Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Hukum memakai kondom?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hukum memakai kondom?



    Maaflah kalau seakan berunsurkan SX18 lak topik acik nie... Agak2nya apakah hukumnya memakai kondom nie? Acik nak tanya adakah ianya semcm rokok jugak yakni haram dipakai?... Sebab kenapa nak pakai kondom lak kalau dah jadi suami isterikan?.. Adakah perlu kondom nie diharamkan dijual dipasaran Malaysia?... Sebab seakan penjualannya menggalakkan org melakukan hubungan luar nikah & maksiat sahaja... Boleh sesiapa jelaskan hukum memakai kondom nie dlm Islam. TQ.

    p/s: Jgn pikir ke lain lak ek... nie just tanya jer nie...

  • #2
    Re: Hukum memakai kondom?

    kalau ianya bagi tujuan perubatan dan pencegahan tak menjadi kesalahan pokcik raso... asalkan gunakan ia dengan betul.......... (kalau tiup buat belon pon tak saloh jugak)... hehehe... tapi kalau tak buleh pon takpo jugak... copek laa reply pakar...

    Comment


    • #3
      Re: Hukum memakai kondom?




      biasanya org pakai sbb nak 'family planning' ..
      dlm Islam boleh ker planning2 ni? ehe nak tanya ni..
      klau tak planning berderet lah anak gayanya
      sblm ni pernah dgr org ckp..
      yg dibolehkan dlm Islam hanya lah pencegahan cara tradisional,
      guna pil, guna kondom tak bleh (ini satu soalan)
      betul ker??

      cara tradisional = klau x tau rujuk pd yg dah kawin

      Comment


      • #4
        Re: Hukum memakai kondom?

        apalagi pandai2la belajar 'teknik pengunduran'...memerlukan keazaman yang teguh!!
        tak perlu keluar duit,tak perlu pakai sarung getah dan insyallah kalau kene gaya
        selamat...

        Comment


        • #5
          Re: Hukum memakai kondom?

          masalahnya yang banyak pakai kondom nie orang kafir dan orang-2 yang melakukan persetubuhan haram. kalau orang islam yang dah bernikah, nak buat apa pakai kondom lagi, tuhan dah janji nak kasi rezeki secukupnya kalau dapat anak, lain la kalau ditakuti penyakit(bab penyakit nie ada hukum boleh jadi harus/wajib/haram) tak berapa sure detail hukum nie coz tak brp ingat dah isi kandungan tazkirah berkenaan persoalan ni dulu.

          Comment


          • #6
            Re: Hukum memakai kondom?

            Originally posted by spider
            apalagi pandai2la belajar 'teknik pengunduran'...memerlukan keazaman yang teguh!!
            tak perlu keluar duit,tak perlu pakai sarung getah dan insyallah kalau kene gaya
            selamat...
            'teknik pengunduran'??...ni sama ke ngan teknik 'buang luar'..???
            ni bkn haram gak ke??....
            tanya je.....
            mana pakar ni...org yg dah kahwin takkan tak tahu mende ni....

            Comment


            • #7
              Re: Hukum memakai kondom?

              Originally posted by sunyi
              masalahnya yang banyak pakai kondom nie orang kafir dan orang-2 yang melakukan persetubuhan haram. kalau orang islam yang dah bernikah, nak buat apa pakai kondom lagi, tuhan dah janji nak kasi rezeki secukupnya kalau dapat anak, lain la kalau ditakuti penyakit(bab penyakit nie ada hukum boleh jadi harus/wajib/haram) tak berapa sure detail hukum nie coz tak brp ingat dah isi kandungan tazkirah berkenaan persoalan ni dulu.


              Saudara sunyi tak boleh ler terus ckp camtu... Setahu acik pada asasnya salah satu tujuan kondom dibuat untuk memenuhi kemaslahatan manusia dalam mengatur hubungan suami isteri. Seperti mengatur jarak kehamilan atau mencegah kehamilan bagi isteri yang tidak mampu melakukan tugas untuk hamil kerana kemudharatan tertentu. Jika tujuan ini tidak diubah, maka pembuatan kondom hukumnya harus atau boleh.

