Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

    A'kum,

    Saya nak cakap sikit pasal perdebatan Sains, Matematik dan dia.. pasal walaupun hal ni dah closure... tapi amat menyakitkan.

    First sekali, saya kena partially agree apa pendeta kata, bukan semua ye

    Faith is reasonable. But the more important aspect of reason is logic. Logic requires proof. Signs of a creator is debatable (some perceive it as signs, some don't, both sides have reasons), but there is no proof
    Memang faith ni reasonable. Tapi we accept God because there is a strong reason why God exists, however, this strong reason does disapprove that God does not exist

    Ni yang poloman kata
    Logik akal lagi.. Bagaimana kehadiran sibiji matahari boleh memenuhi kehendak pokok, binatang, manusia, awan, laut, angin dan segala macam benda yang berjumlah ratusan juta itu dengan 100%. Adakah kehadiran matahari itu boleh memenuhi semua kehendak itu secara tidak sengaja? adakah pemenuhan 100% kehendak itu dikatakan luck? cammon bro.. Untuk memenuhi kehendak ini, kebarangkalian yang diperlukan ialah 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 000(infiniti)00.1% sahaja.. adakah itu luck? logik ke tak logik benda ini luck? di sinilah gunanya logik akal.
    Look, kemungkinan untuk semua benda terjadi didalam dunia ini secara Natural Selection adalah menghampiri 0. So kalau sesiapa boleh menerima logik ini, mesti ramai yang menerima adanya Tuhan (dalam bahasa lain, ada yang kata super natural power lah, super human being lah.. dan macam2 lagi, tapi maksudnya lebih kurang sama). Kalau keberangkalian Natural Selection yang menghampiri 0 ini tidak cukup kuat untuk kita menerima ada Tuhan, saya mengatakan ini suatu perkara yang pelik.

    Tetapi ada juga golongan yang mahukan bukti 100% takde flaw, sebab, bagi mereka kewujudan mesti dibuktikan 100%. Orang2 macam tidak usah lah kita melayan. Tidak usahlah kita berdebat lagi sebabnya Allah juga ada mengatakan yang kita tidak akan dapat melihat Zat Allah secara zahir atau dari matahati sampai di Akhirat. Yang Allah benar kita lihat dengan matahati dan mata zahir adalah ayat2 Allah, Sifat2nya dan Perbuatannya.

    Jadi tidak usahlah risau kalau kita tidak boleh buktikan kewujudan Allah 100% sebab akal kita ini ada hadnya. Kalau nak dapat 100% kewujudan Allah, kena menggunakan kekuatan HATI, bukan kekuatan AKAL, Percayakah kita yang ramai umat Islam hanya menggunakan anggota zahir dan akal semata-mata, tidak menggunakan HATI, untuk beribadat kepada Allah, termasuk mempelajari Fekah dan Tauhid? Cuba perhatikan diri kita sendiri
    • Kalau kita dengar nama Allah, adakah hati kita merasa kecut dengan Allah, dan hati kita terpesona disebabkan keagunganNya. Atau hati kita tidak merasa apa2
    • Dalam masa 24jam, beberapa lamakah kita rasa hati kita mengingat Allah.
    • Adakah masa kita sembahyang pun hati kita teringat Allah, ataupun hati kita teringat kepada urusan2 dunia yang menyasyikkan, yang penuh dengan masalah2 semasa kita sembahyang.
    • Cuba kita zikir dengan menyebut Allah 1000 kali didalam hati. Adakah kita rasa tenang, atau kita rasa tidak senang, sebab banyak lagi yang kita nak fikirkan.
    Cukuplah pasal akal dan hati. Marilah kita berbalik kepada perbincangan kita tadi. Tidak usahlah kita risau kalau ada golongan yang menolak kewujudan Allah walaupun ilmu zahir spt Fizik, Math dsb menunjukkan kebarangkalian untuk Allah wujud hampir menghampiri 1.

    Kita mesti INGAT, banyak lagi golongan-golongan lain yang boleh kita bercakap pasal Islam selain daripada golongan2 yang menolak kewujudan Allah tadi. Kita tidak perlu bersedih atau emotional kalau golongan2 tidak menerima kewujudan Allah, sebab golongan2 ini akan sentiasa mempunyai pendapat2 yang logik untuk menolak kewujudan Allah walau apa jua yang kita katakan. Ingatlah, semasa Nabi Musa, Firaun ada melihat mukjizat2 yang Allah berikan pada Nabi Musa, tetapi dia berkata yang Nabi Musa seorang ahli sihir yang hebat, bukan Allah yang menurunkan sihir tersebut.

