Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Koleksi Doa Harian

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Koleksi Doa Harian  Ingin kongsi doa bersama.. samada doa harian mahupon doa selepas sembahyangg...

  Doa selepas solat....

  ""Ya Allah, Tuhan Sekalian Alam, Selamatkanlah umat Islam yg sedang
  sengsara di Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya , Thailand dan
  serata
  pelusuk
  dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuh Mu.
  Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan
  berikanlah rahmatMu ke
  atas mereka.
  Satu-padukanlah hati kami untuk menghancurkan musuh-musuh-Mu. ...

  Amin, ya Rabbal A'lamin."

 • #2
  Re: Koleksi Doa Harian

  tak ade sape lagi nak kongsi lagi ke... meh le tambah sikit k

  Comment


  • #3
   Re: Koleksi Doa Harian

   doa lembutkan hati ade tak?

   Comment


   • #4
    Re: Koleksi Doa Harian

    Utk Doa Harian berserta teks jawi & audio sila ke :

    Doa Harian

    atau paut ker blog utama :

    SRIYORK dot Com

    Comment


    • #5
     Re: Koleksi Doa Harian

     minta panduan kawan2 semua..

     apa doa yg senang dan baik utk dibaca semasa proses pertunangan? aku diminta utk baca doa utk pertunangan saudaraku.. kalau boleh janganlah jawab "doa apa2 pun boleh.."

     tolong ye.. makacihh..

     Comment


     • #6
      Re: Koleksi Doa Harian      Ini ade doa2 harian yg sesuai kiter hafal... Namun perlu mintak panduan dari Ustaz2 utk bacaan dlm jawi...

      1.Doa Sebelum Makan
      Allahumma baarik lanaa fiimaa razaqtana wa qinaa 'adzaa-bannaari Bismillahirrahmaaniraahiimi.
      Artinya : Ya Allah berkahilah kami dalam rezki yang telah Engkau limpahkan kepada kami, dan peliharalah kami dari siksa neraka. Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. (HR. Ibnu as-Sani)

      2. Doa Sesudah Makan
      Alhamdulillahilladzii ath'amanaa wa saqaanaa wa ja'alanaa muslimiina
      Artinya : Segala puji bagi Allah Yang telah memberi kami makan dan minum, serta menjadikan kami muslim. (HR. Abu Daud)
      Alhamdulilaahilladzi ath'amanii hadzaa wa razaqaniihi min ghayri hawlin minnii wa laa quwwatin.
      Artinya : Segala puji bagi Allah yang telah memberiku makanan ini dan melipahkannya kepadaku tanpa daya dan kekuatanku. (HR. Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah)

      3. Doa Sebelum Tidur
      Bismikallahhumma ahyaa wa bismika amuutu.
      Artinya : Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan dengan nama-Mu aku mati. (HR. Bukhari dan Muslim)

      4. Doa Sesudah Bangun Tidur
      Alhamdulillaahil ladzii ahyaanaa ba'da maa amaatanaa wa ilayhin nusyuuru
      Artinya : Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami setelah mematikan kami. Kepada-Nya-lah kami akan kembali (HR. Bukhari)

      5.Doa Terkejut Bangun Dari Tidur
      A'uudzu bikalimaatillahit tammaati min ghadhabihi wa min syarri 'ibaadihi wa min hamazaatisy syayaathiini wa an yahdhuruuni
      Artinya : Aku berlindung dengan kalimah Allah yang sempurna dari kemarahan Allah dari kejahatan hamba-hamba-Nya dan dari gangguan setan dan dari kehadiran mereka (HR. Abu Daud dan Tir-middzi)

      6.Doa Mimpi Baik
      Alhamudlillaahirrabbil 'alamiina
      Artinya : Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam (HR. Bukhari)

      7.Doa Mimpi Tidak Baik
      Allaahumma innii a;uudzu bika min 'amalisy syaythaani, wa sayyi'aatil ahlaami
      Artinya : Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari perbuatan setan dan dari mimpi-mimpi yang buruk (HR. Ibn as-Sani)