              Masalah samada org tue nak berbuat hubungan luar nikah maka yg tue dah mmg terang2 haram... sumer org dah tahu dah... cuma persoalan acik nie mengenai penggunaan kondom bagi tujuan isteri kiter dikhuatiri mempunyai penyakit atau baru keguguran misalnyer dsb... adakah haram menggunakan kondom atas alasan itu?... Mohon penjelasan pakar... (tapi siapa yg pakar pasal nie?)...

              p/s: Harap rakan2 yg dah berkeluarga tue mengeluarkan pandangan bersama... Tak perlu malu dlm mendpt ilmu... (walhal acik nie yg malu sebenarnyer nie... cheh! baru nak bertunang jer dah byk tanya?... )

              Comment


              • #8
                Re: Hukum memakai kondom?

                takde satu pun kaedah yang leh jaminkan keberkesanan nya 90% sekalipun...
                sepanjang aku baca bab2 ni...
                ade pakar unibersiti malaya cakap as soon as lelaki tu sampai kemuncak syahwatnya dah membuat enjakulasi walupun diluar rahim dan pada ketika seorang wanita tu subur sudah cukup untuk melahirkan anak....
                aku tak nampak logik ni kat mana....
                tapi dia pakar....
                samada dia keluarkan fakta ni utk menakutkan remaja atau sebaliknya tetap merupakan satu fakta yang perlu diberi perhatian....

                Comment


                • #9
                  Re: Hukum memakai kondom?

                  Originally posted by MUfanz
                  'teknik pengunduran'??...ni sama ke ngan teknik 'buang luar'..???
                  ni bkn haram gak ke??....
                  tanya je.....
                  mana pakar ni...org yg dah kahwin takkan tak tahu mende ni....
                  settakat kuliah yg saya hadiri beserta buku yg pernah saya baca...hukum pancut di luar ini atau dipanggil dgn istilah 'azal adalah dibenarkan.....ada sahabat pernah bertanya nabi saw, dan nabi tidak menjawab boleh dan tidak pula nabi saw menghalang, kebiasaannya kalau perkara yg diutarakan memang dilarang/haram maka nabi pasti menyatakannya dengan jelas, utk sooalan sahabat itu, nabi saw menjawab "kalau Allah dah tetapkan mengandung, maka mengandunglah juga si isteri itu.....wallahu'alam

                  Comment


                  • #10
                    Re: Hukum memakai kondom?

                    yer...
                    yer...
                    aku rasa x per kot...
                    kondom di reka bukan utk galakkan maksiat...
                    hanya utk cegah kehamilan...
                    ianya terletak pd nawaitu...
                    kalo nawaitu kita baik...
                    x salah...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Hukum memakai kondom?

                      Originally posted by hanamichi



                      biasanya org pakai sbb nak 'family planning' ..
                      dlm Islam boleh ker planning2 ni? ehe nak tanya ni..
                      klau tak planning berderet lah anak gayanya
                      sblm ni pernah dgr org ckp..
                      yg dibolehkan dlm Islam hanya lah pencegahan cara tradisional,
                      guna pil, guna kondom tak bleh (ini satu soalan)
                      betul ker??

                      cara tradisional = klau x tau rujuk pd yg dah kawin

                      sepanjang pengalaman saya dalam bab nikah kahwin ni....family planning adalah dibenarkan.....camna nak buat, semua boleh, kondom ker tak kondom ker....kalu orang dulu dia orang akan pakai time subur ngan tak subur.....mana-mana yang nak kahwin elokla tanya orang tua.....satu lagi zaman dulu mana ada kondom.....kalu ada tak belinya oleh mak-bapak kita...satu lagi benda seronok ni....kalu nak menjadinya tak seronok buat apa??

                      satu lagi kondom kut-kutnya dicipta pasal orang cipta tu jenis taktahu camna nak control kut?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Hukum memakai kondom?

                        aper la salah kondom tu....mungkin kondom tak salah....tapi disalahgunekan untuk buat maksiat....kondom nie untuk elak dari percantuman benih....org yang gune ni untuk family planning....bukan diorang suke nak pakai tapi mungkin masalah kewangan yang tak mampu lagi nak tampung anak....jadi nie la care yang berkesan dan takder kesan sampingan....tak macam pil dan menggugurkan bayi....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Hukum memakai kondom?

                          takde salahnya pakai kondom
                          apatah lagi utk menjarakkan kehamilan (tapi bukan 100% berkesan)
                          antara nak dgn tak nak jer sbb pakai kondom ada yg tak rasa selesa
                          so, terpulang ler pada individu

                          p/s : ish.. acik ni.. tak sesoai la utk tanya soalan2 mcm ni.. tambah2 lg org bujang

                          Comment


                          • #14
                            Re: Hukum memakai kondom?

                            tak pernah pakai kondom lagi.... nak gak try......

                            hua hua hua hua hua hua

                            Comment


                            • #15
                              Re: Hukum memakai kondom?

                              nak tergelak bila kawan aku tetiba cakap..."bukan salah ibu mengandung, tapi salah bapak yang tak pakai kondom". he he he.

                              Comment

                              Working...
                              X