Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

doa alih hujan

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • doa alih hujan

  DOA DIANGKAT HUJAN: KHASNYA BUAT RAKYAT JOHOR

  اَللَّهُمَّ حَوَالَيْنَا وَلاَ عَلَيْنَا. اَللَّهُمَّ عَلَى الآكَامِ، وَالظِّرَابِ، وَبُطُونِ الأَوْدِيَةِ، وَمَنَابِتِ الشَّجَرِ.
  Bermaksud: “Ya Allah! Lindungilah kami dan janganlah (Engkau) binasakan Kami. Ya Allah! (Engkau gerakkanlah hujan ini menghala) ke arah bukit-bukau, gunung-ganang yang kecil, kawasan-kawasan lembah dan tempat tumbuhnya pohonan (yang lebih memerlukan air).
  Doa di atas berdasarkan sebuah hadith SOHIH daripada Anas bin Maalik; riwayat al-Bukhariy (no. 1013) dan Muslim (no. 897).

  Berkata as-Syaikh 'Abdur-Razzaaq bin 'Abdul Muhsin Al-Badr di dalam kitabnya yang berjudul "FIQHUL-AD'IYAH WAL-AZKAAR; 'AMALUL-YAUMI WAL-LAILAH" (m/s 241; cetakan Daar Ibnil-Qayyim dan Daar Ibni 'Affaan):
  "... dalam hadith / doa ini, menunjukkan dibolehkan oleh syara' untuk bermohon dihentikan hujan; tatkala berpanjangan hujan tersebut serta semakin banyak dan (sampai) mencetuskan bahaya pula."

 • #2
  Re: doa alih hujan

  pernah dgr doa alih ujan ni.......
  selalu org kampung aku buat bila nak kenduri kawen...
  tp same ke je niat n matlamatnya......

  Comment


  • #3
   Re: doa alih hujan

   Originally posted by izhani
   pernah dgr doa alih ujan ni.......
   selalu org kampung aku buat bila nak kenduri kawen...
   tp same ke je niat n matlamatnya......
   adapun doa ini lebih menjadi keperluan bagi mereka yg menjadi mangsa bencana banjir seperti di johor.. papehalpun, doa dengan tujuan yg baik, insyaallah, dimaqbulkan Allah

   allahu a'lam

   Comment

   Working...
   X