Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Cara-cara nak masuk Islam

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cara-cara nak masuk Islam



    apakah perkara utama yg perlu dibuat oleh seseorang non muslim bagi membolehkan beliau convert to Islam sekaligus mendalaminya?

    kalau dia dah mengucap syahadah di depan org biasa...kira dah masuk islam ke?atau perlu mengucap di depan ustaz?
    kalau dia lelaki..dia dah mengucap tp tak sunat lagi..camner lak tu?
    pastu apa yg dia perlu tau lagi arr?takkan trus nak ajar dia baca Muqaddam?

    nak kontek saper ye?

    kalau boleh kita taknak dia rasa susah la..kan islam ni memudahkan.. kan?

    thank u..kalau ada apa2 kemusykilan..tanya tau..nanti saya jawab mana yg mampu..

  • #2
    Re: Cara-cara nak masuk Islam

    perkara pertama..dia kena buang kepercayaan dia yg lama
    dan mengaku tiada tuhan yg disembah melainkn Allah
    dan nabi muhammad pesuruh Allah..bila start aja dia percaya kpd itu,
    dia adalah islam..

    apabila dia percaya dlm hati dia hendaklah diajar mengucap..
    bila dia mngucapkan dalam bahasa arab dan tau maknanya sekali
    dia dah rasmi mengant islam..
    takpasti laa...ucapan perlu dibuat oleh ustaz
    atau sesiapa saja..

    suruh dia cari memana keluarga angkat/org perseorangan
    yang boleh membimbing dia....takpun dia
    leh daftar kat PERKIM



    Ibu Pejabat PERKIM Kuala Lumpur (PERKIM)
    Tingkat 4 Bangunan PERKIM
    Jalan Ipoh, 51200 Kuala Lumpur
    Tel: +603 4042 6224 / 4041 2482
    Fax: +603 4042 7403
    Pemangku SUA / Bendahari Lt Kol (B) Hj Abd Kadir Abd Hamid

    http://www.perkim.net.my/index.cfm

    Comment


    • #3
      Re: Cara-cara nak masuk Islam

      aper da...kena lah regist gak..mmg lah dier dh masuk islam..
      ape2 hal kena rujuk jabatan agama bg mengesahkan keislaman dier...
      kalau x ...jd lah mcm morthy n byk lagi....dh meninggal masing2 rebut..perkim pun boleh gak...

      Comment


      • #4
        Re: Cara-cara nak masuk Islam

        oklah..will do..
        tapikan.. kita sebagai org biasa lah..apa yg kita boleh ajar dia eh?

        Comment


        • #5
          Re: Cara-cara nak masuk Islam

          peegi Perkim la ...

          Comment


          • #6
            Re: Cara-cara nak masuk Islam

            Ye pegi PERKIM

            Bini kawan aku dah pun masuk islam beb 5 tahun berkasih ditentang
            Last2 die kawen gak(bini die pegi PERKIM senyap kawan aku pun tak tahu)

            Aku rase die bukan jer dah jatuh cinte ngan member aku tu tapi juge agama ISLAM alhamdulillah

            Comment


            • #7
              Re: Cara-cara nak masuk Islam

              besar tak pahala yg kita dpt jika kita berjaya mengislamkan non muslim?

              Comment


              • #8
                Re: Cara-cara nak masuk Islam

                hehe... ntah. that's not ours to judge. dakwah tu tanggungjawab semua.

                Comment


                • #9
                  Re: Cara-cara nak masuk Islam

                  Originally posted by emy
                  besar tak pahala yg kita dpt jika kita berjaya mengislamkan non muslim?


                  Sememangnyer besar pahala bagi sesiapa yg mengislamkan org bukan islam nie... acik pun udah lupa pahalanyer byk mana... cuma satu yg pasti, ganjaran menanti buat kiter semua umat islam... so, apalagi ditunggu... cuba islamkan walau satu umat non-muslim!... Ayuh... ar ruhul jadid fisajadil ummah!!!

                  Comment


                  • #10
                    Re: Cara-cara nak masuk Islam

                    kita orang biasa pun boleh islamkan. ajar dia mengucap aja. lepas tu kalau dia nak belajar lagi mendalam barulah bawa ke imam/PERKIM ke apa ke.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Cara-cara nak masuk Islam

                      Perkara elok camni jangan ditanguh2 emy. Terus bawa kawan ke perkim seperti yg disarankan.

                      Bakal suami ke?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Cara-cara nak masuk Islam

                        tapi lepas je kita ajar dia mengucap, jangan ditinggal kawan tu terkotang kating,
                        ajar dia what is the true meaning of Islam, kalau tak, dia convert balik agama dia karang.

                        so kalau jd mcm tu, kita nak blame sape?

                        Comment


                        • #13
                          Re: Cara-cara nak masuk Islam

                          cite lama ni.. boleh close thread tak?tq

                          Comment


                          • #14
                            Re: Cara-cara nak masuk Islam

                            eh emy kembali.......

                            Comment


                            • #15
                              Re: Cara-cara nak masuk Islam

                              MasyaAllah...topik tak update sekaligus tak ditutup rupanya.

                              Comment

                              Working...
                              X