    Yang Saudara pendeta lakonkan adalah dari golongan yang berfikiran Atheis. Kalau berdiskusi dengan golongan Kristian, Hindu, Buddha, lain caranya, sebab mereka ini menerima adanya Tuhan.


    Kepada saudara pendeta, kalau saudara pasal risau pasal isu comparative religion, cubalah cari perbincangan yang banyak diadakan di US, UK, Europe dan lain-lain lagi. Selepas itu, cubalah siar-siarkan disini perbincangan2 mereka agar kita semua boleh belajar.

    Lagi satu, Ilmu Sains sekarang (bukan Sains sebelum kejatuhan Bani Abassiah dan bani Othmaniah) itu membenarkan apa yang Alquran katakan kecuali tentang perkara2 mengenai kewujudan Allah.

    Sebagai contohnya, dalam ayat Quran (sekali lagi, saya amat lemah dalam mengingati ayat specificnya, tolong carikan sesiapa yg tahu), ada mengatakan makhluk yang terawal dijadikan ialah cahaya. Sama dengan quote popular dari Bible , "and There is Light!".

    Quantum Physics ada membenarkan perkara tersebut. Tahukah kita semua, mengikut pakar Quantum Physics seperti Stephen Hawking dll, semua yang ada didunia ini terjadi drpd cahaya. Dibawah ini adalah prosesnya.

    Perlanggaran cahaya akan mewujudkan partikel2 seperti photon dll. Partikel2 ini tidak stabil, melalui proses, pergabungan atau pemecahan, membentuk proton, electron dan neutron, yang menjadi asas kepada semua jirim di dunia ini.

    Lagi satu ye... untuk pengetahuan saudara Meor dan saudara Pendeta, mengikut Relativity Physics by Einstein, apabila sesuatu objek bergerak selaju cahaya, time will be 0, distance will be 0. Atau dengan kata lain, There is no time, when an object approach the speed of light, and the distance between two points is 0. Sebagai contoh, Bayangkan dari US ke Malaysia, the distance is 0 apabila kita bergerak selaju cahaya.

    Saya rasa perdebatan tentang time is infinite (antara saudara Meor, Pendeta dan Poloman) perlu diperbetulkan sedikit berasaskan Relativity Physics.

    Yang lagi satu saya perhatikan ialah kita kurang menggunakan scholar2 Islam untuk perdebatkan kewujudan Allah. Kita guna Einsteinlah, Penroselah, Stephen Hawkinglah dll. Macamana kita nak perdebat pasal kewudan Allah.. kalau banyak reference kita bukan orang2 yang menerima Allah sepenuhnya. Saya akan cuba di masa hadapan agar kita semua dapat juga berkongsi pendapat2 dari scholar Islam yang lain.

    Sekian sahaja sedikit dari cetusan minda saya.

    Sekian terima kasih

    azharkm

  • #2
    Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

    Originally posted by azharkm View Post
    A'kum,

    Lagi satu ye... untuk pengetahuan saudara Meor dan saudara Pendeta, mengikut Relativity Physics by Einstein, apabila sesuatu objek bergerak selaju cahaya, time will be 0, distance will be 0. Atau dengan kata lain, There is no time, when an object approach the speed of light, and the distance between two points is 0. Sebagai contoh, Bayangkan dari US ke Malaysia, the distance is 0 apabila kita bergerak selaju cahaya.
    aku rasa time is not 0, but almost 0. since kalau takde time,maksudnya object tu tak luput,tak aging.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_(physics)

    Einstein also claimed that time would "slow down" for whatever was traveling at light speed; so, if a person was moving at light speed, they would age slower than someone who was not
    kalu ko register jadi kosmonaut,pi hyperspace, buat space jump ke, takyah pi facial treatment dah

    Comment


    • #3
      Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

      A'kum,

      Betul cakap mnajem.

      Ni saya bagi perbandingan.

      Apabila seseorang bernama Ahmad didalam 0.99999999999999 kelajuan cahaya relatif kepada kelajuan di bumi.


      1 saat bagi Ahmad bersamaan 82 hari dimuka bumi.

      1 jam bagi Ahmad bersamaan 807.5 tahun dimuka bumi.

      Adakah masuk akal bila dikatakan 1 hari dikubur bersamaan 1000 hari di bumi?

      Cuma nak menimbulkan persoalan???

      azharkm

      Comment


      • #4
        Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

        saya baru teringat ada satu hadith ni...

        hidup di dunia ni hanya seperti untuk lepaskan lelah sahaja... *sob.

        p/s:- maknanya perjalanan selepas ni lebih jauh...dan lebih banyak rintangannya...

