Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Perempuan : Utk Renungan Bersama ....

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Perempuan : Utk Renungan Bersama ....

  • Assalamualaikum..
   Sekadar Renungan...Bukan dari idea saya..cuma petikan dari jemaah Islamiah Untuk RENUNGAN BERSAMA...

   (1.) Kalau seorang perempuan keluar dengan bersolek dan menampakkan auratnya, disenangi pula oleh suaminya, menunjukkan jiwa suaminya telah mati, dayus namanya kerana sanggup jadikan isteri saham bersama, cuma dia dapat saham lebih utama.

   (2.) Banyak isteri yang kasih, tapi payah cari yang setia, yang paling susah mendapatkan perempuan yang kasih dan setia.

   (3.) Alangkah bertuahnya seorang itu selepas beriman isterinya banyak setia belaka, anaknya banyak menurut kata, sahabat-sahabatnya banyak menolong perjuangannya,ibu dan ayahnya senang hati mendoakannya.

   (4.) Kalau seorang isteri itu dapat dinikmati bersama oleh orang lain walaupun setakat memandangnya suami dayus namanya, isterinya khianat.

   (5.) Perempuan itu cantiknya mempesona, cintanya pada kita melalaikan, bencinya pada kita binasa.

   (6.) Biasanya seorang perempuan bila berkahwin dengan orang besar ia merasa lebih besar daripada suaminya betapalah ia menjadi orang besar, jangan haraplah suami dapat mengarah-arahkannya. Biasanya suaminya jadi orang suruhannya.

   (7.) Diantara hiburan seorang suami selain daripada kesolehan isternya boleh bertukar buah fikiran dengan isterinya, boleh mengingat buah fikiran suaminya, boleh menerima ilmu yang diberi, dapat menyampaikan sebagaimana yang diterima, boleh memberi semangat kepada suaminya di saat suaminya kena uji.

   (8.) Biasanya perempuan yang tak cantik itu selalu bersolek bahkan berlebih-lebih pula kerana hendak menutup ketidak-cantikkannya

   (9.) Bila isteri lebih masyhur daripada suaminya suami rasa bertuah dalam derita, kalau suami masyhur daripada isteri, isterinya rasa bertuah dalam kebahagiaan.

   (10.) Seorang lelaki walau bagaimana cinta dengan isterinya sekalipun kalau isterinya mati dia mahu cepat-cepat kahwin lagi, tapi bagi perempuan yang cintakan suami kalau suaminya mati dia payah untuk kahwin lagi kecuali kalau ia ditekan oleh sesuatu keadaan.

   (11.) Biasanya kemasyhuran seorang anak boleh menaikkan imej bapanya atau ibunya, kalau kemasyhuran bapanya atau ibunya bertuah anaknya, tetapi kemasyhuran seorang isteri boleh terhina suaminya.

   (12.) Diantara watak manusia di akhir zaman orang gaji berlagak seperti isteri, isteri berlagak seperti suami, di waktu itu para suami kehilangan isteri dalam masa beristeri.

   (13.) Orang yang bermadu itu macam orang makan madu, sekali-sekala tersedak juga oleh kerana manisnya.

   (14.) Kalau isteri-isteri yang bermadu itu boleh tolak ansur tentang haknya kerana sesuai dengan kedudukannya, ini menunjukkan perempuan luar biasa. Tapi kalau hanya sanggup sama rata menerima haknya semata-mata ini perempuan biasa, dan kalau meminta lebih dari haknya, ini perempuan mementingkan diri.

   (15.) Orang yang ada empat isteri, ia sentiasa berada dalam suasana pengantin baru.Kerana menganggap dirinyer sentiasa diburu.

   (16.) Kalau perempuan yang tua itu terlalu suka bersolek, mengikut saikologi dia susah hati kehilangan mudanya

   Sekian ader nyer..

 • #2
  Re: Perempuan : Utk Renungan Bersama ....
  • dari sos ; thread yg sama ... ( user : moshi )
   (1.) Kalau seorang perempuan keluar dengan bersolek dan menampakkan auratnya, disenangi pula oleh suaminya, menunjukkan jiwa suaminya telah mati, dayus namanya kerana sanggup jadikan isteri saham bersama, cuma dia dapat saham lebih utama.
   NOTA:
   HARUS MEMANG BENAR, kerana sebahagian ilmuan menjelaskan dalam permasaalahan ini:
   Isteri sedemikian... bila melangkah keluar dari rumahnya... selangkah doa azab untuk dirinya, langkah kedua untuk suaminya dan bersilihganti keduanya sehinggalah kembali kerumah DALAM DOA YANG SERUPA...
   AZAB UNTUK DIRI DAN AZAB UNTUK SUAMINYA kerana keluar rumah tanpa menutup aurat yang difardhukan.
   (demikian juga anak-anak gadis yang baligh... untuk dirinya dan untuk ibubapanya; kedua-duanya berada dalam kemurkaanNYA ).

   WA.

   Na'uzubillahiminzalik.
   Astaghafirullah al adzim.
   - moshi -

  Comment


  • #3
   Re: Perempuan : Utk Renungan Bersama ....

   Sabda Nabi SAW :

   Perempuan itu tidak dijadikan Allah dari pada kepala untuk berada di atas,tidak juga dijadikan daripada kaki untuk berada di bawah,tetapi daripada tulang rusuk, dekat dengan lengan untuk dilindungi dan dekat dengan hati untuk di kasihi..

   (tak ingat dah riwayat sapa....)

   Comment


   • #4
    Re: Perempuan : Utk Renungan Bersama ....

    jika dnasihati masih jua dbuat,camna ya

    Comment

    Working...
    X