Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Batu permata dan khasiatnya.Betulke?



    betulkah ada batu-batu oermata seperti delima merah,kayu kokka,kecubung dan lain-lain yang dengan berbagai ayat,mampu memberi kelebihan kepada pesakit atau mengubati penyakit..?

    tidakkah dengan adanya cerita-cerita sebegini hanya akan membuatkan orang ramai semakin tertarik utk mendapatkan barangan-barangan seperti ini,sehingga ada yang sanggup membelanjakan ratusan ringgit untuk mendapatkannya. dan perkara sebegini sudah tentunya hanya menguntungkan penjual batu permata..saya ingin berkongsi dengan tuan/puan tentang senarai harga barangan berasaskan kayu kokka yg dikeluarkan oleh Darul Nu'man..sungguh memeranjatkan..

    Berikut adalah mahar bagi barangan Kayu Kokka:
    --------------------------------------------------------------------
    Mahar bagi TASBIH ;
    33 biji jenis BULAT kecil - RM 600.00
    99 biji jenis BULAT Kecil - RM 900.00 ( Kayu Kokka besar Biji Saga )
    99 biji jenis BULAT besar - RM 1,200.00 ( Kayu Kokka besar sedikit dari
    Biji
    Saga )
    33 biji jenis BUJUR kecil - RM 700.00
    33 biji jenis BUJUR sedang - RM 900.00
    33 biji jenis BUJUR Besar - RM 1,500.00
    ----------------------------------------------------------------------------
    -----
    Mahar bagi CINCIN ;
    Kayu Kecil RM 150.00
    Kayu Sedang RM 200.00 ( Kayu Kokka sebesar Kacang Tanah )
    Kayu Besar RM 250.00
    Cincin Perak untuk Lelaki.
    Nyatakan saiz jari anda contoh ukuran 15, 19, 21 atau seterusnya.
    Dapatkan ukuran saiz di kedai emas langganan anda.

    Tidak perlu ditanggalkan bila ke bilik air.
    Pakainya pada jari tangan kanan untuk mengelakkan dari terkena najis.
    ----------------------------------------------------------------------------
    -----
    Mahar bagi LOKET ;
    Kayu Kecil P - RM 60 & E - RM 150.00
    Kayu Sedang P - RM 100 & E - RM 200.00 ( Kayu Kokka sebesar Kacang
    Tanah )
    Kayu Besar P - RM 160 & E - RM 250.00
    [P (perak) & E (emas).]

    Memakainya harus sentuh kulit. Tidak perlu ditanggalkan bila ke bilik
    air,
    kerana ianya jauh dari kemungkinan terkena najis.
    ----------------------------------------------------------------------------
    -----
    Mahar bagi GELANG ;
    ukuran pergelangan tangan dalam 'cm'
    GK1 - 14 hingga 16 cm - RM 400.00 ( Kayu Kokka sebesar Kacang Tanah
    ber+
    Kecil )
    GK2 - 15 hingga 17 cm - RM 500.00 ( Kayu Kokka sebesar Kacang Tanah
    ber+
    Kecil )
    GK3 - 16 hingga 19 cm - RM 600.00 ( Kayu Kokka sebesar Kacang Tanah
    ber+
    Kecil )

    Menggunakan tali getah 'elastik' yang boleh mengembang.
    Gelang juga boleh berfungsi sebagai tasbih untuk berzikir.
    ----------------------------------------------------------------------------
    -----
    Minyak Urut Kokka:
    Botol kecil 20ml - RM 50.00
    Botol besar 40ml - RM 100.00

    Untuk bisa badan, sengal otot, sakit tulang, lemah sendi, sihir, santau
    dan
    sebagainya.
    (Bagi kegunaan luaran sahaja.)
    -----------------------------------------------------------------------
    Terhad & tiada wakil, ragu tiruan. Milikinya di pejabat Darul Nu'man .
    -----------------------------------------------------------------------
    Buku mengenainya: Rahsia & Kelebihan KAYU KOKKA
    - Jenis Kayu Bahtera Nabi Nuh & Tongkat Nabi Musa AS.
    Penulis: Fathur Rahman. Kod: DN 420. ISBN: 983-046-352-4.
    Tebal: 80 m.s. Harga: RM 5.00
    --------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------------------------------------------------
    ---------


    Harap maaf diatas segala kesulitan.
    Sekian, terima kasih.
    Wassalam...

    Dari,
    DARUL NU'MAN
    Penyalur Inspirasi Ummah.
    kepada mods, saya minta maaf sebab tidak tahu di mana patut meletakkan thread ini,sama ada di Bincang Misteri,Sains atau di sini..
    Last edited by sapique85; 28-06-05, 09:22 PM.

  • #2
    Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?


    salam-z-

    posting ko macam nak iklankan Darul Nu'MAN jee...

    tp pada ako apa salahnya berbelanja utk kegunaan sendiri...macam org beli mas jugak...tu tak kira menguntungkan tukang jual mas tu ker??

    setahu ako benda˛ ni semua mahal sebap susah nak dapat...dan pada aku ianya sangat cantik...

    btw...ni ada topik yang terdahulu pasal kokka...
    http://bincang.net/forum/showthread....ighlight=kokka

    afross...