      8.Doa Sesudah Duduk Bangun Tidur
      Laa ilaaha illaa anta subhaanaka allahuma zidnii 'ilman wa laa tuzigh qalbii ba'da idz hadaitanii wa hablii min ladunka rahmatan innaka antal wahhaabu.
      Artinya : Tidak ada Tuhan melainkan Engkau, maha suci Engkau ya Allah, aku minta ampun kepada-Mu tentang dosa-dosaku, dan aku mohon rahmat-Mu tentang dosa-dosaku, dan aku mohon rahmat-Mu. Ya Allah, tambahlah ilmuku dan janganlah Engkau gelincirkan hatiku setelah Engkau memberi petunjuk kepadaku, dan karuniakanlah rahmat untuk-ku daripada-Mu, sesungguhnya Engkaulah yang maha Memberi. (HR. Abu Daud)

      9.Doa Menjelang Shubuh
      Allaahumma innii a'uuzdu bika min dhiiqid dun-yaa wa dhiiqi yaumil qiyaamati.
      Artinya : Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari kesempitan dunia dan kesempitan hari kiamat. (HR. Abu Daud)

      10. Doa Menyambut Datangnya Pagi
      Ashbagnaa wa ashbahal mulku lillaahi 'Azza wa jalla, wal hamdu lillaahi, wal kibriyaa'u wal 'azhamatu lillaahi, wal khalqu wal amru wallailu wannahaaru wa maa sakana fiihimaa lillaahi Ta'aalaa. Allahummaj'al awwala haadzan nahaari shalaahan wa ausathahu najaahan, wa aakhirahu falaahan, yaa arhamar raahimiina.
      Artinya : Kami telah mendapatkan Shubuh dan jadilah segala kekuasaan kepunyaan Allah, demikian juga kebesaran dan keagungan, penciptaan makhluk, segala urusan, malam dan siang dan segala yang terjadi pada keduanya, semuanya kepunyaan Allah Ta'ala. Ya Allah, jadikanlah permulaan hari ini suatu kebaikan dan pertengahannya suatu kemenangan dan penghabisannya suatu kejayaan, wahai Tuhan yang paling Penyayang dari segala penyayang.

      Allahumma innii as'aluka 'ilman naafi'an wa rizqan thayyiban wa 'amalan mutaqabbalan
      Artinya : Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu ilmu yang berguna, rezki yang baik dan amal yang baik Diterima. (h.r. Ibnu Majah)

      11. Doa Menyambut Petang Hari
      Amsainaa wa amsal mulku lillaahi walhamdulillahi, laa ilaaha illallahu wahdahu laa syariika lahu. Allahumma innii as'aluka min khairi haadzihil lailati wa khhaiiri maa fiihaa, wa a'uudzu bika min syarrihaa wa syarrimaa fiihaa. Allaahumma innii a'udzuu bika minal kasali walharami wa suu'il kibari wa fitnatid dun-yaa wa 'adzaabil qabri.
      Artinya : Kami telah mendapatkan petang, dan jadilah kekuasaan dan segala puji kepunyaan Allah, tidak ada sekutu bagi-Nya. Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu kebaikan malam ini dan kebaikan yang terdapat padanya dan aku berlindung dengan-Mu dari kejahatannya dan kejahatan yang terdapat padanya. Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari malas, tua bangka, dan dari keburukan lanjut umur dan gangguan dunia dan azab kubur. (HR. Muslim)
      Allaahumma anta rabbii, laa ilaaha illaa anta, 'alaika tawakakaltu wa anta rabbul 'arsyil 'azhiimi, maa syaa'allahu kaana, wa maa lam yasya' lam yakun. Laa haula wa laa quwwata illaa billahil 'alliyyil 'azhiimi. A'lamu annallaaha 'alaa kuli syai'in qadiirun, wa annallahu qad ahaatha bukillin syai'in 'ilman. Allahumma innii a'uudzu bika min syarri nafsii, wa min syarri kuli daabbatin anta aakhidzun bi naashiyatihaa. Inaa rabbii'alaa shiraathin mustaqiimin.
      Artinya : Ya allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang lain kecuali Engkau, kepada-Mu aku bertawakkal, dan engkau adalah penguasa 'Arasy Yang Maha Agung, apa yang dekehendaki Allah pasti terjadi, dan apa yang tidak dikehendaki-Nya, tidak akan terjadi, tidak ada daya dan uapaya melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Besar. Aku mengetahui bahwa Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu, dan bahwa pengetahuan Allah meliputi segala sesuatu. Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu dari kejahatan dariku, dan kejahatan setiap binatang yang melata yang Engkau dapat bertindak terhadapnya, sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.

