment


                          • #14
                            Re: perihal kubur

                            Kalau orang bukan beragama Islam meninggal, ada azab kubur untuk mereka juga ker?

                            Ada. Azab kubur sama sahaja utk semua org. Muslim & non-Muslim akan disoal dgn soalan kubur yg kita biasa dgr.

                            mereka juga akan lalui apa yang muslimin lalui di kubur ke?

                            Sama. Manusia dari lahir hingga mati akan melalui proses yg sama. Tak kira agama. Proses ditiupkan roh semasa janin sama. Malaikat mencabut nyawa juga sama. Azab kubur juga sama.

                            Ada aku tgk di Astro Oasis minggu lepas soal jawab agama pasal azab kubur. Tak ingat nama Ustaz tu sbb masa tu dah nak keluar ke ofis. Tapi sempat dgr la... roh kita ni sebenarnya kecil. Sebesar buah kurma atau belalang.

                            Saat roh itu keluar dari jasad, malaikat akan menyambut (tangkap) roh itu lalu dibawa ke langit utk bertemu Allah. Disetiap peringkat langit tu akan ditanya samada roh ni semasa di dunia ada melakukan solat etc. Kenapa dibawa ke langit tu, tak ingat pulak. Kena cari lagi info.

                            Selepas tu, roh ni akan dihantar semula ke dunia lalu diselitkan di celah kain kapan. Masa ni, roh akan menyaksikan macammana jasadnya dibawa ke kubur, masuk liang lahad, dgr talkin, etc.

                            Tentang nak menjawab soalan kubur tu, ramai kata senang je jawapan . Ye la,... Allah tuhanku, Al-Quran peganganku, Muhammad s.a.w. pemimpinku, Kaabah kiblatku, etc. Tapi jawapan yg akan diberikan oleh seseorg tu datang dari amalan dia.

                            Ada jugak dgr cerita dari seorg ustaz yg melawat perkampungan org asli yg mana beliau sempat menyaksikan pengkebumian jenazah di sana. Waktu selesai pengkebumian tu, Tok Batin tu kata jangan balik dulu... tunggu datuk datang. Tak lama lepas tu, ustaz tu dgr/rasa gegaran yg kuat dlm tanah.

                            Comment


                            • #15
                              Re: perihal kubur

                              Speaking of..

                              Abang aku baru mintak aku bawak cat itam dengan berus untuk tulis balik nama arwah abah aku kat nisan dia raya nanti.. In fact, kitorang ada buat plat yang tulis nama abah besar-besar supaya senang nak jumpa (yela, as you well know tanah perkuburan ni sekejap ada makin banyak penghuninya)..

                              So, the question is; boleh ke tak?

                              Comment

                              Working...
                              X