        Comment


        • #5
          Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

          Originally posted by azharkm View Post
          A'kum,

          Betul cakap mnajem.

          Ni saya bagi perbandingan.

          Apabila seseorang bernama Ahmad didalam 0.99999999999999 kelajuan cahaya relatif kepada kelajuan di bumi.


          1 saat bagi Ahmad bersamaan 82 hari dimuka bumi.

          1 jam bagi Ahmad bersamaan 807.5 tahun dimuka bumi.

          Adakah masuk akal bila dikatakan 1 hari dikubur bersamaan 1000 hari di bumi?

          Cuma nak menimbulkan persoalan???

          azharkm
          aku penah baca satu huraian, pasal surah al-Asr, kenapa Allah bersumpah Demi Masa!

          Huraian dia yang aku ingat sesunggunya Aku itu adalah Masa (aw kama qaal). Aku baca source tu dalam BM, tapi aku jumpa satu kolumn yang ada connotation lebih kurang:

          http://www.lutonmuslims.co.uk/tafsirasr1.htm

          We must realize that though time is innocent, people so often wrongly accused it of all the hardships and wrongs that they experience. Time is a mere receptacle for these happenings. It is neutral. This is why the Prophet (SAW) prohibited us from censuring the course of time. He related that Allah said: “The son of Adam does me wrong when he curses the course of time. I am the course of time, for the affair is in My hands as I turn the day and night over one another.” [Sahîh al-Bukhârî (4826) and Sahîh Muslim (2246)]

          The statement “I am the course of time” is telling us that what people attribute to time is only by the will and decree of Allah, the wise and all-knowing. Allah is the Creator of everything and nothing that happens in His Creation happens in vain.
          aku punye pendapat might be misleading.

          Sesuatu yang tiada masa (timeless) adalah kekal. Dan setakat ni ada tak yang lebih laju dari cahaya? Sebab kelajuan cahaya almost reaching 0 (almost timeless), tapi bukan timeless, sebab ada unsur "aging".

          Jadi yang timeless is the time, which is the course of Allah.

          Buleh ke gitu?

          Comment


          • #6
            Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

            A'kum,

            Saya teringat dalam satu ceramah Ustaz Ismail Kamus.

            Pernah sahabat bertanya, kenapa semakin kita tua, masa terasa semakin cepat berlalu?

            Rasullullah menjawab. "Itu disebabkan cintanya seseorang kepada dunia"

            (sapa yang tahu mafhumnye.. bolehlah tolong saya. Kalau tak sure boleh refer Ustaz Ismail Kamus)

            Begini maksudnya.. masa tu memang berlalu dalam kadar yang sama, cuma perasaan kita terhadap masa je yang berbeza.

            Ingat tak masa kita kat kecik2 dulu, nak habiskan satu jam rasa lama betul.

            Sekarang ni.. satu jam macam tak rasa je.. betulkan?

            Lagi satu, bila kita ikut orang pergi tahlil ada tak kita rasa lama betul tahlil nak habis walaupun tahlil mengambil masa dalam 15 minit tanpa bacaan yassin.

            Lagi satu,, bila kita tengok movie.. dua jam pun tak terasa..

            Lagi satu kalau seseorang lelaki tengah bercinta dengan seseorang perempuan, cakap berjam-jam kat phone pun macam rasa sekejap je.

            Inilah dikatakan cinta kepada dunia.. Semakin kita cinta kepada dunia, semakin cepat rasanya apa2 sahaja yang kita buat berkaitan dunia.. dan semakin lama rasanya apa2 yang kita buat berkaitan akhirat!

            Disini saya pun ingin mengingatkan diri saya sendiri

            azharkm

            Comment


            • #7
              Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

              aku kurang paham ngn kerelatifan masa..
              bleh x azharkm terangkan kat aku..??
              plzz........
              dr dlu smp skrg aku cuba phm,x phm2 gak..

              Comment


              • #8
                Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                A'kum,

                Saudara mnajem ada mengatakan

                Aku itu adalah Masa (aw kama qaal).
                atau dalam English lebih kurang

                I am the course of time,
                Saya berpendapat masa itu adalah makhluk (ciptaan) Allah, sama seperti cahaya.

                sebab selepas itu dalam hadis itu mengatakan

                for the affair is in My hands as I turn the day and night over one another
                "as I turn the day and night". Night and day itu menunjukkan masa, makhlukNya yang boleh diputar2kan mengikut kehendaknya.

