Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

    Assalamualaikum,

    Saya nak tanyer...saya nak membeli pinggan mangkuk Royal Albert Fine Bone china ...orang kata tak halal ...sebab dibuat dari tulang...saya musykil..boleh tak bagi penerangan pada sesiapa yg lebih arif ....

    Thank you

  • #2
    Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

    Based on my limited knowledge...

    Hukum dia sama dgn cara kita menggunakan barangan buatan kulit mcm beg, purse, etc. Kalau sekadar utk hiasan rasa tak ada masalah.

    Cuma kadang2 masyarakat kita yg suka buat assumption; asal tulang/daging/kulit je terus mark tulang/daging/kulit "bubby". Padahal binatang lain ada jugak tulang.

    Kalau masih was2, siasat latarbelakang produk tersebut sebelum membeli.

    Kalau salah tolong betulkan .

    Comment


    • #3
      Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

      Additional info mengenai pembuatan fine bone china. Click me!

      Calcined bone ash:

      Calcined bone ash is used in the production of bone china and makes up about 50% by weight of the final body recipe. It is produced from animal bone, which is first processed to remove any adhering meat which is generally sold as pet food.

      The bone is then treated to remove glue, which is processed and upgraded for use in normal applications where glue is used, and also for the sizing of expensive paper. The raw bone which is left after the meat and glue have been extracted is then heated to about 1000 C at which temperature any residual organic material is burned off and the structure of the bone is changed to form suitable for the
      manufacture of bone china. The high temperature used also sterilises the bone.

      Prior to use the bone is finely ground with water before inclusion in the bone china body and it is calcined bone which gives traditional English bone china its
      translucency and whiteness.

      Comment


      • #4
        Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

        A'kum,,

        takut juga dibuat daripada tulang khinzir..

        lagi satu kalau binatang tu tak disembelih.. sebab makan atas pinggan tu macam kita jilat tulang... Boleh ke kita jilat tulang yang tak disembelih macam tulang ayam tak sembelih?

        Kena tanya ahli2 fekah ni.

        azharkm

        Comment


        • #5
          Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

          Memang akan ada anggapan samada wujudnya tulang bubby dlm abu tulang tersebut.

          Dah tgk gambar2 product Royal Albert ni... lawa2. Rasa kalau beli tu sayang lak nak pakai .

          Kita tunggu expert menjawab soalan ni.

          Comment


          • #6
            Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

            pergh ..................... la nie bkn makanan jer ada halal haramnyer , pinggan mangkuk pon ader !!!!!!!!

            Comment


            • #7
              Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

              aku taktau plak pinggan mangkuk jenis ni dibuat dr benda yg tak halal.pe lagi aa yg pekakas rumah yg dibuat dr benda yg mewaswaskan?kalo dah tbeli camane ek?
              kena rosakkan atau bg jiran non-muslim ke?
              sayangla plak bli mahal2.hu hu

              Comment


              • #8
                Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                Itu dulu2 guna tulang supaya dpt efect yg "clear"... Aku pun tanya pd kwn2 (yg bertindak sbg dictionary/ensiklopedia hidup aku) dan juga manager penjual pinggan mangkuk serta juga beberapa pelajar pingan mangkuk ni... zaman sekarang utk "mass production", semuanya adalah sintetik... tak guna tulang dah...

                Comment


                • #9
                  Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                  k_a_a,

                  Yup, ada manufacturer yg gunakan sintetik bone utk mixture tersebut. Ada jugak yg nak ol-skool; pakai tulang original. Pakar2 dan Mufti ada yg berlainan pendapat pasal fine-bone china ni.

                  Ada yg kata halal atas dasar, tulang2 tersebut dah dibakar pada suhu yg tinggi dan property tulang tu dah berubah dan tulang tersebut dicampur dgn bahan lain untuk menghasilkan produk tersebut.

                  Personal opinion: Ni boleh dikatakan diorg mengikut contoh hukum pakaian lelaki yg mengandungi unsur2 sutera dan emas.

                  Ada yg kata haram sbb diragui sumber2 tulang tersebut, especially tulang 'bubby', tulang drp haiwan yg mati bukan melalui proses penyembelihan Islam ataupun drp bangkai.

                  Contoh pendapat Mufti (non-local):

                  Muftisays

                  MUIS (Singapore)

                  Is it permissible to use bone china?
                  Bone china is a new type of china in which its main exponent is made from animal bone. The bone is first heated up to 1000 degrees celsius until it changes form and is then hardened by mixing it with other materials such as clay.
                  From this we can observe that the bone's main traits have changed and it has also been mixed with other materials or chemicals in order to create bone china, its usage is therefore permissible as it is no longer considered najis.
                  Kalau kes guna sintetik bone mcm k_a_a mentioned tu (thanks!), takde masalah. Yg ramai concerned ni yg ol-skool manufacturer.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                    macam mana MUIS (posting kat atas) kata Bone china tu baru? walhal Bone china ni dah lama di keluarkan .. nama pun china bone..! mesti laa dari china.. !

                    dan mmg yg pernah aku baca., bone china ni.. di buat dari tulang b.abi.. !

                    Klik link bawah utk tgk : How they make a China Bone.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                      xsalah aku..kalo ade berunsurkan ****..sekaum dengan nye tetap haram...


                      kalo dah was-was..amik jalan selamat.xyah pakai

                      Comment


                      • #12
                        Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                        Kalau Royal Doulton yg dari UK (buat kat Indon dah skrg ni, kilang kat UK dah lama tutup) tu memang dia pakai sintetik. Rasanya yg moden semua sintetik. Kalau yg "antik" tu kena hati2 lah

                        Comment


                        • #13
                          Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?

                          Originally posted by morpheuzneo View Post
                          macam mana MUIS (posting kat atas) kata Bone china tu baru? walhal Bone china ni dah lama di keluarkan .. nama pun china bone..! mesti laa dari china.. !

                          dan mmg yg pernah aku baca., bone china ni.. di buat dari tulang b.abi.. !

                          Klik link bawah utk tgk : How they make a China Bone.
                          kalau kau baca wiki dan sesetengah website lain, Bone china bukannya dari china. tetapi dari england, yang nak meniru hasil china porcelain yang amat terkenal dengan kehalusan seninya.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Fine Bone China Royal Albert - Pinggan Mangkuk - halal ke?




                            hmm aku pun berminat nak tahu hukum/fatwa pasal benda ni..

                            apa hukum kita guna pinggan tu utk makan atau kita utk hiasan atau kita pegang jika tulang tu diaorg guna tulang ba.bi?

                            blog ni ada cerita sikit pasal ni..

                            http://drazwan.blogspot.com/2008/05/...one-china.html

                            Comment

                            Working...
                            X