Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Al Quran in Rumi..

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Al Quran in Rumi..

    Rasanya dah biasa dah Beli / Lihat / Baca Quran dengan tafsirnya.. but surah serta ayatnya masih di coret dengan huruf huruf jawi.. hanya tafsirnya di tulis dengan huruf rumi.. regardless of the language... tapi kali ini aku agak hairan bila melihat al Quran yg di bawa pulang dari Indon ditulis dengan huruf huruf rumi.. mungkin utk mempermudahkan pembacaan agaknya.. cuma.. aku kurang pasti.. tak mengapa ke ?.. Kat Malaysia ada juga ke ?.. apa pandangan anda about it ?..

  • #2
    Re: Al Quran in Rumi..



    Acik musykil jugak kamu nie bro... kenapa perlu membawa pulang al-Qur'an dari indon?.. Sudah kekurangankah al_qur'an disini?...

    Busy ler pulak... to be continued...

    Comment


    • #3
      Re: Al Quran in Rumi..

      cam x baguih jer...
      cm ner nak tau hukum2 tajwid kalu dalam rumi...

      Comment


      • #4
        Re: Al Quran in Rumi..

        pada pendapatanku, aku tak berapa setuju Al-Qur'an dlm rumi ni. Taktau hukum tajwid dia, mana nak dengung, mana nak panjang harakat.

        Comment


        • #5
          Re: Al Quran in Rumi..

          hurmm..mcm x sesuai je aku rs....mcm kurma ckplah....

          Comment


          • #6
            Re: Al Quran in Rumi..

            kalau salah sebutan akan menjadi lain maknanya...
            so kalau rumi.. bila jawi sebutannya panjang harakat katakanlah 5 harkat..rumi jadi pendek..

            takkan la 5 harkat...cth 'la' nak buat 'laaaaa' ?

            bila maksud lain..serupa cam takyah baca Al-Quran..

            Comment


            • #7
              Re: Al Quran in Rumi..

              Originally posted by DreamLord View Post
              Rasanya dah biasa dah Beli / Lihat / Baca Quran dengan tafsirnya.. but surah serta ayatnya masih di coret dengan huruf huruf jawi.. hanya tafsirnya di tulis dengan huruf rumi.. regardless of the language... tapi kali ini aku agak hairan bila melihat al Quran yg di bawa pulang dari Indon ditulis dengan huruf huruf rumi.. mungkin utk mempermudahkan pembacaan agaknya.. cuma.. aku kurang pasti.. tak mengapa ke ?.. Kat Malaysia ada juga ke ?.. apa pandangan anda about it ?..
              Saya pernah jumpa al quran in rumi tetapi selalunya di couplekan dengan bahasa arab. Biasanya itu utk bacaan orang yang baru nak belajar baca alquran (muaalaf). Tetapi kalau tanpa bahasa arab tu buang la jauh2 sebab alquran rumi tanpa bahasa arab memang tidak boleh digunakan. Ia akan mengelirukan dan bacaan pun kebanyakkannya akan salah.

              wallahualam
              tj

              Comment


              • #8
                Re: Al Quran in Rumi..

                Originally posted by fosilmitra View Post


                Acik musykil jugak kamu nie bro... kenapa perlu membawa pulang al-Qur'an dari indon?.. Sudah kekurangankah al_qur'an disini?...

                Busy ler pulak... to be continued...
                Biarlah dia..itu hak dia yang ko mempersoalkan kenapa?sekarang dia bertanya pendapat..jangan asyik nak berprasangka je..naik menyampah aku tengok

                sorry off topic

                Comment


                • #9
                  Re: Al Quran in Rumi..

                  Originally posted by Tok Janggut View Post
                  Saya pernah jumpa al quran in rumi tetapi selalunya di couplekan dengan bahasa arab. Biasanya itu utk bacaan orang yang baru nak belajar baca alquran (muaalaf). Tetapi kalau tanpa bahasa arab tu buang la jauh2 sebab alquran rumi tanpa bahasa arab memang tidak boleh digunakan. Ia akan mengelirukan dan bacaan pun kebanyakkannya akan salah.

                  wallahualam
                  tj
                  betul juga tu TJ. Bukan saja utk panduan mualaf.., juga untuk panduan yg merangkak-rangkak nak baca Arabic tu.., jadi arabic tu di jadikan panduan utk segala hukum tajwid dia..

                  er .. tapi jadi macam terbalik pula laa ya?

                  bukan kita wajib belajar al-quran ni sampai lancar?

                  Comment


                  • #10
                    Re: Al Quran in Rumi..