                Jadi saya rasa muyskil bila mengatakan

                Jadi yang timeless is the time, which is the course of Allah.
                Pada pendapat saya, The time bukan timeless sebab the time menunjukkan sifat baharu (ada permulaan dan akhir), yang juga merupakan sifat makhluk. Yang timeless itu (Baqa') hanyalah Allah SWT.

                azharkm

                Comment


                • #9
                  Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                  A'kum,

                  Kepada saudara cipher, saya akan cuba sedaya upaya.

                  Mari kita jalankan satu experimen mengenai sebuah kapal angkasa yang membuat penerbangan meninggalkan bumi, dan datang balik ke bumi 1 jam kemudian. Ciri-ciri lain eksperimen ini.
                  1. Saudara cipher adalah angkasawan kapal tersebut
                  2. Kapal tersebut boleh bergerak selaju 0.99999999999999 kelajuan cahaya relatif kepada kepada kelajuan bumi. (Dalam ertikata lain, kita boleh anggap kes ini sama dengan bumi tidak bergerak, dan kapal angkasa itu meninggalkan bumi yang tidak bergerak itu dengan kelajuan 0.99999999999999 kelajuan cahaya)
                  3. DUA buah jam atomik akan digunakan. SATU akan diletakkan didalam kapal angkasa. SATU lagi akan diletakkan di atas permukaan Bumi
                  4. DUA jam ini sudah diselaraskan pada waktu yang sama (Dari segi relativity fizik akan mengatakan perkara ini mustahil, tapi takpe lah. just buat anggapan)
                  5. Kapal ini mesti meninggalkan bumi selama SATU jam mengikut jam atomik yang diletakkan di dalam kapal angkasa.
                  Kalau saudara cipher mengikuti eksperimen ini, saudara akan mendapati selepas saudara Cipher mendarat semula ke Bumi, masa di bumi sudah belalu selama 807.5 tahun.

                  Kenapakah ini berlaku? Masa yang relatif bermaksud masa yang relatif kepada DUA frame of reference. Sebelum kapal angkasa meninggalkan bumi, cuma ada SATU sahaja frame of reference iaitu BUMI. Tetapi setelah kapal itu meninggalkan bumi, kini ada DUA frame of reference, satu di bumi dan satu di dalam kapal.

                  Sebab itu saya menggunakan DUA buah jam atomik untuk menjejak masa di dalam DUA frame of reference, iaitu di bumi, dan di dalam kapal.

                  Saya berharap ini sedikit sebanyak dapat menolong saudara cipher.

                  azharkm

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                    Originally posted by azharkm View Post
                    A'kum,

                    Saya nak cakap sikit pasal perdebatan Sains, Matematik dan dia.. pasal walaupun hal ni dah closure... tapi amat menyakitkan.

                    First sekali, saya kena partially agree apa pendeta kata, bukan semua ye

                    Memang faith ni reasonable. Tapi we accept God because there is a strong reason why God exists, however, this strong reason does disapprove that God does not exist

                    Ni yang poloman kata
                    Look, kemungkinan untuk semua benda terjadi didalam dunia ini secara Natural Selection adalah menghampiri 0. So kalau sesiapa boleh menerima logik ini, mesti ramai yang menerima adanya Tuhan (dalam bahasa lain, ada yang kata super natural power lah, super human being lah.. dan macam2 lagi, tapi maksudnya lebih kurang sama). Kalau keberangkalian Natural Selection yang menghampiri 0 ini tidak cukup kuat untuk kita menerima ada Tuhan, saya mengatakan ini suatu perkara yang pelik.

                    Tetapi ada juga golongan yang mahukan bukti 100% takde flaw, sebab, bagi mereka kewujudan mesti dibuktikan 100%. Orang2 macam tidak usah lah kita melayan. Tidak usahlah kita berdebat lagi sebabnya Allah juga ada mengatakan yang kita tidak akan dapat melihat Zat Allah secara zahir atau dari matahati sampai di Akhirat. Yang Allah benar kita lihat dengan matahati dan mata zahir adalah ayat2 Allah, Sifat2nya dan Perbuatannya.