    Comment


    • #3
      Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

      bukan niat saya nak iklankan barangan Darul Nu'man..
      mmg pada asalnya saya mmg teringin utk memiliki cincin kayu kokka (sbb sy mmg minat kumpul cincin batu permata) drpd darul nu'man..
      sy agak terperanjat dgn harga yg ditawarkan,terlalu tinggi..

      di tempat sy cincin batu delima merah,batu kecubung boleh mencecah ratusan ringgit..

      Comment


      • #4
        Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

        hmm..batu pertama yg lain tak tau plak khasiat dia camne tp kalo bt delima setau eden selain ubat penyakit,org juga cari batu ni utk 'sedut' duit melalui upacara2 tertentu..tapi nak cari yg betul original mmg susah...
        kalo org2 yg arif psl batu ni,derang ckp kalo rendam kat air yg jernih akan bertukar jd kemerah-merahan n batu tu akan kuarkan cahaya yg kemerah-merahan....

        Comment


        • #5
          Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

          Originally posted by Nwarz
          hmm..batu pertama yg lain tak tau plak khasiat dia camne tp kalo bt delima setau eden selain ubat penyakit,org juga cari batu ni utk 'sedut' duit melalui upacara2 tertentu..tapi nak cari yg betul original mmg susah...
          kalo org2 yg arif psl batu ni,derang ckp kalo rendam kat air yg jernih akan bertukar jd kemerah-merahan n batu tu akan kuarkan cahaya yg kemerah-merahan....
          sy ada sebentuk cincin batu delima merah ni..tp celup dalam air takde pun keluar kaler-kaler,tak asli kot cuma batu delima sy ni ada keluarkan garisan-garisan yg bersambung membentuk star bila ada pancaran cahaya..taktaula kalau-kalau dkt dlm batu tu diorg sumbat benda supaya boleh keluarkan bentuk bintang tu..

          so far takde pun rasa apa-apa hikmat @ kelebihan bila pakai..kalau nak kata kebal,rsnya klu ambik pisau toreh kat tangan luka gak tgn tu
          tarik duit tu bukanke syirik?
          Last edited by sapique85; 09-07-05, 08:11 PM.

          Comment


          • #6
            Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?


            salam-z-

            kalau batu delima yg asli punya bukan setakt ratus˛ lagi dah bang...dah ceceha ribu˛ dah...kalau yg asli punya tak payah masukkan dalam air...letakkan batu tu bawah gelas je air dia akan tukar jadi merah...kalau masukkan dalam air dia lagi la merah kan...

            sapique85
            yg delima ada star tu delima tipu la...itu untuk cantik jer...ako ada satu...murah jer yg tu...dalam RM30 cam tu jer...

            afross...

            Comment


            • #7
              Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

              Originally posted by Mutant

              salam-z-

              kalau batu delima yg asli punya bukan setakt ratus˛ lagi dah bang...dah ceceha ribu˛ dah...kalau yg asli punya tak payah masukkan dalam air...letakkan batu tu bawah gelas je air dia akan tukar jadi merah...kalau masukkan dalam air dia lagi la merah kan...

              sapique85
              yg delima ada star tu delima tipu la...itu untuk cantik jer...ako ada satu...murah jer yg tu...dalam RM30 cam tu jer...

              afross...
              itu sbbnya aku bukak topik ni..
              ramai yg kadang-kadang tertipu dgn batu2 permata ni sampai sanggup keluarkan duit ratus-ratus..lg teruk bila tgk 'ustaz-ustaz' yg jual batu permata ni.bila dah tgk ustaz2 takkan la org nak fikir brg ni brg tiruan..takkan ustaz lak nak menipu..
              Sabtu lepas aku pegi masjid india..ramai yg jual batu permata ni..ada sorg pakcik tu tawar marjann 150 witout cincin dalam harga 150..dia kata kat tempat lain tu byk yg tiruan@buatan..ntah2 dia punya pun buatan huhuhu

              Comment


              • #8
                Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                kalo batu delima yg asli elok utk dibuat ubat utk pelbagai penyakit..tp nak jumpa yg ori tu tak semua org blh dpt..so kalo dpt tu jgn salah gunakan..
                kalo tak silap eden ade 2 jenis batu ni(jantan dan betina)...dan dengar2 kalo 2 batu ni dicombine kan mcm2 bende yg kita bleh mintak...takut bleh sampai jd syirik..nauzubillah...

                Comment


                • #9
                  Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                  Originally posted by Nwarz
                  kalo batu delima yg asli elok utk dibuat ubat utk pelbagai penyakit..tp nak jumpa yg ori tu tak semua org blh dpt..so kalo dpt tu jgn salah gunakan..
                  kalo tak silap eden ade 2 jenis batu ni(jantan dan betina)...dan dengar2 kalo 2 batu ni dicombine kan mcm2 bende yg kita bleh mintak...takut bleh sampai jd syirik..nauzubillah...
                  It's not only <b>"boleh jadi"</b> syirik, it <b>is</b> syirik. Believing a created things can answer your doa <b>is</b> syirik! There shouldn't be any doubt about it.