                    Originally posted by morpheuzneo View Post
                    betul juga tu TJ. Bukan saja utk panduan mualaf.., juga untuk panduan yg merangkak-rangkak nak baca Arabic tu.., jadi arabic tu di jadikan panduan utk segala hukum tajwid dia..

                    er .. tapi jadi macam terbalik pula laa ya?

                    bukan kita wajib belajar al-quran ni sampai lancar?
                    al-quran ni dalam bahasa Arab,jadi kalau yang dah lidah keras/berusia tu kita faham kalau mereka kurang mampu untuk membaca dengan fasih.

                    kena fahamkan maksud juga.--> ni yang paling penting. alangkah rugi khatam 30 juzu' tapi sepatah pun tidak difahami.

                    tapi agak pelik kalau ada baris rumi untuk eja arab dan kemudiaan terjemahan. Roman characters tapi cara pronounce berbeza.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Al Quran in Rumi..

                      Originally posted by darkkiller View Post
                      Biarlah dia..itu hak dia yang ko mempersoalkan kenapa?sekarang dia bertanya pendapat..jangan asyik nak berprasangka je..naik menyampah aku tengok

                      sorry off topic


                      Aikk... dia pulouk yg marah?...

                      Bila dok berckp pasal Al-Qur'an nie... teringat semlm Qari, qariah Malaysia johan Tilawah Peringkat Antarabangsa Ke-49... bermakna disini, hebat betullah bacaan dan kefahaman mengenai tajwid dan bacaan secara tartil oleh penduduk mesia sebenarnyer...

                      Sumber: Utusan

                      Comment


                      • #12
                        Re: Al Quran in Rumi..

                        kalo tulisan rumi makhrajnyer mesti xsama kan.....
                        kalo salah baca dapat dosa je la camtu.....

                        kalo Quran yang dikeluarkan di Malaysia, dia mesti dapat pengesahan dari kementerian kan????? & xsemua printing company leh print Quran kan?????

                        Kalo Quran yang dibawak dari luar, maknanyer xde pengesahan daripada gov of m'sia la kan?????


                        emm... banyaknyer kan ^_^

                        Comment


                        • #13
                          Re: Al Quran in Rumi..

                          Originally posted by keylady View Post
                          kalo tulisan rumi makhrajnyer mesti xsama kan.....
                          kalo salah baca dapat dosa je la camtu.....

                          kalo Quran yang dikeluarkan di Malaysia, dia mesti dapat pengesahan dari kementerian kan????? & xsemua printing company leh print Quran kan?????

                          Kalo Quran yang dibawak dari luar, maknanyer xde pengesahan daripada gov of m'sia la kan?????


                          emm... banyaknyer kan ^_^
                          Teringat soang sahabat diskolah menengah dulu.. waktu tue ustazah buat test bacaan doa qunut dan doa ketika tahiyat akhir buat semua pelajar... soang kawan acik nie, tak reti mengaji rupernyer... dia dok mintak acik tuliskan dlm tulisan rumi doa qunut tersebut... Tak tahulah camne... boleh pulak acik tuliskan utk dia baca... tapi dari segi tajwid hukum panjang berapa harkat tue mmg balun jelah...

                          Pendapat acik, bagi org yg baru nak berjinak2 belajar membaca al-qur'an seperti saudara TJ sebutka tadi.. mualaaf misalnyer... acik rasa wajar jugak ia bermula dgn tulisan rumi... tapi selepas itu eloklah dipanggil guru utk memperbaiki lagi pembacaan al-qur'an kiter itu...

                          Wallahu a'lam bisshawab.

                          p/s: Gov. mesia ada buat pengesahan utk setiap pencetakan al-qur'an ke?...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Al Quran in Rumi..

                            chup.. most of us here, bila baca Quran written in arabic character yakin ke betul makhrajnyer ?... ke main bantal aje ? Mana lebih baik ?.. baca with a little grammar mistakes ? or baca marbeles tapi tak paham satu apa ?.. or tak baca lansung ?...

                            Aku tak kata aku beli.. aku tak pi pon ke Indon.. aku kata aku saw someone bwk balik...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Al Quran in Rumi..

                              fosilmitra:

                              setau aku yang xberapa tau ni, yg handle bab2 lesen percetakan dan pengesahan penerbitan Al Quran ni Kementerian Keselamatan.....
                              sebab tu kalo kiter beli Quran yang dicetak kat m'sia kat belakang tu akan ada cop pengesahan daripada gov.

                              tp yg ni kalo penerbitan yang complete 30 juzuk ler, kalo mcm surah yasin ker atau surah2 lain yang dibukukan tu aku xpasti ler pulak....

                              dreamlord:
                              yang lagik baik adalah baca mabeles,betul makhraj, betul tajwid & paham makna..... sebab tu ler blaja Quran mesti ada tok guru..
                              pasai tu ler blaja Quran mesti dari zaman kanak2 sbb apa yang tok guru ajar tu akan lekat sampai tua.

                              kan orang kata
                              blaja di waktu muda macam mengukir di atas batu
                              blaja di masa tua macam mengukir di atas air....

                              Comment

                              Working...
                              X