                    Jadi tidak usahlah risau kalau kita tidak boleh buktikan kewujudan Allah 100% sebab akal kita ini ada hadnya. Kalau nak dapat 100% kewujudan Allah, kena menggunakan kekuatan HATI, bukan kekuatan AKAL, Percayakah kita yang ramai umat Islam hanya menggunakan anggota zahir dan akal semata-mata, tidak menggunakan HATI, untuk beribadat kepada Allah, termasuk mempelajari Fekah dan Tauhid? Cuba perhatikan diri kita sendiri
                    • Kalau kita dengar nama Allah, adakah hati kita merasa kecut dengan Allah, dan hati kita terpesona disebabkan keagunganNya. Atau hati kita tidak merasa apa2
                    • Dalam masa 24jam, beberapa lamakah kita rasa hati kita mengingat Allah.
                    • Adakah masa kita sembahyang pun hati kita teringat Allah, ataupun hati kita teringat kepada urusan2 dunia yang menyasyikkan, yang penuh dengan masalah2 semasa kita sembahyang.
                    • Cuba kita zikir dengan menyebut Allah 1000 kali didalam hati. Adakah kita rasa tenang, atau kita rasa tidak senang, sebab banyak lagi yang kita nak fikirkan.
                    Cukuplah pasal akal dan hati. Marilah kita berbalik kepada perbincangan kita tadi. Tidak usahlah kita risau kalau ada golongan yang menolak kewujudan Allah walaupun ilmu zahir spt Fizik, Math dsb menunjukkan kebarangkalian untuk Allah wujud hampir menghampiri 1.

                    Kita mesti INGAT, banyak lagi golongan-golongan lain yang boleh kita bercakap pasal Islam selain daripada golongan2 yang menolak kewujudan Allah tadi. Kita tidak perlu bersedih atau emotional kalau golongan2 tidak menerima kewujudan Allah, sebab golongan2 ini akan sentiasa mempunyai pendapat2 yang logik untuk menolak kewujudan Allah walau apa jua yang kita katakan. Ingatlah, semasa Nabi Musa, Firaun ada melihat mukjizat2 yang Allah berikan pada Nabi Musa, tetapi dia berkata yang Nabi Musa seorang ahli sihir yang hebat, bukan Allah yang menurunkan sihir tersebut.

                    Yang Saudara pendeta lakonkan adalah dari golongan yang berfikiran Atheis. Kalau berdiskusi dengan golongan Kristian, Hindu, Buddha, lain caranya, sebab mereka ini menerima adanya Tuhan.


                    Kepada saudara pendeta, kalau saudara pasal risau pasal isu comparative religion, cubalah cari perbincangan yang banyak diadakan di US, UK, Europe dan lain-lain lagi. Selepas itu, cubalah siar-siarkan disini perbincangan2 mereka agar kita semua boleh belajar.

                    Lagi satu, Ilmu Sains sekarang (bukan Sains sebelum kejatuhan Bani Abassiah dan bani Othmaniah) itu membenarkan apa yang Alquran katakan kecuali tentang perkara2 mengenai kewujudan Allah.

                    Sebagai contohnya, dalam ayat Quran (sekali lagi, saya amat lemah dalam mengingati ayat specificnya, tolong carikan sesiapa yg tahu), ada mengatakan makhluk yang terawal dijadikan ialah cahaya. Sama dengan quote popular dari Bible , "and There is Light!".

                    Quantum Physics ada membenarkan perkara tersebut. Tahukah kita semua, mengikut pakar Quantum Physics seperti Stephen Hawking dll, semua yang ada didunia ini terjadi drpd cahaya. Dibawah ini adalah prosesnya.

                    Perlanggaran cahaya akan mewujudkan partikel2 seperti photon dll. Partikel2 ini tidak stabil, melalui proses, pergabungan atau pemecahan, membentuk proton, electron dan neutron, yang menjadi asas kepada semua jirim di dunia ini.

                    Lagi satu ye... untuk pengetahuan saudara Meor dan saudara Pendeta, mengikut Relativity Physics by Einstein, apabila sesuatu objek bergerak selaju cahaya, time will be 0, distance will be 0. Atau dengan kata lain, There is no time, when an object approach the speed of light, and the distance between two points is 0. Sebagai contoh, Bayangkan dari US ke Malaysia, the distance is 0 apabila kita bergerak selaju cahaya.

                    Saya rasa perdebatan tentang time is infinite (antara saudara Meor, Pendeta dan Poloman) perlu diperbetulkan sedikit berasaskan Relativity Physics.

                    Yang lagi satu saya perhatikan ialah kita kurang menggunakan scholar2 Islam untuk perdebatkan kewujudan Allah. Kita guna Einsteinlah, Penroselah, Stephen Hawkinglah dll. Macamana kita nak perdebat pasal kewudan Allah.. kalau banyak reference kita bukan orang2 yang menerima Allah sepenuhnya. Saya akan cuba di masa hadapan agar kita semua dapat juga berkongsi pendapat2 dari scholar Islam yang lain.