      12. Doa Masuk Rumah
      Assalaamu 'alaynaa wa ' alaa 'ibaadillahish shaalihiina. Allaahumma innii as-aluka khayral mawliji wa khayral makhraji. Bismillahi walajnaa wa bismillaahi kharahnaa wa 'alallahi tawakkalnaa, alhamdulilaahil ladzii awaanii.
      Artinya : Semoga Allah mencurahkan keselamatan atas kami dan atas hamba-hamba-Nya yang shalih. Ya Allah, bahwasanya aku memohon pada-Mu kebaikan tempat masuk dan tempat keluarku. Dengan menyebut nama-Mu aku masuk, dan dengan mneyebut nama Allah aku keluar. Dan kepada Allah Tuhan kami, kami berserah diri. Segala puji bagi Allah yang telah melindungi kami. (HR. Abu Daud)

      13. Doa Keluar Rumah
      Bismilaahi tawakkaltu 'alallahi wa laa hawla wa laa quwwata illaa billaahi.
      Artinya : Dengan menyebut nama Allah, aku menyerahkan diriku pada Allah dan tidak ada daya dan kekuatan selain dengan Allah saja. (HR. Abu Daud dan Tirmidzi)

      14. Doa Menuju Masjid
      Allaahummaj'al fii qalbii nuuran wa fii lisaanii nuuran waj'al fii sam'ii nuuran waj'al fii basharii nuuran waj'al min khalfii wa min amaamii nuuran waj'al min fawqii nuuran wa min tahtii nuuran. Allahumma a'thinii nuuran.
      Artinya : Ya Allah, jadikanlah dalam qalbuku nur, dalam lisanku nur, jadikanlah dalam pendengaranku nur dan dalam penglihatanku nur. Jadikanlah dari belakang-ku nur dan dari depanku nur. Jadikanlah dari atasku nur dan dari bawahku nur. Ya Allah, berilah aku nur tersebut. (HR.Muslim)

      15. Doa Masuk Masjid
      A'uudzu billahil 'aliyyil 'azhiimi. Wa biwajhihil kariimi, wa bisulthaanihil qadiimi minasy syaythaanir rajiimi alhamdu lillahi rabbil 'aalamiina. Allaahumma shalli wa sallim 'alaa muhammadin wa 'alaa aali muhammadin. Allaahumaghfirlii dzunuubii waftah lii abwaaba rahmatika.
      Artinya : Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Besar. Dan demi wajah-Nya Yang Maha Mulia dan dengan kekuasaan-Nya Yang tak berpermulaan (berlindung aku) dari kejahatan syaitan yang terkutuk. Segala puji kepunyaan Allah Tuhan semesta alam. Ya Allah, sanjung dan selamatkanlah Nabi Muhammad saw. Dan keluarganya. Ya Allah, ampunilah segala dosaku dan bukakanlah bagiku segala pintu rahmat-Mu. (h.r. Abu Daud)
      Allaahummaftah lii abwaaba rahmatika.
      Artinya : Ya Allah, bukakanlah bagiku pintu-pintu rahmat-Mu. (h.r. Muslim)

      16. Doa Keluar Masjid
      Allaahumma innii as'aluka min fadhlika
      Artinya : Ya Allah, aku memohon kepada-Mu karunia-Mu. (HR. Muslim, Abu Daud, an-Nasa'I dan Ibnu Majah)

      17. Doa Masuk WC
      Allaahumma innii a'uudzubika minal khubutsi wal khabaa'itsi.
      Artinya : Ya Allah, aku berlindung pada-Mu dari syaitan besar laki-laki dan betina. (HR. Bukhari dan Muslim)

      18. Doa Keluar WC
      Ghufraanaka. Alhamdulillaahil ladzii adzhaba 'annjil adzaa wa'aafaanii.
      Artinya : Ku memohon ampunan-Mu. Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan penyakitku dan telah menyembuhkan/menyelamatkanku. (HR. Abu Daud)

