Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Ucapan Inna Lillah

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ucapan Inna Lillah

    Aku tertarik dgn perkara yang dibincangkan dalam kuliah di ofis aku hari ni.

    Sejauh mana kita mengamalkan ucapan Inna Lillah dengan betul?

    surah albaqarah ayat 56

    (iaitu) orang2 yang apabila mereka ditimpa musibah (malapetaka), mereka berkata: inna lillahi wa inna ilaihi raji'un. (bahawa sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan kita akan kembali kepadaNya).


    Biasanya kita hanya ucap Inna Lillah apabila mendengar berita kematian.
    Sepatutnya diucapkan juga kalau barang kita hilang ataupun berlaku sesuatu perkara yang susahkan kita (contohnya, bos marah kita kaw2 tanpa sebab).
    Tapi kalo praktikkan skrg ni, sure org pandang pelik. Camne ye?

  • #2
    Re: Ucapan Inna Lillah

    x pelik la bro
    wa jumpa org ucap
    wa puji tara hengat bro
    dalam hati la

    Comment


    • #3
      Re: Ucapan Inna Lillah

      alaa...praktik je....x de ape yg pelik pon...

      ucapan tu disunnahkn untuk kita sebut bila mendengar musibah ..

      musibah x semestinya mati je....

      boleh jadi hang jatoh dalam longkang etc...

      biase sebut kalo ditimpa musibah pada diri sendiri sebut..

      innalillahi wainna ilaihiraji'un
      Allahumma' jurni fi musibati
      wa akhlifli khairan minha...

      yang bermaksud:

      sesungguhnya kita milik Allah
      dan kepadaNya kita kembali
      Ya Allah, berikanlah pahala kepadaku
      dan gantikanlah dengan yg lebih baik (dari musibah ini).

      WA

      Comment


      • #4
        Re: Ucapan Inna Lillah

        Maybe aku je rasa pelik sbb tak pernah tgk org praktikkan di waktu selain ada kematian.

        Yerla, tiba2 kluar masjid, kasut hilang, terus ckp Inna Lillah.

        Even aku pun terasa pelik. Anyhow, aku akan berlakon cool kalo betul2 jadi..huhu...

        Comment


        • #5
          Re: Ucapan Inna Lillah



          Suatu nasihat yg baik dan perlu diberi perhatian dari kiter semua... kenkadang mmg adakalanyer kiter tersalah paham maksud sesuatu perkataan arab tue... dan tang bila penggunaannyer berkuatkuasa... almaklumlah bukan budak sekolah agama pun...

          Comment


          • #6
            Re: Ucapan Inna Lillah

            Originally posted by farcruise View Post
            Maybe aku je rasa pelik sbb tak pernah tgk org praktikkan di waktu selain ada kematian.

            Yerla, tiba2 kluar masjid, kasut hilang, terus ckp Inna Lillah.

            Even aku pun terasa pelik. Anyhow, aku akan berlakon cool kalo betul2 jadi..huhu...
            masa selipar aku hilang dulu, aku ucap "astaghfirullah.... ya Allah.. mana la hilang selipar aku"

            heheheh

            Comment


            • #7
              Re: Ucapan Inna Lillah

              biasa ucapan inalillah ini membawa berita buruk kepada kita kan ? jadi mungkin sesuai kepada barang kita hilang, biasanya barang kita hilang ada doa dia , jadi kita menemukan semula barang kita hilang tu

              Comment


              • #8
                Re: Ucapan Inna Lillah

                Originally posted by wo0p View Post
                biasa ucapan inalillah ini membawa berita buruk kepada kita kan ? jadi mungkin sesuai kepada barang kita hilang, biasanya barang kita hilang ada doa dia , jadi kita menemukan semula barang kita hilang tu
                Ucapan Inna Lillah ni apabila kita ditimpa musibah...

                bahawa sesungguhnya kita kepunyaan Allah dan kita akan kembali kepadaNya


                Mengingatkan kembali siapa kita sebenarnya.

                Kalo kluar masjid, ilang selipar, kire musibah la tu...since kena balik berkaki ayam

                *Semalam terpikir, kalo kete kemek terlanggar something, pastu ucap Inna Lillah...pelik kan kalo tak biasa dengar...

                Comment


                • #9
                  Re: Ucapan Inna Lillah

                  sama jgk mcm takziah.
                  bkn digunakan untuk kematian shj.

                  cuma aku nak emphasize sebutan yg betul.
                  ramai jgk yg aku perasan salah sebut & salah eja bahagian yg aku bold nih.
                  Ada yg terganti dgn lillahi. nnti lain maknanya.

                  Originally posted by farcruise View Post
                  inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

                  Comment

                  Working...
                  X