                    Sekian sahaja sedikit dari cetusan minda saya.

                    Sekian terima kasih

                    azharkm
                    Mekacih azharkm.

                    Memang faith ni reasonable. Tapi we accept God because there is a strong reason why God exists, however, this strong reason does disapprove that God does not exist
                    Dari saya sendiri, saya setuju. Ini juga pendapat saya. Saya juga faham bagaimana sebahagian besar logicist menolak idea ini. Tapi alhamdulillah saya lahir Muslim, maka pemahaman saya diacu kearah Islam: logik itu perlu, tetapi logik bukan segala - galanya didunia ini.

                    Saya tidak bersedih jika ada yang gagal untuk memahami kenapa kita patut percaya kepada Tuhan:

                    Al-Baqarah
                    [99]
                    Dan (bukanlah tanggungjawabmu wahai Muhammad menjadikan seluruh umat manusia beriman), jika Tuhanmu menghendaki nescaya berimanlah sekalian manusia yang ada di bumi. (Janganlah engkau bersedih hati tentang kedegilan orang-orang yang ingkar itu; kalau Tuhan tidak menghendaki) maka patutkah engkau pula hendak memaksa manusia supaya mereka menjadi orang-orang yang beriman?

                    Dan ada juga ayat dan hadis yang mengatakan hati kita adalah didalam ketentuan Allah. Maka saya tidak risau, tapi apa yang boleh kita lakukan ialah cuba memahami (satu sama lain), kerana dengan pemahaman, banyak kebaikan boleh dicapai, contohnya, toleransi.

                    azharkm mengatakan sains oleh Bani Abassiah dan Othmaniah membenarkan apa yang diperkatakan al-Qur'an, tetapi sekarang tidak lagi. Saya setuju kerana sains tidak lagi dipelopori oleh pembaca - pembaca al-Qur'an. Dan mentaliti kebanyakan Muslim hari ini pula ialah sains adalah bidang yang mencurigakan hanya kerana teori seperti evolusi nampaknya tidak selari dengan ajaran al-Qur'an. Malah ada yang sampai ke tahap menentang sains dan teknologi (tapi yang musykilnya, orang - orang ini sendiri menggunakan internet!) dan hanya leka mengagumi pemikiran orang lalu tanpa berfikir sendiri. Kita perlu sedar, tidak ada masa depan dalam masa lalu (there is no future in the past). Jadi cukuplah sejarah itu dijenguk - jenguk untuk memastikan hala tuju kita. Jika mahu jalan ke depan, tapi mata ke belakang, pasti tersungkur!

                    Dan terima kasih kerana pin point tentang teori relativiti. Bila saya sibuk sangat dengan karakter, saya kadangkala terlupa fakta, walhal ini boleh digunakan melawan hujah - hujah saya. Betul apa yang di sebut azharkm, malah melalui teori relativiti masa sahaja (walaupun sekadar teori) kita boleh membuktikan kebenaran al-Qur'an, dimana dalam banyak ayat yang dikatakan oleh pendakyah - pendakyah sebagai bertentangan (ayat - ayat ini berkisar tentang bagaimana satu hari di akhirat bersamaan beratus - ratus tahun di dunia, tetapi di dalam neraka beribu - ribu tahun di dunia, etc) sesama sendiri, sedangkan tidak, malah boleh dijelaskan dan akan lebih jelas pemahaman kita terhadap al-Qur'an melalui teori ini. Begitu juga dengan teori Big Bang dan lain - lain.

                    God Knows Best.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                      azharkm,
                      aku xmengatakan time is infinite sbb teori big bang sendiri mengatakan ada permulaan n ending time (wpn ianya teori)

                      pendeta yg propose time is infinite (n aku dah menyatakan ianya major flaw), but given dat, still possibility adalah hampir 0 given finite resources
                      (ini adalah key points from scientific view n boleh dibuktikan dgn simple math)
                      sila cek semula posting aku yg panjang tu

                      im quoting those big names sbb mereka abdikan hidup mereka pd kajian n kajian mereka menunjukkan ke arah adanye Pencipta-walaupun tak menyatakan Allah
                      n banyak lagi teori dalam kuantum fizik yg menjurus kpd itu
                      wpn dorang x beriman, ada ke saintis islam yg buat kajian sampai level dorang?

                      n bagi kita, itu seharusnye meningkatkan lagi kepercayaan kta sebab kita ada "kepercayaan awal" yg Allah itu adalah pencipta.