      19. Doa Sewaktu Bepergian
      Allahumma bika asra'iinu wa 'alayka atawakkalu. Allaahumma dzallil lii shu'uubata amrii wa sahhil 'alayya masyaqqata safarii warzuqnii minal khayri aktsara mim maa athlubu washrif ' annii kulla syarrin. Rabbisyarahlii shadrii wa yassirlii amrii. Allaahumma innii astahfizhuka wa astawdi'uka nafsii wa diinii wa ahlii wa aqaaribii wa kulla maa an'amta 'alayya wa 'alayhim bihi min aakhiratin wa dun-yaa, fahfazhnaa ajma'iina min kulli suu'in yaa kariimu, da'waahum fiihaasubhaanakallahumma wa tahiyyatuhum fitha salaamun, wa aakhiru da'waahum 'anil hamdu lilaahi rabbil ' aalamiiina, wa shallallahu 'alaa sayyidinaa muhammadin wa'alaa aalihii wa shahbihii wa sallama.
      Artinya : Ya Allah, aku memohon pertolongann-Mu dan kepada-Mu aku menyerahkan diri. Ya Allah, mudahkanlah kesulitan urusanku dan gampangkanlah kesukaran perjalananku, berilah padaku rezeki yang baik dan lebih banyak dari apa yang kuminta. Hindarkanlah dariku segala keburukan. Ya Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah segala urusanku. Ya Allah, kumohon pemeliharaan-Mu dan kutitipkan diriku kepada-Mu, agamaku, keluargaku, kerabatku dan semua yang Engkau ni'matkan padaku dan kepada mereka, semenjak dari akhirat dan dunia. Peliharalah kami semua dari keburukan, Ya Allah Yang Maha Mulia.
      Do'a mereka (dalam surga) ialah : "Subhaanakallahumma" (artinya : Maha Suci Engkau ya Allah).
      Ucapan sanjungan mereka di dalamnya ialah : "Salaam" (artinya : keselamatan).
      Dan akhir doa mereka padanya ialah " "Alhamdulillahi rabbil aalamiin", (artinya : Segala puji bagi Allah Tuhan seantero alam).
      Dan semoga Allah menyanjung dan memberi keselamatan kepada Nabi Muhammad saw.
      Dan kepada keluarganya dan kepada sahabatnya, semoga Allah memberinya keselamatan. (Disebutkan oleh an-Nawawi)

      20. Doa Tiba di Tujuan
      Alhamdulillaahil ladzi sallamanii wal ladzii aawaanii wal ladzii jama'asy syamla bii.
      Artinya : Segala puji bagi Allah, yang telah menyelamatkan aku dan yang telah melindungiku dan yang mengumpulkanku dengan keluargaku.

      21. Doa Ketika Bercermin
      Alhamdulillaahil ladzii sawwaa khalqii fa'addalahu wa karrama shuurata wajhii fahassanahaa waja'alanii minal muslimiina.
      Artinya : Segala puji bagi Allah yang menyempurnakan kejadianku dan memperindah dan memuliakan rupaku lalu, membaguskannya dan menjadikan aku orang Islam. (HR. Ibnu as-Sani)
      Allaahumma kamaa hassanta khalqii fahassin khuluqii
      Artinya : Ya Allah, sebagaimana Engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pulalah akhlakku. (HR. Ahmad)

      22. Doa Ketika Hendak Berpakaian
      Biismilaahirrahmaanirrahiimi. Allaahumma innii as-aluka min khayrihi wa khayri maa huwa lahu wa a'uudzubika min syarrihi wa khayri maa huwa lahu.
      Artinya : Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Ya Allah, aku memohon kepada-Mu dari kebaikan pakaian ini dan dari kebaikan sesuatu yang ada di pakaian ini. Dan aku berlindung pada-Mu dari kejahatan pakaian ini dan kejahatan sesuatu yang ada di pakaian ini.
      Alhamdulillahilladzii kasaanii hadzaa wa razaqaniihi min ghayri hawlin minnii wa laa quwatin.
      Artinya : Segala puji bagi Allah yang telah memakaikan pakaian ini kepadaku dan mengkaruniakannya kepadaku tanpa daya dan kekuatan dariku. (HR. Ibnu as-Sani)

      23. Doa Ketika Hendak Bersetubuh
      Bismillaahi, allahumma jannibnasy syaythaana wa jannibisy syaythaana maa razaqtanaa.
      Artinya : Dengan nama Allah, ya Allah; jauhkanlah kami dari gangguan syaitan dan jauhkanlah syaitan dari rezki (bayi) yang akan Engkau anugerahkan pada kami. (HR. Bukhari)

