Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Solat Jumaat dan rukun nya..?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Solat Jumaat dan rukun nya..?

    Boleh tak sesiapa yang tahu lebih detail Solat Jumaat dan rukun secara detail..Kalau sebagai Iman Jumaat..apa kah asas utama sebagai iman..?Boleh ..beritahu mana nak cari teks Jumaat..musykil la... tolong iyaa

  • #2
    Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

    Originally posted by JiBam98
    Boleh tak sesiapa yang tahu lebih detail Solat Jumaat dan rukun secara detail..Kalau sebagai Iman Jumaat..apa kah asas utama sebagai iman..?Boleh ..beritahu mana nak cari teks Jumaat..musykil la... tolong iyaa

    Assalamualaikum

    Ini off hand. Jadi tolong periksa balik.

    Syarat wajib:

    Berakal
    Muslim
    Baligh
    Lelaki

    Rukun jumaat (bagi imam) :

    1. Imam memberi salam

    2. Azan (Menurut sunnah azan hanya sekali dan bukannya 2 atau 3 kali seperti yg dilakukan sekarang. Apa yang dilakukan skrg adalah yang berlaku pada zaman uthman kerana pada masa tersebut tidak ada pembesar suara. Jadi dilakukan 2 kali supaya orang Islam aware akan solat jumaat sudah nak bermula)

    3. Bangkit untuk khutbah yang pertama.

    4. Duduk

    5. Bangkit utk khutbah kedua

    (Khutbah sebaik-baiknya mempunyai puji-pujian terhadap Allah, dan disertakan ayat quran dan menjadi peringatan. Khutbah pertama sunnahnya adalah lebih panjang dari khutbah kedua.)

    6. solat jumaat 2 rakaat.

    Itu sahaja.

    (ruj fiqh sunnah)

    wallahualam
    TJ

    Comment


    • #3
      Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

      Teks solat jumaat ada jual di kedai2 buku. tak pun ada di dalam internet tapi dalam bahasa inggeris. Best still buat sendiri la. Asalkan peringatan tidak menjadi masalah.

      wallahualam
      TJ

      Comment


      • #4
        Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

        teks jumaat selalunya jabatan agama islam negeri yg keluarkan.........

        Comment


        • #5
          Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

          eRR.. toK.. aPe maKsoD baNgkiT uTk kHuTbaH? xbaPE paHAM aa. tP yG laEN tO mmG toL aa sPt yG sayE paHaM.

          lG saTo peNaH saYe deNga waNiTa poN leH soLaT juMaaT. toL keR? tP xnaH nMpK poN. aHAh..

          Comment


          • #6
            Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

            Originally posted by clash2
            eRR.. toK.. aPe maKsoD baNgkiT uTk kHuTbaH? xbaPE paHAM aa. tP yG laEN tO mmG toL aa sPt yG sayE paHaM.

            lG saTo peNaH saYe deNga waNiTa poN leH soLaT juMaaT. toL keR? tP xnaH nMpK poN. aHAh..
            Selepas memberi salam biasanya imam akan duduk utk azan. lepas tu dia bangkit dari tempat duduknya utk baca khutbah, Utu maksudnya.

            Perempuan boleh solat jumaat. Tapi tak wajib macam lelaki.

            wallahualam
            TJ

            Comment


            • #7
              Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

              Originally posted by mito7
              teks jumaat selalunya jabatan agama islam negeri yg keluarkan.........
              kalau dalam konteks malaysia camtula. Kalau kat tempat lain (luar negara) then tak perlu.

              TJ

              Comment


              • #8
                Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

                Originally posted by clash2
                eRR.. toK.. aPe maKsoD baNgkiT uTk kHuTbaH? xbaPE paHAM aa. tP yG laEN tO mmG toL aa sPt yG sayE paHaM.

                lG saTo peNaH saYe deNga waNiTa poN leH soLaT juMaaT. toL keR? tP xnaH nMpK poN. aHAh..
                iss. iss.. pening kepala atok di buet budak clash2 ni...
                apehal nulis bosa kocik bosa kocik cam tu ????????????


                Sekian.

                Comment


                • #9
                  Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

                  tj, bagaimana dgn selawat keatas nabi?

                  Comment


                  • #10
                    Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

                    Originally posted by sunyi
                    tj, bagaimana dgn selawat keatas nabi?
                    Ini masuk dalam rukun KHUTBAH jumaat

                    Comment


                    • #11
                      Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

                      pernah jugak sembahyang jumaat ade siap doa qunut , mcm mane dgn bende ni?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Solat Jumaat dan rukun nya..?

                        Originally posted by sunyi
                        tj, bagaimana dgn selawat keatas nabi?
                        assalamualaikum

                        maaf lambat sikit reply.

                        Selawat selalunya diletak dalam Rukun Khutbah Juma'at. Antara madzhab yg
                        berpendapat demikian ialah madzhab Syafi'iy (lihat Syarah Nawawi 'ala Muslim: 6/399)

                        Menurut tahqeeq dari Fiqh Salafiya, antaranya Syaikh asSa'di (Mukhtaraat alJaliyah/70) dan Imam alMuhaddith alAlbani (Ahkam alJumu'ah), penetapan rukun2 Khutbah ini adalah sesuatu yg diada-adakan sahaja.

                        Keputusan:

                        Berselawat itu rukun Khutbah di sisi madzhab fiqh antaranya Syafi'iyah, manakala di sisi ahli ilmu dan muhaqqeeqin, ia bukan Rukun. Ini mendekati kebenaran.

                        pernah jugak sembahyang jumaat ade siap doa qunut , mcm mane dgn bende ni?
                        Ia adalah Qunut nazilah. nazilah bermaksud musibah atau kejadian yg
                        besar menimpa umat. Solat yg bisa dilakukan Nabi saw ialah solat
                        Subuh selama sebulan (HR Ahmad, nasa'iy, Ibn Majah, atTohawee dan
                        alBaihaqee dari Abu Hurayrah) dan solat Isya' dalam waktu 'atamah
                        (yg dilewatkan ke larut malam) HR Bukhari-Muslim.

                        Tidak ada riwayat baginda berqunut nazilah pada solat Juma'at. Namun
                        hadis Umum yg dikeluarkan oleh Abu Daud, bahawa Nabi saw berqunut
                        dalam solat-solat wajib (Juma'at termasuk solat wajib)...

                        satu lagi...keputusan qunut nazilah hendaklah datang dari
                        pemerintah/penguasa induk bukan keputusan sebuah mesjid sahaja.

                        wallahualam
                        TJ bagi pihak al-ahkam

                        Comment

                        Working...
                        X