                      n bagi golongan non-believer, i've said dat kalo btol dorang xbias n xprejudis, they should do compare religions n study their Books

                      n aku yakin jika itu yg mereka lakukan, insya allah pintu hidayah akan terbuka

                      n aku jawab menurut kehendak pembuka thread yg ingin mengulas perspektif sains dari sudut islam until ada deviation.

                      so aku juz nk cakap, i dunno wat pendeta issue was (im still confused until now) since this is BMM not some atheist forum but i thought all points in later postings were getting useless. i dont beat about da bush n i dont argue for arguments sake.

                      yep i am taking this personally coz ini adalah persoalan 'dasar', aku cube utk profesional tp makin lama makin mengarut n i couldnt take it anymore

                      tp aku memang xrisau sbb bg aku skepticism in this context is utter ignorance

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                        A'kum,

                        Kepada saudara Meor,

                        Saudara Meor ada berkata

                        yep i am taking this personally coz ini adalah persoalan 'dasar',
                        Saya tak sure apa maksud "personal". Saya berharap ia bukan perasaan marah, perasaan upset atau sebagainya. Jika ia bermaksud demikian, saya meminta pelbagai kemaafan.

                        Apa yang kita dapat belajar di sini ialah bagaimana SUKARnya untuk berDAKWAH. Saudara Meor dapat lihat bagaimana Saudara Meor argue pun, saudara pendeta boleh pusingkan balik.

                        Jadi sama-samalah kita beringat apabila kita mahu berdepan dengan orang2 yang seperti saudara pendeta lakonkan. Mungkinkan ilmu kita ni tak berapa cukup, sebab itu, seperti yang saudara Meor nyatakan, diskusi tersebut dah menjadi melalut-lalut.

                        aku xmengatakan time is infinite
                        Saya mengaku yang saya hanya mengikuti perdebatan saudara Meor dan saudara Pendeta secara imbasan shj. Jadi saya minta maaf pasal mengatakan saudara Meor ada mengatakan time is infinite. Saudara pendeta pun ada mengaku kesalahannya pasal berkata demikian, dan dia ada mengaku yang time relativity boleh menjatuhkan hujah-hujah dia.


                        Im quoting those big names sbb mereka abdikan hidup mereka pd kajian n kajian mereka menunjukkan ke arah adanye Pencipta-
                        I support what you have done quoting all those big names. Yang saya sarankan adalah tambahan reference2 saudara Meor yang terdiri daripada scholar2 Islam dulu dan sekarang. Saya fikir adalah lebih baik kita juga mengkaji bagaimana scholar2 Islam dulu dan sekarang menghadapi soalan2 seperti yang saudara Pendeta lontarkan. Dengan kajian terhadap cara pemikiran scholar2 Islam, saya yakin kita akan dapat menangani soalan2 saudara Pendeta dgn lebih jitu lagi. Saya pun mengaku, saya pun tak berbuat demikian. Jadi saya pun akan sama2 cuba meluangkan masa mengkaji cara pemikiran scholar dahulu dan sekarang seperti Imam Hambali, Imam Ghazali, Hasan Al-Bana, Yusuf Al-Qardawi dll.

                        Itulah sahaja. Saya meminta maaf atas apa-apa yang telah terkucil di hati saudara Meor.

                        azharkm
                        Last edited by azharkm; 22-04-08, 12:32 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                          Originally posted by azharkm View Post
                          A'kum,

                          Saya teringat dalam satu ceramah Ustaz Ismail Kamus.

                          Pernah sahabat bertanya, kenapa semakin kita tua, masa terasa semakin cepat berlalu?

                          Rasullullah menjawab. "Itu disebabkan cintanya seseorang kepada dunia"

                          (sapa yang tahu mafhumnye.. bolehlah tolong saya. Kalau tak sure boleh refer Ustaz Ismail Kamus)

                          Begini maksudnya.. masa tu memang berlalu dalam kadar yang sama, cuma perasaan kita terhadap masa je yang berbeza.

                          Ingat tak masa kita kat kecik2 dulu, nak habiskan satu jam rasa lama betul.

                          Sekarang ni.. satu jam macam tak rasa je.. betulkan?

                          Lagi satu, bila kita ikut orang pergi tahlil ada tak kita rasa lama betul tahlil nak habis walaupun tahlil mengambil masa dalam 15 minit tanpa bacaan yassin.

                          Lagi satu,, bila kita tengok movie.. dua jam pun tak terasa..

                          Lagi satu kalau seseorang lelaki tengah bercinta dengan seseorang perempuan, cakap berjam-jam kat phone pun macam rasa sekejap je.