      24. Doa Masuk Pasar
      Bismillahi, allahumma innii as-aluka khayra haadzihiz suuqi wa khayra maa fiihaa, wa a'uudzu bika min syarri haadzihis suuqi wa min syarri maa fiithaa. Allahumma innii a'uudzu bika an ushiiba fiihaa yamiinaam faajiratan aw shafagatan khaasiratan.
      Artinya : Dengan nama Allah ya Allah aku memohon pada-Mu kebaikan pasar ini dan kebaikan yang ada di dalamnya. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan pasar ini dan dari keburukan yang ada didalamnya. Dan aku berlindung pada-Mu dari sumpah palsu dan dari suatu pembelian atau penjualan yang merugikan. (HR. Hakim)
      Wallahu a'lam bisshawab.

      Comment


      • #7
       Re: Koleksi Doa Harian

       Originally posted by wufi

       ""Ya Allah, Tuhan Sekalian Alam, Selamatkanlah umat Islam yg sedang
       sengsara di Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya , Thailand dan
       serata
       pelusuk
       dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuh Mu.
       Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan
       berikanlah rahmatMu ke
       atas mereka.
       Satu-padukanlah hati kami untuk menghancurkan musuh-musuh-Mu. ...
       Amin, ya Rabbal A'lamin."
       Doa Qunut Nazilah ni rasanya.. Ustaz Juraime (PERKIM/ Panel Fiqh Al-Ahkam) pernah membaca doa qunut nazilah seperti ini semasa Solat Zuhur. Katanya beliau ambil daripada Dr Yusof Al-Qardhawi.

       Sebagai tambahan daripada ana yg dhaif,
       Membaca Doa tidak semestinya perlu mengangkat tangan. Contohnya Doa makan, masuk tandas dan lain-lain yang sewaktu dengannya

       Wallahu'alam

       Comment


       • #8
        Re: Koleksi Doa Harian

        Tanya sikit pd yg arif pasal maksud ayat nih:

        Al-Israa' ayat 110:
        ".... Dan janganlah engkau nyaringkan bacaan doa atau sembahyangmu, juga janganlah engkau perlahankannya, dan gunakanlah sahaja satu cara yang sederhana antara itu. "
        Sesape boleh perjelaskan? Takpe ke kalau jadi imam solat pastu baca doa kuat2?

        Comment


        • #9
         Re: Koleksi Doa Harian

         Originally posted by el-lail
         Takpe ke kalau jadi imam solat pastu baca doa kuat2?
         Yang sebenarnya tiada diriwayatkan di dalam Hadis yang Sahih bahawa Rasullullah S.A.W berdoa dan Makmum mengaminkan di dalam Solat Jema'ah.

         Prophet (sallallaahu 'alaihi wasallam) said: When you recite, 'At-tahiyyat...', (just before tasleem), choose whichever du'a you like - An-Nasaai.

         Imam yang membaca doa secara kuat sehingga mengganggu Jema'ah lain yang sedang solat sunat adalah menyalahi Sunnah Rasulullah S.A.W

         Wallahu'alam.

         Comment


         • #10
          Re: Koleksi Doa Harian

          Dewa...
          sakura tak paham..
          sorry aa.. lembab sket...
          apa maksudnya "when you recite, 'At-tahiyyat...', (just before tasleem), choose whichever du'a you like"
          boleh pilih doa??? tak paham laaa..

          Comment


          • #11
           Re: Koleksi Doa Harian

           Originally posted by sakura_miyuki
           apa maksudnya "when you recite, 'At-tahiyyat...', (just before tasleem), choose whichever du'a you like"
           boleh pilih doa??? tak paham laaa..
           Rasullullah S.A.W mengajar kita supaya berdoa selepas kita mengakhiri bacaan tasyahud (tahiyyat) dan sebelum memberi salam (assalamualaikum wbt - kiri dan kanan). Sebaiknya ialah Doa-doa yang telah di ajar oleh Nabi S.A.W sendiri.

           Sdri Sakura boleh merujuk doa ini pada posting saya yang lepas - e-book Sifat Solat Nabi S.A.W (ebook ni dalam Bahasa Inggeris juga...)

           Comment

           Working...
           X