                  Becareful when giving attribute of Rabb to a creation. There are certain things/events mention in the Quran and Hadith that can have barakah and you can use as a tabarruk (seeking barakah). Seeking tabarruk to other than that already mention in the Quran and Hadith is considered syirik.

                  Wallahualam

                  Comment


                  • #10
                    Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                    pakai cincin adalah sunnah... mmg ada khasiatnya kalau pakai batu yang 'idup'

                    Comment


                    • #11
                      Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                      Originally posted by KrisEmas
                      It's not only <b>"boleh jadi"</b> syirik, it <b>is</b> syirik. Believing a created things can answer your doa <b>is</b> syirik! There shouldn't be any doubt about it.

                      Becareful when giving attribute of Rabb to a creation. There are certain things/events mention in the Quran and Hadith that can have barakah and you can use as a tabarruk (seeking barakah). Seeking tabarruk to other than that already mention in the Quran and Hadith is considered syirik.

                      Wallahualam
                      just nak kongsi jawapan dari Dr Masitah..

                      klik di sini

                      Haram kristal untuk tangkal


                      APAKAH hukumnya jika kita mempercayai batu kristal ada aura yang boleh mengubati penyakit atau manfaat tertentu kerana saya lihat ramai orang memakainya sebagai gelang.

                      Saya pernah terbaca bahawa Islam menyaran umatnya mencari kaedah rawatan bagi sesuatu penyakit.

                      Adakah ia bertentangan dengan Islam?



                      HANI

                      Kedah



                      JAWAPAN

                      ALLAH tidak pernah mencipta sesuatu di dalam alam ini dalam keadaan sia-sia atau tiada manfaat.

                      Hanya ilmu manusia yang masih cetek dalam mencari rahsia alam ini.

                      Begitu juga dengan batu batan ciptaan Allah, mempunyai rahsia tersendiri.

                      Pada zaman Nabi Muhammad saw, wanita memakai gelang diperbuat daripada bahan-bahan rempah ratus kerana percaya ia ada khasiat tertentu.

                      Oleh itu, memakai gelang kristal kerana mahu mendapatkan khasiat yang ada padanya adalah harus.

                      Yang haram ialah memakainya dengan niat menjadikannya sebagai tangkal yang dipercayai boleh menolak bala atau mendatangkan laba
                      adake sesapa yg boleh huraikan lebih lanjut ttg jawapan dr masitah ni?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                        Originally posted by klauth_2
                        pakai cincin adalah sunnah... mmg ada khasiatnya kalau pakai batu yang 'idup'
                        apa yg dimaksudkan dgn batu hidup?

                        memakai cincin adalah sunnah Rasulullah SAW,tp dalam pada ms yg sama,ada segelintir peniaga yang mengambil kesempatan dr sunnah..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                          'Imran ibn Hasin reports that "the Messenger of Allah, peace be upon him, saw a man wearing a bracelet of copper on his arm. The Prophet, peace be upon him, exclaimed to him: 'Woe be to you' What is this? ' The man replied: 'I am suffering from weakness (al-wahinah).' (Al-wahinah is a disease that causes pain in the shoulders and hands. The man was wearing a copper bracelet believing it would relieve his pain and suffering. The Prophet, peace be upon him, prohibited him from wearing it because he regarded it as an amulet) The Prophet, peace be upon him, said: 'It will give you nothing but pain. Throw it away. Had you died while wearing it, you would never have achieved salvation'." (Ahmad)

                          'Isa ibn Hamza said: "I went to see 'Abdullah ibn Hakim and his face was red due to high fever. I said to him: 'Why don't you use an amulet?' He said: 'We seek refuge with Allah from it. The Messenger of Allah, peace be upon him, said: "Whoever wears anything as an amulet will be entrusted to it"."' (Abu Daw'ud)

                          Comment


                          • #14
                            Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                            amulet = tangkal utk pelindung bala

                            tp kalau rujuk balik penerangan dari darul nukman mengenai kayu kokka,dan jawapan dr dr masitah,batu permata/setiap kejadian Allah ada kelebihannya dan Allah tak menjadikan sesuatu benda sia-sia..

                            dan dlm Islam kita perlu berusaha, baru minta dan tawakkal pada Allah..
                            bolehkah batu permata ini kita anggap sebagai satu usaha?
                            kalau mcm kayu herba lain,ia ada khasiatnya sebagai rawatan

                            Comment


                            • #15
                              Re: Batu permata dan khasiatnya.Betulke?

                              Narrated Jabir ibn Abdullah May Allah be pleased with him
                              Allah's Messenger May Allah's peace and praise be on him said: There is a remedy for every disease, and when the remedy is applied to the disease it is cured with the permission of Allah, the Exalted and Glorious. [Bukhari]

                              Believing that rocks or roots have ability to cure by merely wearing them is supersitious. That's giving a supernatural power to a creation.

                              Comment

                              Working...
                              X