                          Inilah dikatakan cinta kepada dunia.. Semakin kita cinta kepada dunia, semakin cepat rasanya apa2 sahaja yang kita buat berkaitan dunia.. dan semakin lama rasanya apa2 yang kita buat berkaitan akhirat!

                          Disini saya pun ingin mengingatkan diri saya sendiri

                          azharkm


                          Berckp pasal Ustaz Ismail Kamus nie... insyaallah arini beliau akan berada di Surau DBKL jam 1 tgh... sama²lah kiter ke sana...

                          Sdikit penambahan pasal masa yg acik cut n paste dari artikel saudara TJ...

                          Apakah dalil yang menyatakan bahawa masa itu juga adalah makhluk Allah dan Allah tidak terikat kepadanya? Ini berdasarkan ayat berikut:

                          Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. ( Al Asr: 1-2)

                          Ayat ini adalah konsisten dengan ayat yang lain, yang menjelaskan bahawa Allah bersumpah dengan makhluk ciptaanNya. Ini menunjukkan bahawa masa itu juga adalah makhluk yang Allah ciptakan bagi tujuan sebahagian dari program Allah terhadap kejadian alam. Ini selari dengan teori sains seperti yang telah dijelaskan di atas bahawa masa adalah makhluk yang mempunyai permulaan dan pengakhiran yang mana kerana konsep “Tuhan tidak memerlukan makhluk” yang disebutkan sebelum ini sekaligus membuktikan bahawa Tuhan tidak terikat kepada masa.
                          Wallahu a'lam bisshawab.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                            Originally posted by azharkm View Post
                            Apa yang kita dapat belajar di sini ialah bagaimana SUKARnya untuk berDAKWAH. Saudara Meor dapat lihat bagaimana Saudara Meor argue pun, saudara pendeta boleh pusingkan balik.
                            memang dia boleh pusing tp aku xdapat nampak mane relevannye kebanyakan points yg diberi

                            pusing2 perkataan, tp bagi aku, dari segi makna xsemestinya "connect". itu yg jadi melalut2 pegi quran kat planet marikh bla2. urgh. iye given da freedom to think, it is "possible" tp bagi aku xde logiknye kat situ. it could go on forever. xde fakta sains pun yg diberikan. kalo ada pun, kebanyakannye xbtol. "jawab" simply utk jawab

                            dats why aku rase aku perlu stop "bermain2"
                            n i couldnt help it. im just..bored n pissed off at first

                            mungkin aku yg bebal atau kurang ilmu pengetahuan berbanding pendeta yg tinggi ilmu agamanya sehingga aku xnampak atau pura2 xnampak connection yg cuba diberi oleh beliau

                            bukan aku berniat utk berdakwah kerana aku sendiri tahu pendeta beragama islam, n aku xlayak sama sekali utk berdakwah

                            but indeed im pissed off baca soalan2 yg seolah2 mencabar akidah (wateva ur intention)


                            jadi kepada saudara pendeta yg hebat lg bijaksana, apakah kesimpulannye dr perdebatan tu? where's da so called balanced conclusion?

                            adakah ini?
                            "Skeptik boleh diyakinkan. Cuma kena tahu mana weakness dalam point of view mereka, dan mana strong point argument kita. Kena tahu "twist", as in, use their own strength to defeat them. If they are strong at skepticism, then use the skepticism. The logic part will only serve based on values assigned to the mind. Logic yang kuat atau goyah will depend on thinking skill, not because logic is by default inferior to faith. We can still find God even by arguing using logic."

                            terima kasih dgn tunjuk ajar cara2 utk berhadapan dgn DA. tp, so general. bole terangkan?

                            i want concrete conclusion - prove God exists by just using logic without Quran/theology/faith/bla2 (seperti yg ko main2kan sebelum ni) - n dont use any ideas yg telah dibentangkan


                            hence, this is my last posting in this thread

                            Comment


                            • #15
                              Re: Tidak usahlah kita risau teramat sangat pasal golongan yang menolak kewujudan Allah

                              Camnilah, disebabkan ko tengah emotional sangat, maybe ko terlepas pandang. Aku pun just nak bagitahu soklan ko tu aku dah jawab ulang - ulang, bahkan aku dah kata argument aku banyak flaw.

                              Tapi nampaknya ko masih tak berpuas hati. Dan memandangkan ko dah resort ke sindir - sindiran yang tak perlu, aku refrain dari balas panjang lebar, nanti makin tersinggung pulak ko dengan aku.

                              Ok saudara meor, minta maaf banyak - banyak kalao ko tersinggung dengan aku.

                              Assalamu'alaikum. Have a nice day.

                              Comment

                              Working...
                              X